Salwasaleh Chocs

Halal home made chocolates and lollichocs for all events

Salwasaleh Delights

Halal home made muffins, cakes and cookies for any occasions

Shaklee Supplement

Become a healthy Mukmin and perform your duty and activities perfectly

Salwasaleh Tasbih Taqwa

Exclusive hand made Tasbih for your personal use and as a gift to your special one

salwasaleh.com

EVERYTHING made for you with love

Monday

Resepi oat cheesekut dengan Meal Shake

Assalamualaikum wbt

Bhh

Sejak musim cheesekut melanda, ramai kawan-kawan saya yang dok tayang gambar cheesekut mereka.
Dalam hati ada juga rasa nak cuba

Jadi saya pun cuba la
Tengok macam-macam resepi dok ada
Pakai oreo la, pakai nestum la, pakai milo la.

Jadi saya decide nk pakai bahan yang lain sikit
Maka terhasillah...

OAT CHEESEKUT WITH MEAL SHAKE




























Sedap tau ni (sesekali puji diri sendiri, for self-esteem hehehehe)

Jadi kita tengok sikit camne la nk buatnya


Bahan-bahan:


  • 250 gram cream cheese (jenama yg saya pakai Tartura)
  • Sebungkus biskut kering atau cream crackers panggilan omputih nya
  • Suku tin susu pekat manis (kalau suka manis boleh pakai separuh tin)
  • Setengah cawan susu full cream
  • 2 cawan oat sedia dimakan (saya pakai instant oat dari Quacker Oat)
  • Satu sudu makan Meal Shake dari Shaklee
  • Satu sudu makan Vico sebagai hiasan



Peralatan:


  • Mixer atau blender
  • Mangkuk
  • Sudu/Spatula
  • Loyang
  • Kertas baking paper



Cara penyediaan:

Langkah 1: Lapik loyang anda dengan kertas baking paper. Ini akan memudahkan anda untuk mengeluarkan cheesekut setelah keras nanti dan memudahkan urusan untuk pemotongan. Sangat disarankan pakai loyang yang berbentuk empat segi

Langkah 2: Blend cream cheese bersama susu pekat manis. Kemudian tambahkan susu full cream dan Meal Shake. Blend sehingga sebati. Boleh juga menggunakan mixer.

Langkah 3: Tuangkan sedikit susu full cream ke dalam mangkuk. Celup biskut kering ke dalam susu dan susun di atas loyang. Jangan rendam biskut kerana biskut akan jadi lembik. Hanya celup sebentar sahaja.

Langkah 4: Setelah selesai satu lapisan biskut, tuang cream cheese yang di blend tadi keatasnya dan ratakan dengan menggunakan sudu atau spatula.

Langkah 5: Taburkan oat ke atas permukaan cream cheese. Tabur hingga sekata

Langkah 6: Ulang kembali langkah 3, 4 dan 5 secara berturutan sehingga cream cheese dan oat habis digunakan. Mungkin akan terdapat lebihan biskut bergantung kepada jenis loyang yang anda gunakan dan ketebalan cheese di setiap lapisan

Langkah 7: Masukkan di dalam peti ais semalaman.

Langkah 8: Setelah keras, potong mengikut kesesuaian dan selera anda.

Sedia untuk dimakan!




Inilah hasilnya. Ketebalan lapisan cheesekut bergantung kepada jenis loyang yg digunakan. Saya menggunakan loyang yang agak lebar, jadi hanya 3 lapisan yang dapat diletakkan.

Apapun, ini adalah resepi yang mudah, sedap dan ringkas untuk di sediakan

Selamat mencuba!

Love,

Salwa

Thursday

Keistimewaan Bioflavonoid yg terkandung dalam Sustained Release Vita-C Shaklee

Assalamualaikum wbt

Hari ni nk cerita satu lg feature menarik tentang salah satu produk Shaklee yang paling hot

Hari tu kita dah kupas tentang supplement Shaklee yang mempunyai kadar bioavalibiliti yang tinggi, ingat tak?

Jadi hari ni kita nk kupas pula secara psesifik keistimewaan Shaklee Sustained Release Vita-C


Apa yang istimewa sangat dengan Shaklee Sustained Release Vita-C ni?


Berat setiap tablet Vita-C adalah 992mg. Yang menariknya setiap tablet Sustained Release Vita-C ini mengandungi Ascorbic Acid 500mg yang ditambah dengan Citrus Bioflavanoid Complex 120mg. (7.5mg bagi setiap Lemon, Orange dan Grapefruits Bioflavanoids dan 7.5mg Hesperidin)






Sekarang kita nak cerita tentang keistimewaan Bioflavanoid yang terdapat dalam Sustained Release Vita-C keluaran Shaklee.


Apa Itu Bioflavonoid?


Bioflavonoid atau yang dikenal dengan nama vitamin P juga selalu disebut dengan nama Flavonoids. Bioflavanoids ni merupakan kelompok pigmen yang larut dalam air. BioFlavonoids adalah kelompok dari senyawa polyphenoic yang banyak terdapat pada berbagai jenis tanaman.


Istilah bioflavonoid merujuk pada beberapa jenis zat seperti hesperin, hesperidin, eriodictyol, quercetin, quercertrin, rutin, myricetin, apigenin, luteolin, catechin, citrin, luteolin, dan flavonoid lainnya. Nutrien ini tidak dapat dihasilkan oleh tubuh dan perlu dapatkan dari makanan.

Bioflavonoids dapat bekerja dengan baik iaitu dengan adanya vit B6, Vit c, vit E, Tyrosine, Calsium dan zinc



Apa Manfaat Bioflavonoid?

Bioflavonoid bekerja efektif bersama vitamin C. 

Bioflavonoid membantu fungsi vitamin C

Selain itu, Bioflavanoid berfungsi untuk:



  1. menjaga kekuatan pembuluh darah (kapilari darah) dan mengatur penyerapannya
  2. membantu vitamin C dalam menjaga collagen agar tetap dalam kondisi sihat, 
  3. membantu penyerapan dan penggunaan vitamin C
  4. mencegah kerusakan vitamin C karena oksidasi
  5. mengurangi hipertensi
  6. mengurangi pendarahan
  7. mencegah kerusakan pembuluh kapilari dan jaringan penghubung
  8. membentuk penghalang pelindung terhadap jangkitan
  9. memiliki kesan menghilangkan rasa nyeri
  10. dapat mengurangi gejala-gejala pendarahan jangka panjang
  11. serum kalsium rendah
  12. penyakit herpes rongga mulut (oral herpes)
  13. merupakan antioksidan, pencegah pembentukan radikal bebas
  14. mencegah terjadinya serangan penyakit jantung coronary dan stroke. Ini adalah kerana senyawa ini mampu mencegah pelekatan sel darah merah dan kerusakan HDL. Tambahan makanan sumber flavonoid melancarkan kembali darah pekat akibat penyumbatan pembuluh darah oleh kolesterol dan menjaga kadar normal HDL 



Bioflavonoids juga berfungsi sebagai antioksidan dalam tumbuh-tumbuhan. Cuba kita lihat, tumbuh-tumbuhan yang terdedah kepada cahaya matahari sepanjang hari, menerima dos cahaya ultraungu (UV) yg tinggi kan? Bioflavonoids membantu melindungi tumbuhan daripada sinaran UV yang berbahaya dan meneutralkan radikal bebas molekul tidak stabil dengan elektron berpasangan yang mereka keluarkan. Dan apa yang BEST nya tu, kesan antioksidan bioflavonoids yg sama macam ni jugak berlaku pada manusia yg mengambilnya! 


Bahan Makanan Apa yang Mengandung Bioflavonoid?


Bioflavonoid banyak terdapat pada bahan putih tepat di bawah kulit buah citrus. Bioflavonoid juga terdapat dalam lada, anggur, kayu pinus, bawang-bawangan, berry, teh hijau, sorgum, apricot, kedelai, tomat, brokoli, seledri, paprika, buncis, delima, jeruk nipis, jeruk lemon, anggur, apel, pir, stroberi dan lain-lain.

Bahan Apa yang Dapat Mengurangi Bioflavonoid dari Tubuh?


Beberapa bahan dapat menghilangkan bioflavonoid dari tubuh. Salah satunya yang paling buruk adalah asap rokok dan banyak minum alkohol. Aspirin dan ubat-ubatan penghilang rasa sakit juga dapat membuang bioflavonoid dari tubuh. Demikian pula dengan antibiotik dan cortisone.

Sapa yg perlukan Bioflavanoids?


1) PEROKOK –asap rokok merosak bioflavanoids dan vit c dengan cepat. Perokok memerlukan extra bioflavanoids dan vit c utk melawan kerosakan sel dari asap rokok
~ perokok pasif juga memerlukan extra bioflavanoids dan vit c
2) Orang berumur
3) Penderita asma dan alergi
4) penderita kencing manis 
5) orang yang terkena jangkitan kerana bioflavanoids dan vit c dapat mengurangkan risiko infeksi
6) penghidap hypertensi – dapat menurunkan tekanan darah
7) orang yang stress – dpt mencegah stress dan proses pemulihan stress dapat dipercepat dengan mengambil bioflavanoids dan vit c


Kelebihan lain Shaklee Sustained Release Vita-C:


  • 100% semulajadi
  • Tanpa bahan pengawet
  • Tanpa pewarna
  • Tanpa bahan tiruan
  • Halal
  • Dapat kelulusan KKM
  • Tanpa GMO 

















Cuba check vitamin C yang anda pakai selama hari ni. Tengok lepas tak kriteria semua ni?

Bagaimana nk dapatkan Sustained Release Vita-C?

Sustained Release Vita-C ni sangat murah ye.
Murah sangat!!! Tak percaya?
Ok, sebiji harganya kurang dari 50sen ok..
Setiap botol hanya berharga RM92.50 dan mengandungi 180 biji yang tahan selama 6 bulan!

Sangat menjimatkan.


Call me now 019-5558027
email pun boleh salwamohdsaleh@gmail.com
Instagram pun ok kalau nak www.instagram.com/salwasalehdotcom

Wah, semua medium dah ade, so just call ya.
COD area Desa Pinggiran Putra/Putrajaya/Cyberjaya/Serdang

Love,

Salwa


****************************************

Ingin mendapatkan harga ahli? Semestinya!
Pelarasa harga dari Shaklee telah menetapkan harga ahli hanya utk ahli berdaftar sahaja

Terdapat pelbagai kelebihan menjadi Ahli Shaklee


Jangan tunggu lagi, mendaftarlah dengan segera kerana yuran SEUMUR HIDUP hanya sebanyak RM65 (tambahan RM10 utk kos pengeposan kit ahli ke semenanjung Malaysia dan RM20 utk pengeposan ke Sabah, Sarawak dan WP Labuan)


Klik sini utk mendaftar pada hari ini: JOIN SHAKLEE 


Tuesday

Apakah perbezaan antara GLA Complex Shaklee dengan EPO?

Assalamualaikum wbt

Entri hari ini adalah untuk menjawap persoalan beberapa kenalan yang bertanya tentang EPO dan adakah EPO terdapat didalam sebarang produk Shaklee. Kebiasannya produk GLA COMPLEX dari Shaklee di sama kan dengan EPO 'versi Shaklee'.

Sebelum itu, mari kita kenali apakah Evening Primrose Oil (EPO) ini.

EPO adalah sejenih minyak yang di perbuat dari bunga bernama Evening Primrose yang mempunyai pelbagai khasiat. EPO banyak digunakan untuk membantu menyelesaikan masalah sendi dan masalah berkaitan kewanitaan.


Ramai beranggapan bahawa EPO adalah nutrisi seperti Omega, DHA, EPA dan sebagainya sedangkan EPO adalah sejenis minyak.

Didalam EPO ini terdapat satu komponen yang dipanggil Gamma Linolenic Acid (GLA) dan GLA inilah yang membantu menyelesaikan masalah berkaitan kewanitaan dan sebagainya.

Apa yang menariknya, GLA bukan hanya terdapat didalam EPO, malah turut terdapat didalam bunga lain termasuk Bunga Borage (Borage Flower). Minyak dari bunga Borage inilah yang menjadi bahan utama dalam supplement GLA COMPLEX keluaran Shaklee


Apakah perbezaan EPO dan Borage Flower Oil?

Borage Oil mengandungi paras GLA yang lebih tinggi berbanding EPO iaitu sebanyak 25% berbanding 10% yang didapati dari EPO. Kelikatan GLA adalah terbukti lebih baik dalam membantu masalah kesihatan berkaitan kewanitaan seperti Pre-MEnstrual Syndrome (PMS) dan masalah sendi seperti arthritis.

Selain itu,GLA Shaklee juga dilengkapi dengan Vitamin E dan Minyak dari bunga matahari yang kaya dengan asid lemak Omega-6. 


Untuk manfaat lengkap dan info lanjut tentang GLA Shaklee, anda dijemput utk membaca di link berikut: KEISTIMEWAAN GLA COMPLEX



GLA Shaklee, GLA Complex Shaklee, GLA, GLA supplement, vitamin GLA











Bagaimana mendapatkan GLA Complex Shaklee?

Hubungi kami di talian 019-5558027 atau emailkan pertanyaan anda ke salwamohdsaleh@gmail.com

Setiap botol GLA Complex Shaklee mengandungi 60 kapsul dan berharga RM91.25 . Kos pos ke semenanjung Malaysia ialah RM6. Kos pos ke Sabah, Sarawak dan WP Labuan ialah RM8
****************************************
Ingin mendapatkan harga ahli? Semestinya!
Pelarasan harga dari Shaklee telah menetapkan harga ahli hanya utk ahli berdaftar sahaja

Terdapat pelbagai kelebihan menjadi Ahli Shaklee

Jangan tunggu lagi, mendaftarlah dengan segera kerana yuran SEUMUR HIDUP hanya sebanyak RM65 (tambahan RM10 utk kos pengeposan kit ahli ke semenanjung Malaysia dan RM20 utk pengeposan ke Sabah, Sarawak dan WP Labuan)

Klik sini utk mendaftar pada hari ini: JOIN SHAKLEE 

Monday

Tips jimatkan air: Mandikan 2 orang anak dengan air kurang sebaldi

Assalamualaikum wbt

Kebelakangan ni saya nampak ramai kawan-kawan saya menyuarakan rasa kegundahan akibat catuan air yang telah berlansung lebih sebulan.

Tentulah banyak kesukaran yang dihadapi terutama yang duduk di flat, apartment atau kondominium yang terpaksa mengangkut air dari bawah ke atas.


Kawasan saya tidak terkena catuan air 
Saya ada juga menyimpan sedikit air sebagai persediaan tapi belum pernah digunakan

Walaupun begitu, saya sudah praktikkan cara mandi yang bersih dan menjimatkan ini utk diri saya sendiri dan 2 orang anak saya.

Mungkin bagus jika saya kongsikan kerana ramai berpendapat utk mandi dengan bersih, air yang diguna mestilah dalam kuantiti yang banyak.

Salah!

Mari saya ceritakan bagaimana

Bahan-bahan

- Satu bekas kecil seperti mangkuk plastik 
- Satu baldi air saiz sederhana


Seperti gambar dibawah, saiz mangkuk yang kecil membolehkan penjimatan air secara optimum kerana kuantiti yang dicedok dalam satu masa adalah sedikit

Sebagai perbandingan, saya letakkan sebatang pensel untuk anda mengagak saiz bekas tersebut.



Langkah 1: Basahkan badan

Saya hanya memerlukan 3 mangkuk air utk membasahkan badan setiap anak saya. Jumlah keseluruhan adalah hanya 6 bekas dan badan anak saya basah sepenuhnya

Pastikan anda mencurahkan air secara perlahan utk kesan yang lebih baik.

Langkah 2: Syampu kepala dan sabun badan

Saya mulakan dengan syampu di kepala dan kemudian sabun ke seluruh badan. Kerana badan yang hanya basah 'ngam-ngam', proses menyental dan menggosok badan anak-anak saya lebih mudah dan cepat.

Langkah 3: Bilas

Saya cucurkan air dari atas kepala hingga ke bawah. Proses ini melibatkan kira-kira 8 mangkuk air utk setiap anak. Jumlah keseluruhan hanya 16 mangkuk air

Badan dan kepala anak anda akan bersih dengan sempurna

Langkah 4: Memberus gigi

Hanya satu mangkuk air di perlukan utk membilas mulut bagi setiap anak. Jumlah air yg digunakan hanya 2 mangkuk.

Langkah 5: Air tambahan

Kanak-kanak gemar bermain dengan air. Jumlah keseluruhan air yang digunakan setakat ini hanyalah 24 magkuk dan tidak sampai sebaldi pun.

Sisa air didalam baldi boleh la di gunakan utk menyiram mereka sehingga habis atau boleh juga dibiarkan utk kegunaan yang lain


Siap!

Rasa tidak percaya?

Cubalah dulu!
In sya Allah jika bukan di musim catuan, air sangat dapat dijimatkan dan sesuai dengan saranan Rasulullah agar kita tidak membazir.


Semoga berjaya!

Love,

Salwa




Sunday

Tips mengelakkan kurang kalsium

Assalamualaikum wbt

Adakah anda orang yang selalu mengalami kebas, kekejangan otot, letih dan susah untuk tidur?

Jika YA, anda harus bertindak dengan segera kerana itu merupakan salah satu tanda kekurangan kalsium didalam tubuh badan anda.


Apakah simptom yang biasa di alami mereka yang kekurangan kalsium?

Terdapat beberapa lagi simptom yang biasa di alami oleh mereka yang kekurangan kalsium antara yang lain adalah:


  • Susah menelan
  • Rasa yang mencucuk di bahagian kaki, jari tangan dan kaki
  • Sesak nafas
  • Mudah berasa penat
  • Kuku Rapuh
  • Selalu sakit gigi dan gusi
  • Kulit kering
  • Perasaan berdebar
  • Kebas kaki dan tangan
  • Tekanan darah yang tinggi
  • Athritis



Mengapakah kalsium penting dalam tubuh kita?

Kalsium adalah sejenis mineral yang mampu menguatkan tulang. Kalsium perlu diambil setiap hari kerana tubuh kita membuang sejumlah kecil kalsium setiap masa sebelum digantikan dengan kalsium yang baru dalam proses dinamakan ‘permodelan semula tulang’.


Kalsium penting untuk mengekalkan jisim tulang untuk menyokong struktur rangka, apatah lagi tubuh sentiasa menggunakan kalsium untuk memastikan kesihatan jantung, darah, otot dan saraf


Kalsium juga disingkirkan daripada badan menerusi proses semula jadi seperti rambut gugur, kuku, peluh dan kulit mati. Bayangkan, sekiranya jumlah kalsium yang disingkirkan lebih banyak berbanding yang digantikan, tulang menjadi lemah secara perlahan-lahan dan terdedah kepada pelbagai risilo seperti tulang mudah patah.



Bagaimana untuk mengelakkan kurang kalsium?


Mengambil diet yang seimbang adalah sangat penting dan perlu dibudayakan terutama kepada kanak-kanak dan golongan remaja.





Bagi memastikan seseorang itu mempunyai kalsium mencukupi dan tidak mengalami masalah kekurangan kalsium, mereka di galakkan untuk mengambil:



  • Susu atau pemakanan yang kaya dengan kalsium yang mampu membantu tubuh menyimpan lebih banyak kalsium.
  • Produk tenusu seperti yogurt, keju dan susu
  • Roti dan bijirin berkhasiat yg ditambah kalsium
  • Sayur-sayuran hijau seperti bayam, brokoli, kailan dan kekacang
  • Pis seperti tauhu, kacang tanah dan kacang hitam
  • Ikan seperti sardin dan salmon 
  • Buah-buahan seperti buah oren 
  • Kekacang seperti badam
  • Makanan yang mengandungi vitamin D utk membantu penyerapan kalsium yang lebih baik seperti ikan berlemak, salmon, kuning telur dan minyak hati ikan kod. Vitamin D juga boleh didapati melalui pendedahan secukupnya dengan pancaran matahari. 


Apakah makanan yang perlu dielakkan?

Terdapat beberapa jenis makanan yang perlu dielakkan atau dikurangkan pengambilannya bagi memastikan kalsium sentiasa mencukupi untuk badan kita

Antara makanan tersebut adalah:

Sodium dan klorida yang banyak ditemui pada garam. Ianya berupaya utk meningkatkan penyingkiran kalsium melalui air kencing sebelum kalsium itu sempat digunakan oleh tubuh badan

Kafein daripada minuman ringan, kopi dan teh. Minuman ini perlu dikurangkan kerana boleh menyebabkan kehilangan jisim tulang terutama kepada mereka yang tidak mengambil dos kalsium secukupnya.


Apakah pengambilan supplement kalsium membantu?

Mengikut kajian pengambilan kalsium adalah paling baik jika diambil bersama dengan dengan magnesium. Penyerapan kalsium akan jadi paling baik dengan kehadiran magnesium. Kekurangan magnesium memberi kesan kepada kemampuan tubuh mengawal penggunaan kalsium. Pengambilan kalsium dan magnesium yang tidak seimbang juga boleh menyebabkan penyakit batu karang.

Sesetengah daripada kita menghadapi kesukaran utk memastikan diet yang seimbang dan sempurna di ambil setiap hari kerana kekangan waktu, urusan kerja dan kesibukan. Pengambilan supplemen adalah digalakkan utk mereka yang tidak dapat memastikan diet seimbang setiap hari.

Dengan ostematrix dari Shaklee, anda bukan sahaja mendapat kalsium yang mencukup malah mendapat magnesium dan beberapa lagi mineral penting untuk tubuh anda.

Untuk maklumat lanjut tentang Ostematrix Shaklee dan kelebihannya yang lain, anda boleh teruskan pembacaan di link berikut:  Ostematix: Kalsium terbaik utk anda!



Kelebihan Ostematrix Shaklee
















Shaklee ostematrix, ostematrix shaklee, kalsium shaklee, kalsium untuk tulang, shaklee calcium, shaklee magnesium, kalsium dan magnesium shaklee



Bagaimana mendapatkan Ostematrix Shaklee anda?

Setiap botol Ostematrix Shaklee mengandungi 120 tablet dan berharga hanya RM61 sahaja!

Lebih istimewa lagi, untuk bulan April 2014,  terdapat promosi khas untuk Ostematrix. Jika anda membeli 6 botol Ostematrix,  anda akan mendapat 1 botol secara percuma.

Jika anda inginkan hari ini, sila hubungi kami di talian 019- 5558027 atau emailkan kepada salwamohdsaleh@gmail.com





Jangan tunggu lagi, mari cuba Ostematrix Shaklee hari ini!

:)


********************************************

Ingin mendapatkan harga ahli? Semestinya!
Pelarasa harga dari Shaklee telah menetapkan harga ahli hanya utk ahli berdaftar sahaja

Terdapat pelbagai kelebihan menjadi Ahli Shaklee

Jangan tunggu lagi, mendaftarlah dengan segera kerana yuran SEUMUR HIDUP hanya sebanyak RM65 (tambahan RM10 utk kos pengeposan kit ahli ke semenanjung Malaysia dan RM20 utk pengeposan ke Sabah, Sarawak dan WP Labuan)

Klik sini utk mendaftar pada hari ini: JOIN SHAKLEE 

Wednesday

Kids activity: Fire crackers

Assalamualaikum wbt

Dah lama pulak rasanya tak kongsi aktiviti kanak-kanak yang boleh dibuat di rumah dengan kos yang sangat murah.

Ingat lagi tentang aktiviti ICE CREAM COLOUR SORTING?

hari ni nak kongsi satu lagi aktiviti yang boleh anda cuba tentang pengasingan warna.
Seronok!

Seperti biasa watak-watak yang menjayakan penggambaran ini adalah Imran dan I'jaaz!

:)






















So,

Jom kita lihat apa bahan-bahan nya:


  1. Penyepit baju berwarna warni
  2. Kertas keras seperti card board
  3. Kanak-kanak
  4. Tukang bagi arahan

Vhu
Simple kan?


Jadi mula- mula, kita berikan arahan supaya mereka mengambil penyepit baju mengikut warna kesukaan masing-masing

Pastikan penyepit baju telah disepah-sepahkan dan bercampur aduk


Minta anak-anak supaya mencari penyepit baju yang mempunyai warna yang sama dan kepitkan di card board yang telah di sediakan


Bila dah siap, boleh la jinjing dan buat bunyi seperti mercun!



Fire cracker ni adalah dijamin paling selamat dan tidak mencetuskan api.
Awas, ada kemungkinan untuk berlaku aktiviti sepit menyepit antara satu sama lain!

Hehehe


Selamat mencuba!

Love,

Salwa

Sunday

Pelarasan harga shaklee

Assalamualaikum wbt

Beberapa hari yang lepas, Shaklee telah mengumumkan sekali lagi tentang pelarasan harga yang dibuat utk seluruh warga Malaysia.

Peraturan ini telah di kuat kuasakan sepenuhnya dan sebarang pelanggaran terhadap peraturan ini akan mengakibatkan penggantungan ahli utk mereka yang tidak mematuhi.

Terdapat 2 jenis harga utk barangan Shaklee di pasaran

HARGA RUNCIT: Untuk semua warga Malaysia
HARGA AHLI: Hanya utk ahli Shaklee berdaftar sahaja.

Dengan ini, sebarang promosi dan harga diskaun yang pernah kami berikan adalah terbatal

harga shaklee, pelarasan harga shaklee, harga ahli shaklee, harga runcit shaklee, join shaklee, ahli shaklee, jadi ahli shaklee, daftar ahli shaklee



Kami di salwasaleh.com mengesyorkan pelanggan kami yang berminat utk mendapatkan harga ahli agar mendaftar dengan kos hanya RM75 utk yuran keahlian seumur hidup.

Kos keahlian ini sangat kecil jika dibandingkan dengan faedah yang bakal dinikmati oleh kesemua ahli shaklee.

Sila rujuk entri berikut utk maklumat lanjut tentang KELEBIHAN MENJADI AHLI SHAKLEE

Oh, sebelum itu
Kenapa PERLU JOIN OHSEM GROUP?

Anda juga berpeluang utk mendapat layanan istimewa dan esklusif dengan menjadi ahli GROUP OHSEM kami. Kami memberikan tips dan cara pengambilan terbaik khas utk ahli yang ingin mengambil shaklee sebagai supplement. Kami juga menyediakan training online dan offline disamping coaching berterusan utk mereka yang ingin menjalankan bisnes bersama Shaklee.

Jangan tunggu lagi
JOIN SHAKLEE SEKARANG!

Salam mesra,

Salwa a.k.a MoC (Mak Ohsem Chomey)

Monday

Hanya-Mu

Masih mengharap keajaiban-Mu
Di atas langit biru
Di bawah lautan dalam
Di merata bumi luas

***********************



















Hanya-Mu
Ya Ilahi,
Tika aku rindu pada makhluk ciptaanMu
Bukankah Kamu yang lebih pantas untuk dirindu?

Ya Rabbi,
Tika aku mengasihi apa yang dijadikanMu
Bukankah cinta padaMu yang lebih utama?

Tika aku kesempitan
Bukankah Kamu yang membuka pintu rezeki?

Tika aku kegelisahan
Bukankah Kamu yang meniupkan rasa tenang ke relung hati paling dalam?

Hancurkan rasa memiliki
Robohkan dinding tinggi diri
Padamkan nyala emosi

Akulah hambaMu yang paling selayaknya bersyukur atas nikmatMu yang selalu kudustakan

Rabb,
Adakah lebih mahal harga setitis air mata syukur berbanding air mata pengharapan?

Astagfirullahal ‘azim
Inni tubtu elaika

Wardah as-Syauk
3.39am
3 Julai 2008

Teluk Intan

Saturday

Projek Tabung HIJAU : Menabung cara simple

Assalamualaikum wbt

Idea ini asalnya dari seorang kawan sekolah, Asiah didalam group whatsapp kami. Asiah yang mengesyorkan kami semua menabung duit hijau setiap bulan.

Saya pada mulanya tertanya-tanya syarat utk menyertai projek ini sebab saya tengok kawan-kawan dok berebut pakat kutipan masing-masing pada 31 Januari lepas.

Rupanya memang ada syarat;

- Tabungan sepanjang bulan
- Tak boleh kira atau bukak tabung sehingga malam terakhir bulan tu
- Tak boleh tukar duit lain dengan duit hijau semata-mata utk menabung
- Update status masing-masing hanya pada malam terakhir utk tahu sape menang

Hmmmm

Menarik!

Makanya saya pun dan try la join pada bulan Februari
Dengan penuh semangatnya saya beli tabung paling chomey daya pernah jumpe..


Tattaraaaaaa

tips menabung, tabung, cara menabung yang mudah, simpan duit, tips simpan duit, kumpul duit, tabung mudah




































Mesti la chomey kan. Sebenarnya ade lg tabung lain tp sebab nak amik feel dan nak amik kesempatan beli tabung idaman, maka ade la alasan sikit. Hihihihi

Tapi

Saya ubah sikit rules utk diri sendiri. Saya masukkan sekali duit biru RM1. Sebab? Lagi banyak RM1 yang selalu ade dalam dompet dan tak perasan pun sangat kalau tkde.

Jadi terpulang lah pada anda

Walaupun asalnya panggil projek HIJAU, tapi kalau nk bubuh merah ke, oren ke, UNGU ke, ikut la kemampuan masing-masing.


So


Inilah hasilnya!!!


Duit hijau yg berjaya dikumpul: 8 keping



















Duit biru yg berjaya dikumpul: 25 keping




















Alhamdulillah! Total RM65. Siapa nak bagi kan?? Heheheh
Duit ni nk simpan dulu utk pakai kemudian. in sya Allah Mac ni masih nak diteruskan.

Thanks Asiah and Ex-Serata geng for this awesome project

Sape nk join kami???
Meh la kongsi idea ni dan buat ramai-ramai kat group whatsapp masing-masing!


Love,

Salwa


****************************
 Update perolehan dari projek:

Februari: RM65
Mac: RM80




Monday

Tips umrah utk breastfeeding mommy

Assalamualaikum wbt

Alhamdulillah sejak kebelakangan ini, ramai dikalangan golongan muda yang telah diberikan kesempatan dan rezeki utk menjadi tetamu Allah.

Ramai juga antara mereka adalah golongan ibu yang sedang menyusukan anak tetapi tidak dapat membawa sekali anak tersebut untuk mengerjakan umrah.

Jadi utk edisi kali ni, saya akan kongsikan sedikit tips dan cerita seorang emak yg menunaikan umrah berdasarkan pengalaman peribadi.

Kalau ada yg nak kongsi cerita dan tips pun boleh lah share di ruangan komen ye.



Suami dan saya di berikan rezeki mengikuti rombongan Umrah dan Ziarah ke Mesir pada bulan April tahun 2012. Sewaktu itu anak sulung kami berusia lingkungan 2 tahun setengah dan adiknya berusia 6 bulan dan masih menyusu sepenuhnya.

Atas beberapa faktor, kami memilih utk tidak membawa bersama kedua-duanya
Maka bermulanya fasa selama 2 minggu proses 'penyusuan' tanpa bayi


TIPS 1: YAKINKAN DIRI KITA MAMPU LAKUKAN

Walaupun hati berbolak balik, kita harus ingat, Allah yang pegang hati kita. Walaupun dua minggu adalah tempoh yang lama tanpa direct lactation, tetapi tidak bermakna proses laktasi tidak dapat dijalankan.

Jika kita boleh mengekalkan rutin pump secara konsisten atau semampu yg boleh, maka hasilnya masih sama dan susu tidak akan kering

TIPS 2: BAWA BERSAMA ALATAN PUMP 

Ini sangat penting untuk memastikan kita dapat pump secara berkala dan tidak mengalami gangguan. Bawa perkakas yg biasa digunakan tetapi tidak perlu bawa kesemuanya.

Saya hanya membawa satu unit pump, dua botol dan satu spare kit accessories. Kesemua ini diletakkan didalam satu mini cooler bag yang mudah dibawa dan diguna pakai pada bila-bila masa.

Kenapa saya tidak bawa cooler bag/ice pack dan plastik penyimpanan EBM? Nanti saya ceritakan

TIPS 3: SEDIAKAN JADUAL

Pastikan kita mengikuti jadual pump minima yang kita sediakan. Sebagai contoh, katakan kita ingin memastikan paling kurang kita MESTi pump 4 kali sehari. Maknanya setiap hari, kita akan cuba pump sekurang-kurangnya pada jam 6 pagi, 12 tengahari, 6 petang dan 12 malam.

Konsistenlah dengan jadual tersebut dan jika berupaya, adakan seisi tambahan terutamanya ketika kita rasa susu sudah penuh dan harus dikeluarkan.

Kita mengikuti rombongan. Dan kadang kala jadual boleh berubah pada bila-bila masa. Contohnya sewaktu saya berada di Mesir, keadaan cuaca dan faktor musim perayaan boleh mengakibatkan jalan sesak teruk dan kita terperangkap di jalan pada tempoh yang sangat lama. Perjalanan dari Mekah ke Madinah juga misalnya memakan masa yg lama.Jika kita konsisten dengan jadual, maka kita akan berusaha utk pump di dalam kenderaan dan itulah yg saya lakukan disana. Didalam kapal terbang, didalam bas, didalam van dan sebagainya tidak menghalang kita utk pump. Pastikan suami atau mahram duduk berdekatan dan pastikan kita memilih tempat duduk yang berhampiran dengan kebanyakan wanita utk keselesaan kita dan mereka.

TIPS 4:  BERSIKAP POSITIF DAN BERTOLAK ANSUR DENGAN DIRI SENDIRI

Lumrah bila kita mengerjakan umrah, kita ingin beribadat sepuas-puasnya dan semaksimum yang mungkin. Namun tanamkan pada diri bahwa seisi pump yang kita lakukan juga adalah ibadah dan dilakukan demi anak kita. Maka tidak timbul isu kita tidak dapat beribadah secara optimum.

Saya kadangkala terpaksa berkejar balik selepas solat Magrib ke hotel utk melakukan seisi pump kerana susu harus dikeluarkan utk mengelakkan masalah engorge dan masalah lain. Mulanya saya sedih namun saya segera ubah perspektif dan cuba bertolak ansur dengan diri sendiri.

TIPS 5: SOKONGAN SUAMI/MAHRAM

Dapatkan sokongan sepenuhnya. Minta mereka bantu di dalam situasi yang memerlukan atau kritikal sebagai contoh jika perlu pump didalam kenderaan. Mereka harus pandai cover dan pastikan aurat kita terjaga dsb.

TIPS 6:  KENTAL MELIHAT SUSU DIBUANG

Kenapa saya tidak membawa plastik EBM? Jika saya travel dengan urusan kerja, saya sentiasa memastikan EBM saya disimpan kerana jarak perjalanan yang memungkinkan dan kebanyakan hotel mempunyai polisi mesra breastfeeding.

Kenapa tidak sewaktu Umrah?

Jarak dan tempoh perjalanan tidak memungkinkan buat masa ini untuk kita pastikan EBM adalah sempurna dan masih elok. Sebagai contoh, jika saya mampu meletakkan kesemuanya didalam cooler bag (beratus-ratus oz) dan meletakkan ais kering (boleh cari ke?) sekalipun, perjalanan tanpa transit dari masa check in hingga ke arrival memakan berbelas-belas jam. Dalam kes saya, kerana transit, memakan masa sehari semalam. EBM tidak akan dapat bertahan.

Kebanyakan hotel di sana juga menggunakan bahasa Arab sebagai medium komunikasi kecuali anda berada di 5 or 6 stars hotel seperti Hilton dan sebagainya. Jadi, utk anda memerah dan memastikan EBM anda dapat disimpan setiap hari di peti sejuk hotel mereka bukanlah suatu idea yang bagus.

Jangan menyeksa diri. Perah dan buang walaupun pahit. Kita usaha utk stimulate supaya susu masih dan tetap ada. Saya mulanya mengira berapa oz EBM yang telah saya buang. Apabila jumlahnya melebihi 200oz, saya berhenti mengira dan pejam mata.


Rasanya cukup sampai disini dulu

Saya harapkan tips tidak seberapa ini dapat dimanfaatkan dan dijadikan panduan utk ibu diluar sana.
Silakan share, saya tidak ada masalah malah gembira jika dapat dimanfaatkan

Semoga dapat menjalankan ibadah dengan sempurna
Semoga semua amalan kita diterima

Wallahu'alam

Love,

Salwa

salwasaleh.com

The website is owned and operated by salwasaleh.com. All content and information provided on and through the website is owned by salwasaleh.com.