Set Gout Shaklee utk membantu pesakit gout dengan berkesan!


Assalamualaikum wbt

Ape khabar semua? Semoga sentiasa sihat. Hari ni saya nak cerita sedikit tentang sejenis penyakit yang selalu dihidapi oleh orang lelaki iaitu penyakit Gout.


Sakit ni bukan main-main. Boleh pecah empangan air mata bila kena. Abah saya pernah ada gout ni, nak jalan pun susah nak payah. Kadang-kadang sampai kena amik suntikan. Makan pun berhati-hati takut tersalah makan nanti makan diri.



Mula-mula kita kenali dulu,


Apakah Penyakit Gout?

Gout ni adalah keadaan dimana berlakunya keradangan yang menyebabkan kesakitan di bahagian tendon, sendi dan berlakunya pembengkakan. Sendi metatarsal-phalangeal di tapak kaki adalah tempat paling biasa terjadi Gout.

Klik video utk penerangan tentang Gout



Gout boleh jadi biasa, boleh jadi sebagai tanda penyakit-penyakit lain seperti batu karang, urate nephropathy dan tophi. Ini disebabkan oleh tahap asid urik dalam darah yang terhablur dan disimpan di sendi tendon dan tisu disekelilingnya

Gambarajah nya seperti di bawah ini:



Apakah punca Gout?

Gout ni boleh disebabkan beberapa faktor. Antaranya sebab faktor genetik (keturunan), pemakanan dan masalah buah pinggang.

Gout juga adalah dikelaskan sebagai sebahagian dari penyakit artritis yang dikelaskan sebagai penyakit metabolik akibat asid urik yang berkumpul di bahagian sendi dan tisu lembut di sekeliling sendi terutamanya di bahagian kaki dan mengakibatkan kesakitan.

Bila asid urik di mendap, lama-kelamaan akan jadi hablur garam. Hablur ni lah yang mencetuskan rasa sakit sendi tu.


Apa makanan yang menyebabkan Gout?

Pengambilan makanan berprotein tinggi seperti makanan laut, kekacang, daging merah dan daging organik tinggi pruine boleh mencetuskan Gout. Pemecahan purine dalam makanan ni lah yang menyebabkan gout sebab purine ditukarkan ke dalam bentuk asid urik semasa metabolisma tisu rosak dan ketika tisu koyak.

Satu kajian yang dijalankan mendapati mereka yang mengambil daging merah dan makanan laut secara kerap mempunyai 50% lebih potensi mendapat penyakit Gout 

Antara makanan-makanan lain yang mendatangkan risiko penyakit Gout adalah seperti rajah dibawah:



Cara mengatasi Gout?

Terdapat beberapa kaedah untuk mengatasi masalah penyakit Gout ini. Antaranya;

  1. Mengamalkan diet rendah purine. Pengambilan sederhana makanan yang mengandungi purine dan berprotein tinggi seperti organ dalaman, bilis, sardin, telur ikan, kekacang, lemak haiwan, asparagus, bunga kobis, cendawan dan yis
  2. Ceri dan strawberi dikatakan mampu mengurangkan asid urik
  3. Minum air dengan kadar yang banyak untuk membantu proses penyingkiran asid urik
  4. Kawal berat badan 
  5. Bersenam




Apakah supplemen yang dicadangkan untuk membantu pesakit Gout?

  1. VIVIX
  2. ALFAFA
  3. OMEGA GUARD
  4. PERFORMANCE DRINK


VIVIX - Melindungi DNA, memperbaiki DNA, memberi impak positif kepada pengawalam genetik, menggalakkan pembentukan mitochindra didalam sel, melambatkan pembentukan protein AGE yang menyebabkan kerosakan sel

ALFAFA - Menyingkirkan toksik secara lembut dari badan. Pengambilan alfafa memerlukan pesakit mengambil air yg banyak utk tujuan detox

OMEGA GUARD - Asid Dokosaheksanoik (DHA) dan Asid Eikosapentanoik (EPA) merupakan asid lemak 3 yang ditemui didalam ikan laut dalam. Kedua-dua asid ini dipercayai mampu mengurangkan keradangan pada sendi pesakit

PERFORMANCE DRINK - Memastikan tubuh pesakit sendiri mempunyai kandungan air dan gula yang cukup agar tidak berlaku dehydration.


Bagaimana pula dengan pengambilan Vitamin  C?

Pesakit Gout boleh mengambil Vitamin C. Namun secara sederhana dan tidak berlebihan.

Vitamin C adalah uricosuric semulajadi yang bermakdus bahawa ia membantu buah pinggang menyingkirkan asid urik. 

Vitamin C juga adalah asid askorbik. Jika diambil berlebihan boleh menyebabkan air kencing menjadi lebih berasid yang boleh meningkatkan risiko penyakit batu karang

Sebaiknya pengambilan vitamin C untuk pesakit gout adalah didalam dos 500mg hingga 1000mg sahaja sehari. Jika perlukan dos lebih, bincanglah dengan doktor anda terlebih dahulu


Bagaimana mendapatkan set Gout ini?


Sebotol Vivix berharga RM475 sahaja.

Klik butang di bawah untuk membeli Vivix SEKARANG!


https://www.shaklee2u.com.my/widget/widget_agreement.php?session_id=&enc_widget_id=3fe94a002317b5f9259f82690aeea4cd










Jika anda mempunyai  masalah budget, anda boleh mencuba kombinasi Performance Drink, Omega dan Alfafa dengan harga satu set hanya RM272.25

Klik butang dibawah untuk membeli Set GOUT SEKARANG!


https://www.shaklee2u.com.my/widget/widget_agreement.php?session_id=&enc_widget_id=38ed4039c0b33e2ec51cc4579405d03e










Jika anda ingin membuat pembayaran menggunakan PayPal atau BANK IN, sila hubungi kami ditalian 019-5558027 atau email di salwamohdsaleh@gmail.com

Setiap pembelian bersama salwasaleh.com akan disertai dengan:
  • Cara pengambilan yang terbaik utk kesan optimum
  • Tips percuma
  • Konsultasi percuma



Selamat mencuba!

Love,






















Terdapat pelbagai keistimewaan jika anda menjadi ahli Shaklee. Klik sini utk mendaftar pada hari ini: JOIN SHAKLEE 






Salwa Mohd Saleh

A WAHM of 3 boys who wish to be extraordinary.

4 comments:

  1. ye betull...
    aku x sedo, dah ilang dah sakit tapak kaki aku ni..

    ReplyDelete
  2. Tq for sharing info sis ;-)

    ReplyDelete
  3. the is vivix tapi kalu customer yg modelnya kecil macm mana erk?
    which 1 is better?

    ReplyDelete