4 tips berbelanja ketika YEAR END SALE

Assalamualaikum wbt

Memandangkan sale 11.11 haritu ramai yang bermasalah nak jaga poket masing-masing kan, jadi saya kongsikan la sikit tips kalau nak beli time year end sale ni sebagai panduan. Percayalah, sila la cuba tips ni semua, berbaloi! 
Tips 1 - Always compare
Jangan ingat satu platform je murah. Tak. Kene selalu compare dengan tempat-tempat lain. Ada platform yang official store akan choose utk buat sale pada certain time. So kene bijak la tengok benda yang sama tapi di tempat berbeza. Sebagai contoh, tahun lepas Skecher pilih 11st untuk promo but this year diorang pilih Lazada. Ni contoh lah ye.

Tips 2 - Always know the real value
Korang tayah nak tertipu sangat dengan 95% off la amende la. Kalau tak buat survey at least 2 or 3 weeks before sale, taayah la gatal beli. Probability untuk kene kena tipu tu sangat tinggi especially utk newbie. Usually i will take a few months ahead sebelum sale. Aim produk tu siap-siap (sebab betul-betul nak) then follow rapat-rapat. Diorang biasa akan bagi hint seminggu lebih awal if ade sale. Contohnya malam tadi crazy midnight sale Lazada memang betul-betul kaw punya. 2 hours only tapi midnight sale Zalora yg sampai 3 pagi tu sendu gila. They just repeat the same discount and offer.

Tips 3 - Get the coupon
Ni korang boleh tengok kat mall tu punya description. Kadang dia tak tulis kat items tapi kat mall ade macam code lah. so can get Rm10 off. Sometimes RM20 off if spent sekian sekian amount. So check that out too. Cuma kalau pkl 9 pagi ni korang baru nak redeem, memang mostly abes dah kalau branded stuff or hot stuff.

Tips 4 - Tengok description. Jangan tengok gambar sahaja
Kadangkala memang ada seller yang menipu dalam letak size dan dimension. Ataupun dia letak tak lengkap dalam description. Sebab tu harga murah dari seller lain. Contohnya dia jual pasu bunga dengan rak. Maybe seller lain semua memang jual satu set, tapi dia letak gambar satu set cuma kat description dia cakap pasu only. Sebab tu ramai mudah tertipu dan ended up kecewa sebab dapat satu item sahaja tak seperti yang dalam gambar.

Tips 5 - Tengok review dari customers
Kita boleh tau items tu worth it atau tak dengan tengok komen daripada buyer lain. Kadang nampak cantik sangat la items kita nak beli tu, ye la dah berkenan sangat kan. Sekali tengok review daripada pembeli lain, kecewa la, 1 star la especially kalau barang2 elektrik. So kene hati-hati. Gambar dan harga murah sahaja tak cukup menjanjikan kepuasan membeli. Baca dan tengok rating. Oh satu lagi, kalau setakat review or komen sepatah dua pastu letak 5 stars semua, jangan percaya sangat. Tu boleh jadi sangat rating yang dibeli atau disuruh untuk letak.

Tips 6 - Beli dari official store atau preferred store
Sistem rating ni bagus sebab kita boleh tengok mana satu store yang boleh jual dekat kita dengan baik dan tak banyak songeh. Postage pun laju. Paling kena amalkan adalah beli dari official store. Dia ada logo OFFICIAL STORE dan yang tu tayah ragu la dah. Tentu tentu barang ori dia jual. Yang lain-lain tu kalau harga tak munasabah, jangan la percaya sangat.

Tips 7 - Ko tutup je hp kau tu. Layan anak-anak
Sekian

Pembeli, penjual, pemerhati dan pengajar marketing online
Hahahahahahahahahha
Nota 1 : You don't want to know how much online shop account i have, like seriously.... seriously
Nota 2 : I only buy stuff that i needed and value for money.
Nota 3: Yes, i started online shopping in 2002. That was like 16 years ago? So u might want to take my advice
Emak,
Online shopping guru

Salwa Mohd Saleh

A WAHM of 3 boys who wish to be extraordinary.

No comments:

Post a Comment