Tips cara pakai tanjak dengan betul dari Owner Tanjak Momazing (Usahawan PeDAS)

Assalamualaikum semua

Ini siri kedua dalam pengenalan kepada bisnes tanjak yang ohsem by Tanjak Momazing.  Kepada yang terlepas siri pertama, jangan risau. Boleh je pegi link ni untuk belek-belek dan kenal Tanjak Momazing dengan lebih mesra gituh.

Mari beli tanjak melayu murah secara online!

Ok, so sekarang katalah korang dah beli dah pun tanjaknya, lepas tu dah unbox atau nak buat video unbox bagai, sekalinya tak reti nak pakai, agak tragis la juga kan? Hahahaha

So jangan risau, saya nak kongsikan terus macam mana cara nak pakai tanjak Momazing ni dengan betul. Jangan tatau, ni tips datang turun dari petala langit ketujuh dari owner Tanjak Momazing sendiri tau! 


cara pakai tanjak dengan betul, cara pakai tanjak kanak-kanak, cara pakai tengkolok, cara pakai tanjak jebat derhaka, cara pakai tanjak pengantin, cara pakai tanjak mahkota alam, cara pakai tanjak nakhoda trong, cara pakai tanjak dendam tak sudah, cara pakai tengkolok silat cekak, cara pakai tengkolok pengantin
Owner Tanjak Momazing - En Zulqarnain bersama anaknya

Dengan tips yang ada kat bawah ni, kompem hensem dan bergaya kalau korang ikut tips nih:

Tips 1:
Letak tanjak di atas kepala dengan tenang dan pastikan terletak.

Tips 2:
Korang kene laraskan saiz Tanjak Momazing tu mengikut kesesuaian saiz kepala korang supaya rasa selesa di pakai. Kalau hensem tapi menaggung derita pun tak guna jugak kan? Hahahaha. So, korang dah letak tu, korang kene ejas la. Tolak atau tarik bahagian simpulan tanjak. Simpulan tanjak tu btw kita panggil PUCUK ye.


Yang menegak tu kita panggil Pucuk.

Tips 3:
Pastikan simpulan  berada di kedudukan kanan kepala atau betul² berada di belakang cuping telinga kanan. Kenapa penting? Sebab ini ada maksud dia tersendiri ikut gaya pemakai okehhhh.

So contoh, if pucuk tu ada kat sebelah kanan atau belakang cuping telinga kanan, maksudnya pemakai tu benar² selari dan seiring mengikut arahan Pemerintah ( Sultan) , taat dan
setia kepada Raja & Negara (haa jangan main-main)

Kalau la korang pakai tetiba Pucuk tu berada belah belakang kepala maksudnya dia nak derhaka, memberontak dan takmau ikut pemerintah waktu tu. Fuh deep ok. Sebab tu ada orang memang yang cari juga cara pakai tanjak Jebat Derhaka. Sebab cara pakai memang lain daripada cara yang biasa.

Kalau pakai belah kiri cuping telinga kiri pun dikira pemakai tu tidak selari dengan pemerintah/Sultan pada masa itu. Dan dianggap tak 'ngam' lah a.k.a derhaka.

Abes, kalau Pucuk dia tu kat dahi depan kepala jadi maca mana? Haa yang ni maksudnya dia ni tekad dan sanggup bertarung dengan musuh dan sesiapa pun. Macam Adi Idop Agi Ngelaban jugak lah kiranya. Sebab tu kalau u ols tengok pesilat ke kan, contoh macam orang pakai tengkolok silat cekak, dia pakai Pucuk tu betul-betul depan kepala.

Menarik kan ilmu ni?

Tips 5:
Sentiasa pakai molek. Letak pun tempat yang elok dan bersih dan bukan atas lantai. Tanjak ni adalah simbolik juga kepada penghormatan kita. Macam kita buat kat kopiah dan songkok takde suka suka nak letak merata, macam itulah juga tanjak.


Apa beza Tanjak /tengkolok/ destar?

Dah alang-alang cerita ni kan. Hmm actually semua tu adalah benda yang sama secara kasarnya, tapi bezanya adalah:

1) Tanjak ni keras dan tak boleh dilipat
2) Tapi Tanjak yang boleh dilipat,lembut tu di panggil tengkolok
3) Tanjak yang keras,Tak boleh dilipat Dan di tambah dengan kerongsang jata negeri,pangkat di
Tanjak ia dinamakan Destar. ( Contoh : Agong Dan sultan negeri²)


Ni contoh yang siap ada kerongsang

Haaa, okeh?
Nanti kita letak video pulak lepas ni. 

Kalau ok, korang baca pulak sambungan dia kat siri ketiga Tanjak Momazing dekat sini untuk melengkapkan pengetahuan korang pasal Tanjak okeh?

---

Love,
Emak

No comments:

Post a Comment

Instagram