My Blog

My stories, my experiences and other stuff. Lol

Tuesday

Atasi masalah KEPUTIHAN yang buat anda stress setiap bulan

Assalamualaikum wbt

Bagi kebanyakan kaum wanita, ade beberapa masalah yang biasa di hadapi yang kita malu nak ceritakan pada umum. Tapi masalah kecil ni kalau dibiarkan begitu sahaja tanpa penyelesaian akan menyebabkan masalah lebih besar nanti.

Antara masalah kecil yang harus diperhatikan dengan serius adalah MASALAH KEPUTIHAN.

Kes keputihan ni bukan sahaja kena pada wanita yang dah berkahwin atau berusia. Anak gadis juga boleh mendapat penyakit keputihan ni. DIsini saya kongsikan beberapa info penting dari laman web KKM untuk kita semua ketahui lebih lanjut tentang masalah penyakit keputihan ni.






Apakah penyakit keputihan?

Masalah keputihan sgt sering dihidapi terutamanya wanita yang sudah berkahwin (75%) berhadapan dengan masalah keputihan berikutan oleh aktiviti seksual. Ramai wanita yang menyangka ianaya normal sebelum haid. TIDAK! Lelehan lendir berwarna putih, krim atau kelabu yang keluar daripada faraj wanita ada bezanya dan sesetengah itu perlukan rawatan.



Jenis-Jenis Keputihan

Keputihan terbahagi kepada dua jenis:


  • Keputihan fisiologis 
  • Keputihan patologik


Keputihan fisiologis 

Biasanya normal dan tidak menunjukan gejala penyakit. Keputihan yg mcm ni selalu waktu wanita mengalami kesuburan dan sebelum menstruasi (kitar haid). Lelehen lendir yang normal selalunya berwarna putih atau krim, tidak berbau serta tidak menyebabkan gatal pada bahagian faraj. Lendir yang dikeluarkan adalah sedikit dan berbentuk cecair. 

Keputihan patologik 

Bersifat lebih kronik dan menunjukan tanda-tanda penyakit seperti mengeluarkan lendir yang kental, berwarna kuning, kelabu atau hijau, berbau busuk dan menyebabkan kegatalan pada bahagian faraj. Keputihan patologis disebabkan oleh jangkitan kuman (bakteria dan/atau kulat) perlu dirawati. 


Ini menunjukan perbezaan di antara kedua-kedua jenis keputihan.
Sifat
Keputihan Fisiologis
Keputihan Patologis
Bentuk
Lendir yang cair dan tidak melekat
Lendir yang kental dan melekat
Warna
Berwarna putih atau krim
Berwarna kuning atau kelabu atau hijau
Bau
Tiada bau
Berbau busuk
Jumlah yang dikeluarkan
Sedikit
Banyak
Kekerapan
Semasa subur dan sebelum haid
Apabila berlaku jangkitan pada bahagian faraj
Petanda lain
Tidak gatal
Gatal dan faraj kelihatan kemerahan dan mengalami radang
Rawatan
Tidak perlu
Perlu rawatan yang segera




Apakah faktor-faktor  Penyakit Keputihan?



  1. Faktor Kebersihan
  2. Faktor Hormon
  3. Faktor Gaya Hidup
  4. Faktor Kesihatan

Bahaya Penyakit Keputihan

Penyakit keputihan yang tidak dirawat akan mengundang kepada pelbagai komplikasi yang merbahaya. Antaranya adalah:


  • Berpotensi untuk menyebabkan kemandulan
  • kehamilan di luar rahim
  • Boleh menyebabkan penyakit kanser rahim yang boleh membawa kematian.
  • Jangkitan kronik menyebabkan kandungan terbentuk di luar rahim dan pendarahan yang boleh mengakibatkan kematian ibu dan bayi.


Rawatan 


Bagi yang ingin merawat keputihan bolehlah berjumpa dengan pakar wanita atau pegawai perubatan bagi mendapatkan nasihat dan cara untuk menngubati masalah keputihan ini secara klinikal.

Bagi yang ingin mencuba makanan tambahan (supplemen) bagi membantu mengurangkan masalah keputihan ini, terdapat Set Keputihan daripada Shaklee yang boleh dicuba seperti berikut:

Alfafa: Bersifat anti kulat. Mempunyai phytoestrogens yg mempunyai fungsi seperti kacip fatimah dan digelar raja segala herba. Sangat baik diamalkan oleh kaum wanita dan membantu  menyemarakkan cinta dalam hubungan suami isteri :)

Garlic: Mempunyai kendungan yang anti kulat dan merupakan antibiotik semulajadi yang sangat hebat. Garlic boleh membantu menaikkan sistem imun dan membantu memulihkan masalah keputihan

GLA complex: Membantu mencegah kulat daripada merebak. GLA juga digunakan utk membantu menyuburkan wanita dan menstabilkan hormon selain bagus utk masalah senggugut dan sebagainya. GLA complex tidak sama dengan EPO. Utk keterangan lanjut, dijemput membaca entri ini BEZA GLA dan EPO





Cara mencegah Penyakit Keputihan

Mencegah adalah sentiasa lebih baik daripada mengubati.Berikut adalah amalan-amalan yang disarankan kepada semua wanita:
  • Sentiasa memastikan bahagian faraj berada dalam keadaan bersih dan kering.
  • Elakkan penggunaan pembersih faraj yang menganggu kestabilan PH atau menyebabkan kegatalan.
  • Sentiasa menukar atau mengganti tuala wanita semasa menstruasi (haid).
  • Gunakan pelapik seluar dalam (panty liner) pada saat yang diperlukan sahaja. Elakkan juga pemakaian seluar dalam yang ketat dan diperbuat daripada kain satin.
  • Jangan menggunakan sebarang produk wangian seperti bedak atau ubat sembur pada bahagian faraj.
  • Elakkan pengambilan ubat secara berterusan tanpa nasihat doktor.
  • Kurangkan pengambilan makanan yang mempunyai kandungan gula yang tinggi.
  • Amalkan gaya hidup sihat dengan mengelakkan aktiviti seks rambang atau hubungan kelamin dengan lebih daripada seorang.
  • Elakkan kehadiran benda asing di dalam faraj seperti kondom yang tertinggal selepas aktiviti seks.
  • Basuh bahagian sulit dengan air yang bersih dan buang air kecil selepas aktiviti seks.
  • Berjumpa dengan pegawai perubatan dengan segera dan melakukan pemeriksaan vagina jika terdapat sebarang tanda-tanda yang dinyatakan di atas.
  • Melakukan apa-apa aktiviti yang menenangkan fikiran dan mengurangkan tekanan seperti melancong.

Semoga info ini bermanfaat


Love,




Thursday

5 RAHSIA untuk banyakkan susu badan

Assalamualaikum wbt


Ramai ibu yang pening kepala bila merasakan susu anak tak cukup terutamanya sewaktu berpantang. Selepas tempoh berpantang, risau pasal stok EBM pulak.




Itulah kebiasaannya yang didengar. Dilema ramai ibu. Kemudian banyak lah pertanyaan yang seumpama ini:


"Susu badan saya kurang, macam mana nak tambah ye?"



Hari tu saya dah ceritakan tentang 5 fakta yang ibu berpantang harus tahu bila mula di landa panik tau boleh juga rujuk kepada entri Panduan asas Penyusuan 101. Kemudian saya juga telah ceritakan tentang 6 faktor yg menyebabkan susu ibu kurang dan saya tulis satu lg entry tentang cara kenal pasti tanda-tanda bayi tidak cukup susu ibu




Harini saya nak cerita pula tentang beberapa faktor yang ibu perlu selalu ambil kira dalam memastikan susu cukup dan  berkhasiat. 5 perkara ni sangat PERLU dan HARUS di jadikan panduan supaya dapat menyusukan anak dengan baik dan kekal bertenaga tanpa perlu stress, Ok?



RAHSIA 1: PERLU SUPPLY DAN DEMAND



Susukan bayi sekerap mungkin. Terutamanya bila bayi ada dengan kita. Hisapan dari bayi mengandungi enzim yg dpt membanyakkan susu disamping memberi signal kepada otak kita utk penghasilan lebih banyak susu. Jika ada waktu utk pump, ibu juga boleh pump bagi meningkatkan stimulasi. Antara teknik nya adalah pump sebelah dan susukan sebelah lagi. Kemudian bertukar-tukar side. Semakin banyak demand yang kita cipta, in sya Allah semakin banyak susu yang akan dihasilkan in sya Allah :)





RAHSIA 2: REHAT DAN TIDUR YANG MENCUKUPI



Tahukah anda, kalau tak cukup rehat dan tidur akan menyebabkan stress dan menyebabkan badan kita menjadi terlalu letih dan tak dapat berfungsi dengan sempurna? Mesti la tahu kan. Tapi dah dalam pantang, bukan senang nak tidur dan rehat. kan? kan? kan? Jadi, paling mudah adalah tidur dan rehat ketika bayi anda tidur. Ketika itulah yang paling mudah dan aman utk anda berehat. Lupakan seketika tugas mengemas, membasuh dan memasak. Jika mampu, upah seseorang secara part time utk melakukan. Jika tidak, minta bantuan pasangan utk turut sama melakukan tugas rumah




RAHSIA 3: MINUM AIR KOSONG DGN BANYAK



Janganlah sekat minuman anda dengan cara yang tidak rasional. Kalau dah minum segelas aje air sehari dari mana nak datangnya air susu? Dalam berpantang pun di sarankan minum air lebih 3 liter sehari. Walaupun petua orang dulu-dulu kata badan kembang lah, masuk angin lah, atau mungkin nanti mudah terkencing lah, yang pastinya kita memang perlu ambil air kosong yg banyak. Ini membantu utk menyah kan toksik dalam badan (detox), SGT PERLU dalam proses penghasilan susu badan, membantu KURANGKAN BERAT BADAN dan penting utk keseimbangan cecair dalam badan. Jika masih kurang percaya, boleh lah google tentang kepentingan pengambilan air yang banyak ye




RAHSIA 4: MAKAN DENGAN DIET SEIMBANG



Kalau tak mampu ikut piramid makanan tu, cubalah sebaik mungkin untuk lengkapkan. Ade karbohidrat, protein, sayur dan buah. Janganlah berdiet sangat hingga makan pun sesenduk nasi sahaja. Kesianlah pada baby anda. Mana nak dapat khasiat? Lepas tu kalau berat baby tk naik, salahkan susu ibu. Tukar kepada susu formula. -Sigh- Tak boleh mcm tu. Anda juga perlu bertanggungjawab sepenuhnya dengan memakan makanan yang baik. Menyusukan badan membantu bakar kalori dgn sangat banyak jd jangan risau. Lupakan diet extreme ye. Kalau nak ikut mana-mana diet program, kaji, selidik, fahami dan dapatkan nasihat dulu.


Kepada yang nak amik supplement macam SET BF ke, kaji juga sebab ape nak amik. Supplement ni bukan pengganti makanan ye. Nama pun makanan tambahan. Die berfungsi utk top up nutrisi dalam badan kita yang lompong-lompong sebab tak cukup masa nak makan yang lengkap atau sifat makanan tu sendiri yang dh banyak rosak zatnya sebab cara masakan dan sebagainya. Saya sendiri pengamal set breastfeeding shaklee dan mmg rasa bertenaga alhamdulillah.




RAHSIA 5: FIKIR POSITIF



Nampak macam simple aje. Eh ni pun rahsia ke? eiiiii, ni la yg sangat penting tau! Kalau stress, macam mana badan nak produce susu. Otak pun asyik terima signal negatif aje. jadi, setkan dalam minda tu dulu, SUSU AKU BANYAK. SUSU AKU CUKUP. kalau nk best lagi cakap depan cermin beberapa kali sehari. time doa tu doa la sungguh-sungguh minta Allah limpah ruahkan susu yang banyak. Ce try yang ni, in sya Allah anda takkan hampa dengan resultnya.  Hehehehe



Ok la, banyak gila kot dah celoteh. So boleh la amalkan ye. 

Selamat mencuba!



Love,






















Tuesday

19 MANFAAT best kalau minum air dgn lemon

Assalamualaikum wbt

Pernah dengar tak pepatah omputih, 

"When life gives you lemon, makes lemonade"

Sesungguhnya mmg banyak sebab utk menyukai lemon. Selain aroma die yg best ala2 duduk kat hawaii tu, banyak lg sebab yg elok utk kita amalkan lemon dalam diet seharian.

Saya ambil dan terjemah dengan penuh layman term nye artikel ni dari laman traditional living modern society.




20 sebab PERLU ambil LEMON

1: ELEKTROLIT


Minum air dengan lemon boleh membekalkan eloktrolit yang membantu badan kita utk kekal dalam keadaan hidrasi. Wah, formalnye. Lemon ade kandungan potasium, kalsium dan magnesium


2: SENDI


Lemon campur air bagus utk sendi kita selain mengurangkan kesakitan sendi dan otot


3: PENCERNAAN


Air suam dicampur lemon membantu pencernaan sebab lemon ade asid sitrik. Asid ni akan berinteraksi dengan enzim dan membantu dalam proses pencernaan


4: BUAH PINGGANG


Air campur lemon tolong kita bersihkan buah pinggang. Buah pinggang pulak hasilkan lebih banyak enzim dari air yg dicampurkan lemon berbanding makanan lain


5: JANGKITAN KUMAN


Air dengan lemon membantu badan kita melawan jangkitan kuman. Wow! Terutamanya kalau ade sakit tekak ke atau tonsil. Haa sebab tu la kot banyak ubat sakit tekak tu berperisa lemon?


6: PENYAHTINJAAN


Okeh, saya pun impressed dgn translation diri sendiri. ni sebenarnya bowel movement. Minum air suam dgn lemon tolong kita membuang dgn lebih mudah


7: TINGKATKAN SISTEM IMUN


Air dicampur lemon tolong kita menaikkan paras sistem imun badan sebab lemon ni sangat power dalam anti oksidan jadi die boleh tolong nyahkan radikal radikal bebas kt dalam badan

8: MENGURANGKAN STRESS


Air campur lemon boleh membantu sistem badan dalam mengawal stress dan dipresi sebab lemon ade kandungan potassium yang sangat tinggi. Potassium yang cukup pilak penting utk kawalan jantung.


9:  CUCI DARAH


Air campur lemon bagus utk mencuci darah kita, salur darah dan arteri. waaaaa


10: KURANGKAN TEKANAN DARAH


Air campur lemon membantu utk kurangkan paras tekanan darah. Pengambilan setiap hari boleh membantu menurunkan kadar tekanan darah sampai 10% tau


11: ALKALI


Minum air dengan lemon boleh memberi kesan alkali dalam badan. kalau diminum sebelum makan, boleh membantu utk badan kita maintain paras level Ph yang tinggi. lagi tinggi paras PH, lagi tinggi keupayaan badan kita nak lawan dengan penyakit


12: KULIT


Air dengan lemon sangat bagus utk kulit. vitamin C dalam lemon ni bantu kita baiki kualiti kulit. Minum la setiap pagi utk kulit mulus halus jelita gituh.. kalau malas sangat, kita ade vitamin c natural juga yang penuh dgn bioflavanoids. cekidout here ---> vitamin c natural dan set skin beauty


13: MERESAP ASID URIK


Okeh..ni mmg mcm nk give up translate. hmm actually die dilute uric acis. haa, pesakit gout elok bebeno lah amik ni supaya asid uric tuh hilang


14: BAIK UTK IBU MENGANDUNG


Air dengan lemon membekalkan vitamin C yang banyak yg membantu badan utk melawan virus seperti selsema dan juga membantu pembentukan tisu tulang bayi dalam kandungan. Potasium dlm lemon juga membantu pembentukan sel otak bayi anda :)


15:  PEDIH ULU HATI


Cara nak hilangkan pedih ulu hati? Campur satu sudu teh jus lemon dengan separuh gelas air. siap!


16: MASALAH BERKAITAN KALSIUM


Jika ada terlebih kalsium dalam badan sampai jd masalah batu karang dan sebagainya, boleh ambil lemon!


17: TURUNKAN BERAT BADAN


Ni mesti ramai suka kan kan kan? Lemon ade pectin fiber yang membuatkan kita rasa tak berapa nak lapar sangat jadi kurang la mengunyap. 


18: SAKIT GIGI


Air campur lemon membantu mereka yang ada masalah sakit gigi dan gingivitis


19: MENGELAKKAN KANSER


Air dengan campuran lemon boleh membantu mengelakkan kanser. Ni sebab lemon adalah makanan yang sangat tinggi paras alkalinya



So, banyak gila kot faedah amik lemon ni. Boleh la cuba lepas ni ye

Artikel ni hanya lah utk informasi sahaja dan bukan utk rujukan klinikal. Jika ada masalah berkaitan penyakit, anda di nasihatkan mendapatkan pandangan dari pakar perubatan

Sekian

Love,



Monday

Jom belajar basic bahasa arab

♪BELAJAR BAHASA ARAB♪


terima kasih - syukran (شكرًا )
sama sama - afwan ( عفواً )
saya minta maaf - aseef (asif) ( آسف )
baiklah - hasanan ( حسناً )
mungkin - rubbama (ربما )
awas! - intabih ( انتبِه )
berhati hatilah - ihzar ( احذر )
jangan lupa - la tansa ( لا تنسىٰ )
samiinun - gemuk ( سمين )
Tawiilun - panjang ( طويل )
Qasirun - pendek ( قصير )
khofiidhun - rendah ( خفيض )
nahiifun - kurus ( نحيف )
yaum - hari ( يوم )
usbu' - minggu ( أسبوع )
syahr - bulan ( شهر )
sanah - tahun ( سنة )
semoga berjaya ..


Ucapan dalam bahasa arab



Selamat malam - laila sa'edah ( ليلة سعيدة )
sobahul khair - selamat pagi ( صباح الخير )
ucapan balas sobahul khair - sobahannur ( صباح النور )
semoga berjaya - bitaufiq wannajah ( بالتوفيق والنجاح )
salam ukhuwah - salam perkenalan ( سلام اخوة )
jazakallah hukhairan - semoga Allah membalas jasamu ( جزاك الله خيرا )
tobat masauk - selamat tengahari ( طابت مساؤك )
azhoma allahu ajrak - semoga Allah memuliakan amalan kamu ( عظّم الله أجرك )
uhibbuki - saya sayang awak (perempuan) ( أحبكِ )
uhibbuka- saya sayang awak (lelaki) ( أحبكَ )
semoga berjaya ..


Ganti nama/personal pronouns


..aku/saya - ana ( أنا )
..kamu (lelaki) - anta ( أنتَ )
..kamu (perempuan) - anti ( أنتِ )
..dia (lelaki -seorang ) - huwa ( هُوَ )
..dia (perempuan-seorang) - hiya ( هِيَ )
..dia (lelaki/perempuan -2orang) -huma ( هماَ )
..dia (lelaki -3 dan keatas) - hum ( هُمْ )
..dia (perempuan-3 dan keatas) - hunna ( هنَّ )
..kami - nahnu ( نحنُ )
..kalian (ramai) - antum ( أنتم )
..mereka - hum ( هُمْ )


Perkataan lain



..cantik = jameelah ( جميلة )
..buruk = qabih ( قبيح )
..Bersih = nadziifun ( نظيف )
..Malas = kaslaan ( كسلان )
..Ata'allamu = saya belajar ( أتعلم )
..a'kulu =  saya makan ( أاكل )
..Asyrobu =  saya minum ( أشرب )
..Aqrou = saya membaca ( أقرا )
..aktubu = saya menulis ( أكتب )
..Atakallamu = saya berbicara ( أتكلم )
..Amsiku = saya memegang ( أمسك )
..A'malu = saya mengerjakan ( أعمل )
..Albasu = saya memakai ( ألبس )
..Toriiqon = jalan ( طريق )
..Baytun = rumah ( بيت )
..Mirsamun = pensil ( مِرسم )
..Qolamun = pulpen ( قلم )
..Mimsahatun = pemadam ( ممسحة )
..Mishbaahun = lampu ( مصباح )
..Sabbuurotun = papan tulis ( سبورة )
..Kaifahaluka- apa khabar (lelaki) ( كيف حالكَ )
..Kaifahaluki- apa khabar (girl) ( كيف حالكِ )
..Askunufi- saya tinggal di ( أسكن في )
..Umri- umur saya ( عمري )
..Masmuki? Siapa namamu (untuk perempuan) ( ما اسمكِ )
..Masmuka? Siapa namamu (untuk laki2) ( ما اسمكَ )
..Ana tilmiidzatun = saya seorang murid (untuk perempuan) ( انا تلميذة )
..Ana tilmiidzun = saya seorang murid (untuk laki2) ( انا تلميذ )
..Ahlam Saiidah = semoga mimpi indah ( احلام سعيدة )
..Syafakallah-smoga Allah menyembuhkn kamu ( شفاك الله )
smoga bermanfaat


*Ukhwahfillah = Pshabatan Krna Allah ( اخوة في الله )
*Ukhtin = Kakak @ Saudara Perempuan ( اخت )
*Akhun = Abang @ Saudara Lelaki ( أخ )
*Zauj = Suami @ Pasangan (L) ( زوج )
*Zaujah = Isteri @ Pasangan (P) ( زوجة )
*Asiff Jiddan = Saya minta maaf sangat2 ( آسف جداً )
*Ukhwahfillah Abadan Abada = Psaudaraan krna Allah Selama2nya ( اخوة في الله أبداً ابدا )
*Fa'idza Adzamta fatawakkal'alallah = Stelah kmu brazam maka bertawakallah pd Allah ( فإذا عزمت فتوكل على الله )
*Inni Akhafullah = Ssguhnya aku takutkan Allah ( إني أخاف الله )
*Maafi Qalbi Ghairullah = Tiada di hatiku selain Allah ( مافي قلبي غير الله )
*Lau Samatha = Maafkan saya ( لَو سمحتَ )
*Naltaqi Ghadan = Kta jmpa esok ( نلتقي غداً )
*Illalliqa' = moga bertemu lagi ( الى اللقاء )
*Syafakallah = moga Allah myembuhkan awak (L) ( شفاكَ الله )
*Syafakillah = moga Allah myembuhkan awak (P) ( شفاكِ الله )
*Tafaddhol = Silakan ( تفضل )
*La Aadri = Saya Tak Tahu ( لا أدري )
*Maa fii Musykilah = tiada masalah ( مافي مشكلة )
*Jazakallahu khairan khatsiira = Smga Allah mblasmu dgn kbaikan (L) ( جزاكَ الله خيراً كثيراً )
*Jazakillahu khairan khatsiira = Smga Allah mblasmu dgn kebaikan (P) ( جزاكِ الله خيراً كثيراً )
*Jazakumullahu khairan khatsiira = Smga Allah mblasmu dgn kebaikan (L&P) جزاكمُ الله خيراً كثيراً )
*Wa iyyaka (L) = Dan utkmu jua.Blasan utk ucapan ( وإياكَ )
*Wa iyyaki (P) = dan utkmu jua.Blasan utk ucapan( وإياكِ )
*Allahukhairujaza' = Allah adalah Sebaik-baik Pemberi ( الله خير الجزاء )
*Fahimtum? = Adakah kalian faham.? ( فهمتم )
*Fahimna = Kami telah faham ( فهمنا )
*Ijhad wala taksal = Bsguh2 dn jgnlah kmu malas ( اجهدْ ولا تكسلْ )
*La Tahzan Innallaha Ma'ana = Jgnlah bsdih, Ssguhnya Allah bsma kita ( لا تحزنْ انا الله معنا )
*Kafaa Bilmauti waa'izhan = Cukuplah kmatian itu mjadi pringatan ( كفى بالموت واعظاً )
*Bi idznillah = Dgn izin Allah ( بإذن الله )
*InshaAllah kull khayr ! Aamiin = inshaaAllah smuanya baik,Aamiin ( إن شاء الله كل خير. آمين )
*Barakallahu Fiq = Smga Allah mrahmati kamu/mbrkati kamu ( بارك الله فيك )
*Masa ul khair = slmt ptg ( مساء الخير )
*Na'am = Ya ( نعم )
*Yallah2 bisura'h = mari2 cpat (lekas2) ( يالله بسرعة )
*Ismahli ya ustaz/ustazah = Tumpang tanya wahai Ustaz/Ustazah ( اسمحلي يا أستاذ/أستاذة )
*Uridu an azhaba ilal dauratul miah = Blhkah sy ingin ke bilik air ( أريد أن أذهب الى دورة المياه )
*Sanah Helwah = Slmt hr jd ( سنة حلوة )
*Ana Aidon = Saya Juga ( أنا أيضاً )

Thursday

Do you share the same grief?


I am so devastated.
I feel hopeless.

Yes, i do.

It has been a few years that i have to be extra careful when i want to offer some assistance to stranger(s). Most of the time, my heart will pour with sorrow to the fact that i was literally being forced to ignore those in need; because they are strangers.

There were a few times that I saw a man who look tired and tried his best to push his motorcycle. His bike might run out the petrol or perhaps it just stop working.I want to offer help but i look at myself. i'm a woman. sometimes with a baby on the baby seat. Sometimes with 3 boys. Will that be safe for me to stop? What if he's actually a scumbag?

And with more 'what ifs' coming, i will just drive off and act as if i didn't see them.



I saw an old man at the hospital. He's trying to catch a cab but none was available. I talked to him and offered to call a cab to pick him up but he said no. He asked me if i can sent him to his house somewhere around Cheras. I said No. I can't do that. He insisted and i said no again. He finally decided to wait for the cab to come. I actually wanted to sent him off but the 'what ifs' stopped me.

A lady with a toddler approached me the other day. Asking for some money. She wants to find her husband and she said she live nearby. I can't help but wonder why she looks okay and there was no urgency/panicking by any means. So i said, i can't help much. and i walked off.

I don't think if i am a man with strength and even if i got the 'sado' kinda shape, i will act differently

From what i read, from what i heard, from what i see, it's too risky to offer help to stranger nowadays. i know the fact that some of them are really in need and that's perhaps makes me feel bad

Yes, it hurts quite bad
If i have a time machine, i want to live like i used to 20 years back

Wednesday

Rahsia di sebalik saranan tidur siang hari (Qailullah)

Assalamualaikum warah matullah

Saya mendapat pesanan ini didalam salah sebuah WA group beberapa hari lepas. Rasanya sangat bagus utk saya kongsikan dgn anda kerana ianya uni dan kita perlu tahu rahsia disebalik tidur sejenak sebelum solat Zohor ni.


              [U]فوائدالقيلوله          الصحيحة[/u]
قال النبي صلى الله عليه وسلم: (قيلوا فإن الشياطين لا تقيل
قال الجوهري:هي النوم في الظهيرة والمعروف أنه من شروطها أن تكومن قصيرة.
وقد أتى العلم الحديث ليؤكد فوائد القيلولة في زيادة إنتاجية الفرد،ويحسن قدرته على متابعة نشاطه اليومي.


Maksud Hadis:

Syaitan tidak melakukan Qailulah, Oleh itu itu orang-orang Mukmin yang melakukan Qailulah atau tidur sejenak sebelum solat Zohor selama 10-40 minit akan memperolehi kerehatan yang cukup, sehingga membolehkannya melakukan ibadat dengan sempurna sepanjang hari.

Sabda Rasullah s.a.w "Lakukanlah Qailulah, kerana sesungguhnya syaitan itu tidak berani Qailulah" (Riwayat ai-Tabrani)



Apa yg dimaksudkan dgn Qailulah ?

Qailulah ialah tidur sebentar pada siang hari.

Bila waktu paling sesuai untuk amalkan Qailulah ?


Mengikut pengalaman mereka yang istiqamah mengamalkan Qailulah, waktu paling baik ialah antara pukul 12 tengahari sehingga sebelum Zohor. Namun boleh juga dilakukan selepas Zohor.

Apakah kelebihan atau Kebaikan Qailulah ?


Mengikut kajian, 1 minit Qailulah kualitinya bersamaan dengan 45 minit waktu tidur kita di waktu malam. Jadi, cukup sekadar dapat 15 minit Qailulah, kita sudah boleh bangun solat malam tanpa rasa mengantuk, insyaAllah.
Qailulah @ tidur sekejap waktu tengahari akan memudahkan kita untuk bangun malam dan berqiamulail.

Orang barat memanggil Qailulah sebagai "nap". Di negara barat biasanya "nap" dilakukan dari pukul 2-4 petang. Hasil kajian menunjukan amalan "nap' waktu tengahari dapat mengelakkan penyakit jantung.

Menurut kajian lagi, manusia perlu berehat setelah 6-8 jam berjaga. Kita orang Islam akan bangun seawal jam 5.30 pagi untuk solat subuh. kalau dikira dari waktu subuh hingga pukul 12-1 tengahari, ia sudah cukup 7-8 jam kita berjaga. 

Jadi Qailulah @ nap ini adalah sangat-sangat berpatutan untuk dilakukan pada masa itu. Ia sangat sesuai denga fitrah badan manusia.

Menurut mereka yang istiqamah mengamalkan Qailulah, sebaik bangkit dari Qailulah, kita mungkin akan pening sedikit selama 5-20 minit. Tetapi selepas itu, kita akan mendapati perubahan mendadak dari segi emosi,
kecerdasan dan fokus.

Apakah itu Hailulah , Qoilulah dan A'ilulah?



1- Hailulah ialah tidur selepas solat Subuh (org yg  tak bangun solat Subuh juga termasuk) Hailulah menyebabkan rezeki kita terhijab dan menjadi tidak murah rezeki.

2- Qoilulah ialah tidur sekejap sebelum solat Zohor sekadar 26 minit, ianya amat bermanfaat (sumber kekuatan solat mlm).

3- A'ilulah ialah tidur selepas solat Asar, ianya mengundang penyakit pd badan dan jiwa serta perasaan gundah gulana, kecewa dan gelisah.


Tuesday

Kenapa penting utk berangan?

Assalamualaikum warah matullah

Pernah tgk cerita Up?
Seorang isteri yang berangan sejak kecik nak duduk di Paradise Fall. Betapa besarnya angan tu sampai si suami sanggup nk kotakan janji dan meredah semua cabaran.



Tapi kan, 

Kita dulu kalau waktu sekolah rendah, kita sering di momokkan kisah angan Mat Jenin yang tak kesampaian. Akhirnya mati terjatuh dalam istilah Melayu nya 'mati katak'.

Maka kita pun takutkah nak bercerita tentang impian kita
Sebab kita takut di ketawakan atau takut kita mati jadi macam Mat Jenin.
Kita pun terus dipaksa hidup atas realiti tanpa ada angan (apatah lagi nk usaha) utk baiki diri.


Sedangkan Allah berfirman:

"Sesungguhnya Allah tidak akan mengubah nasib suatu kaum kecuali kaum itu sendiri yang mengubah apa yang ada pada diri mereka -Ar-Ra'd:11"

Salahkah Mat Jenin?

Haaa, tu la, sebenarnya Mat Jenin punya salah adalah berangan di tempat yg salah dan tidak berhati-hati. Itu je. Beranagan dan memasang impian tu pulak adalah langkah pertama utk kita memotivasikan diri sebelum memulakan usaha utk mendapatkan apa yang kita dok angankan tu.

Tak percaya?

Saya nk bercerita ni. Kisah saya sendiri. 


IMPIAN 1: KASUT


Waktu saya berada di sekolah rendah, kasut yang saya pakai memang kasut paling basic dan simple dan harganya tak lebih dari RM10 sepasang. Saya kalau tgk iklan aje mula la berangan nak kasut Pallas la, Bata la. Kasut bunyi lah, kasut tebal la. Asyik tengok aje kawan pakai. Nak beli sendiri tak mampu lg. Nak mintak parents belikan tak sampai hati. Tapi saya masih simpan hajat tu sampai lah masuk ke tingkatan 3. Waktu tu saya berjaya beli sendiri kasut idaman dan puas hati sangat-sangat.


IMPIAN 2: COMPUTER


Waktu saya darjha 5 pulak, utk pertama kalinya sekolah membuat kelas komputer dan saya antara murid cemerlang dalam kelas waktu tu. Ala, fungsinya lukis-lukis aje. Saya masih ingat company yang dijemput tu namanya FATRA COMPUTER. Suatu malam cikgu komputer tu hubungi abah saya utk menawarkan komputer pada harga lebih 2 ribu ketika tu. Saya memasang telinga. Abah saya kata mana ada duit banyak macam tu dan tak mampu. Saya kecewa tapi saya sedar kenyataan tu. Jadi saya berazam, suatu hari nanti saya akan ada komputer sendiri hasil duit sendiri. Azam saya tu menjadi kenyataan 8 tahun kemudian bila saya berjaya memiliki laptop pertama saya.


Banyak lagi cerita pasal berangan ni tapi yang ni paling latest la ye.

IMPIAN 3: AIR FRYER



Dah setahun lebih saya berangan memilik air fryer. Dok jenuh la google sana sini, buat perbandingan, tengok video youtube lah. Saya tetapkan hati dan siap tulis kat Vision Board yang saya akan memiliki air fyer awal tahun ni. Jadi, ape saya buat? Saya kumpul duit setiap bulan (nak beli sedebuk mmg tak lah kan) dan pastikan tak usik budget lain. Setelah beberapa bulan, akhirnya impian jadi kenyataan.  Hari ni saya menggunakan air fryer buat pertama kali dan rasa sihat sangat okeh..

Ni gambar ayam goreng yang di air fyerkan tanpa setitik minyak pun!
Woooo


Sob sob sob
Begitulah fungsi impian atau berangan
Kita sebut hari-hari

Kita visualise kan yang kita dh dpt
Kita doa banyak2
Kita jadikan sebagai dorongan

In sya Allah, impaknya mmg besar!

Tak caya?

Haa, cuba lah sendiri!!

Hehehehe