Kenapa jerebu bahaya?

Assalamualaikum wbt

Jerebu lagi!!

Harini sampai tutup sekolah. Saya pun sejak semalam memang tak hantar anak ke sekolah sebab rasa sungguh la teruk kualiti udara kat sini.

Pagi tadi saya check Putrajaya dah 176!
Allahu

Mcm mana nak check?

Boleh ke sini ye: 

Air Pollutant Index Management Systems (APIMS)


Jadi, kenapa jerebu bahaya?


Pertamanya kita kena tahu apa jerebu tu.



Jerebu adalah keadaan di mana kualiti udara yang tidak baik dengan kehadiran partikel (opalescent) di atmosfera yang akan mengurangkan jarak penglihatan.

Ia disebabkan oleh pencampuran konsentrasi bahan pencemar udara yang tinggi yang dilepaskan merata-rata dan menyerap sinaran matahari di atmosfera.


SO KENAPA SANGAT BAHAYA?


Sebab ada bahan utama pencemar udara semasa jerebu termasuk:

* Bahan partikel yang berukuran kurang dari 10mm/m3 diameter
* Ozon
* Gas Karbon monoksida
* Gas Nitrogen dioksida
* Sulfur dioksida 


Apa itu API/IPU?


Air Pollutant Index (API) atau Index Pencemaran Udara (IPU) diguna pakai untuk menentukan kualiti udara di sesuatu kawasan.



Bagaimana IPU ini diukur?


Nilai IPU dikira berdasarkan kepekatan purata setiap pencemar udara iaitu SO2, NO2, CO, O3 dan PM10. Pencemar udara yang dominan dengan kepekatan tertinggi diambilkira sebagai pencemar yang akan menentukan nilai IPU. Pada lazimnya, kepekatan habuk halus (PM10) adalah yang tertinggi berbandinng dengan pencemar yang lain dan ini menentukan bacaan IPU. 


 Pembentukan ozon di permukaan bumi (O3) 
Menjelang lewat tengahari atau pada awal petang, lazimnya kepekatan ozon adalah tinggi dan mendominasi bacaan IPU di sesetengah kawasan. Di bawah pengaruh cahaya matahari, oksid-oksid nitrogen dan sebatian organik meruap yang dilepaskan dari ekzos kenderaan bermotor dan industri bertindakbalas bagi membentuk ozon di permukaan bumi.   


API

Status



0-50Good

51-100Moderate

101-200Unhealthy

201-300Very Unhealthy

>301Hazardous




Bagaimana nak kekalkan kesihatan sebaik mungkin?

Yang ni adalah beberapa tips yang saya cuba amalkan sejak beberapa hari ini:




Bagaimana hendak dapatkan?

Info lanjut tentang Performance Drink: 
Kelebihan Performance Drink


Jadi, kalau nk cuba, boleh SMS 019-5558027 atau email saya di salwamohdsaleh@gmail.com



Semoga entri ini memberi manfaat kepada anda :)

Love, 




Salwa Mohd Saleh

A WAHM of 3 boys who wish to be extraordinary.

No comments:

Post a Comment