Adam Rayqal - Dilema - Redha

Assalamualaikum wbt

Tentunya ramai terjentik emosi sejak dari malam semalam apabila mendengar berita tidak enak dan sangat mengejutkan seperti ini. Walaupun bukanlah pertama kali kes seumpamanya berlaku, ianya tetap umpama sembilu menghiris hati kita kerana mangsa adalah bayi yang tidak tahu apa-apa.

adam rayqal, adamrayqal, kes adam rayqal, adam rayqal meninggal dunia,


Rata-rata di whatsapp group yang saya lihat, keluhan dan kesalan para ibu yang semakin trauma untuk menghantar anak ke pusat jagaan dan pengasuh. Ya, sudah tentulah ianya meninggalkan kesan.

Namun, janganlah pula kegusaran dan kesedihan mereka ini ditambah garam ke atas luka, dengan ada yang menceritakan, kerana itulah mereka sendiri yang menjaga anak di rumah dan sanggup berhenti kerja.

Benar, itu tindakan terpuji. Cuma bukan semua mampu berbuat yang demikian. Ada ibu yang penuh tanggungjawab fardu kifayah, ada yang perlu bekerja, ada yang tinggal seorang diri menyara keluarga, ada yang tersepit bertahun lamanya.

Berhenti kerja atau bekerja dari rumah juga bukan perkara mudah. Cabarannya tak kurang dasyat dengan ibu bekerjaya. Saya dapat confirm kan ini kerana sudah berada di kedua-dua kasut. Tidak ada istilah siapa paling menderita atau paling susah atau paling letih. Sama-sama ada cabaran dan kelebihan.

Berdoalah sebanyaknya untuk pilihan dan laluan terbaik.
Dikala kita telah memilih pengasuh, biarlah setelah istikarah dan kerja memilih yang teliti dan benar-benar dipercayai.

Bilamana tidak dapat terbit lansung rasa percaya, dan tangan sendiri yang mahu menjaga, doalah pula urusan dipermudahkan untuk berada di rumah yang penuh cabaran. Dan redha atas apa yang ditentukan.

Bangun dan pujuklah sesama kita
Bukan menjatuhkan dan mendabik dada

No comments:

Post a Comment

Instagram