ENTRY menyimpang

bismillahirrahmannirrahim
assalamualaikum warah matullah

semua orang update blog.(<-- alhamdulillah="alhamdulillah" banyak="banyak" br="br" dapat="dapat" dengan="dengan" dikutip="dikutip" entry="entry" esp="esp" housemate2="housemate2" jaulah.="jaulah." jaulah="jaulah" kaitan="kaitan" kalau="kalau" kami="kami" ku="ku" lansung="lansung" mengajar="mengajar" mungkin="mungkin" musafir.="musafir." ni="ni" pasal="pasal" refer="refer" sesuatu="sesuatu" tak="tak" tk="tk" tkde="tkde" to="to" tp="tp" yg="yg">
so nk citer psl something yg terkeluar landasan dari entry2 sebelumnya. abaikan andai tidak berkenaan dgn anda..yaa..anda!

kalau girls auckland bese kot dengar ayat "aiseyh...tk mkn la" OR "haa..kuew tiaw??" tkpun "huuu..sedeynyer" OR "mkn drumstick ke ari ni?".

mula2 tu dulu tk aa perasan sangat fenomena ni. tp sejak dua menjak ni...ketika insan2 liverpool and wellesly sudah mula menujukkan kepakaran memasak yg tk terhingga, maka semakin obvious lah fenomena cik uwa ini.

jd entry ni ditulis atas dua sebab:

1) dah selalu dengar ayat2 seperti ini diungkapkan: "kakwa ni..semua tk makan".."banyak nyer..mana nk ingat"..."wa, ape kata ko tulis ape yg ko makan and suka aje sebab byk sangat yg ko tk mkn" .."len kali list yer..ape yg tk dimakan" . so entry ni utk 'memenuhi' request orang2 berkenaan.

2)ana secara peribadi tk percaya pasal kite boleh judge orang dengan food yg dimakan. cth yg cam kat internet tuh, kalau die suke mkn orange, die sweet, caring etc...SO IN SYA ALLAH tkde masalah utk tulis entry ni.

back to the business.. jd ape yg cik uwa tk mkn??

note: ** sangat2 tk makan .yang lain tu semua boleh diconsider kalau darurat sgt

^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^
drumstick **
limpa **
perut **
ape2 yg digoreng dengan soy oil
ikan tk fresh **
any food yg too oily **
sardin dlm tin yg tk dimasak **
telur rebus

baked beans **
soya (kalo campo cincaw minum la)
tauhu **
taufu fah ** (ni cium bau pun tkleyh)

nasi tomato **
nasi rempah kaler kuning **
nasi rempah ape2 yg byk rempah **
nasi beriani keterlaluan

buah mata kucing **
longan **
duku **
peach
ciku **
buah pai dalam tin
labu ** ( tk kesah la pengat ke hape ke)

kuew tiaw

most of the sayur (dlu lg teruk)
capcicum
tauge
petola **
anything to do with mint **
kentang rebus
segala ulam **
budu **
cencalok **
tempoyak (except gulai tempoyak)


fruit cake **
cake with cream putih **(bday cake)
agar2 with santan
ice cream coklat
any benda yg terlalu manis **
coklat hacks kaler itam **
gula2 asam (yg kat thai tu) **
chips ready salted **(except bluebirds)

kordial2 yg kaler die kuat sgt
air jus yang tk tambah air jus from botol/kotak is sgt manis)
air yg sangat manis (well teh satu cawan plus 2 sudu gula is too manis ok?)


any kind of herbs **
sos tomato yg rasa sgt tomato
acar buah or sayur **
bubur pulut hitam

raisin dalam makanan
pie apple yg manis
cekodok or cucur yg byk minyak **
kopi (kecuali kopi susu yg machine atau kotak)


roti bubuh marjerin ngan gula **(waaa..tkleyh terima)
biskut tart
biskut yg ade cream kat tgh2 **
any biskut yg ade kelapa


^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^
ehehe..not that much kan?kan? tgk lah, kalau lepas ni ade lagi, in sya allah akan di add ler. means entry ni akan berupdate selalu kot?

nota tambahan:

feveret----

breakfast = nasi lemak (dua bungkus pun jalan)
mee = mee goreng mamak n mee hailam
berkuah = laksa (nyam2)
ice cream = stawberi plis
buah = rambutan (ada kuasa megnet melampau)
junk food = coklat,jeruk, sotong kering pangkor etc
meat = seafood please (esp udang)
kueh = kopok leko. sangat2 suke :D
ayam = ayam percik
biskut = biskut arab
sup = miso sup n sup ayam panas
air = fresh oren ais yg baru kene perah
nasi = sushi??
all the time = SAMBAL!!! (tk kesah la sambal belacan ke, ape ke, kalau ada sambal semua jalan. hari2 mkn pun tkpe. ;) )


ok. dah. cukup kot. hountouni arigatou.
wallahu'alam

wassalaam

Salwa Mohd Saleh

A WAHM of 3 boys who wish to be extraordinary.

1 comment:

  1. Anonymous2:46:00 PM

    waa..kak wa suker kepok lekor?is that can be consider as 'kueh'?huhuhu..nnt da balik msia datang le tengganu,nadiah de kepok leko..InsyaAllah..hehehe

    ReplyDelete