Al-Quran Tag yang lengkap dan murah: Al-Quran Tag Mujam


Assalamualaikum wbt

Hari ni saya ada berita baik untuk pembaca setia dan semua followers. Tapi sebelum tu saya nak cerita sesuatu yang baik dulu. Kiranya semuanya terbaik la hari ni in sya Allah hehehe.

Ingat tak dulu, waktu Nuzul Quran dua tahun lepas, saya ada kongsikan satu video di mana saya tunjukkan kesemua koleksi Quran kegemaran saya dan sebab-sebab saya suka setiap satu dari koleksi tu. Dan kalau perasan, carta pertama diungguli oleh sebuah quran saya yang penuh dengan tag!

Saya buat sendiri tag tu, mula tahun 2003 macam tu lah. Beli sticker sendiri, lepas tu tulis ikut kategori yang saya sendiri cipta misalnya tauhid, feqah, akhlak, hokum, favourite verse dan sirah. Setiap kategori tu tag warnanya berlainan supaya senang nak buat reference dan cross-reference. Haa gituh. Gigih la tulis satu persatu dengan marker pen dan memang penuh quran tu dengan tag.
Add caption

Pengalaman peribadi saya, dengan adanya tag tu, sangat mudah nak rujuk surah-surah dan ayat apa untuk sesuatu perkara. Malah boleh pulak saya tengok sekali imbas sahaja untuk cari mana satu ayat berkaitan sesuatu peristiwa, misalnya pembukaan kota mekah, kisah nabi khidir dan sebagainya.

And to be honest, kita akan rasa lebih sayang dekat Quran (dan agama kita) dan rasa ‘dekat. Susah nak explain macam mana feeling tu tapi itulah rasanya.
Berita baiknya, sekarang ni lebih mudah dan dimudahkan urusankan kita untuk dekat dengan quran. Tak perlu lagi susah payah nak tulis comot-comot atau nak kena pulak cari pen marker dan make sure tag tu kat tempat yang betul.

Now kita dah ada Quran Tag dah.

So, apa istimewanya Quran Tag Mujam tu?


Quran Tagging Mujam ni macam yang saya cerita kat atas tu. Ada tag pada ayat-ayat yang telah letakkan mengikut kategori dan apa yang dimaksudkan. Yang bestnya sebab Quran Tag Mujam ni ada terjemahan per kata. Maksudnya setiap satu kalimah Bahasa arab tu, kita tau apa terjemahan dia dalam Bahasa Melayu. Jadinya secara tak langsung kita dapat juga belajar Bahasa Arab yang tinggi (Bahasa Quran) sedikit demi sedikit.


Bukan itu sahaja, Quran Tagging Mujam ni ada sokongan tambahan seperti Hadis Sahih, ada Asbabun Nuzul, ada Riyadus Solihin jadi sambil kita baca tu, kita boleh tahu juga maklumat tambahan untuk ayat-ayat tu.

Jangan risau, Quran Tag Mujab disertakan dengan indeks. Indeks dia versi Tematik. Maskudnya nak tengok topik apa, just pergi je topik yang dikehendaki kemudian bpleh tengok mukasurat mana yang ada topik tu. Makanya, sangat sesuai lah untuk kita bertadabbur dengan kawan-kawan kita, dengan keluarga kita , ahli kejiranan, kawan satu surau untuk satu satu topik pilihan.

Contohnya kan, kitab oleh pilih untuk discuss pasal peristiwa perubahan kiblat, pasal doa agar diterima taubat, pasal haji, pasal kewajiban berpuasa, pasal silaturrahim atau tentang pembahagian faraid misalnya. Banyak yang kita boleh baca bersama-sama. Oh ya, pemberitahuan, ini tidaklah pula bermaksud kita sudah boleh bertauliah untuk beri kuliah. Tidak. Hanya perkongsian. Untuk yang sebaiknya, di jemput para ahli agama bagi membahaskan topik-topik berkaitan hukum dan sebagainya.


Add caption

Berapa jenis Quran tagging yang ada?


Oh, ada tiga jenis semuanya. Dan semua bersaiz A5. Mudah sangat untuk dipegang

174 tag + 30 tag Juzuk
198 tag + 30 tag Juzuk
396 tag + 30 tag Juzuk

Warna pun banyak, boleh pilih nak warna :

1-Hijau
2-Pink
3-Merah
4-Biru
5-Turqoise
6-Hitam
7-Coklat 
Macam-macam warna ada

Kenapa kena beli Quran Tag Mujam?

Sebab pertama, kita nak dekat dengan Quran lah kan. Kita nak tahu lebih lanjut dan dalami maksud serta info tambahan pasal ayat-ayat yang kita baca. Kalau dah suka, kita boleh juga jadikan sebagai hadiah untuk keluarga dan kawan-kawan kita. Bungkusannya kemas, jadi boleh dijadiakan hadiah istimewa. Tagging nya pun kemas dan tersusun, siap ada indeks dan berwarna-warni.

Malah paling penting sekali, size dia mudah pegang. Senang nak pegang dan letak dalam handbag atau beg-beg yang kita pakai sebab tak berat dan very handy.


Add caption

So, macam mana nak beli Quran Tag Mujam ni?


Harganya sangat-sangat berpatutan. Dibawah ini ada kod diskaun untuk anda tebus ya.

Untuk buat pembelian, boleh ke Instagram KAFE QURAN atau FB KAFE QURAN untuk order dan lihat infromasi lanjut atau whatsapp sahaja terus ke talian Whatsapp 011-13020359 untuk buat pembelian.


Harganya?


174 tag + 30 tag Juzuk : RM115
198 tag + 30 tag Juzuk: RM135
396 tag + 30 tag Juzuk: RM205

NAMUN, TAWARAN ISTIMEWA UNTUK SEMUA FOLLOWERS SAYA, GUNA KUPON INSPIRASIKQ20 DAN ANDA LAYAK TERIMA DISKAUN SEBANYAK 20%!!!

HANYA VALID SEHINGGA HUJUGN FEB 2020 SAHAJA!!

Jadinya, quran tag anda boleh miliki dengan harga tidak sampai RM100 pun!
Jangan tunggu lagi, segera Whatsapp dan order, dan jangan lupa kupon code anda ya!

Love,
Emak Salwa

No comments:

Post a Comment

Instagram