Salwasaleh Chocs

Halal home made chocolates and lollichocs for all events

Salwasaleh Delights

Halal home made muffins, cakes and cookies for any occasions

Shaklee Supplement

Become a healthy Mukmin and perform your duty and activities perfectly

Salwasaleh Tasbih Taqwa

Exclusive hand made Tasbih for your personal use and as a gift to your special one

salwasaleh.com

EVERYTHING made for you with love

Sunday

Surat IKHLAS utk penganjur Karnival Upin Ipin dan Ultraman

Assalamualaikum wbt

Tuan,

Saya mewakili ibu bapa, mak ayah, atok opah dan semua org nk ucap terima kasih kepada tuan yang terutamanya kepada Les Copaque yg telah berjaya menganjurkan Karnival Upin Ipin dan Ultraman.

Surat saya ni tak formal sebab senang kot cerita mcm ni. Kalau saya tulis formal pun takut nanti masuk trash atau spam email jadi sia-sia saya menulis. Tulis kt sini untung-untung ade sesapa keje dengan pihak tuan boleh la forward..harapnye lah.

Sebelum saya tulis panjang, biar saya perkenalkan diri dulu. Nama saya Salwa. Anak ada tiga. Semua hero. Yang sulung 5 tahun, yang tengah 3 tahun, yang bongsu 2 bulan setengah. Jadi faham-fahamlah kegilaan mereka pada watak Upin Ipin dan Ultraman ni.

Kalau tanya parents yang ada anak age dari 2 hingga 12 tahun ni, sape aje yang tk kenal upin ipin? Mungkin ada tapi 2 dalam 10 la kot. Sampai ke serantau asia orang kenal kan?

Jadinya tuan, jumaat malam tu kami dah sampai ke Karnival. Memang ramai orang dan jem utk tunggu parking. Dlm setengah jam macam tu dapat masuk parking di bawah. Alhamdulillah.

Walaupun penuh sesak, kami dapat jugak tengok perarakan masuk Upin Ipin dan kawan-kawan setelah bersabar tunggu setengah jam di tempat tu. Ekpresi anak bila nampak pujaan hati tu dh cukup nk bayar kepenatan.



Habis show tu, kami singgah pula di Upin Ipin store. Banyak barang dh habis malam tu. Mmg laku keras la. Mesti untung juta-juta

Hari ahad kami datang lagi dengan misi yang lain. Untuk tgk Ultraman pulak.

Walaupun drg saya dah tak bagi tgk Ultraman sejak saya terminate Astro beberapa bulan yang lalu (Youtube pun saya dh tk pasang Ultraman), tapi bila dapat tahu Ultraman nk datang (ye la iklan kat TV pun kemain banyak) makanya berjanjilah saya kepada anak-anak utk bawa pegi tgk. Kita tahu anak kita minat jadi macam mana pun mesti nk usahakan supaya dapat tgk live.

Saya rasa parents lain pun mcm tu la perasaannya.
Kan?
Kan?

Kami sampai di persimpangan trafik light depan PICC tu jam 9.56 pagi. Jem dah kawasan tu. Banyak kereta just park tepi jalan sebab give up nk masuk. Polis trafik pun dah mula sampai.  Dalam jam 10.12 pintu masuk utama PICC dah tutup utk kereta masuk sebab dalam katanya dh full.

Waaaaahh!!

Kami antara kereta terakhir yang dapat masuk. Yg lain tu mesti bengang beratur tapi tk dapat masuk main gate. Selepas tu tak pasti pula pukul berapa kereta dapat masuk semula sebab kami dh kat dalam

CADANGAN 1: Pihak penganjur panggil la polis trafik datang kawasan tu awal sikit. Jika start jam 9, sebolehnya jam 8.30 tu pun dh boleh ready. Jika polis sibuk, dapatkan krew dari pihak berkuasa kawasan tu utk kawal sebelum polis sampai.

Bila dah dapat masuk, jem pulak nk parking. Kalau berpusing-pusing pun belum tentu dapat parking. Sedikit pelik sebab dah hari ketiga jadi juga perkara ni.

CADANGAN 2: PICC ada jumlah parking kenderaan. Campur sikit dengan yang boleh parking tepi-tepi jalan. Pekerja pihak penganjur pakat la dengan pekerja di PICC yang dh selalu jaga event. Diorang seharusnya dah boleh estimate berapa kereta yang boleh masuk sebelum tutup main gate. Pakailah walkie talkie dan communicate dengan pekerja lain supaya orang tk perlu berpusing-pusing cari parking.

Kami masuk ke dalam dewan dari arah tempat pemunggahan barang. Takde dibuat orang waktu lain kot?
Dah masuk je dalam sekali tgkk..Ma sya Allah tuan, penuh tak terkata!

Dewan untuk Jejak kenangan dah melimpah ruah sampai halang laluan. Beratur panjang nak masuk. Oleh kerana kami ni mmg nk tgk ultraman je, kami terus ke Dewan Perdana. Waktu tu slot Pada Zaman Dahulu. Mmg dh penuh tapi masih boleh berjalan.

Mujur jumpa satu spot dimana booth tu kosong. Depan booth JKM. jadi dapatlah kami duduk disitu (waktu tu jam 11 pagi) sementara nk tunggu ultraman keluar pkl 1 nanti. Yang pasti, booth Julies, Vitagen dan seangkatan dengannya untung besar sebab orang panas, lapar dan bersesak sesak.

CADANGAN 3: Sediakan lah ruang sedikit utk ibu menyusukan. Dah tentu tentu ramai ibu yang umur anaknya average baru lahir sampai 12 tahun kt situ. Ruang kecil tapi akan bawa makna besar utk para ibu sebab event ni mmg event budak-budak, bukan utk kami nk bershopping pun.

Ada saya nampak ibu yg memangku bayi kecil dah terduduk di tengah orang ramai. Saya tegur dan tunjukkan spot saya duduk supaya dapat bernafas sikit ibu tu.

Jika ada yang tanya kenapa kitaorang bawa juga baby kecik mcm tu, jawapannya; abes tu sapa pulak nak jaga kalau tinggal? Lagipun ramai kot tak expect sampai mcm tu ramainya org. Mcm saya pula, saya dah tau mesti ramai orang tapi baby saya yang 2 bulan stgh tu so far alhamdulillah mmg jenis tk menangis, jadi saya confident bawa dia. Just kene kipaskan dia sepanjang masa je.

Suami saya bergilir-gilir mendukung anak sulung dan anak tengah utk tgk show di stage. Mcm mana keadaannya? Mcm ni la..



Mmg padat. Saya pasti ramai emak bapak akan lenguh bahu beberapa hari ni.

Jam 12 anak yg sulung nk pegi toilet. Walhal tadi dh pegi dah. So saya bawak ke toilet and guess what tuan? (sorry cakap omputih pulak) nak keluar dan masuk pegi toilet pun dekat setengah jam!

Dua-dua pintu stuck sebab orang keluar dan masuk di pintu yang sama.MMg membazir masa disitu. Ada yang dah jerit-jerit tak sabar, ada yang tolak-tolak

Cadangan 4: Walaupun pihak tuan letak signage 'KELUAR' dan 'MASUK', dek sebabkan orang yang datang dah ratusan ribu kot, mana la nk nampak. Apa kata hire 2 orang dengan jaket kaler stricking gila pastu tulis 'KELUAR' dan 'MASUK'. jadi orang tu boleh tolong kawal pintu tu. Ok tak?

Jam 12.35 setelah balik dari toilet, saya nak ambil anak kedua tapi tgk both kedua dan ketiga dah tertidur. Jadi suami saya jaga dan saya bersesak ke arah depan pentas utk bawa anak sulung.

Dengan badan yang dh agak kurus sikit lepas berpantang (eh?) berjaya juga menyelit kat depan sedikit. Itupun ngam2 aje utk nampak stage dengan penglihatan separa. (sebab dh ramai sgt org). Tuan tahu, orang2 di belakang saya dah mula meng&$&%*#& kerana orang didepan tak mahu bertolak ansur utk duduk.

Kami kecewa. dh 3 4 jam tunggu tapi jadi mcm ni. Seisi jeritan dan macam2 kata tak berapa nak manis bermula. Tgk la kalau dh mcm ni orangnya??


Hall dah tkde ruang utk berjalan pun. walaupun pengacara minta duduk berkali-kali tapi mereka yang kat depan tak nak dengar.

Cadangan 5: Saya tgk dari malam jumaat tu ramai krew Les Copaque berbaju hitam. apa kata tuan minta 4 orang jaga setiap penjuru dan minta parents duduk. Bila krew yang bagi arahan, drg akan ikut juga especially kalau tuan hire jenis yang badan Abg Sado... Kalau parents belakang jerit pecah anak tekak pun tkde makna de..


Akhirnya Ultraman muncul juga. Saya dah la tak berapa nk larat dukung, mujur ada brader sporting gila tolong dukung anak saya 15 minit sampai lastnya dia pun give up dan kata tak rasa dah kaki dia. Saya pun tarik je anak keluar dari kawasan tu


Of course la anak saya menangis guling-guling kan


1.25 show hampir tamat kami dah keluar dari hall. diluar hall walaupun tuan sediakan main screen, orangnya sama ramai je. Tak boleh nk jalan sampailah show habis.

Cadangan 6: Buat la dua tiga ke main screen tu. Pecahkan sikit crowd. 

banyak dah cadangan saya ni tapi ini cadangan last merangkap paling penting

CADANGAN 7, 8 , 9 dan 10: 
TUKAR LOKASI, 
TUKAR LOKASI, 
TUKAR LOKASI DAN 
TUKAR LOKASI!!!

PICC tak sesuai dengan ramainya org yg serbu. Buat la kat stadium putra ke, stadium melawati ke...
In sya allah masalah banyak dpt selesai

Apapun harapnya pihak tuan sudi la terima cadangan-cadangan saya tu. Tuan mesti nak ramai lagi datang lepas ni kan? Jadi janganlah kecewakan kami para ibu bapa yang berhempas pulas bergolok gadai berpeluh sakan sebab nk ke karnival ni

Sekian,

Emak 3 hero yang sangat bertabah

Nota tambahan:
Ini adalah pandangan peribadi saya. Tidak mewakili mana-mana pihak dan mana-mana individu. Jika ada yg rasa 'eh, tk mcm ni pun?" maka itu hak anda dan perasaan anda juga. Jadi saya hormati. Oh, timing tu yang saya ingat lebih kurang lah. Mungkin ada gap seminit dua.

chill!





Friday

Kita yang tak tahu CARA MENAMBAH rezeki sebenarnya

Assalamualaikum wbt

Saya, anda dan ramai lagi orang di luar sana yang mencari rezeki setiap hari. Tidak kira sama ada makan gaji atau bekerja sendiri, kita berusaha keras buat nafkah dan keperluan keluarga

Namun, tak semua dari kita memperoleh pendapatan yang mencukupi
Katanya, belum rezeki

Atau sebenarnya pintu rezeki masih tertutup?

Mesej ini asalnya saya dapat dari group Whatsapp yang saya rasakan patut sangat dikongsi dengan anda semua

Kita penat mencari rezeki, rupanya kita sendiri yang tidak bukak pintu rezeki!



***********************

Saya pergi semalam ke SEMINAR MUDAHNYA MENJEMPUT REZEKI di Melaka
Penceramah seminar ini adalah Pn.Areena Ahmad Jurulatih Seminar Mudahnya Menjemput Rezeki yang dilatih oleh USTAZ FATHURI SALEHUDDIN.

Apa yang diceritakan semuanya berbalik semula pada AL-QURAN & AS-SUNNAH..
Networking kita dengan ALLAH mesti luar biasa. Barulah rezeki kita luar biasa. Ini kerana beliau kata di luar sana kebanyakan biasa berbanding luar biasa.
Dia menceritakan kita penat untuk mencari rezek, tapi kita tak penat untuk menjemput rezeki.

Formula yang saya dapat:

1.Networking pertama adalah DHUHA. Jika kita selalu buat 2 Rakaat..sekarang ubah lebih rakaat..makin lama makin meningkat.
Selepas Solat Dhuha kita perlu baca surah Al-Waqiah. Surah ini tidak akan membuat kita miskin untuk selamanya.Waktu DHUHA rasa getaran kita untuk menjadi apa. Jika ingin jadi JUTAWAN. Doalah jadi JUTAWAN BERKAT

2.Tahajjud. Bangunlah menunaikan solat ini setiap malam. Tambahk bilangan rakaat tahajjud ni. Muhasabah diri dan mintalah pertolongan Allah sebulat-bulatnya.

3.Membaca Al-Quran. Apa yang di cerita,bangun pagi kita jangan buka hp atau rancang nak buat apa dulu..mandi dan ambil wudhuk terus baca Al-Quran & terjemahan walaupun 1 ayat. Ini kerana apabila kita melakukan ini..Allah akan bagi kecukupan masa yang melampau pada kita untuk 1 hari. Jadi tiada istilah "TIADA MASA".

4. Berzikir..Beliau meminta semua berzikir Ya Wahhab 40,000 kali setiap hari selama 7 hari. Ini adalah latihan kita bersama dengan Allah. Jika tiada perubahan buatlah sehingga 40 hari.

5.Solat Berjemaah. Terutama lelaki,,solat berjemaah di surau atau masjid. Pergi awal 10 minit awal sebelum azan. Orang lelaki diminta telefonlah ibu 1 hari 5 kali atau lebih.

6. Bersilaturrahim..Janganlah kita memecahkan silaturrahim. Maafkan mereka yang pernah sakiti anda dengan hati yang yang lapang dan tenang.

7.Bersedekah. Ini amalan yang sangat dititikberatkan oleh pn.areena kerana sedekah satu power yang luar biasa. Nak sakit sembuh,nak anak dengar cakap kita,nak kaya perlu kita sedekah. 1 kali memberi..Allah gandakan 10 & boleh digandakan lagi 700 kali.

Contoh yang dia beri semalam..Jika inginkan pendapatan bulan ini RM5000..10% daripada RM5000 yang kita inginkan..RM500 perlu kita sedekahkan pada bulan ini.
Bila bersedekah terang-terang kita minta dengan Allah.
Testimoni beliau tentang sedekah..seorang peniaga online setiap bulan sedekah RM120,000. Pendapatan setiap bulan RM600,000.

Testimoni beliau lagi..seorang kawan pergi outstation 7 hari. Sebelum outstation..kawan dia pergi bayar 'INSURANS'..bukan insurans prudential atau takaful tapi insurans SEDEKAH.
Dia sedekah 3 tempat anak yatim. Dijadikan cerita..iron rumah dia tak tutup. Selama 7 hari tiada apa yang berlaku pada rumah dia..iron tu hanya panas sahaja.
SUBHANALLAH

8.Solatlah di awal waktu. Panggilan ALLAH lagi penting dari segala-segalanya. Contoh : Jika anda hendak susun 40 batu..batu yang ke 39 azan berkemandang,agaknya kita sambung batu terakhir atau tidak??
Pesan beliau sambunglah batu terakhir selepas solat..

9.Serahkan sepenuh pergantungan kita kepada ALLAH. Jangan mengharapkan manusia di luar sana.
10.Tawakal dan Usaha. Selalu kita dengar, usaha dulu baru tawakal. Betul tak ?? Tapi pn.rina kata ..tawakal dulu baru usaha..minta bulat-bulat pada Allah..baru kita usaha.

4 amalan surah setiap hari.
● Surah Yaasin- Setiap solat fardhu
● Surah Al-Waqiah-Waktu Dhuha
● Surah Ar-Rahman- Waktu Asar
● Surah Al-Mulk - Sebelum tidur

Pesan beliau juga minumlah air masak 3 liter sehari.
Jika yang perempuan mulalah pakai stokin

BILA ANDA CUKUP AMALAN...BARULAH SEMUA AKAN BERUBAH. SEKARANG SEMUA TERLETAK PADA DIRI KITA SAMA ADA INGIN BERUBAH ATAU TIDAK.

BERPEGANG TEGUH PADA AL-QURAN & AS-SUNNAH

*************************

P/s: Kepada yang masih belum membaca buku Mudahnya Menjemput Rezeki (MMR), bolehlah cuba baca. Kalau nak mula dengan versi mini pun boleh.

Selamat membaca!

Love,



Saturday

WAJIB baca jika selalu marah anak lebih 3 kali sehari

Assalamualaikum wbt















Tahukah anda jika kita marah kepada anak kita terutama bila terlalu kerap, kadarIQ dan EQ nya akan terganggu?

Cuba tengok keluhan anak di atas
Kita dan pasangan selalu rasa banyak sangat berkorban tetapi anaklah yang paling berkorban sebenarnya. Mereka merelakan ditinggal kepada orang asing utk dijaga. Bila kemahuan tidak ditunaikan, kita pula marah hingga tak ingat dunia


Atas dasar ingin mengubah situasi ini, kami tubuhkan group #MAKTAKMARAHANAK


Luar  biasa!!! Memang luar biasa!
Sambutannya hebat hingga tk sampai 24 jam pun dah beratus yang request utk join group ni



Tau tak siapa yang join group ni?


  • Mak-mak yang selalu marah anak kemudian rasa menyesal sangat
  • Mak yang tak mampu kawal perasaan marah kadang-kadang sampai memukul dan menjerit kuat
  • Mak yang ada masalah lain tapi lepaskan pada anak dengan kemarahan
  • Mak yang ada anak-anak yang belum pandai mendengar kata dan arahan dengan baik
  • Mak yang ada anak berderet kecik-kecik dan lost control
  • Mak yang MAHU dan MAMPU berubah jadi lebih COOL


Haaa, terasa?
Terasa?

Elok sangat la join group kami ni

Kenapa anda wajib join macam mereka?

Untuk belajar mengawal kemarahan kepada anak-anak kecil yang Allah dah janjikan syurga jika apa-apa berlaku kepada mereka.

Dan marah itu sendiri sifat SYAITAN
Nak ke kita kawan dengan Syaitan? eiiii, mak tak mau lah!

Kita bukan ingin manjakan anak tapi kita nak didik dengan cara terbaik dan marah bukanlah penyelesaian jangka masa yang panjang.

Abes kuat dia dengar 5 minit kemudian ulang dan akhirnya jadi habit.

Nak ke?

TaK NAK!!!

Jom, JOIN KAMI. Tinggalkan email anda di bahagian komen di bawah atau just search 'MAK TAK MARAH ANAK' di FB. Kami akan approvekan 

Ni antara apa yang kami lakukan di group tersebut:


Perkongsian tips


















Perkongsian masalah
















Perkongsian video yang membantu

















Perkongsian 'success story' 










Psst:  Group ni untuk Mak-mak sahaja ye. Utk ayah, sila minta emak yang masuk group ni :D. 


Mesej ini dibawakan khas utk anda oleh,






Wednesday

Testimoni Omega Guard Shaklee

Assalamualaikum wbt

Jika dalam entri sebelum ini saya dah terangkan tentang fungsi dan info lengkap tentang Omega Guard Shaklee, kali ni saya nak kongsi pula dengan anda semua beberapa testimoni daripada pengguna Omega Guard yg sangat berpuas hati dengan hasil daripada pengambilannya.

Saya sekeluarga juga adalah pengamal Omega Guard! :D

Sebelum kita tgk testimoni orang yang berpuas hati, kita layan kejap video ni:




TESTIMONY ASTHMA







TESTIMONI HILANGKAN SELSEMA






 TESTIMONI AWET MUDA





TESTIMONI KURANGKAN KOLESTROL





TESTIMONI TANPA NEB/UBAT







TESTIMONI BEBAS ECZEMA




TESTIMONI FOOD ALLERGIES




TESTIMONI SLIMMING




TESTIMONI FOKUS BELAJAR




Maka, terbuktilah memang Omega Guard ini sangat best.


Bagaimana nak dapatkan Omega Guard?

Sebotol Omega Guard berharga hanya RM136 dan mengandungi 90 tablet. Klik butang di bawah utk beli sekarang menggunakan kad kredit atau kad debit


https://www.shaklee2u.com.my/widget/widget_agreement.php?session_id=&enc_widget_id=f44ee263952e65b3610b8ba51229d1f9


Jika anda tidak mempunyai kad debit atau kad kredit, pembelian secara bank in juga diterima:













Anda boleh menghubungi kami di talian 019-5558027 atau email ke salwamohdsaleh@gmail.com untuk pengesahan pembelian Omega Guard anda.



Sekian dulu, selamat mencuba!

:)

Love,




















Terdapat pelbagai keistimewaan jika anda menjadi ahli Shaklee. Klik sini utk mendaftar pada hari ini: JOIN SHAKLEE 



Sunday

4 FAKTA anda perlu tahu tentang kempen DRUGS FREE

Assalamualaikum wbt

Nak cerita sikit tentang sesuatu yang baik dan bagus. 
Kempen ini sangat sesuai untuk semua golongan 
Bukanlah pula untuk menidakkan fungsi ubat atau suruh berhenti gunakan ubat. Cuma kita ingin kurangkan kebergantungan kepada ubat yang dibuat dari bahan kimia. Perlahan-lahan kita kurangkan penggunaannya sehingga sampai suatu masa kita tidak perlu ambil pun.

Jadi,

Apakah yang perlu diketahui tentang kempen DRUGS FREE ni?

FAKTA 1:  SIDE EFFECT atau KESAN SAMPINGAN

Pengambilan ubat terutamanya jika dalam tempoh masa yang panjang akan mengakibatkan kesan sampingan kepada tubuh badan. Kadangkala ianya mengundang penyakit lain.

Paling ditakuti, fungsi buah pinggang juga boleh melemah dan tidak sempurna akibat pengambilan ubat berpanjangan.

Berbeza dengan supplemen Shaklee yang diperbuat dari bahan semulajadi, pengambilan secara konsisten tidak mendatangkan kesan sampingan dan boleh membekalkan nutrisi yang diperlukan tubuh.

FAKTA 2: UBAT MERAWAT, SUPPLEMEN SHAKLEE MERAWAT PUNCA 
Nampak macam sama tapi berbeza sebenarnya. Sebagai contoh, ubat menghilangkan rasa sakit kepala dengan menjadika salur darah membesar dan lancarkan peredaran darah.

Shaklee? Lancarkan peredaran darah secara semulajadi supaya tak sempat nak sakit kepala pun sebab salur darah memang lancar dan tidak terhalang. Walaupun kesannya lambat tapi tubuh bekerja secara semulajadi untuk melancarkan peredaran darah tersebut

FAKTA 3: SHAKLEE DIPERBUAT DARI BAHAN SEMULAJADI

Tidak seperti ubat yang dihasilkan dengan campuran kimia dan dadah, supplemen Shaklee diperbuat dari bahan semulajadi hasil kajian terperinci dan bahan yang diambil adalah dipilih dengan teliti dan tidak mengandungi sebarang bahan pengawet, pewarna, perisa mahupun bahan yang telah diubah suai genetiknya

FAKTA 4: SHAKLEE MENCEGAH

Kalau kita sakit, kita akan dibekalkan dengan ubat. Logik lah. Tapi sebelum kita sakit, perlu tak kita makan ubat? Tak de pun dibekalkan ubat kan sebab belum sakit kan?

Tapi kalau dengan supplemen Shaklee, kita boleh makan sentiasa terutamanya untuk cegah sakit.
Seorang kawan saua mempunyai ayah yang menghidap lung cancer stage 4 yang kata doktor tidak ada harapan. Ketika rawatan kimoterapi, beliau mengambil Shaklee dan kesannya doktor menjadi terkejut kerana beliau sihat, ceria dan sel kanser mengurang sebanyak 30% dalam masa 2 bulan sahaja!



KESIMPULAN:

Banyak yg boleh diperbaiki oleh tubuh badan kita secara konsisten dengan pengambilan nutrisi dan khasiat yang sepatutnya dan MENCUKUPI

Ini bukan sahaja dapat mencegah kita dari sakit dan terpaksa mengambil ubat, malah kita akan dapat badan yang lebih sihat, cergas dan tidak berpenyakit

Jika perlukan bantuan atau ada sebarang pertanyaan, hubungi saya ya.

Love,




Thursday

Asyik-asyik DIA AJE

Assalamualaikum wbt




Beberapa minggu lepas, saya dan suami sembang-sembang petang.

Duduk berborak bukanlah satu kesempatan yang mudah buat kami berdua sejak awal berkahwin lagi. Mungkin nature tugasan suami yang selalu padat dan saya juga dulunya berulang alik agak jauh dari tempat kerja, kebiasannya kami hanya berbual seketika didalam kereta.

Perbualan kami adalah tentang 'self-esteem' pada ketika itu akhirnya mengimbau kenangan di zaman persekolahan. Untuk pengetahuan pembaca, kami ni satu sekolah dahulu sewaktu di peringkat Menengah Tinggi tapi di sekolah tidak pernah pula bertegur sapa. 

Gambar kenangan di Kaherah. Antara tempat yang dikunjungi sewaktu umrah dan ziarah mesir tahun 2012


Ketika di sana, saya mungkin dikenali oleh pelajar lain sebagai seorang yang sangat aktif dalam aktiviti ko-kurikulum hingga berbagai gelaran diberi antaranya robot kerana tak reti duduk diam.

Hakikatnya itulah saya

Dari selembut-lembut acara seperti berpantun dan mendeklamasi sajak hinggalah ke acara sukan seperti bola jaring dan tak lupa 'sparing' taekwondo. Malah sempat juga berkuiz koperasi hingga ke peringkat nasional. Banyak lagi yang disertai yang sampaikan roommates malahan rakan sekelas saya pun tak tahu saya sertai kerana banyak sangat kata mereka.

Dalam pada itu terdengar juga suara-suara kecil dan sumbang di belakang saya yang sampai ke telinga; 

"ASYIK-ASYIK DIA SAHAJA"

Suami saya menduga; mungkin kerana saya terlalu 'tamak' dan membolot semuanya, maka orang jadi tak suka dan iri hati.

Jawapan saya mudah sahaja,

"KENAPA MEREKA TAK BUAT?"

Saya terangkan yang saya tidak pernah ada wild card ticket utk mana-mana acara. Saya akan hadiri proses sepenuhnya pemilihan dan jika terbukti layak barulah saya akan dipilih menjadi wakil sekolah dan peringkat seterusnya. Cuma ada lah satu peristiwa dimana sekolah saya dijemput menyertai kejohanan bola keranjang peringkat zon dan sekolah kami tidak pernah ada pasukan bola keranjang perempuan (padang bola keranjang pun tkde). Waktu tu saya antara yang dipilih sebab ketinggian. Itulah satu-satunya pemilihan yang unik sedikit ketika itu.

Jadi,

Kenapa tak mereka yang datang proses pemilihan dan cuba utk jadi terbaik supaya mereka yang dapat tempat tersebut?

Hakikatnya mereka lebih suka berkata-kata belakang sahaja!

2014-03-19 07.14.04
Keratan akhbar. KISAS Johan Piala Sirih Pulang ke Gagang tahun 2001.
2014-03-19 07.14.42
Keratan Akhbar. Piala Sirih Pulang ke Gagang 2001.

Gambar hiasan ini saya ambil dari blog Alang Tengah
Saja, imbau kenangan zaman 'dolu dolu'

Didalam realiti hidup juga begitulah. Apabila orang lain berjaya, orang lain dapat rezeki berganda, kenapa mahu katakan asyik dia yang dapat? Kenapa tak kita buang sikap tu dan usaha agar;

ASYIk-ASYIK KITA SAHAJA?


Berhentilah merungut
Berhentilah beralasan
Berhentilah dengki

Sedut aura positif dan sebarkan pada semua orang

Boleh?

YAKIN BOLEH!

Love,

Salwa


salwasaleh.com

The website is owned and operated by salwasaleh.com. All content and information provided on and through the website is owned by salwasaleh.com.