Salwasaleh Chocs

Halal home made chocolates and lollichocs for all events

Salwasaleh Delights

Halal home made muffins, cakes and cookies for any occasions

Shaklee Supplement

Become a healthy Mukmin and perform your duty and activities perfectly

Salwasaleh Tasbih Taqwa

Exclusive hand made Tasbih for your personal use and as a gift to your special one

salwasaleh.com

EVERYTHING made for you with love

Sunday

Babywearing menggunakan kain batik lepas

Assalamualaikum wbt

Beberapa tahun kebelakangan ni, babywearing a.k.a menggendong bayi menjadi lebih terkenal dekat Malaysia. Makin ramai parents yang mula cuba ber babywearing dan makin banyak juga gears yang muncul.

Antara yang selalu jadi pilihan adalah SSC, CC, Ring Sling, Wrap, Mei Tai dan sebagainya. Walaupun bukan semua yang okay dan ada beberapa masalah berkaitan ergonomics dan safety yang dibincangkan, itu tak mematahkan semangat ramai parents yang berminat utk mencuba

Jadi saya rasa nak kongsi cara babywearing yg simple, mudah, convenient dan MURAH

Dan of course, paling penting TRUSTED dari sudut keselamatan



(Mak opah moyang kita dah lama dok guna dah)

Makanya timbul lah idea utk membuat video di bawah ni




Waktu ni umur Israa' nak masuk 6 bulan dan berat dalam 7.8kg

Somehow, Israa' lebih prefer berada di dalam batik lepas berbanding RS. Mungkin sebab material batik lepas yang light dan lebih pengudaraan kot.

Ye la, Malaysia kan panas.

Jadi, saya menyeru sesiapa yg mempunyai masalah budget buat masa ni, utk cuba dengan batik lepas dulu. kos nya murah. RM15 pun boleh dapat batik lepas yang basic.

Selamat mencuba!

Love,

Salwa

Wednesday

Natural Supplements

Di Shaklee, kami percaya bahawa alam semula jadi mengandungi 1001 rahsia untuk kehidupan yang lebih lama, sihat dan produktif.
Kisah kami bermula hampir 60 tahun yang lalu apabila Dr. Forrest C. Shaklee, dengan falsafah kehidupannya Living in Harmony with Nature® telah mencetuskan gerakan yang berterusan untuk membantu ke arah kehidupan yang lebih bahagia dan lebih sihat.


Hari ini, kami merupakan syarikat pemakanan semula jadi nombor satu di Amerika Syarikat, dengan pejabat di seluruh dunia dan tenaga pakar terkemuka dalam bidang penyelidikan pemakanan. Kami melepasi dan melangkaui piawaian industri setiap masa bagi memastikan produk kami Sentiasa SelamatSentiasa Berkesan dan Sentiasa Mesra Alam.
Kami menguji setiap bahan baharu untuk mengesan lebih 350 bahan cemar berbahaya.
Kami menjalankan lebih 100,000 ujian kualiti setiap tahun bagi menjamin ketulenan tertinggi sebolehnya.
Kami telah melaburkan lebih $250 juta dalam ujian klinikal, penyelidikan dan pembangunan.
Kami juga menawarkan peluang kepada sesiapa sahaja yang berminat untuk menjana pendapatan sampingan dengan berkongsi produk kami.
Sehingga hari ini, kami telah membayar komisen bernilai lebih $6.7 bilion kepada para Pengedar kami, dan kami menjemput anda untuk mengecapi manfaat memiliki perniagaan Shaklee anda sendiri.
Semua tanda dagangan adalah hak milik empunya masing-masing.

Friday

4 rahsia penting Salwa turun 20kg!

Assalamualaikum wbt

haaaa ramai sgt nk tau kan?
kan?
kan?

sampai pm waktu tgk gmbr 'model part time' tu



ni la rahsianya!



Kurus Selepas Bersalin Sampai Turun 20kg! Wow! 


nanti sy tulis lg

daaa!

psttt...sms/WA 0195558027 klo nk beli ye

Love,

Salwa

Sunday

Rahsia berpuasa ketika mengandung dengan penuh bertenaga!

Assalamualaikum warah matullah


Jika anda pernah hamil atau menyusukan, anda akan tahu apa rasanya bila berpuasa.

Melepek!



Itulah yang jadi pada saya waktu berpuasa di bulan Ramadhan sejak tahun 2009. Kronologinya mcm ni la kiranya;

2009: mengandungkan anak sulung (7 bulan)
2010: menyusukan anak sulung
2011: mengandungkan anak kedua (9 bulan)
2012: menyusukan anak kedua
2013: menyusukan anak kedua
2014: mengandungkan anak ketiga (8 bulan)

Waktu tahun 2009 hingga 2011 tu, mmg sangat mencabar minda, emosi dan lagi lagi fizikal lah.

Nak buat apa pun tak larat sangat. Mudah pulak tu nak dehydrate. Adoi.. Tapi nk tinggalkan puasa sayang, jadi teruskan jugaklah walaupun terbaring aje.

Bila kita hamil, sistem tubuh tak macam biasa. Kadar gula ke, paras tekanan darah ke. jadi haywire. Jika dalam paras rendah, usahkan time berpuasa, time biasa pun boleh lembik, mual, muntah dan semualah!


Hinggalah sesuatu berlaku pada saya waktu tahun 2012 tu.
Kisahnya sebijik sama macam Puan Haridah kat video bawah ni.

Bagaimana Ibu Hamil Ni Berjaya Puasa Sebulan?




Haaa, itulah rahsianya!

Hehehehehe

Seperti yang disyorkan oleh Puan Lisa, seorang Naib Presiden di Persatuan Ontario Midwives, jika kita ni mengandung dan menghadapi masalah kelesuan melampau. protein perlu ditambah dalam diet harian.

Jadi, antara makanan tambahan yang disyorkan adalah:

Energizing Soy Protein (ESP) sebagai penambah tenaga dan sumber protein, juga mengekalkan nutrisi dlm badan.

Vita Lea yg penuh khasiat sebagai multivitamin dan khusus dengan zat besi utk paras HB yang cun gitu

B Complex utk melancarkan salur darah, anti stress dan yg penting membekalkan vitamin b dan ASID FOLIK

Performance Drink untuk menstabilkan paras cecair dalam badan waktu berpuasa dan mengelakkan dehidrasi

Dah bersedia untuk berpuasa dengan lebih tenaga?

Contact lah saya! :)
019-5558027

Love,



Friday

Homie Stuff

Semulajadi!

Itu antara usaha yang saya cuba pertingkatkan setiap hari. Mencuba sesuatu yang 'homemade' adalah sangat memuaskan dan anda akan merasa lebih sihat, yakin dan gembira.

Homie Stuff adalah salah satu daripada jenama di bawah syarikat salwasalehdotcom. Fokus jenama ini adalah untuk mereka yang ingin mendapatkan barangan yang dibuat khas oleh kami dengan bahan premium terpilih dan tanpa bahan kimia berbahaya atau tercemar



Kami akan mengemas kini post ini dalam masa terdekat selepas pelancarkan brand HOMIE STUFF dilakukan.

Stay tuned!

Love,

Salwa

Wednesday

4 FAKTA penting tentang DEMAM DENGGI yang anda wajib tahu

Assalamualaikum wbt

Kes denggi sekarang makin menjadi-jadi. Sana sini cerita tentang denggi. Di dalam beberapa group whatsapp saya pun, ramai bercerita pasal denggi yang dihidapi kawan, spouse, ahli keluarga. Ada yang sampai meninggal dunia :(

Denggi dulu pula tak sama macam sekarang. Walaupun nyamuk nye sama iaitu nyamuk Aedes yang menyebarkan virus, tapi skrg ni lebih kurang 'evolve' lah katanya. 




Simptom pun berubah hingga doktor pun kadang-kadang pelik sebab tanda yang biasanya berlaku boleh jadi tak berlaku dan yang tak biasanya berlaku, boleh jadi berlaku.

Suami dan saya juga pernah kena denggi ni sekitar tahun 2010.
Perit dan sengal satu badan. Suami sampai kene warded hampir seminggu


Saya ingin berkongsi, 4 perkara penting yang anda perlu tahu tentang demam denggi


FAKTA #1: ANDA BOLEH DIJANGKITI DENGGI LEBIH DARIPADA SEKALI


Kalau dah pernah kene denggi, jgn pula sewenang-wenangnya biar kan diri kene gigit nyamuk ye. Sebab, denggi ni ade 4 jenis virus nye iaitu DEN 1, DEN 2, DEN 3 dan DEN 4.
Jangkitan oleh salah satu jenis virus akan memberikan imuniti terhadap virus jenis tu aje. jadi ade lagi 3 yang tak imun ye. Makanya, sentiasa lah berhati-hati dan pastikan persekitaran kita bebas dari nyamuk aedes atau nyamuk2 lain.




FAKTA #2: JANGAN RASA DAH SEMBUH WAKTU DEMAM KEBAH

Yang ni la sangat bahaya tau. Kebiasaannya demam akan terjadi pada hari ke 3 hingga la hari ke 14 selepas digigit oleh nyamuk aedes tu. Lepas tu kita akan demam mengejut, sakit kepala, sakit belakang, sakit sendi, semua sakit lah.
Sakit teruk pada tulang, otot dan sendi ni sampai demam denggi ni juga di panggil breakbone fever dek kerana kesakitannye. Biasanya ada ruam-ruam kecik akan tumbuh di kulit. Bila di sahkan denggi, lepas tu kita punya suhu turun dan rasa dah kebah, waktu tu la yg fasa bahaya sebenarnya kalau tk monitor. Biasanya berlaku paa hari ke-3 hingga ke-5 demam. 

Waktu ni suhu normal tapi akan jd lebih lemah. Jadi resah, muntah, kalau amik darah pun platlet akan rendah time ni. Pendarahan pun boleh berlaku time ni.

FAKTA #3: BOLEH KESAN MELALUI UJIAN DARAH

Bukan pakai agak-agak aje. Biasanya kalau dah demam 3 hari baru boleh test. Sebab antibodi waktu tu dapat dikesan dalam darah (dengue IgM). 
Ujian PCR (kaedah mengesan genetik virus) boleh mengesan virus denggi di dalam darah dan nyamuk boleh didapati di sesetengah makmal.
NSI antigen: Satu lagi test yang mengesan virus ini pada peringkat awal/demam.


FAKTA #4: TIADA RAWATAN KHAS UTK DEMAM DENGGI

Memang tkde ubat. antibiotik pun tk perlu. Habis tu kenapa nak kene warded? Sebab nk monitor darah,platlet dan keadaan kita. Macam saya kata kat atas tu, yg bahaya bila orang rasa dia dh sehat sedangkan waktu tu paling teruk.
Rehat kene cukup, air kene banyak minum. Apabila digigit nyamuk aedes, virus akan masuk ke dalam tubuh badan, dan menyebabkan kebocoran plasma. Ini salah satu sebab pesakit denggi kehilangan air dlm badan.
Sbb tu sgt penting utk pesakit denggi mendapatkan air yg byk utk gantikan air yg hilang.

Sekarang dah jd viral pasal jus daun betik atau daun betik buat ulam (biar betik, pahit kot?). Ye. Yang pahit tu la yang baiknya, jgn asyik nk minum gula aje. Sup ketam jugak mmg sangat popular sebab boleh tingkatkan platlet katanya. Adapun ketam tu hendaklah di masak sup ye. bukan masak lada telur masin atau gulai lemak cili api. 
Jus buah macam buah kiwi, kurma,jambu batu atau tembikai juga membantu. selain menambahkan air boleh juga sejukkan badan dan lawan radikal bebas dlm badan.
Jika anda berminat mencuba supplement, disarankan jugak pengambilan beberapa supplemen semulajadi dari Shaklee utk membantu pesakit kekal bertenaga dan meningkatkan imun sistem pesakit (bukan utk merawat atau mencegah ye).

Dibawah ini di kongsikan, tips dari Puan Sarah, Nutritionist dari Shaklee apabila anda dijangkiti demam denggi:




  • Membantu mengekalkan cecair dlm bdn dgn lebih lama.
  • Membantu mengurangkan kekejangan
  • Minuman isotonik yang menstabilkan paras cecair didalam badan. Gula minimum dan dari sumber semulajadi.
  • Telah diuji secara klinikal ukt membantu meningkatkan tenaga


  • Membantu meningkatkan interferon dalam badan. Inteferon memberi signal kepada badan untuk melawan virus.

  • Membantu menghalang virus denggi terus merebak
  • Membantu meningkatkna imunisasi
  • Antioksida yang kuat
  • Membantu sel darah putih utk lawan virus denggi

  • Membekalkan tenaga dengan pantas
  • Membantu menyimpan nutrien dan vitamin di dalam badan
  • Diperbuat daripada soya tanpa perubahan genetik (non-GMO)

Nota: Jika anda berminat utk mendapatkan sebarang item di atas ini, hubungi saya melalui SMS/Whatsapp di 019-5558027



KESIMPULAN


Jika dapat dicegah, eloklah pencegahan dimulakan segera
Bersihkan kawasan sekitar rumah
Pastikan yang patut dibuang tu dh dibuang

Semoga kita dapat mencegah demam denggi ini

Love,



Monday

Parenting & Homeschooling

Menjadi emak dan ayah adalah suatu nikmat yang sukar untuk di gambarkan.
Namun, ianya juga datang bersama dengan tanggunjawab berat untuk di galas kedua-dua pihak.

Semua orang bermula dari langkah pertama
Walau sebanyak mana bacaan dan ilmu, segalanya seperti sesuatu yang baru bila anak dilahirkan




Saya dan suami juga begitu
Dari satu demi satu peristiwa dan keadaan, saya bertatih bersama anak-anak untuk belajar lebih lagi tentang keluarga dan menjadi contoh terbaik.

Saya kongsikan dengan anda beberapa entri khas tentang Parenting dan Homeschooling yang saya harapkan dapat membantu anda sedikit sebanyak dalam menempuh cabaran menjadi emak ayah.

Semoga bermanfaat!




PARENTING



  1. 5 Fakta Ibu Berpantang Perlu tahu tentang bayi kerap menangis
  2. Cerita Imran sambut birthday dengan kek Ultraman!
  3. Cerita sebenar kenapa kami potong akaun ASTRO - New!
  4. Diary WAHM M7W4: Menjaga anak atau menghantar anak?
  5. Pengalaman saya guna 4 cara Potty Training anak dalam masa seminggu je
  6. Rahsia ceraikan susu badan tanpa apa-apa bahan (weaning off naturally)
  7. Tips bawa bayi naik kapal terbang
  8. Tips umrah utk breastfeeding mommy
  9. Tips untuk ibubapa membesarkan anak
  10. WAJIB baca jika selalu marah anak lebih 3 kali sehari

Tips jaga kesihatan ketika musim panas melampau

Assalamualaikum wbt

Kita sedia maklum, sudah beberapa hari Malaysia di landa cuaca panas dan suhu yang agak tinggi. Keadaan ini diramalkan akan berterusan utk jangka tempoh beberapa hari lagi.

Kita mungkin sudah terbiasa dengan cuaca panas dan kadar humiditi yang tinggi
Namun, dalam pada kita rasa 'terbiasa', sebenarnya ada perkara yang kita mungkin terlepas pandang

Panas yang melampau boleh menyebabkan kematian!




Hari ni saya nak sertakan beberapa tips utk menjaga kesihatan kita sewaktu cuaca dan musim panas sebegini. Antara kandungan info ini di ambil daripada web rasmi MyHEALTH di bawah seliaan Kementerian Kesihatan Malaysia



Kesan kesihatan berkaitan cuaca panas di banyak. Antaranya:

  • Keletihan/kelesuan disebabkan cuaca panas (heat fatigue)
  • Pitam/pengsan sebab panas (heat syncope)
  • Kekejangan kerana panas (heat cramps)
  • Keletihan/kepenatan disebabkan cuaca panas (heat exhaustion)
  • Strok kesan dari panas (heat stroke)

Gejala-gejala biasa yang berlaku akibat panas adalah:

  • Sakit kepala
  • Keletihan
  • Tumpuan lemah
  • Pening
  • Lemah otot–otot badan atau kekejangan
  • Mual dan muntah
  • Dehidrasi (kekeringan)
  • Kekeliruan
  • Koma (tidak sedarkan diri).

Apakah keadan yang paling teruk boleh berlaku?

  • Strok panas boleh menyebabkan maut
  • Kerosakan organ badan seperti ginjal, otak, jantung dan hati


Tips penting utk menjaga kesihatan sewaktu musim panas:

  • Minum dengan banyak, jangan tunggu hingga anda dahaga.
  • Minum minuman isotonik kerana ia boleh menggantikan garam dan mineral yang hilang semasa berpeluh. Utk miniman isotonik tanpa gas dan gula berlebihan, saya syorkan anda mencuba Performance Drink. Selain semulajadi, Performance Drink membantu mengawal paras bendalir didalam badan kita supaya tidak terlalu kering dan tidak pula terlalu banyak
  • Berada di dalam rumah/bangunan
  • Hadkan aktiviti luar
  • Berehat dengan kerap
  • Mandi atau buka kipas angin untuk meyejukkan anda
  • Pakai pakaian yang ringan, berwarna-terang, dan longgar.
  • Pakai topi atau payung yang besar
  • Jangan minum minuman yang mengandungi kafein, alkohol, atau kandungan gula yang tinggi.   
  • Jangan bersenam dalam cuaca panas

Siapakah yang perlu saya rujuk?

Keterangan lanjut boleh diperolehi dari  di;
Unit Kesihatan Alam Sekitar
Bahagian Kawalan Penyakit
Kementerian Kesihatan Malaysia
Tel: 03-88836481

Info kesihatan ini dibawakan oleh,


salwasaleh.com