Apa maksud tersirat dalam lagu KUN ANTA?

Assalamualaikum wbt

Well well, saya baru dapat tahu ni semalam tau.
Dulu heran juge, nape lah orang dok sebut sangat dia nih
Muka handsome, suara sedap katanya



Saya pun tgk la video yang viral tuh
Saya rasa bese aje
Mmg muka pak arab banyak rope gini. Suara pun ok lah.

Then saya lupa lagu ni.
Pastu ade viral lagi budak budak yang dok buat cover lagu ni.

Hmm,
dan lastnya semalam ade berita dia kata nk datang Malaysia (wah wah wah). Nama artis ni Humood Alkhuder
Beliau di salah seorang artis Awakening Records macam Maher Zain, Sami Yusuf etc
Dan saya terbaca ada satu komen ni pasal lirik lagu ni yg bagus
Makanya saya pun meng'google' lah.
Ooooo mmg bagus la liriknya. (tu la sape suruh tinggal bahsa arab, kan sendiri pun tk faham)

Ok lah, saya rasa bagus utk share makna lirik ni

Enjoy!




************************************

 لأجاريهم، قلدت ظاهر ما فيهم 
Ketika ingin bersaing dengan yang lain, aku ingin meniru perwatakan luar dan dalamnya. 

فبدوتُ شخصاً آخر، كي أتفاخر 
Jadi aku boleh jadi seorang yang lain hanya untuk berbangga 

و ظننتُ أنا، أنّي بذلك حُزْت غنى 
dan aku sangka jika aku lakukan seperti itu aku akan dapat kelebihan 

فوجدتُ أنّي خاسر، فتلك مظاهر 
Tetapi yang kuperolehi hanyalah kerugian di atas perwatakanku ini. 

لا لا لا نحتاج المال، كي نزداد جمالا، جوهرنا هنا، في القلب تلالا
Kita tidak memerlukan harta untuk menambahkan kecantikan, kecantikan dalaman ada di sini di dalam hati ia bersinar. 

لا لا نرضي الناس بما لا، نرضاه لنا حالا، ذاك جمالنا، يسمو يتعالى 
kita tidak perlu memandang pandangan orang lain untuk apa yang tidak ada, yang tidak sesuai dengan kita,

itulah kecantikan kita, semakin bertambah  

كن أنت تزدد جمالاً 
Jadilah diri kamu sendiri pasti akan menambahkan lagi kecantikan yang sedia ada 

أتقبّلهم، الناس لست أقلّدهم 
Sungguh aku menerima mereka tetapi tidak pula aku meniru perwatakan mereka

 إلا بما يرضيني، كي أرضيني 
melainkan apa yang aku terima itu aku telah redha. 

سأكون أنا، مثلي تماما هذا أنا
 aku ingin menjadi seperti diri aku sendiri inilah aku 

فقناعتي تكفيني، ذاك يقيني
 hal ini kurasakan sudah cukup dan aku sangat pasti 

سأكون أنا، من أرضى أنا، لن أسعى لا لرضاهم 
Aku akan jadi mengikut kemampuan diriku aku tidak perlukan orang lain menerimaku

 وأكون أنا، ما أهوى أنا، مالي وما لرضاهم 
aku akan jadi apa yang aku suka kenapa aku perlu peduli tentang penerimaan mereka terhadapku? 

Salwa Mohd Saleh

A WAHM of 3 boys who wish to be extraordinary.

4 comments:

  1. Belum pernah dengar lagi lagu nih.. memang nak kena carik & dengar nih coz sedap gaks makna liriknya tuhh....

    tq sis...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hehehe.. boleh dgr kt link youtube atas tu
      sedap juge la lagunye

      Delete
  2. Ohh...bru tau maknanya..selama ni dengar gitu2 je...

    ReplyDelete