Ikatan Kasih Sayang Kami

bismillahirrahmannirrahim...

assalamualaikum warah matullah kpd netizen sekalian alhamdulillah...setinggi2 kesyukuran dipanjatkan kpd-Nya atas limpah kurnia iman dan islam yg masih kekal sehingga kehari ini dan diharapkan terus kekal sehingga keakhir hayat..ameen.

hehehe..setelah berbulan2 menyepi,alhamdulillah ada sedikit masa sekarang utk menulis sesuatu dlm blog yg hampir terbiar cam tk bertuan ni.pd yg tatau..skang ni ana sedang dalam summer school yg tlh bermula pd 6 january ari tuh.(ana blk NZ 1 jan). ade lagi 7 org yg sama2 kat sini buat summer school dan semuanya adlah budak commerce.engineers ktrg semua masih berada di msia kerana buat praktikal depe.(miss ya guys so muchh)

sepanjang dua bulan ni..esp ketika berada di malaysia..macam2 benda dah berlaku.adatlah...ada yg suka..ada yg duka..itu semua mengajar kita erti kehidupan sebenar dan menambahkan kematangan dalam memikirkan sesuatu perkara.in sya allah.sewaktu di malaysia...ana jarang online kerana internet kt umah guna dial up so pempaham aje la camne seksanya..ditambah pulak dengan kesibukan yang tk bertepi.tolong abah niaga,program dan aktiviti disana sini dan ditambah pulak dengan program tk rasmi 'menziarah sanak saudara dan rakan taulan' yg sememangnya menyebabkan badan ni tk lekat kat umah.hehehe.alhamdulillah parents jenis yg paham...so tkde apa2 halangan.

ape ye nk share kali ni? hmm..byk sgt benda berlaku pun susah jugak kadang2..tatau nk pick up yg mana satu utk diceritakan dan diharapkan beri faedah pada yg membacanya.jap..pk sket..hhmmm..hhmmm ok la...kerana baru balik..ade satu tema la nk amik..iaitu.."ikatan kasih dan sayang"..dalam keluarga ana .

sewaktu ana di malaysia tempohari,ana dapat rasakan bahawa wujudnya 'ikatan' yang lebih kuat antara kami didalam keluarga.paling jelas antara ana dan adik beradik ana.mungkin faktor tk pulang ke Malaysia dalam tempoh 2 tahun menyebabkan kami rindu merindui antara satu sama lain.tmbahan pula keluarga kami yg tinggal berjauhan antara satu sama lain meyebabkan keaadaan rumah akan 'kecoh macam pasar ikan' apabila semua berkumpul.(dalam family nukleus ana..ada 14 org..cuba la bayangkan.. :D)

tambahan pula dengan kehadiran 3 anak saudara ana yg mmg keletah dan hyper-aktif menyebabkan kitorang semua penat nk layan.tp still syok.balik baru ni adik2 ana (ade 2 lelaki dan sorang gal) semua dh tinggi2 belaka.ana yg tinggi 165cm(dh lama tk ukur.ni lama punye ukuran) pun dh jd org terendah dlm adik beradik ana.sedey pun ade ..suke pun ade psl ana je nmpk 'chomey'.hehe.plg best kalau ana jalan ngan adik pompuan ana.ramai yg akan tanye mane adik n mane akak? ana dgn bangga akan jawap "saye akak,die mmg besau sket".(sambil gelak2) dan adik ana akan cuba men'daratkan' tangannya utk hadiah2 seperti cubitan, dan pelepuk sekeping dua dengan muka yang agak merah(adik ana nih mmg agak pemalu sket...kene tgk org jugak.bukan mcm akak die..) hihihi

kalau dengan abang ana pulak..(ana ade dua abang) yg sulung mmg agak serius dan kata-katanya selalu tegas.tp kalau sekali dh baut lawak..abeh semua adik2 dia dikenekannye.nk kenekan dia mmg la susah.tp bab belanja..mmg best.syarat senang je..kene dtg lepak umah dia.(die dok ipoh sama ngan akak ana jugak) jd kalau nk bodek..jenguk aje la umah die then most probably akan dapat la ape yg nk dibodek tu..hehe

abg yg kedua(no 3 dlm adik beradik) die ni ngan ana org kata mcm anjing nagn kucin.dr dulu asyik bertekak p kitorang rasa kitoang ni 'gaduh-gaduh sayang'.kadang2 akan berlakulah seisi kejar mengejar antara ana dan die.kdg2 die akan picit idung ana sampai merah.kdg2 die buli ana suruh sapukan baby oil kt rambut die.kdg2 die akan buli ana suruh temankan die pi mana.ana bkn tkmo tp psl muke ana jauh gile beza nagn adik beradik ana yg lain,bile ana kuar ngan depe..sllau org ingat ktrg couple.waaaa..sedey!! nanti kalau ana ada masa..ana bubuh gambo family ana.korang tgk ler.mmg lain..serius.

hmm..akak ana? die nombor dua..dh ade family n duduk kat ipoh jugak.tp every week from wed to friday die akan blk teluk intan..tolong abah ana niaga ikan.so ana akan tolong sama2 ngan die la.kitorang jual ikan kat pasar.laku tau kalau ktrg juai.hehehe.org kate 'jual muke' skali.chet.ana byk share gossip n rahsia ngan die.die ni mmg garang sket kadang2 tp ade jugak sentimental dlm jiwanya. matured mmg matured.(adik beradikpompuan...ana aje yg tk baper matured.cam bebudak sket sampaikan adik ana pun slalu pesan,"matang2 la sket")..adeh2...ana slalu sambut ngan senyuman ala2 budak nk mintak lolly pop.:p

lps tu,sejak blk ni...adik beradik ana dah pandai nk minat nasyid.(terutamnya adik2 lelaki ana tuh..kemain lagik) waaa,selama ni ana selalu dikenekan depe bab2 nasyid ni.lagu2 in team, unic jd feberet depe..esp bila kene lagu2 cam 'kalimah cinta','demi cinta suci' dan seangkatan dengannya.sampaikan bile ana beli cd-cd karaoke MTV, 2 kumpulan tu la yg plg popular utk kami 'nasyidkan.jangan terkejut kalau ana kata,ayish(nama manja anak sedara ana) pun tau lagu NUR KASIH.!!!!hehehe.

pd hari raye ke3 dan ke-4 pula,family blah emak ana ada buat family day utk julung-julung kalinya.seramai lebih seratus org berkumpul dan berkampung di rumah tinggalan 'embah' dan tok yek ana.mmg la sangat meriah.ade ceramah agama,ada sukaneka,ade cabutan bertuah dan macam2 lagi.bekalan air yg tk brape ada tidak mematahkan semangat kami utk terus menjayakan hari keluarga tu.tahniah kpd mak ana yg merupakan 'founder' bg acara yg in sya allah akan dibuat secara tahunan ini.

hmm..bila kenang2 balik..semua tu meninggalkan memori yg cukup indah buat ana.sampaikan skang ana rasa sangat rindu pada family ana.dulu ana bese aje duduk asrama..jauh ngan family since darjah baper ntah..tp tk cam skang..kerana ikatan kasih sayang kami jauh lebih kuat pd waktu ini.ana cukup bersyukur kerana dianugerahkan keluarga sebesar ini..semeriah ini dan alhamdulillah..kami menghormati antara satu sama lain..

ana harap kasih sayang ini terus berkekalan sehinnga keakhir hayat..in sya allah.ameen.

"Ya Allah, kekalkan kemesraan antara hati-hati ini dan tunjukanlah kami jalan yang benar yakni jalan yang Kau redhai.ameen."

Salwa Mohd Saleh

A WAHM of 3 boys who wish to be extraordinary.

No comments:

Post a Comment