Alhamdulillah..



Assalamualaikum warahmatullah....
waktu sedang menaip ni, terbayang lg tadarus yang baru sahaja selesai.alhamdulillah,percubaan pertama utk menyambung kembali tadarus di bulan ramadhan yg lalu nampaknya membuahkan hasil yg sgt2 memberansangkan.hampir semua datang.hanya beberapa kwn2 yg tk hadir.itupun rasanya kerana masalah 'uzur syarie'.biasalah...org perempuan.:).

basically tadarus ni kami buat secara ringkas.dimulakan dgn membuka majlis diikuti bacaan ummul Furqan beramai-ramai seterusnya beberapa ayat Quran.kemudian bacaan diteruskan dengan bergilir-gilir sambil disemak oleh rakan-rakan yg lain.usai bacaan Al-Quran,diikuti pula dgn bacaan Tafsir dan sedikit penerangan tentang ayat-ayat yg tlh dibaca.

Tak sangka utk tadarus yg pertama ni tlh memakan masa selama hampir 2 jam!! mungkin kerana semua ahli usrah yg nmpk sgt bersemangat sampai tk henti2 mengajukan soalan sewaktu ayat-ayat dr surah Al-Baqarah ayat 221-232 ditafsirkan.mana yg mampu dijawap dan diyakini akan jawapannya,tlh dijawap.mana yg tk yakin,simpan dulu.bincang dgn org yg lebih arif akan selok belok agama sebelum diterangkan kembali.

hmm..cukup ckp pasal tadarus.cuma harap lps2 ni akan sentiasa cam ni.amin.mlm ni mlm jumaat.maknanya esok jumaat n in sya Allah,harap2 leyh publish blog ni utk tatapan umum.kalau masih ade yg tk puas hati (besela..org cerewet) in sya Allah akan ditmbh so extend sket tarikh publih tu supaya jd ari sabtu.tgk la dulu macam mana.

rasa mcm dh banyak sgt masa spend utk blog ni.cukup-cukup la kot.macam kata sorang sahabat ni,"yang penting kandungan nya...bukan luaran.luaran tu sikit-sikit cukup la...".senyum bila dgr die cakap macam tu.betul tu.terima kasih kerana ingatkan.jd rasenye dh cukup kot 'luaran' utk blog ni.

alhamdulillah,td dpt siapkan assignment so sekarang kene buat elok-elok utk test stats pulak.bukak2 uni aje trus ade test.masya Allah.harap-harap boleh buat yg da best utk test nanti.in sya Allah.kene ada usaha,doa tmbh tawakkal...baru ade umph...ye tak?...YE!!

hmm..cukup rasanya celoteh sampai sini aje.esok dgr lg ye..SPECIAL edition punye...---> perasmian blog salwasaleh....hehehe.
wassalam

Salwa Mohd Saleh

A WAHM of 3 boys who wish to be extraordinary.

No comments:

Post a Comment