Kenapa Salwa bukan seorang doktor?

Kenapa Salwasaleh bukan seorang doktor?

Sewaktu saya pelajar lagi orang selalu ingat saya doktor. Seingat saya selepas SPM pun orang dah mula ingat saya doktor.

Pernah saya melawat ibu saudara di HKL, baru saya nak bertanya khabar, tiba-tiba waris katil sebelah meminta saya memeriksa pesakit. Terkedu saya.

Belum lagi cerita kalau di kantin-kantin hospital. Selalu sangat di sapa dengan panggilan doktor. Penat nak nafikan.

Kalau di wad pula, hingga harini masih ada lagi yang memanggil saya doktor walaupun saya dh maklumkan saya ni surirumah.




Jadi kenapa saya tak jadi doktor aje?

Tanya ramai orang hingga sekarang. Mereka tak puas hati kenapa saya tak ambil medical course dan jadi doktor agaknya.

Saya minat subjek sains terutama berkaitan biologi. Saya tak takut darah atau rupa ngeri mayat. Tapi saya memang memilih aliran sastera/seni sewaktu memohon masuk ke SBP di tingkatan 4!




Saya dulu cita-cita nak jadi peguam. Kalau tak dapat saya nak jadi Sasterawan Negara (no kidding, I mentioned that during orientation week). Apakan daya, hanya selepas setengah tahun belajar di aliran sastera saya dapat tahu abah tak suka saya jadi peguam. Uhukkkkkk

Saya pun teruskan niat nak jadi Sasterawan negara. Mungkin sebab aura pantun saya sangat kuat, tak ramai tahu saya pernah jadi johan deklamasi puisi di sekolah dan mewakili sekolah pula ke peringkat negeri Selangor. Puisi yang saya menang tu saya tulis sendiri dan kemudian ketika di Auckland, saya hantar ke Berita Harian dan tersiar sempena bulan Kemerdekaan.

Saya menulis banyak puisi selepas itu tapi hanya untuk simpanan peribadi. Allah takdirkan akhirnya saya berkahwin dengan seorang doktor yang meminati sastera.

Selepas kahwin, saya menjawat jawatan doktor pertama dalam keluarga dan sibuk urus hal rumahtangga. Saya tidak lagi menulis sebarang puisi atau bahan bergenre sastera dan beralih ke arah penulisan kekeluargaan (baca: Blog emak emak)

Nampaknya cita-cita saya mungkin direalisasikan suami saya. Tapi ok la tu, ada la juga kesinambungan.

Yang pasti, saya masih ada azam kuat untuk sambung belajar hingga peringat PhD dan bergelar doktor suatu hari nanti!

Salwa Mohd Saleh

A WAHM of 3 boys who wish to be extraordinary.

No comments:

Post a Comment