Penulis

Bismillah

Assalamualaikum wbt

Ape khabar? =)

=)

=)

=)

(senyum ada banyak tafsirannya.lebih banyak senyum yang terukir, lebih banyak pula keberangkalian sebab senyuman itu hadir!)

Apa-apa lah.

aiman tak kisah…”

***************************************

Sejak beberapa minggu lalu, terfikir nk tulis tentang ni. Oleh kerana hari ni, meeting jam 1 ditunda, maka lunch hour ini dpt digunekan utk menaip.tolak tambah nk solat etc, tinggal beberapa minit berbaki.

Apa sangat yang nak ditulis?

Hurmmm

Tentang penulis.

Ya.

Penulis

Macam kamu =)

Berdasarkan ilmu, pengalaman dan hayat hidup saya selama ini, saya dengan sekecil-kecil hati (satu lagi contoh penyalahgunaan bahasa – nk guna berbesar hati mcm tk kena dengan keadaan hati saya sekarang) mengkategorikan beberapa ’jenis’ penulis.

Kalau tk puas hati, tkpe lah.suka hati lah. Protes lah.saya tk marah. Nk tambah pun tambahlah.

Aiman tak kisah....”

******************************

Jenis- jenis penulis

1) 7 eleven

Kerjanya menulis aje. Tk kira la siang atau malam. 24 hours. Sentiasa bersedia menulis. Tapi tak semestinya dia menulis dengan kehendak hatinya. Boleh jadi dia menulis kerana terpaksa menulis (kerja dia mmg memerlukan dia menulis/mencari rezeki dengan menulis) atau dengan menulis baru masa dia terisi. Soal apa yang dia nak tulis, terpulang lah pada dia sebab dia ada waktu sebanyak-banyak utk menulis apa sahaja yang dia nak.....7 11 kan banyak barang...



2) –tak tau nk letak kategori ape-

Golongan ini menulis dengan mengikut keadaan. Kalau sesuai masa dan tempatnya, sesuai pula topik yang akan ditulisnya, baru lah dia menulis. Supaya ideal katanya. Tak mahu nanti apa yang ditulis tidak bersesuaian dengan peredaran zaman


3)Sonata musim salju

Orang yang mengikut emosi. Kalau rasa teringin menulis, baru lah tangan dan mindanya bergerak seiring dengan emosi. Kalau rasa ada perkara yang nak diluahkan dari hati, baru lah kembali semua daya imaginasi. Kalau hatinya beku, semua kaku.


4)As the day pass by

Dari kalangan yang menulis mengikut peristiwa yang dialami. Bila ada sesuatu berlaku, baru dia akan menulis. Contoh, menghadiri pengkebumian, ikut kawan jalan-jalan ke Melaka, kucing kesayangan mati dilanggar dan sebagainya. Mereka lebih cenderung mengulas tentang peristiwa.Kire kalau kehidupan seharian tu penuh dengan peristiwa, maka penuhlah idea-idea mereka

********************************

Apa faedah saya merepek tenghari buta ni semata-mata nak cakap pasal jenis- jenis penulis ??

ade kaitan ker?
ade ker?


p/s:Tahniah kepada mereka yang sangat pantas otak nya-Yang IQ nya telah melebihi langkauan 90-Anda mmg pandai dan tahu jawapannya- YA..ITULAH TUJUAN SAYA!!

Salwa Mohd Saleh

A WAHM of 3 boys who wish to be extraordinary.

9 comments:

  1. .. sambil2 sapu habuk blognya yang sudah 5 inci.. hehe..

    apa khabar, puan?

    ReplyDelete
  2. Salam alayk sis. Nice article. Suka baca. hihihi..

    ReplyDelete
  3. salam.nape ek k.wawa? huhu..sy fall in the 3rd category kot.. bile ade mood je. konon2 biar dpt artikel basah..;)

    "kalau hati beku-semua kaku.."
    =p

    ReplyDelete
  4. Anonymous10:10:00 PM

    Tgh duk feeling baca jenis2 penulis, lps tu akak kata
    "Apa faedah saya merepek tenghari buta ni semata-mata nak cakap pasal jenis- jenis penulis ??"... ayat akak tu kelakar plak. hahaha.

    err..ape jwpnnye kak?

    zozo

    ReplyDelete
  5. salaam, maaf lah lmbt balas comment2 disini.maklumlah, masalah tenet

    maryam: lebih dari 5 inci dah kot habuknya.tebal mcm snow di NZ mungkin.:) ape kabar? lama tk jumpe kan? baik dlm dunia maya ataupun dunia betoi...

    natasha:glad that u enjoy the posting. takde ape pun. tulisan dari orang yang tkde bakat penulisan

    aizadiha: ws.hmmm..tu lah,susah jugak kan kalo dah fall under kategori ke-3.nk tunggu basah tu yang tk basah2 lagi tu.sampai kemarau berkurun2. tp kan, skang kan musim hujan. patut tgh basahlah kot??:p

    anonymous: sapekah gerangannya? hehee..oh, tk dapat tangkap lg maksudnya yer? heheehe..kene belajar lg ni.language yang kita panggil 'satira'

    ReplyDelete
  6. salam.huhu~teringin nak jadi yang kategori 7 11 tu, tapi, tibe2 rasanya sekarang ni tahap sonata musim salju je..huhu~


    sila menjaga diri. macam meeting 24 jam je kan sibuknye:)

    ReplyDelete
  7. ws wbt

    saffa:

    hehhehe, yer yer..akak pun rasanya mcm tatau nk letakkan dikategori mane. ntah2 tak bekategori dah pun sebab blog sendiri pun tk berjenguk. (boleh tk? sabar je la)

    apepun...in sya Allah akan menjagakan diri.awk juge.:) take care sis!

    ReplyDelete
  8. kak salwaaa how are you?hehe zahra rase zahra kategori ke tiga kot hehe.=)

    ReplyDelete
  9. alhamdulillah.
    sehat2 ajer.

    waaa..lama x dengar citer.sejak cuti nih..hehehe

    berdebar2 tak nk tunggu result kuar? akak denga tk sampai seminggu lg..early jan right? hehehe...in sya Allah didoakan semuanya ok dan selamat.

    :D

    miss ya all

    ReplyDelete