antara nafsu dan iman

assalamualaikum warah matullah...

ape kabar semua?harap sehat aje.semoga nikmat iman dan islam akan terus kekal dalam diri kita dengan belas ihsan dari Allah.amin.

hmmm...rasa macam dh jadik trend pulak..trend utk update blog setiap sunday.ish2..mungkin akan kekal kot utk beberapa minggu yg akan datang ni..tp mungkin jugak tidak.bergantung kepada idea yg ade dlm kepala.kalo ade tuh..in sya Allah...adalah entry yg bakal dipost.

berbalik pada hari ni punya entry..tkde 'tema' khusus pun cuma nk ajak2 korang mengimbas ape yg dh jadik minggu ni.kalau brape hari yg dulu2..kita dikejutkan dengan kes kematian seorang budak berumur 2+ tahun.kes dera.sape dera?mak die.kalau pk2 balik...mmg la ade sedikit unsur 'macam bangang' yg terdetik kat hati ini.[mungkin emos time tuh].ape ke tkde keje lain nk buat selain dr nk dera anak die?abeh keje dh kot.tp tu la..

selang beberape hari lps tuh...kes dera saudari nirmala bonet yg disifatkan sebagai"kes dera paling teruk pembantu rumah".die seorang gadis indon yg mentah lagik.dh aa kawan tu duduk kat msia,jauh ngan family.dtg nk keje,alih2 kene tibai.ape punye 'bangang' punye manusia yg buat tu.[skali lagik emos..sorry ye korang].kalo ikut hati...meluap2 marah.ingat kain ape nk seterika2??? baca paper esok harinya,kuar mcm2 citer.ade yg suruh dera balik majikan die tuh sebijik cm die buat nirmala.[bagus gak kan idea tuh?? biar die rase sket sakit ke tak kene seterika] tp kite org Islam.tkleyh pakai sedap ajinomoto aje nk hukum cenggitu.ade la cara die.biar la org yg lebih arif yg uruskan.ape pun hukuman yg bakal kene kat org2 itu,moga dpt jadi pengajaran kepada semua org..

tp tu la..terpikir gak,asal la nk dera2 org.cuba kalau marah sgt tuh...bawak istigfar ke..solat ke..wuduk ke..tkpun kalo yg non-muslim/muslim sendiri yg rasa kalo die marah,dan nk menibai/meghentak/menghacurkan/menumbuk dan perbuatan yg seumpama dgnnya tuh..tibai aje la kusi ke,meja ke..hentak la lemari ke.kalo tkmo rugi..tumbuk aje dinding.abeh citer.yg lanyak anak orang/sendiri apehal?

lps marah2 ni..imbas balik.rupanya kesedaran sesetengah manusia dlm masyarakat kita ni masih ditahap yg tk best.teruk pun actually.mungkin bagi sesetangah mereka nih mengalami gangguan emosi..tk brape betoi pemikirannya.tp bagi sesetangah yang lain,rasa kemanusiaan tu dh ilang.kejam,brutal,sadis...dh sampai tahap cam most askar amerika ngan yahudi pulak.


bukan kes dera aje.banyak lagi kes lain yg melibatkan keruntuhan akhlak..which is korang pun tau kan.tkmo aa tulis sape.aib orang.tk elok hebah2 doe..kalo maju tp akhlak down pun tk best gak.nanti cam negara2 yg kat blah barat tu.kalo soal balik pun best gak.mana peginya sopan santun yg terkenal dlm masyarakat melayu satu ketika dahulu? mana luhur budi yg terselit dalam pantun seloka waktu kita belajar time kecik2 dulu? jawapan...: tepuk dada,tanya iman.

sebelum berundur...nk kongsi sedikit...beberapa bait sajak yng mungkin boleh dishare bersama.yg nak versi full boleh pegi entry >wanita acuan Al-Quran yang ade kat Tazkirah online.

Istimewa buat puteri-puteri Hawa kesayangan
Adam)


Bersabda Rasulullah SAW:
"Sebaik-baik perhiasan di dunia ini adalah wanita
yang solehah."

Perempuan yang aku sayangi
Adalah pencinta agama Tuhannya
Yang mengalir rasa cinta.. takut dan harap
Terus menguasai perjalanan kehidupannya
Dari waktu ke waktu
Sehingga perjanjian antara jasad dan nyawanya
berakhir

Perempuan yang aku rindui
Adalah yang di mata dan wajahnya
Terpancar sinar nur Ilahi
Lidahnya basah dengan zikrullah
Sentiasa muraqabah
Setiap waktu sibuk membaiki diri
Di sudut hati kecilnya sentiasa membesarkan Allah


wallahu'alam
wassalam

Salwa Mohd Saleh

A WAHM of 3 boys who wish to be extraordinary.

No comments:

Post a Comment