Berkelah di Teluk Senangin, Lumut

Assalamualaikum warah matullah

Mungkin ramai yang dah kenal dan pernah berkelah di Teluk Batik, Lumut. Ada Teluk Batik Beach Resort, ada tapak perkhemahan dan dekat pula dengan Marina Cove Resort.

Kami pun sebenarnya dari kecik sampai la besar panjang ni selalu ke situ aje la untuk berkelah. Cumanya dulu lebih bersih dan seronok mandi di sana. Sekarang orang ramai, tempat jadi agak sempit dan pasir pun tak seputih dulu dah (chee, budget lari-lari tepi pantai kengkonon)

Anyways, baru-baru ni family buat trip ke Lumut tapi kali ni destinasi perkelahan nya lain sikit. Kita ke Teluk Senangin, juga di Lumut cuma jalan nak kesana jauh sikit. Kalau dari Teluk Batik tu dalam 15 minit juga lah. Boleh ambil laluan dari Seri Manjung, menghala ke Ipoh. Rasanya dari Seri Manjung around 20 minit begitulah. Jalan nak masuk tu macam ada kelapa sawit la, getah la jadi jangan pelik pulak ye

Tips 1: Sila pakai GPS. Waze ke Google Map ke kalau tak mesti anda akan cuak


Ni la pintu gerbang menyambut kita

Saya buat kerja gila sikit. Disebabkan suami oncall hari tu, jadi dah tau siap-siap la memang tak dapat datang ke sana. Tapi ntah apa angin kus-kus nya, subuh tu jam 4 pagi tetiba rasa nak balik dan buat suprise pi sana. Setelah diambil kira faktor kesihatan anak-anak yang baik, tempoh masa dan keyakinan diri, makanya ambil keputusan drive bersama anak-anak dari Putrajaya sampai ke sana. Jauh gila kot. 279km! Bila fikir balik, awat la buat keputusan gini. Hohoohohoh

Diorang siap-siap selfie dulu. Kami belum sampai time ni


Sampai sana dah jam 12 lebih. Bebudak dah lapar so diorang makan dulu. Oh, suprise tak menjadi sebab mereka berjaya 'menghidu' tindakan nekad tu. Atok la yang paling terkejut dan tak sangka. Anyways,  lepas makan Imran , I'jaaz dan emaknya join la orang lain terjun dalam laut. 

Tips 2: Jangan pilih tengah-tengah. Elok amik hujung pantai ke. Sebab sini ade plak banana boat jadi rasa seriau sebab diorang main dekat dengan kawasan orang mandi

Abam sado tidak dibenarkan mandi kerana risau kot ape-ape sebab dia agak sensitif. Makanya seronok lah dia di apit atok opah yang melayan sambil menikmati angin sepot-sepoi bahasa di tepi pantai yang indah.

Israa' bersama Atok dan Opah.

Hmmm pada pengamatan saya, tak lah seramai orang di Teluk Batik. Bersih dan ada kemudahan asas seperti tempat mandi dan tandas tapi pantainya agak cerun jadi kene hati-hati lah ye. Kalau nak berbarbeque pun elok amik wakaf yang dh disediakan. Dan elakkan asap berkepul-kepul sangat takut menggangu orang lain.

Udah macam hero hindustan shooting kt Hawaii je

Bersama adam dan babahnya

Nak dijadikan cerita, lepas aje kami abes bermandi manda, jerebu datang! waaaa, memang ngam-ngam timing. Syukur betul. Sebab lepas tu langit terus kelabu dan memang teruk la jerebu. Kami waktu tu on the way ke Pusat Bowling di sebelah Aeon Manjung. Terkejut juga. Sempat la main 2 games (saya tak main pun) dan kemudian baru balik ke rumah di Teluk Intan

Gambar kt podium Ocean Bowl

Jadi, jika anda nak berkelah di Lumut, boleh la letak Teluk Senangin sebagai option ye!

Selamat bercuti!

Love,

Salwa















gfdgf

Salwa Mohd Saleh

A WAHM of 3 boys who wish to be extraordinary.

No comments:

Post a Comment