Salwasaleh Chocs

Halal home made chocolates and lollichocs for all events

Salwasaleh Delights

Halal home made muffins, cakes and cookies for any occasions

Shaklee Supplement

Become a healthy Mukmin and perform your duty and activities perfectly

Salwasaleh Tasbih Taqwa

Exclusive hand made Tasbih for your personal use and as a gift to your special one

salwasaleh.com

EVERYTHING made for you with love

Thursday

Asyik-asyik DIA AJE

Assalamualaikum wbt




Beberapa minggu lepas, saya dan suami sembang-sembang petang.

Duduk berborak bukanlah satu kesempatan yang mudah buat kami berdua sejak awal berkahwin lagi. Mungkin nature tugasan suami yang selalu padat dan saya juga dulunya berulang alik agak jauh dari tempat kerja, kebiasannya kami hanya berbual seketika didalam kereta.

Perbualan kami adalah tentang 'self-esteem' pada ketika itu akhirnya mengimbau kenangan di zaman persekolahan. Untuk pengetahuan pembaca, kami ni satu sekolah dahulu sewaktu di peringkat Menengah Tinggi tapi di sekolah tidak pernah pula bertegur sapa. 

Gambar kenangan di Kaherah. Antara tempat yang dikunjungi sewaktu umrah dan ziarah mesir tahun 2012


Ketika di sana, saya mungkin dikenali oleh pelajar lain sebagai seorang yang sangat aktif dalam aktiviti ko-kurikulum hingga berbagai gelaran diberi antaranya robot kerana tak reti duduk diam.

Hakikatnya itulah saya

Dari selembut-lembut acara seperti berpantun dan mendeklamasi sajak hinggalah ke acara sukan seperti bola jaring dan tak lupa 'sparing' taekwondo. Malah sempat juga berkuiz koperasi hingga ke peringkat nasional. Banyak lagi yang disertai yang sampaikan roommates malahan rakan sekelas saya pun tak tahu saya sertai kerana banyak sangat kata mereka.

Dalam pada itu terdengar juga suara-suara kecil dan sumbang di belakang saya yang sampai ke telinga; 

"ASYIK-ASYIK DIA SAHAJA"

Suami saya menduga; mungkin kerana saya terlalu 'tamak' dan membolot semuanya, maka orang jadi tak suka dan iri hati.

Jawapan saya mudah sahaja,

"KENAPA MEREKA TAK BUAT?"

Saya terangkan yang saya tidak pernah ada wild card ticket utk mana-mana acara. Saya akan hadiri proses sepenuhnya pemilihan dan jika terbukti layak barulah saya akan dipilih menjadi wakil sekolah dan peringkat seterusnya. Cuma ada lah satu peristiwa dimana sekolah saya dijemput menyertai kejohanan bola keranjang peringkat zon dan sekolah kami tidak pernah ada pasukan bola keranjang perempuan (padang bola keranjang pun tkde). Waktu tu saya antara yang dipilih sebab ketinggian. Itulah satu-satunya pemilihan yang unik sedikit ketika itu.

Jadi,

Kenapa tak mereka yang datang proses pemilihan dan cuba utk jadi terbaik supaya mereka yang dapat tempat tersebut?

Hakikatnya mereka lebih suka berkata-kata belakang sahaja!

2014-03-19 07.14.04
Keratan akhbar. KISAS Johan Piala Sirih Pulang ke Gagang tahun 2001.
2014-03-19 07.14.42
Keratan Akhbar. Piala Sirih Pulang ke Gagang 2001.

Gambar hiasan ini saya ambil dari blog Alang Tengah
Saja, imbau kenangan zaman 'dolu dolu'

Didalam realiti hidup juga begitulah. Apabila orang lain berjaya, orang lain dapat rezeki berganda, kenapa mahu katakan asyik dia yang dapat? Kenapa tak kita buang sikap tu dan usaha agar;

ASYIk-ASYIK KITA SAHAJA?


Berhentilah merungut
Berhentilah beralasan
Berhentilah dengki

Sedut aura positif dan sebarkan pada semua orang

Boleh?

YAKIN BOLEH!

Love,

Salwa


Monday

7 tanda bayi anda NORMAL

Assalamualaikum wbt

Saya selalu nampak juga dan kadang-kadang tergolong dalam golongan yang suka bertanya adakah normal sesuatu perkara yang dilakukan baby

Contohnya baby takmo di bedung, atau baby kejenye asyik nangis aje atau baby banyak sangat pakai diaper.

Jadi

Melalui pembacaan dan paling banyak melalui pengalaman (anak dah 3 kan...) saya cuba tuliskan supaya ibu yang lain akan rasa semua ni normal dan tak lagi tertanya-tanya

Hehehehe

Let's cekidout


#1 : HEAT SENSOR

Bayi anda ada sensor yang boleh la juga dikatakan sebagai sixth sense. Kenapa? Setelah anda berhempas pulas cuba menidurkan dia selama berjam-jam dan akhirnya mata dia terkatup rapat dan anda sangat konfiden yang dia sudah tidur. TAPI, sebaik sahaja anda alihkan badan anda atau bergerak sikit atau cuba nak ubah posisi, TUP, mata dia terbukak kembali kerana adanya sensor tadi. Betul tak? Betul tak?


#2: PEMBERSIH

Memang tak ada lagi makhluk di dunia ini yang se pembersih bayi. Selalu jadi, bila kita dah siap mandikan comel-comel, dengan baju yang cantik dan di bengkung di perut, di bedung pulak lepas tu dan kita pun baru nak me 'relax' kejap, tak sampai 5 saat kedengaran irama merdu 'pooot'. Memang perfect la timing utk dia berak kan...

Belum habis lagi, lepas kita salinkan diaper or CD dia, dah ikat balik bengkung dan bedung dan nak dodoikan kononnya, sekali lagi dengar bunyi merdu tu.. dan kadang-kadang proses ni berulang berkali-kali. Sebab apa? Haa, sebab dia pembersih la! Nak berak kat diaper or CD yang bersih aje!


#3: SUIS AUTO

Suis ini di install secara automatik ketika lahir. Boleh berfungsi dengan dua cara sahaja. ON dan OFF. Tak boleh pause atau replay. Ketika anda dekat dengan dia, suis OFF akan terpasang dan bila anda berjauhan dengan nya suis ON juga akan terpasang. Kenapa saya guna TER? Sebab mmg fully auto tanpa manual. Bayi akan menangis macam kene siram air panas aje lagaknya tapi bila kita angkat dan dukung, sekelip bulu mata dia akan diam dan siap tersengih lagi kadang tu. Bila letak balik, dengan sepantas kilat halilintar juga bunyi menangis kembali menjelma...


#4: PUKAU

Jangan tak tahu, ilmu ni bayi la yang paling hebat dan handal. Apa juga dia buat semuanya baik, ok, comel, cute, sweet, amazing dan paling cool dalam dunia sampaikan kita tak rasa nk marah lansung. Dia berak atas katil ke, muak sampai baju kita yang mahal tempah kt butik artis tu basah ke, kencing kat atas kain kita ke atau tiba-tiba lempang kita waktu tengah menyusu ke, semuanya BAIK belaka. Dan siap kita kata 'alololololo' lagi...Ce yang buat semua tu org lain? -No komen-

Gambar hiasan: 3 orang hero kesayangan saya


#5: FIGHTER

Born as a natural fighter. Jika anda jenis berpantang mengikut orang zaman dulu punya petua, bedung bayi adalah satu kemestian. Banyak kaedah yang diguna pakai. Kalau tradisional sikit pakai lampin aje, ikat2 dah siap. Kalau moden ada baby wrap la, baby sleeping bag la. Kalau orang banjar sekali dengan buaian dan dipanggil PUKONG. semuanya bertujuan nak bagi bayi selesa dan tidak mudah terkejut. Cumanya dapat la bertahan beberapa hari. Bila dah kuat sikit, kemain lagi dia bersilat dan mengeluarkan jurus jurus yang di praktikkan sejak dalam perut lagi. Maka keluarlah tumbukan dan tendangan siap dengan sound effect utk memastikan bedung tu terbukak dan tangannya kembali bebas.


#6: BIG BOSS

Kalau bunyi sikit aje walaupun 'ek' akan terkejar-kejar lah kita mendapatkan bayi tu. Tapi yang ni rasanya applicable kat first time mother la banyaknye. yang dah ade experience tu besenye akan biarkan baby jerit sikit baru berlari pi amik. kalau jenguk dan nampak dia ok je, tkde masalah. Tapi pastikan juga baby tu ok. Kadang tu bunyi tu fungsinya sebagai warning, mungkin dia dah berak, atau die nk menyusu atau yang takutnya kot dia dah terterap atau ade kain lindung hidung dan sebagainya.


#7: NATURAL ALARM

Tak perlu lg susah payah beli jam loceng yang kuat atau nk tekan butang snooze sebab bayi anda tidak boleh di snooze kan. Dia akan bangun ikut suka masa tanpa timing tapi kadang2 ada rutinnya. Boleh jadi sampai 3 atau 4 kali loceng tu akan 'berbunyi' dalam satu malam. Kadang kadang lebih pun ada. ADa masanya dia akan ajak bersembang sampai 3 jam atau hanya terkebil-kebil memandang kita tapi kalau kita tidur dia akan berbunyi balik.


Sebenarnya mungkin banyak lagi yang boleh dikongsi ibu-ibu lain. Saya dapat tulis takat ni je la. Itupun beberapa kali berhenti.. hehehehe

Apapun, jadi ibu bapa ni memang anugerah hebat walaupun banyak cabarannya

Semoga bersabar lah kita hendaknya

:)

Love,




Saturday

24 gambar musim HAJI pada tahun 1953

Assalamualaikum wbt

Beberapa hari lepas saya melihat gambar-gambar ini melalui website Ilmfeed dan merasakan ianya sangat unik utk dikongsikan kepada pembaca semua

Gambar-gambar ini adalah atas ihsan National Geographic.


arriving by ferry at jeddah port
Kebanyakan jemaah haji dari benua dan negara yang jauh memilih utk menaiki kapal sebagai alat pengangkutan pada masa itu. Perjalanan menaiki kapal memakan masa berbulan utk pergi dan balik dan adakalanya ada yang meninggal dunia dalam perjalanan dan disemadikan di dasar lautan.
arriving by plane to hajj
Ada juga jemaah dari negara berdekatan yang mampu menaiki kapal terbang persendirian yang kecil utk menunaikan haji.
bus for hajjis
Bas dan kereta sewa diguna pakai sebagai medium pengangkutan utk jemaah haji bergerak dari satu tempat ke satu tempat yang lain sama seperti hari ini
only moslems
Papan tanda yang menyatakan hanya orang Islam (Muslim) sahaja yang dibenarkan masuk ke kawasan ini 
makkah
Kawasan perumahan dan hotel yang wujud pada zaman itu sebelum kerja-kerja peluasan kawasan Masjidil Haram
Makkah street
Keadaan jalan yang sibuk di kawasan Mekah dan berhampiran Masjidil Haram.
masjid haram entrance
Salah satu pintu laluan untuk memasuki kawasan masjid di Masjidil Haram
haram
Para jemaah menunaikan solat di kawasan luar Masjidil Haram
masjid haram
Ka'abah dan kawasan untuk tawaf pada ketika itu sebelum berlakunya renovasi
kaba mataf
Ka'abah
kaba door
Para jemaah dibenarkan untuk memasuki Ka'abah pada ketika itu.
tawaf
Para jemaah melakukan tawaf.
market
Satu lagi kawasan sibuk di Mekah
market 2

shisha
female pilgrim pallenquin

choosing animal
animals
Para jemaah haji dengan ternakan yang akan di qurban kan
donkey

cooking at mina
Jemaah haji memasak di Mina
pilgrims pray

arafah
Keadaan di Arafah
jamarah
Jemaah haji melontar Jumrah
shaving hair
Seorang jemaah bercukur.

Menarik bukan?

Semoga kita juga dikurniakan kesempatan utk menunaikan fardhu haji dalam keadaan masih sihat dan mampu beribadah dengan baik

Wallahu'alam



Sunday

Testimoni Herbal Blend Multi-Purpose Cream Shaklee

Assalamualaikum wbt

Herbal Blend Multi-purpose Cream daripada Shaklee ni pernah saya khabarkan sebagai KRIM BERHANTU dan selalu sangat habis di pasaran.

Memang itulah hakikatnya

Jika ada dikalangan pembaca yang masih tidak tahu tentang kelebihan dan keistimewaan krim ini hingga jadi rebutan sepanjang masa, boleh la membacanya di entri KRIM BERHANTU HERBAL BLEND

Sebagai pengguna, memang kita nak tahu betul ke tak krim ni sangat berguna dan istimewa dan berkesan.

Jadi, saya kongsikan kepada anda beberapa testimoni daripada pengguna krim Herbal Blend yang memang telah berpuas hati dengan hasil yang mereka perolehi


TESTIMONI : BADAN GATAL - GATAL








TESTIMONI : KULIT MELECET & BLISTER





TESTIMONI : ECZEMA



TESTIMONI : GIGITAN NYAMUK DAN SERANGGA


TESTIMONI : RUAM DAN PELUH


TESTIMONI 1: BINTIK MERAH DAN ALLERGY





TESTIMONI : CHICKEN POX


Apakah fungsi Herbal-Blend Multi-Purpose Cream?

Sangat baik digunakan untuk:


  • Disapu pada ruam-ruam yang ada di badan terutamanya untuk bayi dan anak kecil
  • Boleh membantu menurunkan suhu badan untuk anak yang demam jika disapu selepas mandi
  • Menghaluskan tumit yang telah pecah
  • Menghilangkan gatal-gatal akibat gigitan serangga dan nyamuk
  • Boleh disapu dibahagian tubuh yang calar atau luka kecil
  • Menghilangkan parut akibat demam campak dan demam pelentung (Chicken Pox)
  • Boleh digunakan sebagai losyen harian



Bagaimanakah mendapatkan Herbal-Blend Multi-Purpose Cream?

Sangat mudah! Setiap tube hanya berharga RM27.50 dan kos pos laju sebanyak RM6. Bank in jumlah keseluruhan ke akaun Maybank 158060573304 (Salwa Mohd Saleh) dan emailkan/sms bukti pembayaran ke 019-5558027 atau salwamohdsaleh@gmail.com

Cepat, stok sangat terhad!


Selamat mencuba!

Love,




Friday

Tanda-tanda bayi tidak cukup susu

Assalamualaikum wbt

Terima kasih kerana terus membaca tentang penyusuan dan tahniah!

Anda berusaha sehabis baik untuk memastikan bayi anda mendapat khasiat susu ibu dan dapat disusukan dengan baik (jika bukan sempurna)

Pada entri lepas, kita telah ketahui beberapa punca susu ibu tidak mencukupi. Jika anda masih belum berkesempatan membacanya, boleh rujuk di entri berikut: 6 PUNCA susu ibu tidak mencukupi.

Kali ini saya akan ceritakan dengan ringkas, beberapa tanda penting yang menunjukkan bahawa susu ibu tidak mencukupi.




Terdapat dua jenis tanda yang dapat dilihat jika susu badan ibu tidak mencukupi.

Satu tanda dari pihak ibu sendiri dan satu lagi daripada pihak bayi.



Tanda dari pihak ibu:
  • Puting anda akan terasa pedih dan sakit ketika menyusukan
  • Payudara rasa kosong dan tidak penuh
  • Payudara tidak berasa lembut selepas penyusuan


Tanda dari bayi:


  • Bayi mengantuk dan sentiasa perlu dipaksa dan diransang utk menyusukan
  • Bayi tidak buang air kecil atau besar dalam 5 hingga 8 kali sehari
  • Bayi tidak aktif
  • Najisnya tidak berubah menjadi warna kuning selepas 5 hari kelahiran (masih hitam atau gelap)
  • Berat badan bayi tidak naik selepas dua minggu
  • Bayi selalu meragam dan selalu letih
  • Pipi bayi melengkung
  • Bayi membuat bunyi mendecit semasa menyusu (tanda lekapan yang tidak betul)
  • Bayi semakin kekuningan selepas minggu pertama (sepatutnya lebih kurang)
  • Muka bayi tidak berisi dalam masa 3 minggu
  • Kulit tetap berkerut/berkedut selepas minggu pertama kelahiran


Jika tanda ini didapati, dinasihatkan untuk anda membawa bayi anda ke klinik atau hospital berdekatan untuk mendapatkan rawatan dan nasihat susulan. Berjumpa dengan pakar kanak-kanak dan kaunselor laktasi adalah digalakkan terutamanya untuk mengatasi masalah ini.

Jangan biarkan ianya berterusan kerana tidak baik utk kesihatan bayi.

Anda juga boleh mencuba beberapa makanan tambahan seperti supplement utk ibu menyusu namun dinasihatkan mendapatkan dari mereka yang telah berpengalaman dan bertauliah dalam memberikan konsultasi kerana suplemen bukanlah penyebab susu banyak tetapi pelengkap 

Semoga artikel ini membantu :)

Selamat menjalankan ibadah sebagai ibu!

Love,




Monday

10 Sayuran dan Buahan dengan KHASIAT superb!

Assalamualaikum wbt

Kepada mereka yang dok terfikir lagi nak masak apa hari ni, boleh la baca entri ni dan masukkan dalam list utk di masak. 

Hehehehe
10 jenis sayur dan buah ni sangat banyak khasiatnya dan boleh la di katakan ala-ala Superfoods




Kalau dapat latih anak dari kecik suka lagi bagus.
Jom kita tengok apekah 10 jenis itu:




1 - BROKOLI

Dipenuhi dengan pelbagai nutrien yang penting untuk tubuh badan dan yang paling bagus, memakan brokoli membantu tubuh anda mengeluarkan kompoun yang dapat melawan kanser!

2 - CENDAWAN

Ada banyak jenis cendawan yang boleh anda cuba (kecuali yang beracun lah ye) Cendawan adalah sayuran yang rendah kalori, dapat membantu melawan kanser, kaya dengan Niacin atau dikenali juga dengan nama vitamin B3 yang membantu mengawal paras kolestrol dalam darah kita.

3 - CILI

Pedas pedas pun banyak khasiatnya! Cili adalah sayur yang mempunyai sumber vitamin A, C dan E. Cili juga kaya dengan folate dan potasium, rendah sodium dan tidak mengandungi karbohidrat. Kajian sedang dilakukan ke atas cili kerana ianya di anggarkan boleh merawat penyakit athritis oleh kerana kandungan capsaicin didalam cili.

4 - KALE

Sayur yang menyerupai bak choy ini jika diambil sebanyak 3 cawan sehari boleh membekalkan 100% keperluan vitamin A, C dan K yang diperlukan tubuh anda. Kale juga mengandungi vitamin E dan manganese, iaitu mineral penting yang diperlukan untuk memproses makanan menjadi tenaga. Kale juga sangat kaya dengan protein


5 - BERI HITAM (BLUEBERRIES)

Kaya dengan pelbagai sumber seperti resveratol, cyanidins, quercetin, anthocyanins dan banyak lagi. Kesemua komponen ini membantu untuk menyahkan radikal bebas di dalam tubuh kita

6 - CERI

Kaya dengan 2 sumber antioksidan yang melindungi buah pinggang iaitu phytonutriens dan anthocyanins

7 - BUAH KIWI

Jangan tak tahu, buah kiwi berbulu ini kaya dengan vitamin C! Vitamin C adalah sangat penting untuk membantu buah pinggang anda untuk menyah toksik sisa yang tidak perlu didalam darah.

8 - BAYAM

Kaya dengan vitamin K,A C, B2 dan mineral manganese, folate dan zat besi. Kesemuanya boleh didapati didalam hanya seikat bayam!

9 - KENTANG

1 cawan kentang mengandungi 102 kalori, 436% Vitamin A, 37% vitamin C, 15% potasium dan 15% trytophan

10 - AVOKADO

Avokado kaya dengan vitamin B5. Menurut seorang biologist bernama George Mateljan, vitamin B5 membantu untuk memecahkan lemak. Selain itu terdapat juga satu lagi kajian yang mengatakan bahawa vitamin B5 dapat membantu menghilangkan jerawat!


Jadi, nanti kalau kita membeli di pasar tu boleh la juga beli sayuran dan buahan yang disebutkan di atas ini. Ianya dapat membantu kita melengkapkan nutrisi yang diperlukan oleh tubuh badan di samping memberikan khasiat yg sempurna

Selamat mencuba!

Love,


e-book SHAKLEE 101 - Panduan ASAS menjadi pengedar Shaklee berjaya!

Assalamualaikum wbt,

Menjadi ahli Shaklee adalah sesuatu yang sangat menguntungkan dan mengujakan. Jika anda jadi ahli untuk makan sendiri, anda dapat menjimatkan kos dengan harga diskaun sehingga 30% dan dapat menikmati banyak promosi.

Namun

Jika anda ingin menjadi ahli untuk berbisnes dan membantu orang di luar sana untuk menikmati kesihatan yang baik dengan pengambilan supplemen Shaklee, pilihlah pengedar yang baik untuk memberi tunjuk ajar kepada anda.








Bagi yang telah menyertai Group Ohsem, saya telah sediakan satu e-book yang sangat padat dan penuh dengan panduan sebagai FIRST STEP atau Langkah pertama anda setelah menyertai Shaklee.



Kata-kata aluan dari saya a.k.a MoC :)






Antara maklumat lain yang anda boleh dapati dalam e-book ini:




Inginkan e-book yang lengkap?
Daftar menjadi Ahli SHaklee bersama Group Ohsem sekarang! 

Semoga anda berjaya dan bahagia selalu!

Love,

Your mentor want to be



salwasaleh.com

The website is owned and operated by salwasaleh.com. All content and information provided on and through the website is owned by salwasaleh.com.