Kenapa anak suka sepahkan barang?

Assalamualaikum wbt

Hari tu saya ada cerita pasal Adakah normal ibubapa memarahi anak-anak? Hari ni nak sambung 'IANYA NORMAL' part 2 pulak. 

Antara perkara yang paling buat emak ayah stress adalah rumah bersepah. Sana sini sepah. Kadang-kadang sampai rasa macam nk buang aje semua mainan, kan? Bukan tak nasihat, bukan tak cakap, tapi tetaplah begitu keadaannya.

So, normal tak macam tu?



By this time mesti korang dah pernah tengok poster yang cakap pasal 'rumah bersepah tanda anak kreatif' etc. Tu kira nak menyedapkan hati jugak la tuh. Hahahahaha. Tapi tak bermakna juga kena sentiasa bersepah dan semua ruang pun bersepah, ye tak? Sebelum saya cerita apa saya buat, meh saya nak cerita kenapa perkara ni sangatlah normal.

Untuk baby dan kanak-kanak bawah usia 7 tahun, dia ada perkembangan kognitif. Kalau bawah 2 tahun sangatlah nak bereskperimen dengan sensormotor dia. Dia nampak, dia pegi amik, masuk mulut, pastu besar sikit dia pegang pastu campak. Dengan takde rasa bersalah pun. Sebab suka la bunyi mende tu jatuh ke lantai, plung plang. Bukan dia tau bahaya ke tak so kita la kena hati-hati letak barang. Kes-kes 'bunga sakura' kat hp or ipad ke memang sangat sinonim. Tayah nak stress sangat ye puan-puan Hehehehe. Tahap ni, boleh bagitahu arahan tapi jangan expect apa-apa sangat. Diorang masih cuba nk faham

Bila beso sikit, dah masuk 2 tahun sampai nk capai 7 tahun tu, lagi suka eksperimen. Motor skill dan fine motor skill tu membuak-buak gitu. Segala mak nek alat dan bahan dia nak cuba. Macam pen tu, bukan tk kata yang kene cari kertas, tapi dinding dan mende lain juga dia nk conteng. So don't worry, bukan kita yang looser tapi anak kita ni ada sifat nak cuba dan rasa 'rebel' sikit istilahnya. Bukan nakal, tapi bijak. Dia nak tahu consequence (which is kene marah lah kan hahhahaha). 

Sebab tu lah, dari hadis:

Rasulullah bersabda, “Perintahkan anak-anak kalian mengerjakan solat bila telah masuk usia 7 tahun dan pukullah mereka karena meninggalkannya bila telah berusia 10 tahun dan pisahkanlah tempat tidur mereka…(Shahih Sunan Abu Dawud, 466 dan Ahmad, 6467)

Kenapa 7 tahun? Sebab waktu tu mereka dah mula dapat terima arahan, dah mula menuju ke arah nak faham sesuatu perkara. Bukan tak boleh lebih awal, sila-sila. Tapi jangan expect yang perfect. Sebab Allah dah cipta gitu. Saya sendiri nampak beza. Imran sekarang dah 7 tahun. Memang dia dah makin tahu emosi, baik buruk, makin curious etc. Beza dengan I'jaaz yang masih tak berapa nak faham, masih 'malas-malas' gitu.

Dan kenapa boleh start pukul usia 10 tahun? Sebab dia dah mula mumayyiz. Kenal baik dan buruk dan dapat berfikir dengan baik. Tang ni mmg ramai gagal la. Saya pun sama, kadang dah pukul baru nyesal kan. Well, kita cuba jadi yang terbaik dan sentiasa tambah ilmu dan dalam masa sama kadang-kadang lemah juga iman. Bukan gitu? So harapnya kita dapat sabar lagi lepas ni ye.

Apa saya cuba buat pasal sepah ni, sebolehnya saya tak biarkan satu rumah sepah. Macam ruang tamu, bilik tidur utama, tandas dan dapur, itu area yang kene kemas. Sedaya upaya akan cuba kekalkan. Yang paling sepah tu bilik depa sendiri lah kan. Kadang-kadang saya akan suruh kemas semula jadi perfect kerana itu mengajar diorang kerjasama dan tanggungjawab, walaupun perfect tu bertahan tak sampai setengah jam. Huhuhu

Ok lah, saya harap dapat la membantu emosi ibubapa yang gundah gulana. Dulu saya pun gitu tapi sekarang dah lebih tenang (chewah)

Nak lagi tenang, tengok la gambar-gambar bawah ini yang menyokong kata-kata saya. Hahahahahahaha






























Salwa Mohd Saleh

A WAHM of 3 boys who wish to be extraordinary.

No comments:

Post a Comment