Belajar tentang alam di Pusat Penghayatan Alam, Taman Wetland Putrajaya

Assalamualaikum wbt

Alkisahnya, disebabkan satu video anak-anak sedang mengejar ikan yang viral di fb, makanya saya menyeret (seret tuh...) satu keluarga untuk ke Pusat Penghayatan Alam yang terletak di Wetland Putrajaya ni. 

Bukannya jauh sangat pun tapi ye la, yang dekat tu la yang paling susah nak pegi, kan?


Jika anda masuk pintu gerbang utama Wetland Putrajaya, jalan terus dan di roundbout tu kene belok kanan. Tapi kadang-kadang laluan ke kanan ditutup sebab dah penuh jadi anda perlu parking di sebelah kiri roundabout.

Ni bangunan nya
Kami sampai jam 9.30 pagi. Ramai juga dah orang waktu ni. Tatau la nak expect ape kan tapi rasanya orang-orang ni pun macam saya jugak la mencari tempat ikan tu sebab beberapa kali dengar

"Mana tempat ikan tu ye?.. Ala tunggu la kejap lagi sampai la tu"

Hehehehe,. hebat betul kuasa media dalam bab memviral ni

Takde tiket. Jadi masuk percuma
Tempat ni ade 3 tingkat. Masuk je anda terus akan berada di tingkat tengah-tengah dengan ruang pameran yang bertemakan wetland atau paya. Menarik juga. Gelap aje masuknya tapi ade lampu. Kebanyakan binatang takde dalam tempat kaca tu. Actually rasanya macam tkde binatang pun lagi kot. Mungkin nanti baru diorang letak.

 Lepas tu kami naik ke atas dulu. Kat sini ade globe besar yang di kelilingi burung bangau. Eh betul ke bangau? Pakai teka aje ni. Kemudian ada tempat utk anak-anak bermain. Ade satu game interaksi yang saya pun tk berapa nak pasti kenapa cara mainnya pelik sikit.

Ni la game nya. Kita kene letak card tu kat tempat lalat muncul
Kemudian ade ruang santai untuk lepak-lepak dan ade juga disediakan mini library berkaitan alam sekitar yang kita boleh baca. Jangan bawa balik sudahlah ye buku-buku tu

Imran dan ayahnya membaca buku
Di tingkat ini juga ada ruang tinjau di bahagian luar. Jadi boleh la tengok pemandangan sekitar Wetland. Cumanya waktu tu tengah construction dan renovation so pemandangan tidak indah lansung. Huhuu. Tunggu setahun dua lagi cantik la kot

Tempat yang di tunggu-tunggu ada di tingkat paling bawah. Masuk je ruang interaksi tu mmg budak terus melompat la. Tayah di suruh pun. Tak percaya tengok aje la video bawah ni:



Dah lama baru la letih. Di sebelah ruangan ni ade bilik tayangan macam teater. Skrin melingkung. Besar dan gempak la sound system nya. Ditayangkan pasal paya, kepentingannya, ekosistem, alam sekitar dan ada juga diselitkan kemusnahan seperti tsunami.

Askar-askar keletihan berlari!
Overall,  saya rasa bagus bawak anak-anak ke sini
Biar mereka belajar sesuatu

So, jemput la ke sana ye!

Love,

Salwa

Salwa Mohd Saleh

A WAHM of 3 boys who wish to be extraordinary.

2 comments:

  1. lagi tempat best yang bagus bawa anak2

    ReplyDelete
    Replies
    1. haah. best dan jimat sebab tkde tiket
      hehehe

      Delete