Tips jaga kesihatan ketika berlakunya jerebu

Assalamualaikum wbt

Apa khabar semua? Diharapkan semua sentiasa sihat dan berkeadaan baik walaupun negara dilanda jerebu yang teruk.


Entri kali ni bukanlah tips yang asing lagi. Anda semua pun banyak dah tahu dan tengok di TV atau FB. Tapi ada baiknya kongsi juga, manalah tahu ada yang terlepas pandang.



Pertamanya kita kena tahu apa jerebu tu.




Jerebu adalah keadaan di mana kualiti udara yang tidak baik dengan kehadiran partikel (opalescent) di atmosfera yang akan mengurangkan jarak penglihatan.
Ia disebabkan oleh pencampuran konsentrasi bahan pencemar udara yang tinggi yang dilepaskan merata-rata dan menyerap sinaran matahari di atmosfera.
Apakah bahan pencemaran udara yang bertanggungjawab kepada kesan kesihatan semasa jerebu?


Bahan utama pencemar udara semasa jerebu termasuk:

* Bahan partikel yang berukuran kurang dari 10mm/m3 diameter
* Ozon
* Gas Karbon monoksida
* Gas Nitrogen dioksida
* Sulfur dioksida 


Apa itu API/IPU?


Air Pollutant Index (API) atau Index Pencemaran Udara (IPU) diguna pakai untuk menentukan kualiti udara di sesuatu kawasan.



Bagaimana IPU ini diukur?



Nilai IPU dikira berdasarkan kepekatan purata setiap pencemar udara iaitu SO2, NO2, CO, O3 dan PM10. Pencemar udara yang dominan dengan kepekatan tertinggi diambilkira sebagai pencemar yang akan menentukan nilai IPU. Pada lazimnya, kepekatan habuk halus (PM10) adalah yang tertinggi berbandinng dengan pencemar yang lain dan ini menentukan bacaan IPU. 


 Pembentukan ozon di permukaan bumi (O3) 
Menjelang lewat tengahari atau pada awal petang, lazimnya kepekatan ozon adalah tinggi dan mendominasi bacaan IPU di sesetengah kawasan. Di bawah pengaruh cahaya matahari, oksid-oksid nitrogen dan sebatian organik meruap yang dilepaskan dari ekzos kenderaan bermotor dan industri bertindakbalas bagi membentuk ozon di permukaan bumi.   



API

Status



0-50Good

51-100Moderate

101-200Unhealthy

201-300Very Unhealthy

>301Hazardous



Bagaimana nak tahu IPU terkini dikawasan kita?


Anda boleh menyemak status IPU terkini dikawasan anda dengan melawat website ini:

Air Pollutant Index Management Systems (APIMS)


Bagaimana nak kekalkan kesihatan sebaik mungkin?


Yang ni adalah beberapa tips yang saya cuba amalkan sejak beberapa hari ini


Tutup semua tingkap dan pintu termasuklah tingkap tandas

Elakkan berada diluar rumah atau beraktiviti diluar rumah
Minum air masak banyak banyak
Memasang air conditioner atau air purifier jika ada
Pasang fungsi ionizer pada air conditioner atau air purifier utk melepaskan ion negatif sebanyak mungkin
Pakai penutup hidung dan mulut jika terpaksa keluar dari rumah
Jangan biarkan sesiapa pun merokok dikawasan rumah
Ambil Nutriferon sepeket sehari untuk menguatkan sistem imun badan dan Prrformance Drink utk mengekalkan cecair dalam tubuh badan




Apa itu Nutriferon?





Nutriferon adalah satu-satunya produk hasil kajian selama 40 tahun oleh Pakar Imunisasi, Dr. Yasuhiko Kojima.
Dr. Kojika berjaya mencipta Nutriferon selepas beberapa kali menjalankan ujikaji terhadap beribu-ribu sebatian dan lebih daripada 200 herba lain.




Nutriferon mengandungi satu campuran proprietari estrak tumbuhan semulajadi yang berasal daripada biji labu, benih plantago, kuntuman bunga Japanese Honesuckle dan bungaSafflower.




Manfaatnya Nutriferon:
1) Menguatkan sistem imun dlm masa 3 hari sahaja
2) Melawan sel kanser dan tumor
3) Melindungi tubuh anda dari influenza
4) Meringankan tekanan dan kelesuan
5) Melambatkan penuaan
6) Mengurangkan kadar jangkitan dari pesakit Hepa B &C
7) Memperbaiki masalah menopous
8) Membantu mengatasi sindrom PMS

Dalam musim jerebu ni, Nutriferon boleh membantu kita menguatkan sistem imun dan pertahan badan supaya kita tidak mudah terjejas dengan kualiti udara yang buruk.

Ini gambar Nutriferon yang telah dibancuh dengan air utk keluarga saya


Jerebu, atasi jerebu dengan Nutriferon, Nutriferon, Nutriferon Shaklee



Apakah kelebihan Performance Drink?


Sangat banyak jika dibandingkan dengan minuman isotonik biasa. Antara kelebihannya adalah:




  • Bebas gas atau tidak berkarbonat.
  • Kurang kandungan gula (less sugar).
  • Tidak mengandungi lemak
  • Tidak mengandungi kolestrol
  • Tidak mengandungi bahan tiruan, pewarna atau pengawet tambahan
  • Dirumus KHAS dengan kandungan sodium, potasium dan karbohidrat yang mencukupi
  • Mempunyai kadar natrium yang rendah dan mempercepat kadar penyerapan cecair (elektrolit) dalam tubuh sekaligus. 
  • Membantu mengatasi masalah dahaga (sesuai sangat utk minum ketika bersahur di bulan puasa)
  • Bersifat isotonik . Jumlah kepekatan karbohidrat yang ada didalam Performance Drink adalah sama dengan darah kita. Ini memudahkan proses penyerapan sekaligus meningkatkan kadar gula di dalam darah. Kesannya? Tubuh lebih bertenaga dan cergas!


Bagaimana hendak dapatkan?

Info lanjut tentang Performance Drink: 
Kelebihan Performance Drink


Jadi, kalau nk cuba, boleh SMS 019-5558027 atau email saya di salwamohdsaleh@gmail.com






Semoga entri ini memberi manfaat kepada anda :)

Love, 




Salwa Mohd Saleh

A WAHM of 3 boys who wish to be extraordinary.

No comments:

Post a Comment