Kisah Emak ajar anak mengaji di rumah

"....bila ada budak kecik, kami rasa terganggu. Bagi la ruang untuk kami yang dah tua ni nak belajar dengan aman .."

Lebih kurang begitu lah mesej yang saya terima di suatu pagi awal tahun lepas. Kami hantar Imran dan I'jaaz ke kelas mengaji, dengan hasrat mungkin jika mengaji dengan guru terlatih, mereka lebih berdisplin.

Tidak pula saya tahu rupanya kelas tersebut untuk orang dewasa. Masalah komunikasi pengusaha. Akhirnya saya putuskan untuk tidak lagi menghantar kerana obviously mereka akan menggangu.

Tips mengaji, tips mengajar mengaji, tips mengajar anak mengaji, cara mengajar anak mengaji, ajar anak mengaji, teknik ajar anak mengaji, kaedah ajar anak mengaji, bagaimana ajar anak mengaji
Rekod sebegini memberi semangat kepada anak-anak dan Emaknya juga!
Ketika saya masih bujang lagi, saya sudah memasang niat ingin ajar anak-anak mengaji sendiri. Biar lah mereka kenal huruf dari emak nya. Dan saya dah lakukan pun. Sejak bayi di kenalkan dengan flash card, di beli soft book, malah di buatkan buku custom made khas berserta gambar mereka.


Bila usia menginjak 4 tahun, di belikan iqra, muqaddam, jom pintar, buku dengan bantuan audio malah pelbagai lagi bahan bacaan mengaji (dan bacaan rumi) telah saya sediakan. Pun begitu, mereka masih tidak dapat membaca malah gagal mengingati huruf-huruf walaupun sudah lebih dua tahun. Ketika itulah saya tahu ada yang tak kena. Cut short story, akhirnya diagnos GDD, disleksia dan ADHD.

Mencabar?

Tentulah. Boleh bertukar jadi hijau. Kadang satu muka boleh jadi berminggu sebab terlupa. Kemudian saya dan suami juga kadangkala terlalu penat. Kemudian belum lagi buku rosak tertumpah air, dibawa ke sekolah dan hilang. Dugaan betul!

Malah saya sendiri berekperimentasi berkala-kali dengan bahan. Anak dengan disleksia sensitif dengan bahan. Kertas tidak boleh shining. Yang anak dengan GDD font tak boleh kecik.

Tahun lepas nampak mereka selesa dengan muqaddam upin ipin tapi masalah bila masuk modul ketiga. Silibus nya berubah mengejut sampai mereka tak dapat nak cope. Saya mencari pula yang lain. Terjumpa pula buku iqra yang nampak kemas dan bagus di Borders. Setelah beberapa bulan pakai, mereka pun happy. Dah nak masuk iqra' tiga ketika kedua-dua buku hilang pula!

Adoi lah anak. Nak mencari stok satu hal pulak. Tak ada. Bercuti mengaji lama juga. Sampai lah emak jumpa di MPH Bangi Gateway ketika cari file, dan yang ini hampir sama dengan yang hilang tempohari. Alhamdulillah lepas uji cuba, betul telahan saya. Sebagai denda, julai haritu mereka kena ulang semula dari iqra satu hingga habis iqra dua.

Tips mengaji, tips mengajar mengaji, tips mengajar anak mengaji, cara mengajar anak mengaji, ajar anak mengaji, teknik ajar anak mengaji, kaedah ajar anak mengaji, bagaimana ajar anak mengaji
Inilah muka depan Iqra yang sesuai untuk mereka tu


Alhamdulillah Oktober masuk iqra tiga. Pemahaman dan ingatan makin kuat. Sekarang dh pandai baca baris atas pendek dan panjang. Juga baris bawah.

Lega!!!

Tipsnya:

1. Jangan berputus asa bila anak tidak dapat memahami dengan segera apa yang kita ajar. Kena bersabar
2. Sentiasa cuba material dan buku yang sesuai untuk mereka gunakan kerana anak-anak ni lain-lain pembawakannya.
3. Explore juga teknik yang sesuai. Ada yang jenis ulang sekali dua dah ok, ada yang kena selalu ulang. Macam saya biasanya akan suruh mereka cuba ulangkaji sendiri. Dan tahu mereka faham ke tak bila next session tu dia lancar ulangannya.
4. Doa lah. Kita ni emak ayah mereka, kalau tak doakan, rugi. Doa kitalah yang mereka perlukan juga.

Biar lah bertatih, tapi saya rasa puas hati kami dapat ajar mereka sendiri. Saya sangat yakin, suatu hari mereka akan pasti dapat membaca quran seperti rakan-rakan yang lain dengan tajwid dan bacaan yang betul.

Kami akan terus cuba !!!

😍😍😍

Salwa Saleh

A WAHM of 3 boys who wish to be extraordinary.

No comments:

Post a Comment