Mesjid 2

Assalamualaikum wbt

Sekadar sedikit sambungan perihal mesjid dalam entry semalam. Aduh, tak jangka kalau lepas entri itu dapat pesanan-pesanan, kebanyakannya di YM. Saye juga sempat berfikir, ya mungkin ruang comment di bawah entry harus dibuang shj kerana kebiasaannya selepas setiap entry, komen2 datang lewat email atau Ym atau sms….hehee..lucu bukan?

Hurm…., soalnya selepas entry mesjid ramai yang terasa. Terasa yang kearah bagus in sya allah….kan?

Asif yah…

Atau harus tidak minta maaf kerana entry itu tujuannya mmg utk meng’terasa’kan orang? Apa-apa lah.mohon maaf juga bagus kan? secara peribadi, entri mesjid itu sekadar cetusan fikiran dan permulaan sebuah entry lain in sya allah.Bukan nk perli atau tuju kat sape2 atau apa juga berbaur peribadi...okie? =)

Ramai juga yg tk kurang meng’comment’ tentang cerita diakhir entry semalam. Sekali lagi, itu sekadar berkongsi teknik dan tektik, dan gurauan di sebalik entry serius. Ya, kalau pun betul, ianya hak peribadi kerana Rasul memberi hak kepada wanita utk memilih, bukan begitu? heeee –wink-

Wahai wanita-wanita diluar sane, berhati2 menggunakan teknik tu kerana tk selalunya ia akan berjaya. Buktinya?

Ini cerita tengahari tadi. Sungguh, lama benar saya tidak ketawa bersungguh-sungguh hingga lah tenghari tadi. Kata kawan2, kalau bukan betul-betul mencuit hati, jangan harap lah mahu dengar ketawa benar saya!
____________________________

Disetiap level disini, ada orang ‘pantry’ yg akan jaga keperluan makan dan minum meeting & pantry. Saya kadang-kadang turut makan dan sembang-sembang ringkas dengan kakak2 pantry dan kakak ofis sebelah.kadang2 ikut ‘breakfast show’ dan termasuk sebagai geng breakfast.lucu.hubungan kami rapat lah jugak.mcm adik dengan kakak.mcm kawan.

Tadi, ketika buat teh, timbul lg soal keluarga. Tentunya orang yg dituju akhirnya saya! Seperti colleagues, dari dulu lg akak2 gang breakfast nih turut sama dlm upacara mencarikan calon utk saye.aduhai, itulah, selagi belum ber’umah’ dan ber’stairs’, tak habis2!

Kak A: “awk ni bile nih??”
Cik Uwa: “ala kak, in sya allah.doa lah yg terbaik..hehe”
Kak B: “awk doa la banyak2.pastu istikharah.pstu mintak tuhan tunjuk kat awk lelaki idaman awk tu.”
-haduih, ni kalau tk stopkan nih berjela-jela nih.khutbah jumaat pun silap2 kalah nih!!-

Kak A: “Cuba tgk C nih, ha, dah nk dapat anak dah pun”Kawan C: “tula, bile nk rasa nasik minyak awk nih”Kak A: “Cuba cakap sket, awk ni nk cari yang mcm mane nih?”
-Aha….macam best jer soklan ni. Ape lg, guna la tektik sama cm yg buat kat colleague itu hari..jeng jeng jeng-

Cik Uwa: “Kak, saye nak orang yang solat kt mesjid 5 kali sehari..boleh carik tk?”
- Yes..yes….mesti diorang diam nih.Mmg pun, kak A diam sekejap. Dalam hati cik uwa heppi la…dah menang konon2.. haa, tu la, sape suruh tanye lagik-

Sekali tuh, kak A separuh menjerit...

Kak A: “ Haaaa, IMAM.....!!!!!!!!!!”Kak B & Kawan C: “Apee????”

Kali ni cik uwa yang melopong…

Kak A: “Akak kenal sorang imam kat kampung akak nih, die mude salwa. Hensem. Hafal quran lagik.die bujang tau, alim sangat. Die solat mesjid 5 kali sehari…”

-Aaaaaaaaa….of course lah, dah die imam!-

Kak A:”…baik orang nyer salwa. Akak rasa die padan ngan awk. Ape tu orang kate, sekufu.ha sekufu. Lepas tuh die baik.nanti akak tanyekan ayah akak tapi die dok Batu Pahat la, camne plak. Kene suruh die pindah masjid Syakirin klcc nih la…bla…bla..bla……”
Cik uwa: “hahahhahahaha”

-dalam pada kak A meneruskan bebelan panjang utk promote si Imam tuh, saya pecah perut ketawa.ingatkan selamat dah, rupa-rupanya lg besar ‘bala’ yang datang..allah…..-

Kawan C: “hehehe..gelak si salwa nih. tk pernah tgk die gelak mcm ni”Cik uwa: “akak ni lawak lah….hadeih…”


TAMAT

Wallahu’alam

Salwa Mohd Saleh

A WAHM of 3 boys who wish to be extraordinary.

4 comments:

  1. diam tanda setuju...
    kalau ketawa tandanya....
    tersangat-sangatla setuju...
    heheh

    ReplyDelete
  2. afida_plus_alin7:54:00 PM

    kak waa... kelakarnya... ..!!!

    p/s: kampung saya di batu pahat!! jeng2x..

    ReplyDelete
  3. seifu:
    eyh? buat kesimpulan sendiri nampak? hurm....

    lady of heart:

    tatau? kene carik kasik tau nih..hehhehe

    afida and alin:

    kan? kan? ade ke patut?
    oooo, kampung awk kat batu pahat yer? waaah...ini sudah bagus..

    ape kate awk aje....boleyh fida???? ;)

    ReplyDelete