Imran yang patah hatinya

Imran yang patah hati (sedangkan Emak hancur hatinya)

Awal minggu lalu, ketika dalam kelam kabutnya jadual kami berdua, saya membelikan dua pasang persalinan superhero untuk Imran dan I'jaaz pakai ketika majlis sambutan hari kanak-kanak. Sengaja saya sorokkan dari pengetahuan mereka. Saya dan suami berpakat, malam sebelum itu baru nak berikan sebagai hadiah hari jadi.

Lucu juga mulanya bila mereka tak putus-putus merancang 'apa nak pakai'. Nak pakai baju taekwondo lah, nak pakai jaket lah, nak pakai bedak putih jadi Joker dan macam-macam lagi. Saya biarkan mereka berimaginasi.

Pagi itu juga baru saya teringat untuk membeli kek kerana ada sambutan hari lahir juga. Saya hubungi jiran, minta kek coklat moist tetapi sudah habis, yang ada hanya red velvet. Saya setuju kerana sangka saya jika potong kek sudah cukuplah buat Imran nanti.

Malam itu dengan penuh seronoknya mereka menerima 'surpise' baju Spiderman. Memeluk dan mengucap terima kasih beserta 'I Love You'. Hampir tak tidur malam mungkin kerana excited. Saya pula menjahit serba sedikit accessories untuk dikenakan sebagai Wonder Woman. Dan subuhnya, mereka bangun jauh lebih awal, siap-siap mengenakan custom, saya juga berbuat yang sama sebagai tanda sokongan.

Makanya pergilah kami bertiga ke sekolah. Seperti biasa, ada perhimpunan dahulu, sedikit ucapan dan kemudian tibalah waktu sesi memotong kek beramai-ramai. Biasanya kek akan di letakkan di atas kerusi panjang dan setiap kelas dihadkan boleh membawa sekitar 3 biji kek sahaja bagi mengelakkan pembaziran.Saya berserta dua orang lagi ibubapa kelas yang sama dengan Imran menangkap gambar mereka berbaris untuk memotong. Imran kelihatan bangga dan seronok.

Sehinggalah ketika ingin dipotong keknya, saya perasan pisau kek tidak ada. Hendak tak hendak, kena tunggu kawan yang lain habis potong dahulu. Saya minta dia bersabar. Terlupa pula nak check di kotak kek semalam.

Ditakdirkan, kek sebelah Imran adalah kek Choclate Indulgence dari Secret Recipe. Di sebelah satu lagi kek coklat. Makanya ramai yang memandang ke arah situ. Setelah kawan Imran habis memotong kek coklat, saya pinjam pisaunya dan minta Imran potong.

Imran potong dan meletakkan sepotong di atas piring kertas. Kemudian Imran mempelawa seorang kawan untuk merasa kek Red Valvet tersebut. Kawannya menggeleng. Saya masih memerhati. Imran mempelawa kawan yang di belakang pula, masih menggeleng. Dan begitulah seterusnya. Mereka semua beratur di barisan kek 'chocolate indulgence' dan tidak mahukan kek Imran.

Imran sangat sedih, meluru ke depan semula, meletakkan pinggan dengan sepotong kek tersebut, dan berlari menjauhi tempat perhimpunan. Saya tahu, Imran pastinya sangat kecewa. Hatinya yang lembut dan mudah terguris mesti sudah luka. Dia cuba. Saya tahu. Dan dia kecewa bila pelawaannya tidak bersambut.

Saya yang memerhati kesemua gelagat tadi, lebih tersiat-siat hati. Saya faham benar rasa Imran ketika itu. Saya ambil pinggan dengan sepotong kek tadi, dan kemudian berlari cuba mencari Imran.

Saya cari di ruangan koridor, tiada.
Saya cari di kantin, tiada
Saya cari di kelas Imran, juga tiada
Saya pusing sekolah, pun masih tidak jumpa.

Akhirnya saya putuskan untuk kembali ke kerusi panjang, menghadap kek yang langsung tidak sentuh sesiapa. Saya tercegat disitu, menunggu jika Imran kembali semula sambil memerhatikan alas kek chocolate indulgence yang tinggal alas sahaja.

Hampir sepuluh minit, Imran muncul kembali dengan air mata masih berjuraian di pipi. Saya terus merapati, memeluk dan mengusap belakang badannya. Imran terus menangis.

"Imran nak kek coklat yang neni buat."

"Imran jangan sedih. Ini semua salah Emak. Emak tak sempat nak beli kek coklat yang macam neni selalu buat. Yang macam Imran selalu suka. Nak balik seremban pun tak sempat. Salah Emak beli kek yang orang tak nak. Nanti kita cuba lagi, minta Neni buatkan ok?"
Apa lagi yang saya boleh buat. Anak-anak ini ada preferance, mereka tentulah mahukan kek yang lebih menyelerakan bagi mereka. Dan saya belajar hari itu, red valvet bukanlah keknya.

Imran pula sedang kecewa dan saya pula sudah remuk hatinya. Mengaku bersalah dalam situasi ini, lebih memenangkan dan menenangkan.Mujurlah selepas itu, semuanya kembali OK. Dan tengahari selepas pulang dari sekolah, saya barulah memberi nasihat kepada Imran.

"Bukan semua yang kita ada, kita berikan, akan orang terima. Ada masa kita akan ditolak. Direject, dipersenda mungkin. Tetapi tetaplah berikan kebaikan. Jika tak ada yang nak, mesti ada orang lain yang nak. Imran kena terus kuat"
Dan itu nasihat untuk diri sendiri juga.
Hati Imran sudah mula bercantum, dan hati Emak berbunga sekuntum!

No comments:

Post a Comment

Instagram