Shhhh

Assalamualaikum wbt.

Hari ni ari Sabtu (daa, semua orang tau la). Saje je bagitau, sebab ari ni sabtu yang agak pelik. Nape pelik? Sebab ade kat umah! He ee hee. Dah lame jugak tkde moment camnih.waaa, tapi ari ni aje la kot.hurm…lagipun esok luse tulat etc dah kene outstation. (rasa mahu berenti kerja dtg blk? Huuuu)
SIKIT

Entry kali ni tkde nk ckp ape sgt kot. Kalau nak ikutkan, pagi tadi punya la bersemangat waja nk menulis banyak2 sebab dah ‘cuti’ satu hari kan.tapi, ntah, bile dah zuhur td, rasa cam takmo tulis banyak2 plak.rasa cam dah banyak tulis2 plak.rasa takut plak nk tulis banyak2.(tgk, ayat pun dah tertonggang terbalik)
itu la hati manusia, kalau dibolak balikkan, kejap aje. 11.45 pagi cakap nk minum teh, pkl 11.48 kang rasa nk air jus oren plak. Waktu pagi rasa nak pi jogging petang nanti, kang petang tibai main badminton.malam rasa nk duduk umah, kang dah lepas megrib pegi ziarah.haih, cepat aje la berubah2 hatinya.

BERDOA

Sebab itulah agaknya kite nih disuruh berdoa. Agar ditetapkan hati, dengan nikmat IMAN dan ISLAM.kite ni sok,mati belum tau lagik ade dalam nikmat islam atau tak.ish, na’uzubillahi min dzalik.Sebab tu la jangan pernah rasa selamat atau OK aje.

“ala..as long as aku Islam, ok la what.still masuk syurga maa”

Ha..yer le tuh. Imam mane la yang die pegi berguru.cik adik/akak/abg, utk pengetahuan bagi yang tatau lagik, tkde sape pun tau ape kesudahnnya kite nih time mati nanti. Cam dalam lagu Kesaksian Diri yg Opick nyanyi (Opick lagik..tk abeh-abeh dengan Opick cik uwa nih..he hee he)

”tak satupun orang bisa menjamin dirinya
selamat di saat ajal memanggilnya
setitik kesalahan semua akan diperhitungkan
semisal buih dosa telah kita kerjakan”


see.i told u. Sebab tula kite diajar untuk berdoa. Antara doa-doa yang bagus utk diamalkan yang saye tahu dan letak sket kat sini, adalah antaranya (please excuse my arab in roman letters yah, nk taip arab cam lmbt aje sbb gune symbols.sesape tau camne nk buat kasik senang, please letme know yeah) :

1)Ya moqollibal qulub, thabbit qulubana ’ala dinik, wa ’ala thoaatik – Wahai Yang Membolak Balikkan hati, TETAPKAN hati kami atas agamaMu dan atas mentaatiMu

2)Rabbana la Tuziq Qulubana, ba’da izhadaitana wa hablana min ladunka rahmah, innaka antal wahhab – Ya Tuhan kami, janganlah Engkau jadikan hati kami condong kepada kesesatan sesudah Engkau beri petunjuk kepada kami, dan karuniakanlah kepada kami rahmat dari sisi Engkau; kerana sesungguhnya Engkau-lah Maha Pemberi (karunia) (surah Ali ’Imran: 8)

3)Rabbana amanna faktubna ma’assyahidin – Ya Tuhan kami, kami telah beriman, maka catatlah kami bersama orang-orang yg menjadi saksi (atas kebenaran Al-Quran dan kenabian Muhammad s.a.w) (Al-Maaidah:83)


Wah, banyak lagi ni nk tulis nih. Tk dapek den nk nulis semuo. Hurm, kalau ada kelapangan, (please la baca KALAU tuh yer, takut nanti consider as janji, kang tk penuhi harapan orang plak), in sya Allah akan dicompile2.haaaa, tk pun pi google, sure banyak punye la compilation doa-doa yang lain yang bagus-bagus. =) (hehe, bijak giler, tolak semua kat google)

Oh, sebelum lupe. Kite nih kalau berdoa disuruh letak rasa takut tk diterima tapi mengharap akan dikabulkan. Menarik kan? Ada dalam surah al-a’raf ayat 56. yang nih besok-besok la in sya Allah dikupaskan konsepnyer.

So, itu aje la kot nk taip ari nih. Hurm, moga ade la secubit dua manfaat. Huuu...
Btw, cik dah (dlm entry before this) dah kuar sepital ari nih.alhamdulillah.and those yang tertanye2, apsal lak leyh updet ari sabtu?jawapannyer:

“ni pinjam laptop office bwk blk.besok dah nk keje luar. Then ari ni rasa nk hanto Saladin mandi.sian die, dah lama tk mandi.Die nih kalau mandi berjam-jam.So, sementara tunggu die habis ber’shampoo’ dan mandi sakan tuh, sempat la gi CC mengupdate ape yg perlu.heh heee hee. Nk buat camne, kene la gi Cc yer dak..”


IKLAN

Nih ade letak entry baru kat Ws :Bayt Al-Hikmah. Pepagi tadi menyelak-nyelak buku. Petikan entry tuh ade kat bawah nih. Kalau nk full version, gi la kat PANTUN MODEN :

*************************************

Usman Awang adalah salah seorang sasterawan tanahair.

Berpeluang meneliti kembali buku beliau, menemukan dengan halaman yang memuatkan rangkap-rangkap pantun dahulu yang kemudian diolah semula dengam membawa nada ‘satira’ (sindiran).

Ya, kalau direnung-renung kembali, memang banyak yang betulnya! Hurm…. kalau dibaca sebelum pilihanraya, sudah tentu hangatnya lebih terasa!


PANTUN MODEN
(Dengan apologi kepada pujangga tak bernama, pencipta pantun aslinya)


Pisang emas dibawa belayar,
Masak sesikat di atas peti;
Hutang emas tidak terbayar,
Wang rakyat dibawa lari.

Nasi lemak buah bidara,
Daun ketupat saya lurutkan;
Tinggalkan emak tinggalkan saudara,
Kerana pangkat anakanda turutkan.

Inderagiri pasirnya lumat,
Kerang bercampur dengan lokan;
Bagaimana nabi kasihkan umat,
Begitulah saya kasihkan gelaran.

Siakap senohong,
Gelama ikan duri;
Bercakap bohong,
Bolehkan jadi menteri?

Timang tinggi-tinggi,
Dapur tak berasap;
Bila besar nanti,
Duduk dalam lokap.

Sorong papan tarik papan,
Buah keranji dalam perahu;
Suruh makan tuan makan,
Suruh mengundi haram tak mahu.

Makan emping bergurau senda,
Makan bersantan gula kelapa;
Orang miskin teruk bekerja,
Orang kaya duduklah sahaja.

Sayang tempua bersarang di batu,
Sayang cempaka dibuang layu;
Orang muda melepas rindu,
Orang tua menanggung malu.


*******************************************
Ok.
Dilain entry yah!

Wassalaam

Salwa Mohd Saleh

A WAHM of 3 boys who wish to be extraordinary.

No comments:

Post a Comment