What to EXPECT when you become a HOUSEWIFE?

Assalamualaikum wbt
Hari ini sudah 3 tahun, 6 bulan & 1 hari saya menjadi RATU rumahtangga sepenuhnya.

Saya selalu mendapat soalan-soalan sekitar kehidupan menjadi WAHM/SAHM. Sudah tentulah saya bukannya ikon atau orang yang terbaik dalam memberi nasihat, tapi masih juga orang meminta tunjuk ajar.
Saya fikir, lebih baik saya kongsikan mana yang saya tahu dari pengalaman sendiri walaupun tidak selayak mana.



Secara 'average' nya, inilah jawapan saya:

1) You got to be firm with your decision. Jangan later on ada rasa regret. it's not easy but if you know why you do it, then it helps a lot. Staying at home is not always fun and easy to do

2)MESTI bincang dengan SUAMI. Orang2 lain tu bincang la juga tapi suami MESTI AGREE. Kita dan dia sahaja yang tau selok belok rumahtangga dan kenapa keputusan tu patut diambil. Bincang dan bincang walauun 300 kali sehingga dua-dua setuju.

3) Prepare BUDGET. It took us years before we made our final call. Bajet yang ktrg buat kene revised ntah berapa puluh kali sebab mmg sangat2 memberi impact pada keadaan ktrg. so, start buat dulu. Tgk mcm mana, possible atau tak. Keep revising sampai it fits well. At least dah resign nanti, walaupun bajet tu lari2, u still have a basic guideline. If, katakan dah buat dan tak possible, wait until nampak ada kepossible an nye utk execute. Innallaha maasobirin, aye?

4) Pasal duit bulanan utk parents, KEKALKAN. That's amongst our rule number 1. Not to cut a single pennies on our allocation for parents. in fact, we personally increase it (dengan beraninya) huuhuhu. Sometimes mmg ade masa yang jatuh terduduk dan terguling2 sbb tkde sale la, ape la. Time tu rasa sangat di uji, rasa mcm tk boleh la bagi bulan tu...tp kami tk pernah ikut hasutan tu. We will somehow korek jugak. Alhamdulillah, so far tak pernah miss

5) Untuk kes yang ade contract/agreement, work out on the contract punya agreement and calculate berapa kene bayar etc. If ade option utk mudahkan urusakan bayaran, explore on it. Never cabut gitu je. i don't agree on that wpon ramai orang buat. i paid my remaining 'convertable loan' balance.

6) 359 degree punya life. tonggang terbalik. HIATUS. boring. tkde kawan. mengemas tak sudah2. rumah bersepah, penat physically and emotionally tapi otak lapang tak sesak. u will miss ur own time and me time. no more proper lunch or calm and peace moment utk baca buku ke ape ke. and that is why, u got to be firm with your decision, know what you like the most so u can do it at home. Each and every single person is different. kalau suka bake, then bake la ape2 and you may turn it to something mcm part time business. if you like to sew, buatlah mende2 comel dengan jahitan tu. they key is, TRY TO GIVE YOUR SOUL as much enjoyment as possible jd tkde la rasa mcm dlm dunia asing.

I hope this helps.
I'm not good but i hope it helps

If any of you ade extra advice, please leave it here. Moga ramai dapat manfaat!

Salwa Mohd Saleh

A WAHM of 3 boys who wish to be extraordinary.

No comments:

Post a Comment