4 Langkah buat DIY APRON kanak-kanak

Assalamualaikum wbt

Kelmarin rasa nak pegang balik mesin jahit mini comel tu. Sebabnya weekend ni nk sambung 'Masak Challenge' untuk Imran dan I'jaaz. Setelah berjaya masak Mee Goreng semangat nak masak membara so Emak rasa kalau padankan dengan apron mesti lagi cool kot.

Emak pun decide buat la. Sebenarnya tak susah pun untuk dapatkan hasil apron cute macam ni
Okeyh, mari kita tengok cara nk buatnya.

Langkah 1: Potong kain.

Mula-mula ambil sedikit kain dan lipat dua. Kemudian potong ikut ukuran macam yang kt bawah ni


Ini rupanya bila kita buka lipatan kain tu

Langkah 2: Jahit Bahagian tepi

Sebab amatur macam kita ni mana ade mesin jahit tepi kan (kalau ade pakai la ye), so selain layurkan atas lilin, apa yang saya suka buat adalah jahit bahagian tepi dia tu dengan lipat dua kali. Macam dalam gambar kt bawah ni


Ini hasil bila dah di lipat dua dan di jahit

Langkah 3: Sediakan poket

Yang ni saja la tambah aksesori. Takde pun takpe. Untuk size poket, boleh potong kain yg berlainan warna seperti saiz berikut



Langkah 4: Sediakan tali

Menggunakan riben ke, atau kain ke. Macam saya, saya pakai cotton jugak. Sama warna dengan poket. Untuk bahagian leher yg kt atas tu, potong kain yg ukurannya 44cm x 5cm kemudian saya jahit dengan teknik sama iaitu dua kali lipat.



Sambung pada bahagian atas apron. Untuk tali tepi boleh la potong ikut kesesuaian anda.

Siap!

Mudah kan?
Boleh la mak-mak di rumah cuba buat!

Berminat dengan projek-projek DIY dan tips berkenaan parenting masa kini? Dapatkan buku Emak dengan klik link di bawah:

Order buku Bila Emak Berdrama

Love,

Emak


Salwa Mohd Saleh

A WAHM of 3 boys who wish to be extraordinary.

No comments:

Post a Comment