Singa Padang Pasir

Bismillah walhamdulillah wallahuakbar

Assalamualaikum warah matullah…

Musim luruh….fall… fall datang lg tp inilah fall terakhir sepanjang kembara mencari ilmu disini. (mmg ada lainnya…). Kenapalah agaknya cik uwa rajin sangat menambah entry sekarang? Bukan tkde kerja (istilah yg wujud ke dalam kamus hidupku?) tp sekadar berkongsi rasa.

Hari ini sesuatu yg mengheret minda kembali, ttg PERJUANGAN. Kata orang berjuang itu berbeza mengikut apa yg diperjuangkannya. Hatta memepertahankan rumah juga dikira perjuangan. Tp malangnya makin ramai yg tenggelam dengan istilah perjuangan yang terlalu ortodoks hingga kalau kalimah PERJUANGAN itu terbit, hanya satu bayangan akan timbul… puak extreme pd agama!!

Ala ala alalala alahai. Kesian sungguh lah. Apakah extreme kalau berjuang ttg sesuatu hak? Apakah extreme kalau tegakkan sesuatu yg benar? Adakah extreme bila guna perkataan2 islamik? Atau adakah extreme kalau gunakan perkataan extreme? (abes tuh mana datangnya istilah extreme tu sendiri? Extreme sport tkpe pulak yer..heh)

Terpulanglah pada penilaian kalian. Yg ptg hari ni nk citer ttg satu tokoh yang pernah berkilauan umpama permata di tanah pasir gersang bumi Libya. Kenal? Umar Mukhtar namanya. Umur ketika berjuang tuh dah lanjut sangat tp hebat giler berjuang sampai orang pun kagum ngan die.


Yer la..dah 70 lebih pun steady aje. Bila Mussollini tanya apa perkerjaannya sebelum menentang pendudukan italy ke atas Libya, jawapan general Graziani tu:


“He was a teacher.”


Mmg Umar mukhtar asalnya seorang guru al-Quran (imagine cam pak aji dan mak aji kat kampong tu yang ajar kita ngaji tu). Tp kerana dia tahu penjajahan tu tak diiktiraf dan bersifat menzalimi rakyat Libya, dia bangkit BERJUANG. Satu ketika bila italy hantar kawan baik die time kecik2 dulu, Syarif Al-Gariani utk pujuk die surrender, dia tolak. Katanya kawannya:

“omar, why do you not surrender? obtain the best terms you can from the Italians.My friend, they are the government of this country.”

Jawap Umar:


“No, they take this land by day but by God, we take it back by night. this battle is not being fought in the league of nations.This battle is being fought here on this land.every man has two days.his own day and his children's'day.(referring to the children) yes..yes they are hostages of war but not one of them betrays me.not one has asked me to surrender because they know and i know that if i surrender,i betray them.”



Waktu tu most of rakyat Libya kat concentration camps.many of them died sbb disease etc but diorang ttp tk betray Umar Mukhtar sebab depe tau perjuangan dia atas nama Agama, negara dan bangsa.

Masa ana agak suntuk waktu ni utk elaborate panjang2 pasal umar mukhtar. Kalau cakap kang mau tkleyh stop jd better suruh pembaca2 budiman (ada nada bodek kah?) utk carik sendiri. Bukan apa, kadang2 lebih feel kalau kite carik sendiri and baca and salami sendiri dari dok dengar ape orang kata aje.



Pi la tgk movie The Lion of the desert. (lg elok dari hangpa tgk movie ntah hape2 tuh). Situ banyak maklumat ttg Umar Mukhtar.



Ni antara quote2 best dari filem tu.

waktu libya di pagar dengan wayar2 utk sekat bantuan kpd Umar-
“The wire will win when it tears our spirit. it is God not Graziani who desides what becomes of us.”


















Sewaktu dihadapkan ke General Graziani (stlh ditangkap) –

“soon u will take everything from me and u want me to justify your takes?”
“no nation has the right to occupy another”
“ur money like ur glory is not permanent”
“in ur dark ages, we led the world in learning”
“general, omar mukhtar cannot give u the conquest of Caesar”
“i have not asked u for my life
do not tell the world that in the privacy of this room
i asked u for my life”
“the rope of ur justice is always hanging in front of me, general”

sewaktu sebelum digantung-


“thank you God for letting me die at the hands of my enemy”



And this is my favourite one, ketika Graziani tanye brape lama nk amik masa utk orang2 bawahan Umar utk surrender –

“we will never surrender
we win or we day
and dont think it stops there
we will have the next generation to fight
and after the next, the next
AS FOR ME, I WILL LIVE LONGER THAN MY HANGING”



Ni sumer gambar2 REAL Umar Mukhtar tau. Mmg tegas kan?. Moga banyak lg Umar mukhtar yg akan lahir lepas nih.


Note: tgk lah kalau rajin dan ada masa, buat ulasan psal lain plak. Kali ni serikandi tanah seberang tu aje (bukan oz aaa, indon lah). Satu fact tambahan, suhu tertinggi yang pernah dicatatkan dimuka bumi ini adalah 57.78 darjah celcius..dimana? satu tmpt bernama Azizia di LIBYA .jd hangpa bayang2kan aje la camne Umar mukhtar tu berjuang naik kude tgh panas2 terik bersama pengikut2nya..ingat sonang ka? Try ler naik kude dulu baru tau!!! (susah seyh naik kude tp best..hehe)

Wallahu’alam
Wassalam.

Salwa Mohd Saleh

A WAHM of 3 boys who wish to be extraordinary.

No comments:

Post a Comment