Mama Kucin

Bismillah walhamdulillah wallahukbar
Allahumma solli ‘ala Muhammad wa ‘ala alihi wassohbihi wabarik wassallim

Assalamualaikum warah matullah.

Akhirnya ketemu juga dengan Ramadhan, bulan paling dinantikan oleh umat islam seluruh dunia (sewajarnya). Dan buat kesekian kalinya, akhirnya setelah 4 tahun menyambut ramadhan di perantauan, tahun ini lebih berkesempatan menyambut ramadhan di kampong halaman sendiri. (sebenarnya tkde ape pun beza sangat,ok aje sambut kat mana-mana pun.yg penting diri sendiri kene mau ingat Ramadhan ni patut2 tambah apa yg patut). Dan akhirnya setelah berbulan kosong, baru tergerak nk menaip utk update entry.tp entry ni panjang tau.

Apa yang nk di ngomelkan kali ni? Macam-macam kisah suka duka dalam seluruh kehidupan yang agak lebih 2 bulan di Malaysia sekarang. Terlalu banyak nk ditaipkan hingga dah tk teringat pun nak taip ape. Alhamdulillah walaupun dah 2 bulan tp pengalaman nya sangat banyak utk dishare dan tk pernah sunyi dari mengisi kamus pelajaran kehidupan di kesempatan yang dizinkan-Nya.

Korang sure dh pi blog2 lain citer pasal ramadhan or website2 islamic yg byk2 tuh utk cerita bulan pose kan? Jd tayah la kot cite dh kat sini, Cuma in case yg tkde lagik tuh leyh la dload risalah pose kat sini

DLOAD BULETIN PUASA

*************************************

Cik uwa mmg tolong abah niaga ikan kadang2 sejak balik nih.(Read: kalo ade kat umah and slalu tlg kat pasar malam yg busy aje) tp kadang2 pun pegi Ipoh jugak sebab tlg abg niaga ikan kat sane pulak. Al kisah, di tmpt abg ana niaga nih, ade seekor ibu kucing. Die ni tk hensem apatah lagi cun. Kiranya kucing yg kaler itam, ade tompok kuning and kalau orang nk beli, rasanya org tk beli kaler nih sebab tk lawa lah senang cite.

Mak kucin nih (sorry, kalau sebut kambing ngan kucing mmg slalu silent ‘g’) die nih bukan sebarang mak kucin tau. Abg cik uwa cite, die ni sangatlah keibuan yg tahap ke-7 sebab bukan sahaja anak die yg die susukan, tp mana2 sahaja anak kucin yg dibuang disituh akan disusukan dengan kadar 0% charge. Sampai satu tahap , ada berbelas2 ekor ana kucin die susukan one time. Dasat kan??

Belom cukup lagi, die akan mengigit kaki kanak2 yg nakal mahupun tidak, jika anak kucin itu dimain-mainkan oleh bdak2 tuh. Gile penyayang lah die ni kiranya. Dan yg plg mengagumkan, die siap kejar anjing2 kat kawasan tuh if ade yg berani dekat. Fuuhhh, mak kucin kejar anjing. Boleh bayangkan tk? Garang seyh.

Ntah camne, satu hari tuh ade orang racun mak kucin nih. Jeng jeng jeng. Waktu cik Uwa datang tuh, tgk die monyok aje. Mata merah kuyu-kuyu. Anak kucin nk menyusu pun die siap tak kasik.(mungkin sebab die takut susu die mengandungi racun? Husnuzhon sket ngan mak kucin nih). Gile jahat la org yg racun die.abg ana kata,mybe kene racun sebab org tensen die kasik susu kat anak kucin yg byk2 tuh. Korang pk balik la kan, dah la nk dapat kucin macam tuh punya baik sket punya susah, skali dah ade depe pi racun. Tk logic betoi.(selaku peminat kucin yg setia, agak emotional sket.rasanya Mima turut akan emotional jugak bile membacanya, kan mima kan?).

mana letaknya slogan manusia sebagai makhluk penyanyang dan masyarakat penyayang? Dengki ke sampai nk racun2 mak kucin tuh.kalo tk suke, angkut aje la pi buang tmpt lain ke. Cik uwa tgk kucin2 tuh bersih aje pasal mama die slalu bersihkan.comei2 lagik.comei mcm lala.hehe (promote anak kucin sendiri yg actually bukan kucin real pun.tu pasal bersih..heee)

Tu la, tk direnung ayat dalam surah al-an’aam ayat 38:

Dan tiadalah binatang-binatang yang ada di bumi dan burung-burung yang terbang dengan kedua sayapnya, melainkan umat (juga) seperti kamu. Tiadalah Kami alpakan sesuatupun dalam Al-Kitab[472], kemudian kepada Tuhanlah mereka dihimpunkan.”

Sape kite nk dera kucin atau haiwan2 lain dok? Lain la die tuh berbisa n bawak bahaya ker..tu mmg bleyh bunuh. Tak malu ke mama kucin tuh siap leyh protective kat anak2 kucin, then kasik makan susah payah. Manusia kat Malaysia skang ni pun suka suki aje bunuh anak2 depe. Opah bunuh cucu, anak bunuh mak, suami bunuh isteri dan sebagainya.sampai tk larat nk dengar.

Sesedap rasa membunuh? Tak tahukah meraka betapa indahnya hakikat penciptaan yang Allah jadikan khusus buat manusia? Di firmankan dalam surah As-Sajadah bermula ayat 7 hingga ayat ke 9 betapa penciptaan manusia yang indah (sekadar menyebut satu surah).

Yang membuat segala sesuatu yang Dia ciptakan sebaik-baiknya dan Yang memulai penciptaan manusia dari tanah.”

Kemudian Dia menjadikan keturunannya dari saripati air yang hina.”

Kemudian Dia menyempurnakan dan meniupkan ke dalamnya roh (ciptaan)-Nya dan Dia menjadikan bagi kamu pendengaran, penglihatan dan hati; (tetapi) kamu sedikit sekali bersyukur

Bayangkan bahawa makhluk bersel satu ni banyak.Actually mmg sgt byk kat dunia ni so tayah la bayangkan.smua makhluk bersel satu berkembang biak secara duplicate.kire cam potostat jugak la.ade salinan yg exactly same waktu proses ni berlansung. Kalau nk tau, embrio kat rahim ibu pun cmtuh jugak.die mula2 sel satu aje.pastu duplicate2. kalo ikut logic la kan, tentu le sel2 ni jd bayi yang same.so tkde la jadi bentuk manusia, tp jd bentuk daging beku yg mcm kat pasar malam tuh.

Tapi makhluk bernama manusia nih memiliki rupa bentuk yg cantik.lain2 bentuknye. Ade tinggi ade yg ketot. Ade yg kurus ade yg tembam. Ade cun ade yg hensem dan tk kurang juga ada yg banyak jerawat (ops, no offence ) dan ade yg ade tahi lalat.see, mcm mane lak leyh ade difference? Mcm mane lak proses duplicate yg sepatutnya menjadikan berjuta2 sel yang sama tp jd tk sama pulak?? Jeng jeng jeng

Bile sel sperma ( asal cam doctor lak nih?) dan sel telur bertemu, sel ni jd sel tunggal nama zigot kan. (ala, yg belaja bio tau la nih.ana tk amik bio bio nih) then si zigot akan gandakan diri jd banyak banyak sampai beberapa minggu die dah mule beza2 antara satu sama lain.inilah Keajaiban ciptaan Allah! Setiap sel nih die dah tau tugas die masing2. yg jadi otak akan pegi jd otak. Yg jadi mulut akan jadi mulut etc. tk ingkar plak tuh. Dah Allah suruh tu ikut aje.(baik kan sel nih…tk cam kite). Waktu proses pembentukan ni, 100,000 sel akan bertambah dalam kumpulan sel in one minute only. Subhanallah.

Kalo nk tau lagik kan, betapa hebatnya Allah selaku pencipta Agung, dalam otak ada 100 trillion sambungan sel-sel.So, tuk sel-sel ni buat sambungan 100 trillion tuh, sure la kene ade math yg lengkap and tepat which kalo ikut logic sel-sel ni jauh lebih bijak dari manusia sebab die leyh buat sambungan 100 trillion tanpa masalah pun.tp bukan ke sel-sel nih tkde kecerdasan pikiran even sket pun?

So tak lain tak bukan,sel sel ni actually mendapat perintah dari yang Satu, tanpa tunggu ape2 diorang terus buat ape yg perlu. Diorang tatau pun ape yg diorang buat tuh but then sebab taat perintah dpe ikut aje la.diorang nih sume akan terus bentuk anggota badan manusia dan only stop bile sampai batas akhir kawasan yang harus dibentuknya. Dasat kan? Masya allah.

Kenapa dalam surah2 dalam Al-Quran,Allah akan refer pada pendengaran, penglihatan, hati dan perasaan secara order yang tetap. Tak cayer rujuk surah al-Mukmin ayat 78, an-Nahl 78, al-an’aam ayat 46 etc. mesti ikut order punya.

Sorang doctor ni nama die Dr Keith Moore ckp, waktu fetus tgh develop, mata hanya akan bermula developmentnyer setelah telinga abes dibuat first formnye. Pstuh , otak yg juga centre of feeling and understanding hanya akan bermula development nyer selepas telinga dan mata. Ma sya allah.Fetus ni pulak akan mula develop telinga lepas 22 hari pregnancy pstuh fully functionak lepas 4 bulan.lepas tuh die dah leyh dengar dah sounds kat womb mak die.

See, see. Allah dah tunjuk pun tk ramai yang tahu. Itupun selepas ditiupkan ruh, maka bayi ini mengikat janji setia kepada allah. Lepas lahir aje ramai yang berpaling tadah. Na’uzubillah kita tergolong dalam tu. That’s y kalo orang masuk islam kite tk ckp convert but we say, REVERT. Sbb die asalnya, fitrah nya mmg islam pun. Nak tau more pasal fitrah2 nih pi baca Asas-asas Islam karya UM. (bkn uni Malaya aa)

Indahnya Allah ciptakan kejadian manusia…tp sure la ade sebab kan…tkkkan plak tkde. Rujuk Al-Mukminun : 115,

Maka apakah kamu mengira, bahwa sesungguhnya Kami menciptakan kamu secara main-main (saja), dan bahwa kamu tidak akan dikembalikan kepada Kami?”

Aci nk senang aje. Nk dera kucin, nk curi sana curi sini.tkmo solat.tkmo puasa, bayar zakat idak.penyakit hati berlambak. Mcm tu ke?

“Dan aku tidak menciptakan jin dan manusia melainkan supaya mereka mengabdi kepada-Ku.”

Jelas dinyatakan dalam surah diatas, surah Az-zariyat:56 tuh.clear gile.tk Nampak jugak tatau la.Tk cukup? Ok, pi tgk Surah Fathir: 39

Dia-lah yang menjadikan kamu khalifah-khalifah di muka bumi. Barangsiapa yang kafir, maka (akibat) kekafirannya menimpa dirinya sendiri. Dan kekafiran orang-orang yang kafir itu tidak lain hanyalah akan menambah kemurkaan pada sisi Tuhannya dan kekafiran orang-orang yang kafir itu tidak lain hanyalah akan menambah kerugian mereka belaka.”

Kalau nk hurai ni kang tkleyh stop nih.udah le kot yer..yg tak brape nk faham tuh baca2 la banyak lagi buku. Majalah pun dah banyak yang Islamic dan sedikit Islamic. Tang aurat and tabarruj cover2 girl tuh yang sakit mata sket..eyh bukan sket.sakit mata banyak.


Rujukan:

1)yang cite2 pasal zigot and sel2 tuh amik kat Majalah i bulan September punya.baca lah full version.serius syok gile. Jika anda menyebut masya allah sebanyak berkali2 maknanya anda faham lah apa yang and abaca tuh in sya allah.
2)Yg pasal pendengaran, penglihatan and brain tuh amik kat artikel. Doktor tu tulis kat Journal of the Islamic Medical Association
3)Yang pasl kucin tuh, life exp. (agak poyo) tp terima kasih jugak la kpd abg sulung ku yg tercinta atas sumbangan cerita2 tambahan ttg mama kucin tuh.

**********************************

Next time cite yg lain pulak ye in sya allah. Selamat berpuasa. Semoga menjalani ibadah dengan tekun dan sabar dan moga ramadhan kali ini lebih baik dari yg sebelumnya.

Afwan (mintap maap) salah silap sepanjang tempoh perkenalan di alam reality atau alam maya. Barakallah fikum.

Wassalaam

Salwa Mohd Saleh

A WAHM of 3 boys who wish to be extraordinary.

1 comment:

  1. Anonymous9:52:00 PM

    Askum wbk..

    Alhamdulillah, moga kita semua mengambil pengajaran daripada kisah kucing tersebut. Sian mama kucin.. Kalau nak cerita pasal kucin2 ni banyak tul pengajaran, memang tak cukup satu blog..

    -Kucin Comot-

    ReplyDelete