peringkat2 utk istiqomah

assalamualaikum... ape kabar blogger2 n netizen sekalian? sehat?ape kabar nikmat islam n iman? baik2? alhamdulillah.harap2 camtu la.seperti yg dijanjikan smlm,hari ni nk update sket blog yg lama terbiar nih.hehehe. cuti utk sem ni bermula gn official nyer ari senin lepas merangkap kelmarin.ingatkan dh cuti2 nih ade la sket kelapangan nyer....rupanya tk jugak..bukan ape...sebok dok bersukan le plak.mungkin bahang sukan olimpik belom reda lagi kot,jadi satu2 sukan nk dimain.

yg peliknyer...kebanyakkan sukan tu pulak kene guna duit..hehehe..'sukan' bowling..'sukan' sega...badminton..sume pakai duit.basketball ngan swimming aje yg tayah.pelikkan? hehehe..nih minggu depan depe ajak pi driving range lak.kat takapuna kot.leyh gak test power...dh lama tk main...tp tu la...kene pakai duit lagik..aduhh....

ok..cukup la tu pasal sukannya...kite pegi yg lain pulak.sepanjang cuti nih sepatutnya dipenuhi dengan keje2 yang tk beres lagi n catch up utk pelajaran yg tertinggal hari tuh.huuuu...jadi nk tak nak kenelah usaha lebih sket lepasni.... teringat pulak pada satu pepatah arab yang ktrg suke guna waktu kat sekolah2 dulu...bunyi nyer lebih kurang camni la..."man jadda wajada, wa man zar 'aa hasada"..maksud die....sape yangberusaha pasti akan

haaa...jadik sape yang nk berjaya tuh kenelah berusaha kan..nk jadik excellent kene la pulak usaha lebey2 sket..except kalo dhgenius...tuh banyak2 kan la sujud syukur pasal tuh dah kategori gifted...tayah usaha banyak pun cepat aje dapat tangkap ape yang die belajar.[sayebukanlah termasuk dari ketegori ini dalam bab study2 ni..hehe]..

tp tu aa kan...sebelum pi tgk pepatah arab ni pun...i'm quiet sure yang korang penah dengar satu ayat quran nih yang maksudnya lebey kurang camni..." Allah tidak akan mengubah nasib sesuatu kaum..melainkankaum tersebut yang berusaha untuk mengubahnya terlebih dahulu". ayat dr surah mana,saya dh lupe..maaf sgt2. jd tu la..nkmenyeru sikit...sesama la kita try berubah...pada yg kuerng sket study tuh...study lebih sket..pada yg mmg tk study...study aa sket2 dulu..pada yg mmg dh rajin...istiqomah lah yer..[istiqomah= melakukan pekerjaan dengan tetap/consistent/berterusan]. cakap pasal istiqomah pulak...

sebelumkita dapat istiqomah dgn sesuatu tu..ade perkara lainkite kene buat dulu..ade 3 stages semuanya..

i) ikhtihlas = yang ni buat keje cam paksa2 dulu.cth nyer study la kan..paksa2 dulu study..then kalo buat solat sunat tuh..paksa2 dulu buat solat tuh..paksa diri sendiri la kan br berkesan sket.

ii) ikhlas = haaa..yang nih kalo dh selalu buat..lama2 jadi cam iklhas aje nk buat semua tuh..tayah suruh...tayah paksa...hati tuh dh rasa nk buat aje..

iii) istiqomah
= haaa..baru le rasa ape yang patutnya dirasakan kalo bab2 ibadah ni...istiqomah akan datang bile hati dh ikhlas nk buat semua mende tuh..kan?:D

erkk...dh cukup panjang tk? pasal ade kejenk buat nih..hehe..stop dulu la yer takat nih..in sya allah..akan cuba sambung secepat ygmungkin...jangan marah ye kalo terlewat sket...:) ilallliqa' wa ma'assalamah.. papai ..wassalam

Salwa Mohd Saleh

A WAHM of 3 boys who wish to be extraordinary.

No comments:

Post a Comment