Rahsia berpuasa ketika mengandung dengan penuh bertenaga!

Assalamualaikum warah matullah

Sesiapa yang pernah berpuasa dan hamil atau/dan menyusukan waktu tu, mmg tahu lah ape perasaannya. 

Melepek! 

Mmg tak larat sangat. walaupun dah diberikan kelonggaran (rukhsah) dalam islam, kebanyakan ibu terus berpuasa, kan?kan?



Itulah yang jadi pada saya waktu berpuasa di bulan Ramadhan sejak tahun 2009. Kronologinya mcm ni la kiranya;

2009: mengandungkan anak sulung (7 bulan)
2010: menyusukan anak sulung
2011: mengandungkan anak kedua (9 bulan)
2012: menyusukan anak kedua
2013: menyusukan anak kedua
2014: mengandungkan anak ketiga (8 bulan)

Waktu tahun 2009 hingga 2011 tu, mmg sangat mencabar minda, emosi dan lagi lagi fizikal lah.

Nak buat apa pun tak larat sangat. Mudah pulak tu nak dehydrate. Adoi.. Tapi nk tinggalkan puasa sayang, jadi teruskan jugaklah walaupun terbaring aje.

Bila kita hamil, sistem tubuh tak macam biasa. Kadar gula ke, paras tekanan darah ke. jadi haywire. Jika dalam paras rendah, usahkan time berpuasa, time biasa pun boleh lembik, mual, muntah dan semualah!


Hinggalah sesuatu berlaku pada saya waktu tahun 2012 tu.
Kisahnya sebijik sama macam Puan Haridah kat video bawah ni.

Bagaimana Ibu Hamil Ni Berjaya Puasa Sebulan?





Haaa, itulah rahsianya!

Hehehehehe

Seperti yang disyorkan oleh Puan Lisa, seorang Naib Presiden di Persatuan Ontario Midwives, jika kita ni mengandung dan menghadapi masalah kelesuan melampau. protein perlu ditambah dalam diet harian.

Jadi, antara makanan tambahan yang disyorkan adalah:

Energizing Soy Protein (ESP) sebagai penambah tenaga dan sumber protein, juga mengekalkan nutrisi dlm badan.

Vita Lea yg penuh khasiat sebagai multivitamin dan khusus dengan zat besi utk paras HB yang cun gitu

Vita C  antioksidan, membantu tingkatkan sistem imun ibu hamil dan membantu pembentukan tulang dan gigi :)

B Complex utk melancarkan salur darah, anti stress dan yg penting membekalkan vitamin b dan ASID FOLIK

Performance Drink untuk menstabilkan paras cecair dalam badan waktu berpuasa dan mengelakkan dehidrasi




Dah bersedia untuk berpuasa dengan lebih tenaga?

Contact lah saya! :)
019-5558027

Love,




Salwa Mohd Saleh

A WAHM of 3 boys who wish to be extraordinary.

No comments:

Post a Comment