Tips: Cara saya handle social media

Assalamualaikum wbt

Haa harini just nak kongsi a very simple tips macam mana saya spent time setiap hari dengan social media platform. Mana tahu mungkin berguna untuk ols juga kan.. 

1. Pertamanya kena tahu why you use it. Ada orang memang meniaga di sm, so banyak masa akan spent kat situ (untuk meniaga la harapnya). Ada orang just nak bersosial tapi biasanya terbabas berjam-jam tanpa arah tuju (baca: menghabiskan masa). Saya? Untuk berkongsi. Jadi saya spent masa mostly menulis dan reply komen di post yang saya tulis. Bukan untuk menerawang sesuka hati.

2. On average saya spent about 30 mins to 1 hour per day on sm. Yes. Tak banyak. Sebab saya selalu nak share dan update apa saya buat. That' all. Since saya mainly kt fb, so ig kadang tu seminggu tak bukak pun ada. Twitter langsung tak pakai. Again, u have to know kenapa you use any social media then baru tahu berbaloi ke tak spent time.



3. Sebab tu saya kadang boleh terlepas pandang orang tag, orang komen, lupa reply, lupa nk like, tak jenguk wall orang. Jangan kecik hati. Sometimes I do read randomly whatever yang terlintas dan sy akan like or komen ketika itu. Biasanya kt traffic light or waktu tengah beratur beli food. Bukan sombong, tak. Sy just have other priorities in my life.

4. Abes tu nampak saya mcm selalu je ada? Haa itulah kelebihannya. Hahahhaa. Sy post je. Tengok komen or reply tu sy buat ketika macam point 3 tu. Sebab tu nampak macam sentiasa ada. Sebenarnya tak.

5. Sebab tu la kalau setakat beribu notification on activities ke or friend requests ke or pm ke jadi lambat nak reply. Tak dan. Jangan marah or kecik hati. Mesej je semula dan tanya

6. Ada pun ketika ini saya tengah tunggu peserta Forum untuk sampai ke Dewan conference yang di jadual kan bermula jam 10. Saya panel, dan jam 8.30 dah sampai. So saya buat keje opis dulu sikit. Then 15 minit ni sy main la sm. Hahahhaha.

Haa cenggitulah urus masa.

Perlu tahu prioriti dan bijak atur.
Afterall , u know urself better!!

Salwa Saleh

A WAHM of 3 boys who wish to be extraordinary.

No comments:

Post a Comment