Tadak Internet

assalamualaikum

fuhh...finally...!!! It?s been nearly a month since I posted my last entry kat diz blog. Im not quite sure wut reason can I give to u guys( para2 pengunjung blog yang sentiasa hampa..hehe) but mybe the easiest one is TADAK TENET.hmmm n of coz heaps of homework, assignments etc.almaklumla..dah masuk 2nd year.no more main2 aight??? Hahaha..hoooopefully.entry kali ni cam banyak aje nk citer tp tk cukup masa..tp baik tulis je kan?..(yea..yeah..wuteva!! <-- br="br" feberet="feberet" phrase="phrase">
Hmmm..tu la.bile dh masuk 2nd year nih terasa sket nk buat betoi2.fair enuf if I say that waktu 1st year dulu,malas ..mmg main abeh la(mengutuk diri sendiri nmpknya)...jd result pun cam kambin gurun je tahapnye. So kalo org lain leyh excellent n got HD y not me? Yea yeahh.go uwa go!!! (diz style is quite familiar to those yg bese mendapat kata2 smgt from me..hihihi) Jadi jom sama2 pulun nk? Jomla korang..jomla.dalam Al-Quran pun telah dinyatakan Allah takkan merubah nasib sesuatu kaum itu selagi dia tidak berusaha utk mengubah nasibnya. Mmg ler dalam pepatah melayu "rezeki secupak tkkan jadi segantang". Tp kali ni kite kene twist sket..(not that twist nari2 aaa) sebagai umat islam yang berpandukan alquran dan as-sunnah, kite percaya pada qada dan qadar dan mesti berusaha utk mendapatkan yang terbaik didunia dan akhirat.tkleyhla nk kata "ala,aku mmg tkde nasibla nk dpt best" ..walhal time tuh tk try pun lagik.


lain la kalo dh try..time tu leyh aa cakap..belum ade rezki..in sya Allah nanti ade la?. Itu yang kita pegang ..tkleyh nk ikut fahaman Qadariah mahupun Jabariah.cite sket la kan dh alang2 ni. Fahaman Qadariah ni diasaskan oleh Mabud bin khalid Al-jhundi dan ade sorang lagi.diambil drperkataan "al-qadar" kerana depe ni percaya perbuatan terjadi dengan kehendak dan kekuasaan sendiri.Jabariah pulak diasaskan oleh jahim bin Safwan di Kufah pada zaman Bani Umayyah.diambil dr perkataan "al-jabar" yang membawa erti digagahi.fahaman ni percaya yang manusia digagahi dan dikuasai sepenuhnya oleh Allah. Dan tak mempunyai apa-apa usaha dalam melakukan perbuatan.

Gitulah basically nyer.sape2 yang nk tau lebey lanjut..silala tanye.tp if u ask me, I only can give u a lil more info coz tkde la banyak sgt ilmu.tanya le org yng lebih arif n alim.nk buat rujukan pun leyh.amik buku text Pendidikan Syariah wa Islamiah form 5.in sya Allah tk berubah lagik kot bukunya macam time ktrg guna dulu2.tatau le kalo dh berubah.

Keyh?cite ape lagik eyh? F.y.i,ktrg(bdak2 petronas Auckland) telah pun berpindah ke apartment yang baru dan apartment tuh sendiri pun br je siap.namanya HARVARD apartment.hang on..hang on..wait a sec..jangan tertipu dgn nama tuh.kami tidaklah ade kait mengait dengan ape2 pun yang berkaitan dgn uni Harvard.nama je lebey. Cite sket la psl umah baru ni kan. We were allocated to each apartment according to our gender!! .haha,of coz la kan..kang pergaulan bebas lak.nggak mau pak,nauzubillah. So satu apartment ade 4 org n ade dua bilik, which obviously means that ktrg share our room la.privacy? huuu..tadak la kot.but nak wat camne.mybe dgn ni leyh rapatkan ukhwah n silaturrahim.amin. katil die double decker.(betoi ke ejaan ni?...wuteva la).

skang dh almost 20 days kot duduk umah ni.quite ok.sempit pun best gak.lupe..alamat umah terpaksa dirahsiakan?bahya maa.nk mintak sndiri.last but not least?my apartment-mates.hmmm org2 nye ceria2 n gila2 belaka.mereka2 itu adalah:cik fara merangkap my roommate ...cik pan atau lebih dikenali sebagai rifhan n cik roe..mereka bedua sebilik tp lain2 katil aa.. Ok2.enuf wif that apartment.we move on wif something else.hmm, bukan cam dh panjang ker? Rasanya la.dh panjang dh ni.stop takat ni ok kot.next time in sya Allah ade mende nk citer sket.tentang my course n papers diz sem.wuhuaa.get ready eyh?.(poyo je bunyik) ..keyh la,,nite sume..ciaws

Salwa Mohd Saleh

A WAHM of 3 boys who wish to be extraordinary.

No comments:

Post a Comment