5 tips naik Cable Car Langkawi

Assalamualaikum wbt

Sebenarnya kat Malaysia ni mmg dah banyak juga lah cable car atau kereta kabel ni. Kita ada yang di Bukit Bendera, lepas tu di Genting Highland ade juga. Antara yang terbaru dan ramai orang suka sekarang adalah Cable Car Langkawi atau dikenali juga dengan nama SkyCab Langkawi


Dalam lawatan kami ke Langkawi ni, hari kedua kami ke sini. Selepas mendengar saranan kawan-kawan, selepas sarapan sahaja di tempat penginapan kami bergegas ke sana. Sebab khabarnya kalau lambat, nanti beratur sangat panjang dan ada kemungkinan tak dapat naik! uuuu scary

Tips 1: Memang kene gerak awal. Biar lah kita sampai sebagai tetamu first pun tkpe

So kami bergerak lah dari tempat penginapan di Tok Senik Resort. Ambil masa dekat sejam juga (or mungkin sebab drive dengan penuh lemah lembut kot). Jalannya agak belok belok sikit towards the end. Kami memula rely only on sign board jalan sebab kengkonon nk jimat bateri hp dan tak turn on GPS, malangnya sesat!

Tips 2: Memang kene pakai GPS la supaya tak buang masa sesat sebab papan tanda tak berapa membantu

Dipendekkan cerita, sampai jugalah kami di sini. Oh ye, parking dia limited sikit. Then korang macam akan pelik, eh betul ke parking kt sini. Jangan risau. Mmg betul. Sebab kita kene berjalan sedikit melalui dia punya kedai-kedai dan tasik sebelum sampai tempat beli tiket tu.

Ni la pintu masuknya

Kene lalu tasik dan perkampungan Oriental ni

Tips 3: Masa cable car buka berbeza mengikut tarikh. Pastikan check dulu kt laman SkyCab Langkawi utk tahu masa opening hari korang nk pegi tu

Sekarang ni bole beli tiket online dah so tkde mslh juga la nk secure tempat kot. Oh ye, diorang juga ade VIP dan Express Lane pass. Tiketnya adalah lebih mahal tapi korang tk perlu beratur panjang sebab ade laluan khas utk korang terus dapat naik cable Car

Nampak tak sebelah kanan tu Express Lane?

Kalau dh sampai jauh-jauh dan barisan panjang, beli aje la tiket VIP tu if SANGAT TERINGIN nak naik. Ni kes yang kalau tak naik dia bole termimpi-mimpi.

Berikut senarai harganya tiket :

BIASA: 
Dewasa RM35
Kanak-kanak RM25

EXPRESS LANE:
Dewasa: RM85
Kanak-kanak: RM75

VIP PRIVATE GONDOLA
RM400 atau RM500 utk satu gondola (utk 4 orang)

Jadi decide lah nak yang mana satu. Hari tu kami amik yang biasa aje sebab mmg tk ramai orang pun lg time tu. Terus aje dapat gondola. Untung lah tak payah tunggu

Diorang berdua ni lansung tak gayat hokeh

Nanti akan sampai stesen pertama. Kat sini ade tempat macam deck bentuk bulat so kita boleh tangkap gambar dan selfie puas-puas. Kat sini jugak ade orang amik gambar dan drg letak frame atau keychain. Terpulang samaada kita nak beli atau tak.

Cantik kan pemandangan dari deck ni?

Kami kemudian naik kembali cable car untuk ke puncak. Jaraknya kali ni lebih dekat tapi tinggi tau! kalau rasa tk berani atau rasa malas nak naik, boleh aje terus amik cable car yang menuju kembali ke stesen kat bawah sana

Menghampiri stesen atas

Atas ni lagi macam-macam boleh dibuat. Ade Sky Cafe untuk makan dan minum yang ringan-ringan atau snek. Ada pulak seekor Mickey Mouse menunggu time kitaorang sampai so anak-anak memang happy lah. Boleh bergambar dengan Mickey ni dan nanti diorang buat la frame dan hiasan. Kalau anak dah bergambar memang hampir 90% ade chance korang kene beli. Pandai kan diorang

Encik Mickey Mouse yang di maksudkan

Tips 4: Kalau beli air siap2 pun lg bagus sebab atas ni mahal sikit ye

Ade satu lg deck yang besar dan lebih tinggi tapi kene panjat tangga la ye. It's worth it. Bila sampai kt atas tu rasa wah cantiknya. Kata orang boleh nampak Thailand dari atas ni tapi sebab saya pun tk sure jd tatau la yg mana satu dikatakan negara Thailand tu. View mmg superb!

Panjat jangan tak panjat!

Lepas amik gambar dan beli air mineral kami pun amik cable car utk turun. Turun sebenarnya lagi gayat dari naik. Again, hero berdua ni tk heran pun. Elok je. Sampai bawah tgk mmg ramai sgt org dah beratur sampai melimpah ruah. Huhuh. Sebbaik datang awal.

Tips 5: Jangan terus balik. Boleh jalan-jalan sekitar Oriental village ni

Kat sini pun ada macam2 aktiviti boleh cuba. Ada simulator utk F1 lah, ade 3D gambar lah. Semuanya kene bayar. Haritu kami dapat kupon tapi decide tk masuk sebab takut anak-anak dh letih sangat dan nanti bunyi dalam tu bising.

Kami memilih untuk ke tepi tasik untuk aktiviti memberi ikan makan. Ade dijual makanan ikan dengan harga RM1 sepeket. Seronok betul diorang ni dapat bagi ikan makan. Ikannya pun jinak belaka. Sebab dah bese kot orang asyik bagi makan

Banyak ikan dalam tasik ni
Ade juga deretan kedai menjual cenderahati dan coklat. Harganya berpatutan di bawah ni. Dapat la juga membeli satu dua coklat buat makan dalam kereta. 

Kami meninggalkan Cable Car Langkawi untuk ke destinasi seterusnya yang tidak jauh dari sini iaitu Taman Buaya Langkawi

Secara keseluruhannya, tempat ni mmg best!
Kalau pi Langkawi, datang sini tau

Hehehe

Love,

Salwa

Salwa Mohd Saleh

A WAHM of 3 boys who wish to be extraordinary.

2 comments:

  1. Assalamualaikum wbt
    kak salwa bestnya

    bilalah dapat jalan2 ke langkawi nie?

    ReplyDelete
    Replies
    1. ws wbt
      alhamdulillah mmg best
      hendrawati masukkan dalam wishlist. in sya allah nanti ada drive utk capai! :)
      semoga berjaya!

      Delete