Adakah NORMAL ibubapa memarahi anak setiap hari?

Assalamualaikum wbt

Saya kadang-kadang ada juga parents yang PM, bertanyakan soal-soal tentang kekeluargaan. Dan 98% of my advice content is telling the parents, IT IS NORMAL.

Hari ni saya nak share yang PART 1- It's normal utk rasa MARAH


Kalaulah awak rasa, saya ni Emak yang lemah lembut, sopan santun dan sangat baik dan tak pernah marah/pukul anak, well, you're wrong! Saya bertukar jadi hulk. Kadang-kadang jadi mak tiri Cinderella or boleh jugak jadi macam Ju On. Depends pada keadaan.


Why?

Sebab saya manusia biasa dan normal dan bersikap seperti kebanyakan parents lain. Marah boleh jadi atas banyak sebab tapi kebiasaannya sebab nak ingatkan anak yang perbuatan tu salah.

Personally, saya mmg kenal beberapa orang yang betul-betul lemah lembut dan tak pernah marah anak, apatah lagi pukul. Yang tu ditahap berbeza sebab selain sabar dia tu makam tinggi sikit, diorang pun dalam bi'ah (suasana) yang mmg solehah, pasangan pun style gitu dan anak-anaknya terdidik jadi lemah lembut dan mendengar kata.

Honestly, that's how i picture myself 8 tahun lepas. I read Tarbiyatul Aulad. And i read on ISHAB's wife and himself and how they raised their family in peace without any high pitch note in the house.

Tapi emm... yeah, i can't do that. I'm more afraid if i wasn't strong enough to do that, my kids will ended up jadi macam cerita Anakku Sazali. Which is way no no no no.

It's hard to juggle the feeling and works. Sebab tu pasangan mestilah banyak membantu. Dari sudut persiapan rumahtangga, chores, kelengkapan etc. Kebanyakan mak-mak mula marah sebab rasa keletihan dan penat. Kalau tak percaya, cuba sendiri. As as start, help your partner with one chore every night. Just one. Basuh pinggan ke, get the kids to go to the bed ke, lipat baju ke. Do it for a week and u'll see the difference(s)

Yang tak normal adalah marah melampau dan memukul melampau sampai paras tak sepatutnya. Even this, some of us pernah buat dan rasa menyesal gila. Menyesal yang mmg menyesal to the extend boleh jadi trauma, nightmares dan flashback yang berterusan for both kids and the parent.

Change it, before it's too late
Our nag can be music to your ears but you don't want it to become a reason for something worse.

Is this helpful?
You want PART 2???

Salwa Mohd Saleh

A WAHM of 3 boys who wish to be extraordinary.

No comments:

Post a Comment