5 PUNCA kenapa wanita gagal hamil

Assalamualaikum wbt

Kita sering mendengar masalah di kalangan wanita yang cuba utk hamil tetapi gagal setelah beberapa tahun mencuba.

Sebenarnya terdapat beberapa halangan utama yang menjadi punca kenapa seseorang wanita itu gagal hamil walaupun secara fizikalnya nampak sihat dan bertenaga.

Hari ini saya ingin berkongsi dengan anda 5 punca yang menyebabkan wanita gagal hamil.
PUNCA 1: FIBROID

Fibroid adalah satu jenis ketumbuhan yang berasal dari tisu pada rahim. Fibroid boleh memberikan pelbagai masalah kepada wanita terutamanya apabila ia membesar dan boleh menghimpit pundi kencing, menyebabkan wanita tersebut mengalami haid yang banyak, sakit samasa haid dan sakit semasa melakukan hubungan seks dan sebagainya. Ia boleh membesar namun fibroid bukanlah sejenis kanser.

PUNCA 2: ENDOMETRIOSIS

Endometrium ialah tisu yang membentuk lapisan dalam dinding rahim. Endometrium menyediakan tapak perlekatan janin (jika terjadinya persenyawaan).


Endometriosis adalah tisu yang menyerupai endometrium yang tumbuh di bahagian lain. Sebagai contoh di luar rahim seperti di sekeliling ovari, tiub fallopian, permukaan luar rahim, usus dan pelvic. 
Sekiranya tisu ini tumbuh di luar rahim seperti di ovari atau usus, ketika haid, ia  akan mengeluarkan darah tetapi tidak dialirkan keluar melalui faraj seperti yang berlaku secara kebiasaanya, sebaliknya darah akan berkumpul menjadi gumpalan darah kotor yang boleh mengakibatkan organ peranakan wanita rosak.
Endometriosis juga boleh menghasilkan beberapa jenis racun dan bakteria yang boleh membunuh sperma, telur atau janin. Ini boleh menyebabkan ketidaksuburan, kemandulan dan keguguran.PUNCA 3: HORMON DAN HAID

Ketidakseimbangan hormon adalah berkait rapat dengan kitaran haid wanita. Wanita yang mempunyai masalah hormon tidak seimbang selalunya mempunyai kitaran haid yang tidak normal.

Ketidakseimbangan hormon menyebabkan gangguan ovulasi wanita dan punca paling biasa ketidaksuburan dalam kalangan wanita. Justeru, kesimbangan hormon perlu di perolehi dalam memastikan kitaran haid menjadi lebih stabil dan meningkatkan peluang untuk berlakunya persenyawaan.

PUNCA 4: KEROSAKAN TIUB FALLOPIAN

Saluran Fallopian adalah organ penting dalam sistem reproduktif wanita. Sperma akan  berenang  ke  ovum wanita untuk tujuan persenyawaan.

Kerosakan tiub Fallopian berlaku apabila ianya tersumbat akibat  jangkitan kuman atau ketumbuhan seperti fibroid dan endometriosis. Ini akan menghalang sperma untuk sampai ke Ovum justeru menyukarkan proses persenyawaan.PUNCA 5: SINDROM OVARI POLISISTIK (POLYCYSTIC OVARIAN SYNDROME- PCOS)

Sindrom Ovari Polisistik(PCOS) adalah satu keadaan penyakit sistem reproduksi dimana berlaku ketidakseimbangan hormon dalam badan yang memberi kesan terhadap kitaran haid dan ovulasi. Dikatakan 6-10% wanita mengalami PCOS. 


PCOS terjadi kebanyakkan pada wanita pada usia 20-30 tidak mengira kaum dan budaya. Ia juga kerap terjadi dikalangan sanak saudara tetapi bukan penyakit keturunan.

Antara ciri utama PCOS adalah pengovulan (proses bertelur) tidak berlaku atau tiada pengovulan yang tetap pada setiap bulan. Selain itu peningkatan aras hormon androgen (hormon lelaki) yang berlebihan dalam badan wanita turut menjadi punca.

Antara tanda-tanda PCOS ialah  kedatangan haid tidak teratur (oligomenorea) dan kadangkala ketiadaan haid (amenorea), bulu roma berlebihan tumbuh di badan (hirsutisme), jerawat yang teruk dan kronik, obesiti, keguguran berulang, kulit menjadi lebih gelap (akantosis nigrikan) dan botak menyerupai lelaki (male baldness).


Supplemen apakah yang disarankan untuk wanita yang ingin hamil?

Terdapat beberapa supplemen yang dapat membantu anda mengatasi masalah di atas. Namun, anda haruslah mendapatkan konsultasi dari pengedar Shaklee kerana terdapat beberapa produk Shaklee yang tidak sesuai jika anda mengalami masalah PCOS, Endo dan sebagainya. Sila rujuk untuk keterangan lanjut.

Untuk set lengkap, anda boleh rujuk di link berikut: SET KESUBURAN SHAKLEE

Namun, jika anda mengalami masalah seperti di atas, selain mempunyai budget yang terhad, kami mengesyorkan anda untuk mencuba SET BUDGET KESUBURAN WANITA yang mempunyai 3 supplemen penting dan menjadi asas utk meningkatkan kesuburan.

Vitamin ni adalah sangat penting untuk wanita yang hamil dan yang merancang untuk hamil. B Complex Shaklee mengandungi asid folik yang sangat diperlukan oleh ibu hamil dan bayi di dalam kandungan.
Alfalfa sangat penting untuk kesihatan dalaman wanita. Ia telah terbukti dapat mengatasi masalah keputihan, masalah kitaran haid yang tidak teratur dan PMS. Selain itu, alfalfa juga dikatan dapat membantu mengatasi “sakit ketika bersama” dan sangat membantu dalam hubungan suami isteri.


Vitamin ni sangat penting untuk kesuburan wanita. Ia membantu wanita untuk menghasilkan cecair serviks yang subur dan berkualiti. Cecair ini penting untuk membantu sperma berenang ke tiub fallopio dan hidup lebih lama iaitu sehingga hari ke-5 selepas bersama. Selain itu, GLA complex dapat membantu seseorang itu dalam mengawal dan menyeimbangkan hormon dan seterusnya menstabilkan kitaran haid.

Bagaimana ingin memiliki Set Kesuburan Shaklee?

Sangat mudah!

Klik butang di bawah utk membeli Set Budget Kesuburan Wanita SEKARANG!https://www.shaklee2u.com.my/widget/widget_agreement.php?session_id=&enc_widget_id=4ec31eeaba1b784b650382236495532d


Jika anda ingin membuat pembayaran menggunakan Pay Pal atau BANK IN, sila hubungi kami di talian 019-5558027 atau emailkan sebarang pertanyaan ke salwamohdsaleh@gmail.com


Setiap pembelian Set Budget Subur Wanita bersama salwasaleh.com anda akan layak menerima:
  1. Jadual pengambilan
  2. Cara pengambilan terbaik
  3. Tips utk hamil

Semua diatas adalah esklusif untuk pelanggan salwasaleh.com sahaja!

Hubungi kami segera!

Love,No comments:

Post a Comment

Instagram