7 Tips BERPANTANG jika anda bersalin secara PEMBEDAHAN

Assalamualaikum wbt

Post ini saya telah lama 'hutang' dengan beberapa rakan yang kerap bertanya bagaimana saya berpantang selepas melahirkan secara cesarean (czer). Ditakdikan pulak, ketiga-tiga anak saya memang terpaksa dilahirkan secara pembedahan atas sebab-sebab tertentu.

Usah risau dan gundah jika melahirkan anak secara pembedahan. Asalkan anda dan bayi anda sihat dan selamat, bersyukurlah. Tentang soal berpantang dan penjagaan diri,  mari saya kongsikan serba sedikit pengalaman saya.




Tips 1: Ambil masa anda

Kata orang putih, take your time. Ye lah, kalau bersalin cser ni lebih 'teruk' selepas melahirkan. Betul juga kerana luka yang kita ada adalah beberapa lapis di bahagian perut dan panjang. Jadi masa untuk sembuh juga adalah lama dan perlukan penjagaan rapi. Jangan tergesa-gesa. Sebaik sahaja bersalin, rehat dulu seharian dan minta bantuan suami dan ahli keluarga untuk proses penyusuan, makan dan membersihkan diri.

Selepas sehari dan merasa sedikit kuat, bangun perlahan-lahan dan cuba sedikit demi sedikit. Jangan terlalu memaksa diri. Begitulah seterusnya ketika berpantang. Ambil masa untuk bangun, ambil masa untuk berjalan, ambil masa untuk makan. Jika tiada bantuan kerana berpantang sendiri, pastikan jangan gelabah ketika bayi menangis. Jalan dengan perlahan dan dapatkan bayi. Ini dapat mengelakkan luka dari terbuka.

Pengalaman saya ketika bersalin anak kedua, arwah abah dimasukkan ke dalam ICU, maka ada waktunya saya berpantang hanya dengan bantuan jiran yang kami panggil opah yang sudah uzur. Suatu hari bekalan elektrik terputus lama dan tiada sesiapa dirumah yang boleh memandu. Saya risaukan EBM saya akan cair. Saya memandu kereta manual kerana ingin membeli ais (kerja gila).

Hasilnya, luka jahitan terbuka sedikit. Mujurlah tidak teruk dan hanya sedikit. Cukup hanya rawatan di klinik dan tidak perlu dijahit semula. Jadi ingat, jangan terburu-buru dan belajar slow down dan jangan rasa kita kuat sangat (i'm soooo bad at this)


Tips 2: Pastikan luka pembedahan sentiasa kering

Ini mesti dilakukan setiap hari atau setiap kali membersihkan diri. Part ni saya sangat strict. Lepas saya mandi tidak ada sesiapa kecuali baby sahaja ada disebelah saya kerana saya akan anginkan luka tersebut sekurang-kurangnya 20 minit hingga saya merasa betul-betul kering dan tidak lembap. Ini tiada kompromi. Walaupun dah dilap dengan tuala, masih akan ada kelembapab dan pastikan kita keringkan luka tersebut sebelum memakai pakaian.

Ketiga-tiga anak ketika berpantang, saya begitu lah. Alhamdulillah luka tidak pernah basah dan tidak pernah busuk. Cantik sahaja, kecuali terbukak waktu drive kereta macam cerita di atas tadi, Hehehehe


Tips 3: Kawal pergerakan

Ini saambungan dari tips no 1 di atas tadi. Kawal pergerakan ni bukan sahaja dari sudut cara berjalan, cara bangun dari tempat tidur, cara membuang air besar dan sebagainya. Yang ni termasuklah cara memangku baby, cara ketika menyusukan dan cara tidur.

Untuk berjalan, seeloknya berpaut ditepi dinding atau ada sokongan apa2 lain especially seminggu yang pertama. Badan tak berapa nak stabil. Kalau rasa kuat sikit, then tayah berpaut tapi jalan la pelan-pelan. Takyah nak kejo apa pun lah. Utk menyusukan, posisi paling tak menyakitkan adalah baring. Ampu dengan bantal ke toto ke ape2 lah yang sesuai. Kalau duduk, perut berlipat dan kadang-kadang boleh jadi senak. Kalau mandi pulak, di sarankan mandi atas kerusi. Kerusi plastik tu kan, haa letak dulu dalam bilik air. Kalau tkde, duduk atas toilet yang ada seat tu pun boleh. Kenapa duduk? Lebih rilex dan boleh menyabun badan dengan baik dan rata. Kalau berdiri kang terbongkok-bongkok la nak gosok badan, bahaya tau!

(Why at this point of time i rasa dah macam emak-emak je bagi nasihat...hahahahahahah)


Tips 4: 'Tampung' luka pembedahan

Dek kerana luka agak panjang dan berada di centre pulak tu i.e bahagian perut, pastikan luka tersebut di ampu dengan sesuatu. Buat permulaan, lipat-lipat kain batik bagi panjang, kemudian ikatkan di bahagikan luka untuk 'menampung' luka tersebut. Jadi sewaktu berjalan, kita akan ada rasa support di kawasan itu. Ini teori yang sama dengan pregnancy belt. Siapa pernah pakai time hamil akan tau betapa selesanya bila ada support seperti ni.

Bila dah masuk minggu kedua, boleh la pakai bengkung yang khas utk csec mother atau yang bersesuaian. Janganlah ketat sangat kerana perut kita tu luka lagi ye. Kalau macam saya, saya tak pakai apa-apa hingga nak masuk minggu ketiga kerana saya tak berapa yakin. Jadi lepas minggu ketiga baru la saya pakai bengkung yang tak ketat sangat. Rasanya waktu anak sulung tu pakai yang Sendayu Tinggi punya. Then anak kedua pakai Avon aje.. Anak ketiga berpantang sendiri lagi la ikut sesuka hati aje pakai. Yang ini ikut keselesaan dan kesuaian masing-masing ye. Yang hat lilit2 panjang dekat 10 meter macam orang normal tu, tayah la pakai. Tak sesuai.


Tips 5: Pemakaian dan pad paling sesuai

Oh, tak ramai orang akan cakap pasal mende ni dik non. Meh akak citer. Bab ni kan, awk pakai la apa yang awk rasa paaaaaaaaling sesuai dengan diri awk. Awak nak melaram ke, nak berfesyen ke, asalkan awk selesa, go for it! Guide paling basic, pastikan kain yang serap haba dan peluh macam cotton ke. Kalau tak bese pakai kain batik, boleh aje pakai seluar. Takde masalah. Stoking tu pakai la ye supaya kaki tak mudah 'masuk angin'. Ni akak tatau la mana datang logiknya tapi akak dah merasa sendiri. Pernah la waktu anak ketiga dulu, ada skip sehari dua tak pakai stoking...dia punya effect i tell you, wuuuuuuu seriau. Lepas tu stoking mmg tak lepas la dari kaki.

(Aik, apsal tukar jadi akak plak nih...layan je la ye)

Pasal pad, akak terpengaruh sangat dengan cerita orang pasal maternity pad. Waktu mengandung anak sulung dulu dengan penuh semangat pi borong Pureen Maternity Pad dengan sanita kot sebab depa dua brand ni aje ade maternity pad time tu. Sekali, dh bersalin baru akak tau, tak best lansung sebab akak tk bese pakai. Sudahnya cari juga la Sofy yang 42cm tu. Terbaikkkkkk. So just pakai aje la pad yang dah biasa pakai. pakai yang night punya supaya cover lebih sikit. Tayah la membazir masa dan tenaga terpengaruh dengan iklan maternity pad bagai tuh.


Tips 6: Makanan time pantang

Ok, yang ni secara generalnya takde beza pun. Apa yang orang bersalin normal makan, orang cser boleh juga makan cuma akan ada orang2 dewasa yang akan strictkan makanan tertentu seperti telur sebab alasannya luka pembedahan susah nak baik atau kicap supaya parut nanti tak la hitam. Well, saya ni mungkin tergolong dalam orang-orang yang tak berapa nak mendengar cakap (hahahahah) dan suka cari facts kengkonon, jadi saya tkde la abide to that. 

Tapi saya masih jaga makan. Tak makan ais, kobis, mende berangin. Buah ke, sayur ke mostly saya makan aje. Yang part2 lain macam laksa la, mee la, betik ke ape ke, yang tu saya sebenarnya rasa ikut badan orang lah. Kalau orang tu badannya ok, ok lah. Kalau tak ok, then tak ok la. Ramai saya jumpa cakap  nanti kesannya waktu tua. Saya rasa ada betulnya. Ikut badan dan pastikan tak over sangat. Ala, bukannya lama sangat berpantang, 44 hari aje. or 100 hari. Bila berpantang ni bagusnya sebab kita makan mende yang elok, terjaga, tak sebarangan hentam,  bagus utk baby, dan bagus utk body supaya cepat kembali ke bentuk asal. 


Tips 7:  Susukan bayi macam biasa

Takde la pulak dalam mana-mana kitab ataupun amalan yang kata kalau dah pembedahan, tak boleh susukan baby. No no nononono. Saya fully breastfeed ketiga-tiga anak saya dan yang bongsu ni pun sampai sekarang. Tiada masalah. Susukan direct dan buat simpanan stok EBM pun boleh macam biasa.

Jaga keperluan air. Minum air dengan mencukupi. Saya tak berpantang air macam ade setengah orang kata segelas aje sehari (gila apaaaaaa????) Whatever they say about susu dari darah what not, yang tu saya rasa sungguh lah tak masuk akal. Darah pun komponen utama dia air okeh? Nak minum air segelas sehari, lepas tu nak susukan baby? Bagi saya, ni kes zalim dengan badan sendiri dan baby. Kalau dehydrated nanti, masuk hospital, then diorang ni akan bertanggungjawab ke nak uruskan hal ehwal awk semua? tak kan? So, tayah ikut sangatlah cakap-cakap gini. Hehhehehe

Ok, rasanya macam terlebih plak dah... haaa nasib la kan, dah sekali membebel, tak boleh nak stop. Hehehe

Ni cerita berdasarkan pengalaman
Diharapnya membantu dan memudahkan

Selamat  bersalin dan berpantang!

Love,

Salwa










Salwa Mohd Saleh

A WAHM of 3 boys who wish to be extraordinary.

No comments:

Post a Comment