Induction

Bismillah walhamdulillah wallahuakbar
Allahumma solli ‘ala muhammad wa ‘ala alihi wassohbihi wassallim

Alhamdulillah, setelah hampir stgh tahun bekerja, dpt jugak lah peluang akhirnya utk pegi program induction (sort of orientation) for new executives.So ari tuh, ana bermukim di Bangi for 2 weeks and lepas tuh pegi ke terengganu (first time eva in my life!!) for a week la lebeyh kurang.

Of course macam2 mende baru dan kawan2 baru yg ana dapat sepanjang induction tuh. Best mmg best..learned byk mende baru..tp tkde la sampai to the extend yg terkesan sgt sepanjang prog tuh ker.senang citer, mcm what I’ve said to a few of my friends time closing dinner..”asal sume org sedeyh?? Asal cam tkde perasaan nih???”. Agak hampeh disituh. Tp kan,honestly, agak enjoy the course esp part tayah gi office and tayah memeningkan kepala nk pikir2 pasal isu office. Plus, bleyh main sport hari2 dengan sepuas hati!! Sehat sket badan,kan?? Yeee haaa.

Btw,on the last day kat Bangi, ade satu seisi feedback.every single peserta kene jawap 3 questions:

1) apa yg plg menyentuh hati sepanjang induction?
2) Apa yang dh belaja so far?
3) Apa quality yg dpt offer as a leader?

Jawapan mcm2 ada. Korang pun sure leyh budget kan ape2 yg biasanya dijawap. Ana pun jawap jugak lah…..jawapannyer:

1) *******
2) to act accordingly
3) *******


Jawapan 1 and 3 tuh bukan tkmo kasik tp jawapan yg dikasik tuh pun tk brape nk lengkap..BIARLAH RAHSIA. Eceh. Yg soklan 2 tuh sebenarnya nk jawap lain tp die suruh jawap in less than 5 words aje, so tkleyh aa elaborate pnjg2.

Anyway, ade dua peristiwa di induction yg very significant to me. One tuh happened early days kat sane,well I keep it for myself but for the other one,story nyer quite interesting jugak lah. Neva told anyone before and I guess this is the right time kot.
It was happened during the ‘camping’ session…..

---------------------------------------------------------

Jam dah nk dekat pkl 12 malam tuh..satu platform pun tk siap lg..patut2 kalau ikutkan Menteri Pembangunan, pkl 11 td dateline utk siapkan prototype platform…aiseyh….
Semua org pun dah penat…makanan pun limited…dinner with 3 slices of Gardenia bread..n satu bijik pisang…alhamdulillah, ade jugak mende nk mkn drpd tkde…yer dak??

Ishh…gelap dah semua tmpt…bdak2 yg berjaga malam (cam hirasah time mukhayyam tuh) ramai yg bersembang2…tk kurang jugak yg dah tidoq…sedap nyer…ktrg?? Masih struggle dengan rigs nih…tak lah rasa penat sangat time mcm ni tp agak menguji kesabaran. Nampaknya bdak2 lain pun dah ada yg nk buat design sendiri. OK lah tuh, at least ade jugak yg nk membantu disamping mempercepatkan proses…5 platfrom nk kene buat…tp skang satu pun tk siap lagik….huaaaa

Tghari td, before start camping, ktrg dapat task…mcm2. kene carik serangga la, daun la, kne buat itu ini and one of the tasks tuh kene buat 5 platfrom yg lengkap dengan helipad yg dpt menampung at least 10 kg…at most 100kg.

Mula2 I wasn’t that interested with the platfrom2 sebab dulu time belajo amek ekonomi ngan IS aje..tkde la plak belajo camne nk buat bangunan2 nih kan. So ptg tuh jd mak cik kantin aje. Agih2kan dinner then tlg2 ape yg patut. Tp at 8pm, dah tkde mende nk buat, tgk bdak2 yg ditugaskn membuat platform ni tgh design2. cam menarik aje. So melepak aa ngan depe nih sambil try tlg ape yg patut. Pastuh ter ‘attach’ kat situh disamping memberi idea2 yg rasanyer tkde aa membantu sangat kan.

Bile diorang kuarkan teori2 graviti la, mende ape ntah, I smiled like kerang busuk. Of coz aa tk paham sbutir mende pun tp logik yg sket2 tuh understand aa. Cuma, fun tuh sangat lah fun sbb belaja mcm2 tp kalau dah roll call setiap sejam, terganggu jugak lah kerja ktrg kan.

Baru sat td, diorang buat roll call lagik. Bdak2 dh pressure n every time roll call, ade aje mende yg ktrg kene sacrifice utk dapatkan bahan2 utk buat platform. Tent, our limau and a few other stuffs. Ade yg dah cam give up but tk kurang yg buat2 sabar wpon tk sabar sebenarnya. Ade yg siap nk bertumbuk dah…tp tu la, keadaan masih terkawal.

Hurm…dah pkl 12 lebeyh…yes!!! Finally siap jugak prototype. Bdak2 lain plak dah start buat platfrom according to design diorang. Actually, prototype tuh tkla sekuat mana. Tp die boleh stand lah and hopefully leyh tahan beban at least 10 kg tuh. So now, ktrg ade 4 org time tuh kene go on utk buat another one. It was so hard then, sebab resource sangat limited. We expected somethin yg lebih kukuh as platfrom yg kedua. Kire version yg di improve lah. Masalahnyer, setelah berjam2, things didn’t went too well for us.

Dh pkl 3 lebih pun, platform tuh still tk siap. Sume org pun mcm dah nk give up. Motivation went so low. Tp sebab team work, masing2 bagi semangat to each other wpon pd hakikatnya semua org pun dah letih sgt time tuh. Yg plg sedeyh, platform ke dua tuh not even boleh stand by itself dgn kukuh nyer. Frust tuh mmg frust tp bile jam dah tunjuk pkl 4 lebeyh, ape yg ade tuh aje la yg dapat dibuat. Waktu tuh boleyh kata ktrg dah pasrah jugak lah. Sampai at the end, ktrg decide tkleyh nk buat ape dah, resource pun dh abes,so biar aje aa platform ke-2 tuh cmtuh.

Pg tu, pkl 6, ade roll call again. After that, semua org balik tido or siap2 utk solat subuh. I went to kawasan yg berdirinya 5 platfrom yg dah siap dibina. Mcm2 design. 2 of them adlah a part of my contribution.cm tk cayer!! Waktu tuh senyap, sepi. Tkde org. 5 platform tp ade 4 beacons aje yg menyala. And yg tk menyala tuh pulak platfrom kedua yg ktrg buat tuh. Sedeyh aje rasanya. Ish2, wpon platfrom kedua tuh tkleyh diharap lansung tp still ade harapan sket so ana pun idupkan la balik beacon kt atas platform tuh. Tuhan aje yg tau ngantuknyer lah time tuh…

Esoknyer, jeng3… ktrg berkumpul. 5 platfrom di pindahkan ke depan utk ‘diuji’. Time tuh ktrg tgh strech2 n buat execise ramai2 bile suddenly our platform yg kedua tuh roboh camtuh aje. Semua org gelak…and we all yg buat time tuh tk dapat nk ckp ape dah. Sementara tunggu hakim datang, time tuh ade dalam bebrapa minit lagik la. we all dapat tau ade satu tent tuh tali dia tak digunakan. So ktrg lari2 pi amik tali tuh then tegakkan balik platform kedua ktrg and pasang tali kt each penjuru dan ikat kan ke tanah. At least die tegak lah jugak. And masih ade terselit harapan time tuh.

Then ade dua test. First test tuh ada batu around 10 kg diletakkan kat atas each platform. Smua platform lepas and suprisingly, platform ktrg yg ke-2 tuh pun lepas gak. Happy betul time tuh. Mmg tk sangka la die boleh stand still kan. Hehehehe. Then lepas tuh ade test kedua…kali ini satu tong besar yg kaler itam tuh…ala, tong sampah tuh …then ade air dalam separuh tong, then kene ltk atas platform. Ujian dilakukan and platform plg kanan diuji, tp gagal. Platform tuh roboh dan air pun melimpah2 la kan. Platfrom kedua ktrg tuh plak happened to be platfrom nombor dua yang ditest. Ana waktu tuh ckp dalam hati…”alahai…tayah la test, kang platform lain tkde air dah nk test.sure roboh nyer la…”.
Diorang pun dengan penuh berhati2 letak tong sampah yg ade air tuh kat atas platfrom kedua ktrg tuh, and then diorang lepaskan tangan diorang…8..7..6..5..4..3..2..1!!! Masya allah, ana pun tk sedar time tuh ana melompat heppi giler…platform tuh berjaya for the second test!!! Mmg sangat miracle and after a few minutes pn still tkleyh nk cayer we did it!!! N alhamdulillah, platform first ktrg pun succeed…so the rest of platforms…

-----------------------------------------------

So, ape yg sangat special nyer peristiwa ni????
I really learned a few things before this happened and this platform thingy reminded me with what I have learned and I felt touched..truely touched…coz:

1. ana slalu denga ttg miracle. And miracle can happend to anyone tanpa perlukan reason..and now I know how it feels to face something that can be called as miracle.wpon tklah besar sangat, tp it touched u so much that u just cant believe it!!
Mcm citer zinnirah, yg buta then sembuh cm tuh aje…smua tuh kuasa Allah…apa2 pun boleh berlaku kalau dah dikehendaki-Nya….--> KUN FAYAKUN!!! Rujuk surah Yaasin: 82 , An-Nahl: 40 (still waiting for a specific miracle to happen in my life….ahh, it’s all God wills it…)

2. kadang2 kite give up separuh jalan..kadang2 kite dh tk larat tp kite akan buat2 larat bile kite tgk ade org2 lain yg sekeliling kite tuh sungguh2 juga nk settlekan mende tuh. Kdang2 tuh, dah la kite tk larat, buat2 larat, then kite plak kene laratkan orang lain..yer la…dah pkl 4lebeyh, tp hasil tk memberansangkan. tp itulah….ada satu kekuatan yg sgt power yg dinamakan kekuatan AMAL JAMAI’E. kalo buat sorang2, tentu kite dh give up dah, tp sebab ade kawan2, kite pun naik semangat nk keep on going. Plus, mukmin tk pernah di ajar utk berputus asa…Rujuk surah Az-Zumar: 53, Al-Hijr:55-56,

3. pernah denga ttg konsep rama2? Sebelah sayap adalah ketakutan dan sebelah sayap lg adalah harapan. Mcm tuh lah yg jd. Ana takut platform tuh tk berjaya, tak leyh stand and tkleyh menepati test2 tuh tp at the same time selagi tersisa waktu and peluang, masih ade selitkan harapan utk platfrom tuh success. Life kite pun kene mcm tuh as this concept adalah yang diajar kpd kite slaku hamba Allah. Kite takut amal2 kite tk diterima namun dalam masa yg sama kita berharap, Allah sentiasa menerima taubat dan amalan kita.

4. bile kite mengusahakan sesuatu perkara, kite kene buat yg terbaik yang kite mampu buat. Muslim mukmin dan musleh akan buat yg terbaik sesuai dengan hadith nabi yg menyuruh kita melakukan perkara yang terbaik pada setiap perbuatan kita. Most of the time, reward yang kite dapat tuh bukan atas natijah yg kite perolehi, tp atas usaha yang kite lakukan. Bile pk balik, kalo ikutkan natijah atau hasil nya, platform kedua tuh mmg tk fit lansung, tp bila pk balik, mungkin ini reward yg Allah berikan hasil usaha ktrg?? Wallahu’alam…tp yg pastinya, konsep ni mmg dah lama terbukti benar…

5. Kawan2 bagi kite harapan….dan kadang2 kite bagi kawan2 kite harapan…jadi. ..teruslah berKAWAN2!!!!

Sampai skang peristiwa tuh masih terbayang2 di dalam kepala…rasa berbaur2..mcm2 perasaan ade. Tp tu lah, one moment yg I think susah nk lupe kalo ckp psl induction. Wpon tk penah berpeluang citer kt bdak2 PIPE nih, tp dpt citer kt korang..hehehe..ok aa tuh kan?

Okeyh lah..penah dah taip..mcm banyak masa yer cik uwa…hihihi…

Aye…take care n moga korang ade aa dapat somethin dari citer yg berjela2 nih…( ade ker?? )

Salwa Mohd Saleh

A WAHM of 3 boys who wish to be extraordinary.

2 comments:

  1. Subhanallah..
    Amazing!!:o

    ReplyDelete
  2. salam...

    oh akak..long time no see.. memang betul... klo tak gerak jemaah.. kemanisan ukhuwah tuh takde.. bila matlamat dah sama.. hati pon akan bersatu.. lagik2 hubungan tuh kita dah kembalikan kepada Allah.. klo jauh pon kawan kita, klo hati dah disatukan.. still rasa manisnya lagi..apa tah lagi yg dekat..hehehe.. klo gerak sorg2.. manis uhkwah tuh takde.. huhuhu..

    (betul ke apa yg sy merepek nih?..huhuhu)

    take care kak..
    doakn kami nk final da..

    wassalam

    ReplyDelete