baju putih saye...

Bismillahirrahmanirrahim

assalamualaikum warah matullah....

alhamdulillah dengan izin-Nya, hari ni tergerak nak post satu entry setelah lama menyepi.bukanlah menyepi sangat pun...sekadar memenuhi tuntutan duniawi dan akhirat yg tk putus2. ada juga waktu senggang tp kebanyakan dr waktu tu tk terasa nk diisi dengan mengupdate blog.baru hari ni terasa nk menulis...(waktu2 magrib nk tunggu bukak pose ni tk elok study org kata...elok baca quran ke..zikir ke..)etc tp kali ni taip entry blog plak.ish2..

sedar tk sedar....dah masuk penggal kedua ramadhan..maksudnya kalau ade 3 penggal tuh..kire kite ni dh masuk kedua la..pejam celik pejam celik aje...rasa masa pantas berlalu..ahh..itulah hakikat dunia akhir zaman. dalam pd masa yg sama...kami student kat sini bakal menjengah final exam dlm beberapa ketika aje lg..sebtulnya..ade yg dh start paper hari ni pun..tp,saye punye paper in sya Allah start minggu depan.yg peritnya, semuanya dekat2!!

3 nov : ECON 201 -Microeconomics (9.15am - 12.30pm)
5 nov : ECON 204 -Economics of the Internet (2.15pm - 05.30pm)
6 nov: COMPSCI 101 -Principles of Programming (2.15pm - 04.30pm)


ehm...menatap buku dan menjawab peperiksaan bukanlah sesenang memerhatikan jadual exam dgn kelibat mata yg kuyu.dh tk sampai seminggu.dalam masa ni jugak...ramai kawan2 kat sini excited nk balik kampung.nk raye.saye adlh org pertama yg akan balik ..seawal habis pepriksaan..7 nov in sya Allah.

kalau dihitung2.. dah tk sampai 10 hari je lagi..tp secara jujurnya..tk terasa ape pun.tkde terlintas pun excited nk balik msia..boleh siap lupe lagi nanti nk balik msia.punya la parah nya.nk kata bese balik..tk jugak..dh 2 taun tk balik.tp tu la.allah tk campakkan lg rasa excited nk balik.org2 lain pulak yg excited.mak abah,adik beradik..kawan2..semua seronok tanye...siap nk beraya kt umah..ehehehe...salwa..salwa...mmg heartless bab balik kampung..bak kata roe, my housemate.

keyh..cukupla takat tu..entry kali ni nk melayan perasaan sikit.eyh..tkde la layan perasaan sangat pun..cuma nk cerita sket la.dh lama tk bercerita. macam yg semua nmpk kat atas tu..tajuk die cam menarik sket..tatau la menarik ke tak kan..tp tu la..nk cerita pasal baju putih saye.baju putih yg mane? haaa..tu kene tgk..tgk kat bawah ni.(gmbr tkde..tulisan aje la yer).

sejak awal taun ni lagi...saye teringin benar nk memakai satu baju kurung lengkap berwarna putih.berkali2 telefon mak..tanye ade tk lagi baju putih lama saye..tp mak kate tkde..jd terpaksa la menyusahkan mak ...mintak die tolong buatkan pasal tk tertahan nk pakai baju kurung putih.memula mak biasa aje..tp dah lama..makin pelik kenapa la nk sangat pakai..jawapan nyer? ntah.saye pun tatau,mmg teringin sangat nk pakai baju kurung tu..

dulu..sebelum ni ade 2 pasang baju kurung putih.satu tu waktu kecik.penah jugak mintak mak buatkan baju kurung putih.mak pelik jugak rasanya time tuh.tk nak buatkan.takut kot..tp last2 kene bautkan jugak.(tk ingat mak buat psl ikut cakap saye atau sebab khatam quran). time tuh umur dlm 10-12 tahun la dah ade satu baju kurung putih.suka sangat pakai,kalau ade org meninggal..mesti pakai yg tu. sampai penah sekali ade org puji,kata comei.hehe.(bkn tu tujuan sbenar pakai yer..) pastuh.kalau kat sekolah,saye prefect time tuh..kene pakai kain putih dan tudung nya biru.bajunya putih.tp saye suke pakai smeua putih.dari atas sampai ke bawah.ade cikgu yg tanye..kenapa salwa pakai mcm ni? saye jawab..sbb saye suke.saye sorang je pun pakai mcm tu...tp tkde orgnk larang... kemudian masa berlalu...

sampai la saye naik form 3.abg sulung kawen.waktu tu buat khatam quran ramai2 adik beradik.skali lg mak buatkan baju kurung putih.kali ni punya cantik sikit.dan mak buat besar sket.bercorak..tp tenggelam kerana corak tu pun warna putih..berkilat sikit tp tk sampai menarik perhatian.saye sangat suke baju tu.suke bawak time tadarus dibulan ramdhan dengan makcik2 kat surau dekat ngan umah.baju tu banyak kali pakai.thn lama psl mak buat besar kan..

pstuh...saye fly NZ.lps lama2 dah kt sini..awal tahun 2004, terasa nk pakai baju kurung putih balik.yg satu set..lengkap dgn tudung nya skali.dok suruh mak buatkan dah lama...tp mak sebok..so tk dpt buatkan sampai la baru2 ni mak kate dh siap.mak sangat lah pelik kenapa nk sangat pakai baju tu.gelak aje slalunya kalau mak tanye.tp sekarang ni..mmg tk sabar nk tgk dan pakai baju tu balik nanti.pakai utk ape? ntah.tgk la..ape2 majlis yg sesuai.tk semestinya majlis..pakai saje2 pun tkpe..:)

keyh.cukuplah cerita psl baju putih saye.hmm..rasa tk best pulak kalau entry kali ni tk beri ape2 peringatan..hmm..baca la kisah ni ....click Jika kau benar-benar mahu bertaubat!! bagus ceritanya..utk diambil sebagai iktibar..in sya allah.

okeyh yer..sampai bertemu lagik...salam perjuangan dari saye.wallahu'alam.wassalam

Salwa Mohd Saleh

A WAHM of 3 boys who wish to be extraordinary.

No comments:

Post a Comment