Mitos

Amaran: Entry kali ini adalah satu bacaan yang sangat ringan. Tujuan utama ditulis adalah utk meringankan kepala disamping cuba berfikir sesuatu yang menggembirakan fikiran.Jadi, anda mungkin tidak mendapat apa-apa manfaat atau merasakan entry ni dalam erti kata lain – “tkde pekdah pun cik uwa”.

****************************************
Assalamualaikum wbt Lamanya rasa nk menaip kat sini. Tkpelah, waktu tu belum ada rezki. Jumaat lepas, 23hb genap setaun umur Saladin. Sian die, usahkan hadiah besday, apa pun tk dimodify lagi. Tinted window pun haram. (haram dalam context orang perak kt ayat ni adalah’tkde/tk buat’).nasib la awk Saladin. Accessories awk tk termasuk dalam carta..huhuhu.Oh ya, plus hari jadi sorang jr highschool dulu, cik ---. (senang la akak ingat besday awk lepas nih eyh? Buat skali ngan Saladin la, ok tak? Hihihi)

Hari tu jugak, keputusan hak milik batu putih diketahui umum. Sape sangke, kite yang bersangka pulau tuh akan jd milik kita, last2 dapat ke Negara jiran. Mmg la, besar dua padang bola sepak aje, tapi ini soal milik dan kedaulatan. Seperti saya, rasanya ramai yang rasa sedih dgn keputusan tu. Sebab jam 4pm tu saya sedang memandu, tk dapat la tgk tv.radio pun tk dengar time tu, so keputusan dapat tau dengan call emak. Bile mak ckp Singapore yg dapat, tkleyh tipu la ada rasa sedih.

Tapi lagi tkleyh tipu bila letak telefon, terfikir2:

“Hurm…sedangkan yang besar dua padang bola tuh pun kita mati-mati rasa kecik hati,sedih, diperkotak katikkan dan apa2 lagik la perasaan lain, macam mane la rasanya orang2 Palestin yang Negara nya sebesar-besar itu dibulldoz oleh Zionis Laknatullah alaik.itu lagik la trang tang tang. Dah la tanah kene rampas, maruah pun dipijak2, pastuh diseksa zahir batin.allahuakbar.Kite selaku rakyat Malaysia yang mengaku sebagai umat islam rasa mende yang sama tk? Ke tk rasa ape2 pun? Walhal Quds tuh adalah tanah suci kita…ish2..tepuk dada tanye iman cik awk!!!”

Soalan cepu tembaga: “adakah anda merasa sedih kehilangan tanah Palestin seperti mane anda sedih kehilangan 0.2 hektar si pulau batu butih?" (rujuk diakhir entry)

Aish cik uwa, kate entry ringan, cam lagik berat aje. (ni namanya teknik memancing…huaa..). ok2, nk citer yang ringan ah nih.

Hurm, dalam life kite nih, sehari-harian nih, kite tk terlepas dari bercerita dan mendengar cerita-cerita. Ada yang baik dan ade yang buruk. Hurm, masalah negaranya, kadang2 kita nih secara tk tersedar terjerumus dua perkara yang big enough utk diconsider as dosa besar. Ngumpat & sangka buruk (su’udzhan). Ngumpat, sume org tau kan? Sangka buruk tau tak?

Kite nih kalau orang buat camtuh, kite dok pk camni. Orang senyum katanya syok sendiri walhal mungkin anak kucing dier baru lahir ker,gaji baru baik ker.orang masam katanya muke macam asam kecut, walhal mungkin die tengah sakit perut. Adeih….mmg susah nk lari dari prasangka2 nih. Apepun, cuba la sedaya upaya, jangan terjebak dalam prasangka yang tk baik. Ade bezanya antara instinct dan prasangka (yer …mari sama2 kita berusaha, chaiyyok!!) cara utk elak prasangka telah diberitahu pun dalam surah Hujuraat, ayat keenam :

“Hai orang-orang yang beriman, jika datang kepadamu orang fasik membawa suatu berita, maka periksalah dengan teliti agar kamu tidak menimpakan suatu musibah kepada suatu kaum tanpa mengetahui keadaannya yang menyebabkan kamu menyesal atas perbuatanmu itu.”

Ckp pasal prasangka nih, ade kait rapat dengan mitos. Hehehe, kali ni nk citer beberapa mitos atau prasangka yang orang selalu sangat tuju kat saya.Saya senaraikan sebab mende nih ramai sgt orang bersangka seperti ini dan dah lebih bertahun-tahun jugak orang bersangka seperti ini.Yang saya share nih adalah yang lawak2 shj, yang saya tk kesah pun. Ada la jugak yang saya kesah tp rasanya tk manis nk share kat sini (kan tujuan entry nih nk menggembirakan diri? Huhu)

Oh before that, since mende2 ni adalah mitos atau prasangka, saya tk rasa ada masalah utk share sebab apa juga yang ditulis ni adalah sesuatu yang TIDAK BENAR ttg cik uwa (dan tk berhajat pun nk betulkan fact tuh)Sekian, harap maklum.

1. Cik uwa berumur antara 26-30+ thn
Ntah la,sebab dari dulu lg org kate muke dan perwatakan saya matured. 80% org mengatakan umur saya seperti diatas. Dulu kesah jugak, lama2 dah tk kesah dah.

2. Cik uwa sudah kawen
85% org yang jumpe saye ingat saye dah nikah.no joke guys. Koman2 pun ingat dah bertunang lah.Sebab ade cincin kat jari kot (which is hadiah SPM from my mum but happen to look as if cincin kawen/tunang).dan hampir 80% org kt tmpt keje address me as ‘Puan’.

Bukan sebab formality but sebab ingat saye dah kawen! Kalau pi outstation kadang2 lg haru. Bellboy yg angkat beg akan tanye, ‘Madam, husben u mane?”. Rasa nak jugak jawap: “ I pun tgh carik, mane eyh husben i?”

3. Cik uwa dah ade anakHahaha.ni lagik real. Since mitos (1) dan (2) dah ade, lengkapkan aje dgn mitos (3). Dulu2, kalau pi section baju baby & bdak2, bile salesgirl tanye, “anak akak umur bape taun?”, saye akan jawap “eyh, tak,saye tk kawen lg. ni utk my nieces and nephew”. Skang no more. Bile soklan same ditanya, dgn best, bangga dan senyum lebar cik uwa menjawap “ Oh, 2 taun stgh ngan setaun …”

Kalau pegi pameran buku ke, kedai buku ker, ada la orang2 yg dok sebok promote buku2 bdak2. “anak akak dah reti membaca? Buku ni bagus kak, as beginner..bla..bla..bla” selalu nyer akan senyum aje. Kes kedai buku ni lagi teruk dari kes kedai baju!!!

4. Cik uwa seorang doctor
Mitos yg tk dpt diselesaikan sampai skang.ape ntah sebabnye, since buat A level dulu org ingat saye doctor. Factor mitos (1) mungkin membantu.kadang2 tuh, time2 yang tkleyh melawat ker, dgn selambanya saye boleh masuk sbb pak guard ingat saye doctor.kalau pi katil arwah ayish dulu or lawat sedara2, some patients lain thought saye doctor baru yg in charge.usahkan patients lain, sedara pun dari jauh ingat saye doctor.

Kalau pi kantin mcm, “doctor nk makan ape?”.kalau di koridor, sapaan nyer pun mcm saye ni doctor. Emak and kakmie pun slalu kene tanye, “tu, doctor ker?” .sampai pi sarapan kat restoran yg tkde kene mengena ngan hospital pun, emak penah ditanye, “anak akak tu doctor ker?” tk campur lagi pak guard kat umah, makcik jual nasik lemak etc..etc yg semuanya ingat saye ni doctor!!

Ish2..musykil2.dah bertahun2 mcm nih.senang saye, tkyah susah2 belaja lama2…pun dh dpt gelaran doctor..hihihi

Trend baru, bile org tanye duduk mane, saye sure la jawap “cheras”, then diaorng tanye balik “HUKM?”, dan dengan comfidentnyer saye menjawap” oh, tak, saye bkn doctor” …hehehe dan orang yg bertanye senyum “ooo, ingatkan doctor tadi”. Yaa…right!!

5. Cik uwa seorang guru/ustazah
Oh, selain dari mitos (4), ini jugak adalah mitos kerjaya kedua terbesar selain lawyer. Mungkin sebab suke beramah mesra dan sekali sekali memberi ceramah percuma tk kira la dalam lif ker, dalam taxi ker,bas ker, jd sebab tu org ingat saye cikgu/ustazah kot??? faktor penampilan jgk mungkin member sumbangan kepada mitos ini.

6. Cik uwa dah bekerja lebih 5 tahunSila rujuk mitos (1) dan (2). Tkyah explain further.

7. Cik uwa anak orang beradaPeople, what u need really is kebolehan utk membeli barangan yang murah tapi Nampak mcm MAHAL GILER. Itu aje skill yg diperlukan. Tkyah kaye pun. To be honest la, cik uwa ni dari kampong aje.mane ade kaye2. Kalau Nampak mcm mahal aje barang, either ade dua kemungkinan aje. Satu, mende tuh tak ori.Dua, mende tuh hadiah dari orang. Sebab?

Dulu2 rasa cam tk mampu.skang mybe mampu sket (sket aje) tp saye rasa cam membazir lak beli brg mahal2.Nak tau tak, saye punye kasut yang saye beli, seumur hidup rasanya tk pernah lebih RM100. And same goes to my handbag, jam tangan, accessories etc. hehehe. Tk malu pun nk ngaku. Banyak lg mende lain lebih priority. Mende tu keperluan, jgn sampai jd berlebihan. Tp tu la, orang2 still ingat barang saye mahal2.hehehe. bonus ah kiranya tuh.. –wink-

8. Cik uwa tinggal kat Bandar besarTime belajar kt perak, org ingat saye from Ipoh. Belaja kt Selangor, ingat saye from KL/Shah Alam. Keje kat KL, ingat saye anak jati KL. Adeh2.sebab mitos (7) kot? Saye dari kampong la. Dari tempat menara senget… =)

9. Cik uwa anak sulung
Perwatakan mungkin? Ntah..yer la kot

10. Cik uwa berdarah campuran (pan asian?)
Omputih, arab, cine, bugis, belanda, adalah antara yg termasuk dalam senarai. 3 yg plg awal adalah yang plg famous dlm senarai. Ade jgk darah2 lain yg diteka.sebbaik tk ckp dari india atau Africa. Mau pengsan kot saye.

Dari kecik sampai skang.Cuma skang dah kurang sket kot sebab skang dh tembam.hehehehe.(ade kaitan ker?) .ntah lah..nk kate idung mancung, haram tk mancung pun.Dulu2, slalu la explain. Pastuh kadang2 kalau dh malas sangat, angguk aje la. Dengan niat dalam hati “yerla, kan jadi dari hasil percampuran kromosom X and Y. Laki dan pompuan. Kire campuran lah tuh”.dadadadaa

11. Cik uwa seorang yang tk reti buat lawak (serius 24hours)Kt tmpt keje atau kursus mana2, they all tkleyh terima saya buat lawak. Ape saye ckp, sume diorang anggap serius hatta lawak sekali pun orang inagat mende tuh serius. Alasan “ mane la ktrg tau, u kan suke ckp mende2 serius.actually u tak layak la buat lawak.nanti ktrg inagt mende tuh betul la.” tk layak? Sabo aje la.

12. Cik uwa seorang yang lemah lembut dan baik ati
Hahahahaha…Mitos paling besar…
ulangan.paling besar.
Dey, tgk cara tulis entry pun dah tau la.
Ada selupa itu nyonya lemah lembut sama baik ati ka? talak ada maaa!!
Jgn la tertipu…please…

As mentioned earlier, mitos2 nih dah sebati dan tk larat pun nk deny. Tk terasa apa2 pun. Tk kesah la. Tp yg penting skang korang dah tau lah kan, mende tuh tk betul. So…?? ape2 aje la. Ok la, penat dah taip.rasa cam heppy sket kot… So objective menaip entry telah tercapai. (yer ker?)

Nota kaki: Jika jawapan soalan cepu tembaga tadi jawapan nya ‘YA’, alhamdulillah.bagus2. bawak2 la tolong apa yang patut.derma ker, doa ker, berceramah ker.. no account ade kat seblah kanan blog nih.bank-in aje gune tenet.senang gitu. Kalau jawapan nya ‘TIDAK’, email lah saye.in sya allah akan cuba di fix kan ape yg patut.

Sekian.TAMAT

Wallahu’alam

Wardah as-Syauk
6.56am
Cheras
29 Mei 2008

Salwa Mohd Saleh

A WAHM of 3 boys who wish to be extraordinary.

7 comments:

  1. “ I pun tgh carik, mane eyh husben i?”

    try la jawab gitu dan tambah: u tolong investigate dia kat mana sekarang, boleh?

    heh!

    ReplyDelete
  2. cik yam cik yam,

    kang jadi macam kes mesjid! tkmo tkmo...

    =p

    ReplyDelete
  3. seronok saye bace life secret cik uwa yg didedahkan ;D. crite ringan. tp banyak membuat saye bersyukur. kirenye saye pun bnyk persamaan ngn cik uwa; dianggap dah kerje lame la, darah mixed la, anak sulung la, anak datok la, mcm-2. maybe itulah satu anugerah Tuhan. itulah kita (yg hebat) dalam pandangan orang (walau sebenarnya itu bukan kita). menyebabkan saya selalu bersyukur kerana dipandang positif sedemikian.
    so, bile nak bawak husband, cik uwa? (wink*)

    ReplyDelete
  4. meme: kite penah berkenalan tk? cam tk brape nk ingat nama 'meme' atau mungkin gune nama samaran kot? apepun thanks ziarah!

    hurm, secret yang tk betul faktanya; jd saya selesa mendedahkan.kalau yang fakta betul,masih belum terasa mahu mendedahkan.taktahu lah kemudian hari...

    tu la.orang melihat dgn perspektif berbeza.dari pandangan luaran. tp ya, syukur.lgpun kdg2 mendatangkan manfaat.contoh: bile org ingat dh kawen, kurang gangguannya.. yer tak? heheh

    bile nk bawak husben?
    hurm..
    menarik betul soalan tu.

    mungkin kalau urusan nikah kawin ni antara suami dan isteri shj, saya dah lamaaaaaaaa sgt 'bawa husben' kot... =)

    allahu'alam

    ReplyDelete
  5. meme:

    eyh, tadi baru macam recall balik. ade dulu penah jumpe sorang nama timangan nyer mcm meme.

    kalau tk silap dari UK ke?
    betul tk?

    maap la, saye ni kalau nama orang tuh, allah...susah betul nk ingat.jgn amik ati

    ReplyDelete
  6. kui3 =)

    mitos-mitos first impression kut! ahahahhaa so funny..

    ReplyDelete
  7. cik adik alenn: mmg la lawak. bkn awk pun termasuk dalam kategori tu ker? hummmm

    tp tkpe..mitos2 pun boleh jd kenyataan what?

    lawak korang malam semalam la yg plg lawak akak rasa....hihihihihihi

    ReplyDelete