Insyirah

Dengan menyebut nama Allah Yang Maha Pemurah lagi Maha Penyayang

Surah Al-Insyirah
1.Bukankah Kami telah melapangkan untukmu dadamu
2. dan Kami telah menghilangkan daripadamu bebanmu,
3. yang memberatkan punggungmu
4. Dan Kami tinggikan bagimu sebutan (nama)mu
5. Karena sesungguhnya sesudah kesulitan itu ada kemudahan
6. Sesungguhnya sesudah kesulitan itu ada kemudahan.

7. Maka apabila kamu telah selesai (dari sesuatu urusan), kerjakanlah dengan sungguh-sungguh (urusan) yang lain[1586]8. dan hanya kepada Tuhanmulah hendaknya kamu berharap

[1586]. Maksudnya: sebagian ahli tafsir menafsirkan apabila kamu (Muhammad) telah selesai berdakwah maka beribadatlah kepada Allah; apabila kamu telah selesai mengerjakan urusan dunia maka kerjakanlah urusan akhirat, dan ada lagi yang mengatakan: Apabila telah selesai mengerjakan shalat berdoalah.

******************************************

Indah bukan? Sesudah kesulitan akan ada kemudahan dengan seizin-Nya. Kadang-kadang kite aje rasa sulit, tp tk sesulit yang kita sangkakan. Atau kadang-kadang mmg sulit, tp sebagai ujian dan ‘test power’ nk tgk kite nih OK ke tak. Kadang-kadang, lepas sulit lg jd sulit then baru double kemudahan.

Berbeza-beza. Ikutlah siapa yang diuji tu. Berbeza-beza.Ikutlah dengan apa diuji.Berbeza-beza. Ikutlah outcome dari ujian tu.hurm….Indah aturan hidup ni.

“Manusia itu cantik pada perbezaannya.itulah bukti2 kebesaran Dia”
Kata orang, tepuk dada tanye iman. Ni tgh ketuk-ketuk pipi pakai jari, tanye diri;

“Ape bezanya aku dgn org lain? Tkde mende yg spesel pun…so, what’s so special? Or what makes me so different? Haih….”

-blurrrrr-

*********************************************

Dialog 1 (di Yahoo Messanger):

Cik ---- : wah, rajin cik uwa updet blog lately
Cik uwa : =)


Kate org perak (yg still tkde MB sampai hari ni), menghonjang ape la tetibe updet tak ghenti-ghenti, buang tebiat per?

Mmg la, kadang-kadang kene buang tebiat sket..kan?


Dialog 2 (selepas plg kerja semalam, around 11pm at lovely Cengal):

Housemate A: hurm, susah nk carik justification nape kene pegi F1. ish..tp susah nk tolak tu. Bukan senang

Housemate B: betul-betul. Susah jugak nk carik peluang tuh. tp kene carik reason nape kene pegi F1. nk tgk mudharat ker..nk tgk keadaan kat sane ker..

Housemate A: bleyh bawak kawan tk? Kalau ade boleh bawak, nak ikut la.

Cik uwa: mahap ler, die kasik 1 tiket aje

Housemate B: haa, ko carik mad’u ah kat sane.hihihi. mane tau ade dapat mad’u ker kan, leyh dakwah ker…hihihi

Cik uwa: err…menarik sungguh cadangan itu.



Huish….susah betul kali nih..mmg susah.selalu tk susah pun.


Dialog 3 (pagi2 bute di office, msg dtg through messenger)

Ex housemate: “kalo ko rasa ade manfaat, pegi aje la weih. Kalau rasa ade mudharat, takyah pegi.senang”

Cik uwa: “yer..yer”


Macam kene buat pool aje nih..ishkh2...PILIHAN oh pilihan... mmg sah dalam hidup kite tk boleh elak dari MEMILIH!!!

******************************************

“.....Ya Tuhan kami, janganlah Engkau hukum kami jika kami lupa atau kami tersalah. Ya Tuhan kami, janganlah Engkau bebankan kepada kami beban yang berat sebagaimana Engkau bebankan kepada orang-orang sebelum kami. Ya Tuhan kami, janganlah Engkau pikulkan kepada kami apa yang tak sanggup kami memikulnya. Beri ma'aflah kami; ampunilah kami; dan rahmatilah kami. Engkaulah Penolong kami, maka tolonglah kami terhadap kaum yang kafir." (Baqarah: 286)

Salwa Mohd Saleh

A WAHM of 3 boys who wish to be extraordinary.

2 comments:

  1. lokman@rurallink.gov.my5:04:00 PM

    Assalam alaykum, it has been quite some time since i pay a visit to yr site. Have to say that i do admire yr writings. U have such great skills. But most importantly, the message ur trying to convey. For me, i've been working my socks off for the past few months plus planning a surprise wedding anniversary yesterday celebration for lovely wife. It's good to hear that ur in a great condition. Yeah, when it comes to choices......that reflects yr maturity

    ReplyDelete
  2. Alaikassalaam


    Subhanallah.

    "Whatsoever is in the heaven ans and whatsoever is on the earth glorifies Allah. His is the dominion, and to Him belong all the praises and thanks….." (64:1)

    All praise to Allah.I'm only His slave and His creation.Plus, my writing is not that good at all! =)

    Thank you so much for dropping by. Just to let you know that I really appreciate your visit. My warmest salaam and regards to Kakak. I'm sure she had a very wonderful and unforgettable night and probably her heart jumped out the moment you said "surprise!!!" (Do I sounds like a jelous adik?he hee.Btw, bila nak mai umah?)

    Pray that all your undertakings will be blessed and 'berkah' will always be with you and Kakak.Ameen.Dont' forget to pray for me as well yah? =)

    Wallahu'alam
    Wassalaam

    ReplyDelete