5 tips beli iron philips idaman ramai

Assalamualaikum wbt

Ok la, pertamanya memang saya dah lama masukkan iron ni dalam wish list. Sejak lebih setahun, saya mimpikan iron ni, study, tengok video, review, compare features, harga eh semua lah, cuma lastnya berbalik pada budget lah jugak kan, hahahahahaha.

Akhirnya bulan lepas dapat juga lah iron philips ni sampai ke pangkuan saya. Tak sabar sangat tau time first time nk cuba tu. Long story short, memang puas hati! Highly recommended. Tak tipu punya.


Well, well, meh la nk share sikit eh.. (Versi full bebelan boleh pegi kt sini ye: )

TIPS 1: TETAPKAN MODEL APA NAK BELI

Dik, banyak gila phillips punya iron ni. Memang nampak sama, ade tank kt bawah, tapi features semua berlainan. Kalau rajin pi browse kat sini:http://www.philips.co.uk/c-m-ho/ironing/steam-iron Boleh nampak banyak model. So kadang-kadang ade yang buat jualan murah ke Year End Sale ke, tengok dulu model mana satu. Jangan bangga beli murah pastu marah. Saya dah jumpa berapa orang dah yang terbeli model jenis tak auto-temperature. Then kain hangus, tu sendiri la salah sebab tak study.

So ikut la citarasa memasing. Features lagi banyak/smart lagi mahal la kan. Macam saya, saya memang dh intai-intai model yang MESTI auto-temperature (tak payah nk set or adjust suhu), takde filter/catridge (tak runsing nak kene maintenance mahal), eco friendly (supaya jimat letrik, penting tuh) dan tank besar (tayah nk bersusah payah asyik top up).

Saya beli yang mcm gambar ni. Phillips PerfectCare GC7015/20. Ada la niat nk tayang sendiri punya tapi sebab angle amik semua hancur berterabur, so tk jadi la tayang.

STEP 2: TETAPKAN BUDGET

Since saya dah tahu features apa saya nak, so saya dah boleh ketepikan model-model tak berkenaan. So if ade sale ke ape ke, tak tergugat iman pun. Eceh.
Saya terus browse dan tengok model-model ni punya harga dan kemudian tetapkan budget saya. Yang ni penting sebab kadang tu, kita nak features yang banyak tapi budget tak cukup jadi elok la berpijak di bumi yang nyata. So, saya tetapkan budget saya tak lebih RM800 (akhirnya dapat pada harga RM710 aje). Murah nya? Hahahahaha, rahsia seterusnya adalah...

STEP 3: CARA NAK BAYAR

Kenapa ni penting? Sebab kalau letak bajet pun tapi duitnya tkde buat hape. Rasional sikit. Memang la nk beli tapi kene la tahu nk cekau duit tang mana. Contoh, kalau rasa nk beli dengan main kutu dengan kawan, then anggaran kos nya around RM1200-RM1400 gitu lah. Lebih kurang ye, mungkin ada yang offer lagi murah atau ade combo dengan iron board bagai, tu pepandai pilih nanti.

Beli yang macam ni recommended utk orang yang mmg perlu bantuan macam perlu demo, perlu tunjuk ajar, perlu online/offline support. So, harga memang macam tu tapi dapat la sekali semua pertolongan tu. Dan paling ramai orang suka sebab boleh bayar 10 atau 12 bulan. Jadi takde rasa terbeban dengan bayaran bulanan RM100++ setiap bulan. Pastu option ni dapat la tolong kawan meniaga kan.

Saya pula lebih selesa membeli direct dari oversea. Ikut jenama dan ikut harga. Dah lama pun saya buat gini. Sebab jauh lagi murah. Tutorial ke ape ke tengok YouTube je. Contoh Dec 2014 saya beli Tefal AirFry, kat Malaysia time tu RM1200 kot tapi saya dapat dalam RM650 je termasuk shipping. Ade sekali taun 2013 kawan offer beli Tefal 14pcs set, time tu kt Malaysia dalam RM800 lah, tapi kawan beli dekat Muscat, Oman RM399 je.

Taun lepas kirim Tefal Fresh Express kt member atas member di UK. Murah gila juga. Sebab tu saya lebih prefer beli kt oversea.
Kalau iron ni saya beli dari UK. Kene pandai cari trusted seller. Tengok la IG or FB yang memang aktif dan review bagus. Ade yang offer 2 atau 3 kali installment juga. So memang jimat. Dan look for those yang offer international warranty. So if iron ada masalah, boleh just refer kt sini je.

TIPS 4: TIMING NAK BELI

Yang ni kene bersabar la kalau main kutu, tunggu la ye cabutan setiap bulan. Kalau nama naik, naik la. Hehehe. Kalau yang beli oversea pulak, harus diingatkan item pakai kapal ye nk pos ke Malaysia, so setakat 2 3 bulan tu memang sah la. Kadang-kadang lebih sebab ada masalah tax or imegresen dan sebagainya.

Kalau agak-agak tak sabar, memang la tak sesuai. Beli je la yang sebijik kat sini tapi bayar la mahal sikit kan. USually sale akan berlansung bulan 12. Why? Sebab Boxing Day besenye memang kaw-kaw sale dia. Dia nk habiskan model-model lama atau barang yang dah lama. Jadi, tunggu time tu pun ok kalau mampu bersabar


TIPS 5: KALAU TKDE DUIT?

Dik, berangan tak salah. Tkde sape marah. Cuma seiring la sikit berangan dengan usaha nk dapatkan. Saya ni berangan lama, siap setahun lebih study. Kumpul la sikit-sikit. Memang ade tabung khas untuk gadjet. So setiap bulan, ade allocation. Sebab tu umah saya penuh gadjet kot, sebab memang dah komited dan berdisiplin menabung untuk kesenangan diri sendiri kt umah. Hahahahahah. Kalau konsisten, sebulan RM50, setahun dah RM600. Tunggu 14-15 bulan dah dapat sebijik iron.

Seee, usaha tangga kejayaan. Jangan bagi alasan. Sesungguhnya orang-orang berjaya tu orang bersabar dan beriman.

Okeh, hope it helps!
Love,

Salwa






Salwa Mohd Saleh

A WAHM of 3 boys who wish to be extraordinary.

1 comment: