Salwasaleh Chocs

Halal home made chocolates and lollichocs for all events

Salwasaleh Delights

Halal home made muffins, cakes and cookies for any occasions

Shaklee Supplement

Become a healthy Mukmin and perform your duty and activities perfectly

Salwasaleh Tasbih Taqwa

Exclusive hand made Tasbih for your personal use and as a gift to your special one

salwasaleh.com

EVERYTHING made for you with love

Friday

Homie Stuff

Semulajadi!

Itu antara usaha yang saya cuba pertingkatkan setiap hari. Mencuba sesuatu yang 'homemade' adalah sangat memuaskan dan anda akan merasa lebih sihat, yakin dan gembira.

Homie Stuff adalah salah satu daripada jenama di bawah syarikat salwasalehdotcom. Fokus jenama ini adalah untuk mereka yang ingin mendapatkan barangan yang dibuat khas oleh kami dengan bahan premium terpilih dan tanpa bahan kimia berbahaya atau tercemar



Kami akan mengemas kini post ini dalam masa terdekat selepas pelancarkan brand HOMIE STUFF dilakukan.

Stay tuned!

Love,

Salwa

Wednesday

4 FAKTA penting tentang DEMAM DENGGI yang anda wajib tahu

Assalamualaikum wbt

Kes denggi sekarang makin menjadi-jadi. Sana sini cerita tentang denggi. Di dalam beberapa group whatsapp saya pun, ramai bercerita pasal denggi yang dihidapi kawan, spouse, ahli keluarga. Ada yang sampai meninggal dunia :(

Denggi dulu pula tak sama macam sekarang. Walaupun nyamuk nye sama iaitu nyamuk Aedes yang menyebarkan virus, tapi skrg ni lebih kurang 'evolve' lah katanya. 




Simptom pun berubah hingga doktor pun kadang-kadang pelik sebab tanda yang biasanya berlaku boleh jadi tak berlaku dan yang tak biasanya berlaku, boleh jadi berlaku.

Suami dan saya juga pernah kena denggi ni sekitar tahun 2010.
Perit dan sengal satu badan. Suami sampai kene warded hampir seminggu


Saya ingin berkongsi, 4 perkara penting yang anda perlu tahu tentang demam denggi


FAKTA #1: ANDA BOLEH DIJANGKITI DENGGI LEBIH DARIPADA SEKALI


Kalau dah pernah kene denggi, jgn pula sewenang-wenangnya biar kan diri kene gigit nyamuk ye. Sebab, denggi ni ade 4 jenis virus nye iaitu DEN 1, DEN 2, DEN 3 dan DEN 4.
Jangkitan oleh salah satu jenis virus akan memberikan imuniti terhadap virus jenis tu aje. jadi ade lagi 3 yang tak imun ye. Makanya, sentiasa lah berhati-hati dan pastikan persekitaran kita bebas dari nyamuk aedes atau nyamuk2 lain.




FAKTA #2: JANGAN RASA DAH SEMBUH WAKTU DEMAM KEBAH

Yang ni la sangat bahaya tau. Kebiasaannya demam akan terjadi pada hari ke 3 hingga la hari ke 14 selepas digigit oleh nyamuk aedes tu. Lepas tu kita akan demam mengejut, sakit kepala, sakit belakang, sakit sendi, semua sakit lah.
Sakit teruk pada tulang, otot dan sendi ni sampai demam denggi ni juga di panggil breakbone fever dek kerana kesakitannye. Biasanya ada ruam-ruam kecik akan tumbuh di kulit. Bila di sahkan denggi, lepas tu kita punya suhu turun dan rasa dah kebah, waktu tu la yg fasa bahaya sebenarnya kalau tk monitor. Biasanya berlaku paa hari ke-3 hingga ke-5 demam. 

Waktu ni suhu normal tapi akan jd lebih lemah. Jadi resah, muntah, kalau amik darah pun platlet akan rendah time ni. Pendarahan pun boleh berlaku time ni.

FAKTA #3: BOLEH KESAN MELALUI UJIAN DARAH

Bukan pakai agak-agak aje. Biasanya kalau dah demam 3 hari baru boleh test. Sebab antibodi waktu tu dapat dikesan dalam darah (dengue IgM). 
Ujian PCR (kaedah mengesan genetik virus) boleh mengesan virus denggi di dalam darah dan nyamuk boleh didapati di sesetengah makmal.
NSI antigen: Satu lagi test yang mengesan virus ini pada peringkat awal/demam.


FAKTA #4: TIADA RAWATAN KHAS UTK DEMAM DENGGI

Memang tkde ubat. antibiotik pun tk perlu. Habis tu kenapa nak kene warded? Sebab nk monitor darah,platlet dan keadaan kita. Macam saya kata kat atas tu, yg bahaya bila orang rasa dia dh sehat sedangkan waktu tu paling teruk.
Rehat kene cukup, air kene banyak minum. Apabila digigit nyamuk aedes, virus akan masuk ke dalam tubuh badan, dan menyebabkan kebocoran plasma. Ini salah satu sebab pesakit denggi kehilangan air dlm badan.
Sbb tu sgt penting utk pesakit denggi mendapatkan air yg byk utk gantikan air yg hilang.

Sekarang dah jd viral pasal jus daun betik atau daun betik buat ulam (biar betik, pahit kot?). Ye. Yang pahit tu la yang baiknya, jgn asyik nk minum gula aje. Sup ketam jugak mmg sangat popular sebab boleh tingkatkan platlet katanya. Adapun ketam tu hendaklah di masak sup ye. bukan masak lada telur masin atau gulai lemak cili api. 
Jus buah macam buah kiwi, kurma,, jjambu batu atau tembikai juga membantu. selain menambahkan air boleh juga sejukkan badan dan lawan radikal bebas dlm badan.
Jika anda berminat mencuba supplement, disarankan jugak pengambilan beberapa supplemen semulajadi dari Shaklee utk membantu pesakit kekal bertenaga dan meningkatkan imun sistem pesakit (bukan utk merawat atau mencegah ye).

  • Membantu mengekalkan cecair dlm bdn dgn lebih lama.
  • Membantu mengurangkan kekejangan
  • Minuman isotonik yang menstabilkan paras cecair didalam badan. Gula minimum dan dari sumber semulajadi.
  • Telah diuji secara klinikal ukt membantu meningkatkan tenaga


  • Membantu meningkatkan interferon dalam badan. Inteferon memberi signal kepada badan untuk melawan virus.


  • Membantu menghalang virus denggi terus merebak
  • Membantu meningkatkna imunisasi
  • Antioksida yang kuat
  • Membantu sel darah putih utk lawan virus denggi


Nota: Jika anda berminat utk mendapatkan sebarang item di atas ini, hubungi saya melalui SMS/Whatsapp di 019-5558027



KESIMPULAN


Jika dapat dicegah, eloklah pencegahan dimulakan segera
Bersihkan kawasan sekitar rumah
Pastikan yang patut dibuang tu dh dibuang

Semoga kita dapat mencegah demam denggi ini

Love,



Monday

Parenting & Homeschooling

Menjadi emak dan ayah adalah suatu nikmat yang sukar untuk di gambarkan.
Namun, ianya juga datang bersama dengan tanggunjawab berat untuk di galas kedua-dua pihak.

Semua orang bermula dari langkah pertama
Walau sebanyak mana bacaan dan ilmu, segalanya seperti sesuatu yang baru bila anak dilahirkan




Saya dan suami juga begitu
Dari satu demi satu peristiwa dan keadaan, saya bertatih bersama anak-anak untuk belajar lebih lagi tentang keluarga dan menjadi contoh terbaik.

Saya kongsikan dengan anda beberapa entri khas tentang Parenting dan Homeschooling yang saya harapkan dapat membantu anda sedikit sebanyak dalam menempuh cabaran menjadi emak ayah.

Semoga bermanfaat!




PARENTING



  1. 5 Fakta Ibu Berpantang Perlu tahu tentang bayi kerap menangis
  2. Cerita Imran sambut birthday dengan kek Ultraman!
  3. Cerita sebenar kenapa kami potong akaun ASTRO - New!
  4. Diary WAHM M7W4: Menjaga anak atau menghantar anak?
  5. Pengalaman saya guna 4 cara Potty Training anak dalam masa seminggu je
  6. Rahsia ceraikan susu badan tanpa apa-apa bahan (weaning off naturally)
  7. Tips bawa bayi naik kapal terbang
  8. Tips umrah utk breastfeeding mommy
  9. Tips untuk ibubapa membesarkan anak
  10. WAJIB baca jika selalu marah anak lebih 3 kali sehari

Tips jaga kesihatan ketika musim panas melampau

Assalamualaikum wbt

Kita sedia maklum, sudah beberapa hari Malaysia di landa cuaca panas dan suhu yang agak tinggi. Keadaan ini diramalkan akan berterusan utk jangka tempoh beberapa hari lagi.

Kita mungkin sudah terbiasa dengan cuaca panas dan kadar humiditi yang tinggi
Namun, dalam pada kita rasa 'terbiasa', sebenarnya ada perkara yang kita mungkin terlepas pandang

Panas yang melampau boleh menyebabkan kematian!




Hari ni saya nak sertakan beberapa tips utk menjaga kesihatan kita sewaktu cuaca dan musim panas sebegini. Antara kandungan info ini di ambil daripada web rasmi MyHEALTH di bawah seliaan Kementerian Kesihatan Malaysia



Kesan kesihatan berkaitan cuaca panas di banyak. Antaranya:

  • Keletihan/kelesuan disebabkan cuaca panas (heat fatigue)
  • Pitam/pengsan sebab panas (heat syncope)
  • Kekejangan kerana panas (heat cramps)
  • Keletihan/kepenatan disebabkan cuaca panas (heat exhaustion)
  • Strok kesan dari panas (heat stroke)

Gejala-gejala biasa yang berlaku akibat panas adalah:

  • Sakit kepala
  • Keletihan
  • Tumpuan lemah
  • Pening
  • Lemah otot–otot badan atau kekejangan
  • Mual dan muntah
  • Dehidrasi (kekeringan)
  • Kekeliruan
  • Koma (tidak sedarkan diri).

Apakah keadan yang paling teruk boleh berlaku?

  • Strok panas boleh menyebabkan maut
  • Kerosakan organ badan seperti ginjal, otak, jantung dan hati


Tips penting utk menjaga kesihatan sewaktu musim panas:

  • Minum dengan banyak, jangan tunggu hingga anda dahaga.
  • Minum minuman isotonik kerana ia boleh menggantikan garam dan mineral yang hilang semasa berpeluh. Utk miniman isotonik tanpa gas dan gula berlebihan, saya syorkan anda mencuba Performance Drink. Selain semulajadi, Performance Drink membantu mengawal paras bendalir didalam badan kita supaya tidak terlalu kering dan tidak pula terlalu banyak
  • Berada di dalam rumah/bangunan
  • Hadkan aktiviti luar
  • Berehat dengan kerap
  • Mandi atau buka kipas angin untuk meyejukkan anda
  • Pakai pakaian yang ringan, berwarna-terang, dan longgar.
  • Pakai topi atau payung yang besar
  • Jangan minum minuman yang mengandungi kafein, alkohol, atau kandungan gula yang tinggi.   
  • Jangan bersenam dalam cuaca panas

Siapakah yang perlu saya rujuk?

Keterangan lanjut boleh diperolehi dari  di;
Unit Kesihatan Alam Sekitar
Bahagian Kawalan Penyakit
Kementerian Kesihatan Malaysia
Tel: 03-88836481

Info kesihatan ini dibawakan oleh,


Saturday

WAHM Stories

WAHM

Singkatan kepada Working At Home Mother
Terma ini semakin banyak diguna pakai sekarang dan semakin popular



Saya sendiri merupakan seorang WAHM sejak Februari 2013

Saya telah menulis beberapa entry berkaitan WAHM dan cerita-cerita yang ingin saya kongsikan dengan anda semua.

Semoga bermanfaat!

  1. A farewell message to PETRONAS
  2. Cerita Imran sambut birthday dengan kek Ultraman!
  3. Diari seorang WAHM merangkap pengedar Shaklee
  4. Diary WAHM M10W3: 8 tips jalan-jalan ke Zoo Negara
  5. Diary WAHM M1W1D1: Bacalah!
  6. Diary WAHM M2W3: New Generation of Housewife
  7. Diary WAHM M3W3: Merangupkan kembali biskut lemau
  8. Diary WAHM M3W4: Yang indah itu bahasa
  9. Diary WAHM M4W4: Tips persediaan praktikal dalam menyambut Ramadhan
  10. Diary WAHM M5W2: Mitos tentang allergy test
  11. Diary WAHM M6W3: Berbudi kepada tanah
  12. Diary WAHM M6W3: Spiderman cupcakes!
  13. Diary WAHM M7W3: Kempen R4BIA untuk Mesir!!!
  14. Diary WAHM M7W4: Menjaga anak atau menghantar anak?
  15. Diary WAHM M8W3: Ajaibnya rezeki Allah!
  16. Diary WAHM M9W1: Tips mengelakkan keracunan makanan
  17. Diary WAHM W1D1: Kita merancang, Allah sebaik-baik Perancang
  18. Diary WAHM W1D5: Terkejar-kejar!
  19. Diary WAHM W1D6: Just keep swimming
  20. Diary WAHM W2D5: Ruginye kamu berenti kerja
  21. Diary WAHM W3D3: Kaya atau tenang?
  22. Diary WAHM W3D6: Homemade food makanan terbaik untuk bayi
  23. Homeschooling Lesson #1: Allah is our Ilah
  24. Laporan tak rasmi kursus masakan roti,pizza dan donut
  25. Membuat pilihan yang terbaik
  26. Resepi menarik shake dan ice blended ESP Drink dan Performance Drink Shaklee
  27. Tips buat homemade food utk bayi anda
  28. Tips untuk menjadi seorang WAHM!
  29. WAHM M10W4: Nilai sepasang kasut
  30. WAHM M11W2: Nasihati saya
  31. WAHM M11W4: Resepi cruncy nuts

Friday

DIY: Lego station

Assalamualaikum wbt

Cuti-cuti ni bukan semua yang dapat bercuti
Hehehehe

Jadi, kepada yang stay di rumah tu, boleh la ajak anak-anak cuba buat ni

LEGO STATION!



Kalau yang jenis suka Lego tu mesti akan suka
Sebab diorang punya Lego dah ada di satu tempat
Kita pun tkde la runsing bersepah-sepah sangat kan

So, 

JOM BUAT!


Mula-mula kene ada kotak
Macam saya, saya pakai 2 kotak besar dan 1 sederhana dan 2 kecil.
Yang besar dan sederhana tak sempat tangkap.

Yang ni saiz yang kecil

Dalam gambar tu ada 3 tapi saya pakai dua aje.

Kemudian kita perlukan alatan lain seperti dalam gambar di bawah ni. 


CARA NAK BUAT


1. Lekatkan dua kotak besar tu bersama. Lilit dengan tape banyak kali supaya kukuh. 
2. Kemudian cover dengan wrapping paper yang disukai
3. Gunting bahagian atas kotak sederhana dan kecik. Biarkan jadi lopong.
4. Wrap di bahagian tepi dan bawah. Kalau nk jimat, side yang 1 lagi tayah wrap sebab kita nak lekat ke kotak besar nanti.
5. Kemudian cantum dua kotak kecil. Lekatkan dibahagian kotak besar dengan tape yang agak kuat. kalau pakai masking tape aje tak berjaya
6. Lekatkan pula kotak sederhana di bahagian satu lagi.


SIAP!

Senang sangat kan?

Jangan tunggu lagi
Kos sangat murah
Hasil sangat cantik!

:)

Love,

Salwa




Wednesday

5 jenis SELFIE yang tak patut anda buat

Assalamualaikum wbt

Trend sejak setahun dua ni, sampaikan ade alat dicipta utk memudahkan proses selfie
Pegi mana pun mesti nak selfie
Keramaian, kenduri kendara, majlis hari jadi
Kita pakat dok selfie sana sini

Sebagai kenangan katanya
Ye lah, nanti senang nk upload kt IG, kt Fb, Tweet dan bagitau orang

Selfie ni pun sedikit sebanyak ade baiknya
Info semua jadi cepat dan pantas
Sebab banyak reporter yg selfie 'ditempat kejadian'




Saya secara personally suka bergambar tapi tak berapa rajin nak berselfie
sekali sekala ade la juga
Kdg2 sebab orang dh ajak jd kita raikan la

Apapun harini nk cerita, pada pandangan PERIBADI saya 5 jenis selfie yang tidak patut berlaku. Jika anda yang membaca rasa tk betul ke, tak puas hati ke, atau entry ni jadi viral tetiba ke, learn how to 'agree to disagree' lah ye. Hehehehe. Saya pun tk kisah kalau awak dan awak dan awak yang membaca tak setuju. Ni hanyalah sebagai nasihat dan khidmat sosial saya.

Peace!


SELFIE TAK PATUT #1: KETIKA BAWA KERETA


Kalau yang selfie tu co-driver atau penumpang, tkde masalah la ye. die nak selfie boleh tapi jangan libatkan pemandu. Pemandu pulak sah-sah mmg tk boleh berselfie tk kira la time tu tgh jem ke, tgh kt highway tkde kereta ke. CUba google pasal kes ni, mmg banyak tau! Bila texting (sms/we chat/whatsapp etc) atau selfie, kita tentu hilang fokus. Walaupun anda rasa anda hebat macam Hamilton, percayalah, die pun tkmo buat mcm tu kalau drive...

Tak percaya?

Tgk video kt bawah ni







SELFIE TAK PATUT #2: DI MAJLIS KEMATIAN/TAHLIL


Orang ambil gambar utk berikan info saya rasa tkde masalah. Jika tak melibatkan muka jenazah atau keadaannya. Hormati perasaan ahli keluarga. If ahli keluarga yg bagi green light, itu kes lain lah (walaupun saya rasa masih kurang manis). Tapi selfie? No no no no no... ape ke hal nya nk berselfie dekat dgn jenazah atau time kenduri tahlil sambil tersengih manis? Apekah? Spare some respects lah...tak sesuai sangat tau! Org sdg bersedih, tgh kehilangan, kita upload gambar tersengih? Huuuuu



SELFIE TAK PATUT #3: DI TANAH PERKUBURAN


Yang ni tak kira la apa pun alasannya, mmg kurang nk masuk dalam akal saya la. Mcm tk berhubung pulak sel kepala ni bila disuruh menerima alasan 'suka-suka, bukan berjoget pun saya selfie aje, ni yg mati ahli keluarga saya jd sukatilah saya nk selfie'. 


Tahukah tempat yang disuruh dan dituntut utk kita ziarah tu salah satu sebabnya supaya kita ambil pengajaran? Yang nanti suatu hari kita pun ade kt bawah lubang tu? Yang azab kubur dan taman syurga itu nyata?



SELFIE TAK PATUT #4: DI TEMPAT KEMALANGAN/BENCANA


Amik gambar sudah lah. Kemudian buktikan lah apa yang nak dibuktikan ke, atau ape yang perlu diberitahu ke. Cukup kot. Tak perlu selfie. Mmg lah urusan hati seperti riya' dan ujub tu urusan kita dengan Allah, soal pahala pun mmg Allah tentukan, tapi jgn sampai kita hilang sifat peri kemanusiaan. Seronok ke kalau kita tgh dilanda musibah, org dtg tengok dan jenguk kita, lepas tu berselfie dengan siap tangan buat gaya peace? Saya tahu ni akan mengundang banyak debate, tapi bagi saya secara peribadi, saya tidak bersetuju.



SELFIE TAK PATUT #5:


Hmmm...
Nak tulis ke tak?
Tulis ke tak?
Tak tulis ke tulis?
Yang ni saya rasa sikit sensitif, kalau tulis ramai orang terasa hati
jadi, kalau nk tau, tanye la saya sendiri...

huuuu


Okeh, sekian daripada saya harini

Sekadar peringatan, moga ada khair nya

Love,

Salwa

Thursday

30 tempat yang saya nak pegi lihat

Assalamualaikum wbt


hari ni nk berangan sikit lah kan. Tapi berangan bukan sebarang angan tau
Ni nk Visualize bagi jadi realiti

Sambil berusaha nk jadikan dia realiti lah kan

Hehehehhe

Well,  saya listkan 30 aje sebab ini mmg ade dalam wish list saya. yg lain tu nnti saya cerita

jom tengok!


1. Al-Quds, Palestine - masjid ketiga paling suci dalam islam



2. Granada, Spain - i wanted to visit this place since 1998. i have several books about Granada and the history behind its beautiful art and interior and of course, the conquest by Tariq


3. Uluru (Ayers Rock), Australia - Nak stargazing especially watching Milky Way. Whoaaaaa



4. Watching Aurora Borealis - Norway (or any where nearby)



5. Table Mountain, South Africa - I think it's gorgeous


6. Paris, France - Kota romantik yang kononnya lambang cinta. Tapi saya nk pegi bukan sebab tu. hehe


7. Petra, Jordan - Not because of Transformer 2! 



8. Machu Picchu, Peru - Stunned by the fact that the Incas built this on the top of the hill



9. Queenstown, NZ - Dulu tk sempat sampai sini. I would love to pay a visit to this small town


10. Sipadan, Malaysia - Fall in love with this island since first season of Survivor


11. Santorini, Greece - Seriously, do i need to explain?



12. Brunei - I think it is unique somehow but not too sure. guess need to find out myself by exploring the country!


13. Maldives - been in my wish list since forever!



14. Oxford, UK - Dulu ade berangan nk study kt UK, actually dpt offer pun tapi at the end i accepted offer ke NZ. Tiada jodoh kita... sob sob


15. Hawaii, USA - I want to see the volcano too!



16. Edinburgh, Scotland - Camelot?? Hehehe


17. Prague. Czech Republic - I know it's beautiful and i think it is a beautiful city


18. Kelantan, Malaysia - Sila jgn gelak! Never been to kelantan and in sya allah 2015 is the year for me to visit kelantan


19. Great Wall of China, China - The beauty behind sacrifices


20. Rome, Italy - Rome was not build in a day....



21. Cinque Terre, Italy - I would love to have a house here, comel kan?


22. Son Doong Cave, Vietnam - Majestic plus mystic

23. Sakura Season, Japan - i think Sakura is a form of undefined beauty...


24. Strasbourg, France - well, merasa la tgk yg versi tak ori kat colmar bukit tinggi.. hahaha



25.  Niagara Falls, Canada - Ntah la, rasa mcm cool aje niagara falls ni



26. Kinabalu Mount, Malaysia - nak panjat dan bercita-cita nk panjat since 1992. siap ade buat sajak and i was only 8 years old when i wrote that sajak...huhuhu



27. To Sua Ocean Trench, Samoa - rasa nk letak belakang umah!


28. Sinai Mount, Egypt - it's more of a spiritual reason that i wanna be here


29. Venice, Italy - The italian job? the vacation? aggghhhh


30. Istanbul, Turkey - Aya sophia, golden horn,bosphorus strait, topkapi palace, muhammad al -fateh, sultan abdul hamid, kilafah... and the list goes on




Okeh..cukup la letak 30 dulu
Kot rajin saya sambung lah

Paling banyak tempat nya kt italy, perasan tak?

Hehehe


Ok, back to reality
Need to work hard to be able to visit all of this places lah kan

Doakan saya berjaya!


Love,

Salwa

salwasaleh.com