Bagaimana ibubapa nak hilangkan rasa bersalah?

Assalamualaikum wbt

Sewaktu sesi ringkas parenting di PPAS tempohari, saya sekali lagi ditanya soalan favorite peserta (maknanya kebanyakan sesi mmg akan ada soalan ini)

"Macam mana nak hilangkan rasa bersalah dalam diri kita, as if kita ni bukan emak yang terbaik?"

Saya fikir jawapan saya tak diduga tapi mereka setuju...
TUTUP FB 3 HARI!

Timeline tu bergantung kepada kekuatan diri sendiri. Saya cakap, masalah utama harini adalah FB dan IG.
Kita asyik sangat compare aktiviti orang dan memuja betapa sempurnanya hal-hal mereka. Jadi saya bagitahu 3 perkara:

1. Orang nak letak apa kt FB tkde mslh. Itu hak mereka. Yang bermasalah adalah kita jika kita sibuk membandingkan dan kemudian bukan bertindak pun, malah rasa down pulak.

2. Yg kita nampak yang cantik-cantik sahaja. Gambar sekeping Happy buat aktiviti. Kelam kelibut pepak lerak belakang gambar orang tak tahu. Itu pun ntah shoot yang ke berapa la tu nk bagi nampak cantik. Cuma usahanya nak beraksi dan beraktiviti dengan anak wajar dipuji dan di ikuti.

3. Saya belum pernah jumpa parents yg sempurna serba serbi. Belum. Mungkin sebab saya juga bukan hidup sezaman dengan Rasulullah. Kalau parents buat salah, itu normal. Baiki dan cuba untuk tidak ulangi. Kita rasa bersalah kenapa? Sebab kita buat perkara yang tak betul kan? Jadi betulkan semula. Antara cara plg mudah, 10 minit pertama sampai rumah jangan buat mende lain selain dengar cerita anak. Cuba la kalau tak percaya. Cuba 2 minggu pun dah boleh nampak kesannya.


Saya pun masih dlm keadaan yg begitu kadangkala terutama bila busy sgt tp sy ingatkan diri, cuba yang terbaik. Selebihnya serah pada Allah untuk bantu kerana semua urusan pun Allah yg atur.

Tiada daya dan upaya selain dari Allah.

Stay strong, never give up Dan MOVE ON!

Love,
Salwa

Salwa Mohd Saleh

A WAHM of 3 boys who wish to be extraordinary.

No comments:

Post a Comment