Ramai ibubapa yang sedikit sangsi bila timbul bab pemakanan solid anak ni. Ada yang bercanggah pendapat. 4 bulan la, setahun la, dua tahun la, ade pulak yang baru 2 hari dah bagi makan! Erk?

Jadi hari ni, Emak anak tiga ni nak cerita sedikit la tentang panduan untuk tahu bila waktu sesuai untuk bagi bayi anda start makan.

Secara umumnya, saya sangat menyarankan usia bayi SEKURANG-KURANGNYA 6 bulan sebelum anda mula memberikan apa-apa selain susu ibu/susu formula. Okeh?
So, come let's check this out

Melihat tanda-tanda bayi bersedia utk makanan  • Bila bayi anda dah ready utk makan solid bila boleh kawal kepala dia dengan baik. Dia boleh steady aje tegakkan kepala dia. 
  • Dah boleh kawal lidah dia supaya bila kita letak makanan, dia boleh telan dan tkde la stay aje dalam mulut dia.
  • Boleh duduk bila di support. Pakai la kerusi yg mcm bamboo seat tu ke, atau highchair ke.
  • Mengunyah atau mengunyap walaupun tkde gigi lagi asalkan dia boleh tolak ke belakang mulut dan telan.
  • Bila berat dah bertambah. Itu tanda jugak tu yang dia ready nk makan tau!
  • Bila dia tunjuk yang dia dah mula lapar dan kerap menyusu
  • Bila dia tengok kita makan, mulut dan mata dia pun macam nk makan sama sambil tangan cuba mencapai apa yang kita dok makan tu

Untuk yang baru nk  mula memberi  makanan, saya sarankan mulakan dengan puri terlebih dahulu walaupun tkde guideline jelas nak bagi anak kelompok makanan apa yang patut dimulakan. 

Contoh puri adalah lobak merah, kobis bunga, kentang, buah pear, epal, pisang dan banyak lagi dalam kelompok yang anda boleh buat sebagai puri. Berikan secara sedikit demi sedikit dan pelbagaikan. Ok?

Oh satu lagi, tak perlu pun nestum ke cereal ape ke
Berilah bayi anda sesuatu yang fresh dan dibuat anda sendiri. Tak susah pun
Saya ada kongsikan di sini:


Dilain entry saya akan ceritakan pula bagaimana cara kita nk introduce solid food ni secara lebih terperinci ye in sya Allah

Love,

Salwa