4 BAHAYA jika makan tepung gandum biasa

Assalamualaikum wbt

Kalau kita cuba puasa gandum, memang jenuh. Macam-macam tak boleh nak dimakan. Roti, biskut, segala mak jenis kek, manisan, desserts memang banyak yang pakai tepung. Walaupun ade yang tkde tepung tapi kebanyakannya memang pakai tepung lah.

Dan akibat selalu makan, kita kene lah hati-hati dalam memilih tepung yang nak digunakan. Saya katakan disini bahaya tepung gandum biasa sebab kebiasannya di Malaysia ni, tepung yang dipakai adalah yang telah di lunturkan!



Yang ni sumber dari Harian Metro, saya petik:

"Ketua Aktivis Persatuan Pengguna Islam Malaysia (PPIM), Datuk Nadzim Johan berkata, terdapat tiga jenis tepung gandum yang berada di pasaran sekarang iaitu tepung gandum tanpa peluntur (unbleached flour), tepung gandum berpeluntur (bleached flour) dan tepung gandum diperkayakan (enriched flour).

“Tepung gandum tanpa peluntur diproses secara semula jadi dengan warnanya agak keperangan tetapi mengandungi nutrisi tinggi kepada manusia manakala tepung gandum berpeluntur banyak berada di pasaran melalui proses pemutihan.

“Tepung gandum yang diperkayakan pula ialah tepung melalui proses pemutihan yang terpaksa ditambah nutrisi tidak semula jadi sama ada dari tumbuhan atau haiwan berikutan semua nutrisinya hilang,” katanya yang ditemui baru-baru ini.

Sekarang, mari kita lihat kenapa bahaya.

Bahaya 1: TELAH DILUNTURKAN

Kita pakai baju then clorox habis jadi putih berseri. Sama la dengan tepung yang kita nampak putih tu. Dilunturkan belaka. Ini sebab mereka tak mahu tunggu proses putih semulajadi kerana lambat dan menyebabkan kos operasi meningkat.

Lagi teruk, ada yang amik bekalan tepung terpakai yang dah kekuningan dan kehitaman kemudian lunturkan balik supaya dapat jual balik. Aiyooooo

Bahaya 2: BAHAN KIMIA MERBAHAYA

Tahukah anda, tepung yang dilunturkan dengan salah satu bahan dipanggil Benzoyl Peroxise adalah sangat bahaya? Selain tu ade lagi bahan lain seperti benzoyl peroxide, calcium peroxide, nitrogen dioxide dan klorin yang memutihkan tepung tu.

Sanggup kita nak makan? Benzoyl Peroxide ni antara bahan yang digunakan untuk ubat jerawat. Sedangkan ubat jerawat tu pun boleh dapat efek sampingan dan sampai diharamkan penggunaanya, ini kan lagi buat jadi makanan. sob sob sob. Tamaknya manusia!

Bahaya 3: Tiada Nutrisi

WHO menetapkan tepung gandun kene ade 13% nutrisi jadi pengimport akan memambah nutrisi ni dari luar. Sebab tu ade nampak Vitamin B1 la ape la. Sedangkan ianya tidak signifikan dan hanya ditambah sebab ianya dari sumber yang murah. 

Bahaya 4: Menyebab Penyakit

Negara lain banyak dah haramkan klorin dan Benozoyl Peroxide dalam tepung gandum sebab nak jaga kesihatan penduduknya. Pengambilan bahan merbahaya ni boleh menyebbakan barah, penyakit kencing manis, arthistis dan gout.

Malah ada efek sampingan lain seperti:

– Kulit kering
– Iritasi
– Kemerahan pada kulit
– Kulit mengupas
– Peradangan
– Nyeri (sumber dari Amazine)
Rasanya cukup dah kot saya berceramah Huhuhu
Bukan apa, kesian kat anak-anak generasi kita. Makin tak sihat. Dengan kita juga yang tak sihat.

Abes tu saya makan tepung apa?

Saya pakai Tepung Faiza, atau Baker's Choice. Dengarnya ada lagi dua jenama iaitu Tepung Bidara dan HPA tapi yang dua ni saya tak pernah jumpa dan tak pernah beli lagi.

Kalau Faiza ade di Giant, Aeon.
Kalau Baker's Choice biasanya kat kedai bakery.

Dan satu lagi, Gardenia adalah lulus untuk saya sekeluarga. Selain halal, tepungnya adalah dari hi-protein unbleached flour. Tanpa peluntur!

Selamat membuat keputusan!

Love,

Salwa

Salwa Mohd Saleh

A WAHM of 3 boys who wish to be extraordinary.

9 comments:

  1. aah gardenia pakai unbleaced flour. Pastu die tulis situ shortening but non-hydrogenated based. Yang tu pening. masih belum jumpe info how they make shortening but without hydrogenated process (transfat)

    ReplyDelete
    Replies
    1. cmni kot pa'a https://www.cooksillustrated.com/taste_tests/149-zero-trans-fat-vegetable-shortening

      Delete
    2. Before ni tiap kali buat cekodok pakai tepung gandum mesti eczema anak naik. Uwaaa

      Delete
  2. tq salwa...mmg pun skrg duk pakai dan cari tepung macam faiza tu je.. seram mak nak melunturkan diri sendiri

    ReplyDelete
    Replies
    1. u're welcome. kan...mmg seram huhuhu

      Delete
  3. Jarang kot makan tepung-tepung ni. Hahaha. Konfidennya ai. Roti memang makan gardenia

    ReplyDelete
    Replies
    1. waaa sgt bagus! ai is sooo with tepunggg

      Delete
  4. Terima kasih kak salwa atas info yg amat berguna ni. Dekat sini xda tpung jenama tu semua.. Yg biasa2 ja ada.. Kampung kn..

    ReplyDelete
    Replies
    1. sama-sama. Boleh borong ni kalau pi bandar. hehehe.

      Delete