Sihat cara Rasulullah


Assalamualaikum

12 Rabiul Awal datang lagi. Tarikh ini sudah menjadi sesuatu yang sinonim kepada semua umat islam kerana pada tarikh inilah Rasul Terakhir yang diutuskan Allah telah dilahirkan dimuka bumi. Didalam tarikh masihi, baginda Rasulullah diputerakan pada 12 April Tahun Gajah atau bersamaan dengan 571Masihi.

salwasaleh.com menggalakkan para pembaca kami untuk memperbanyakkan selawat, bukan dihari ini sahaja tetapi dihari-hari yang lain sebagai tanda cinta kita kepada Nabi Muhammad s.a.w
Mungkin juga ramai yang tidak tahu bahawa pada tarikh yang sama, Rasulullah wafat dalam usia 63 tahun qamariah.

Bersempena dengan Maulidur Rasul ini, kami ingin berkongsi serba sedikit amalan kesihatan baginda Rasulullah tercinta supaya dapat di ikuti oleh kita semua.Bukan fizikal semata-mata, rohani pun dijaga. Bagi yang ingin tambahkan tenaga dan perlukan supplement tambahan, jangan segab-segan hubungi kami di salwasaleh.com ya!

Post ini bersumberkan laman web Aku Islam

Jom sihat cara Rasulullah!!
Ini adalah cara Rasulullah menjaga kesihatan diri agar tetap sihat

SELALU BANGUN SEBELUM SUBUH
Rasulullah mengajak umatnya untuk bangun sebelum Subuh bagi melaksanakan solat sunat, solat fardhu dan solat Subuh secara berjemaah.
Hal ini memberi hikmah yang mendalam antaranya mendapat limpahan pahala, kesegaran udara subuh yang baik terutama untuk merawat penyakit tibi serta memperkuatkan akal fikiran.

AKTIF MENJAGA KEBERSIHAN
Rasulullah sentiasa bersih dan rapi. Setiap Khamis atau Jumaat, Baginda mencuci rambut halus di pipi, memotong kuku, bersikat serta memakai minyak wangi.
“Mandi pada hari Jumaat adalah sangat dituntut bagi setiap orang dewasa. Demikian pula menggosok gigi dan pemakai harum-haruman.” (HR. Muslim)

TIDAK PERNAH MAKAN BERLEBIHAN
Sabda Rasulullah yang bermaksud: “Kami adalah satu kaum yang tidak makan sebelum lapar dan apabila kami makan tidak terlalu banyak (tidak sampai kekenyangan).” (Muttafaq Alaih)
Dalam tubuh manusia ada tiga ruang untuk tiga benda: Sepertiga untuk udara, sepertiga untuk air dan sepertiga lainnya untuk makanan.
Bahkan ada satu pendidikan khusus bagi umat Islam iaitu dengan berpuasa pada Ramadan bagi menyeimbangkan kesihatan selain Nabi selalu berpuasa sunat.

GEMAR BERJALAN KAKI
Rasulullah berjalan kaki ke masjid, pasar, medan jihad dan mengunjungi rumah sahabat. Apabila berjalan kaki, peluh pasti mengalir, roma terbuka dan peredaran darah berjalan lancar.
Ini penting untuk mencegah penyakit jantung. Berbanding kita sekarang yang lebih selesa menaiki kenderaan. Kalau mahu meletakkan kenderaan, mesti letak betul-betul di hadapan tempat yang hendak kita pergi.

TIDAK PEMARAH
Nasihat Rasulullah ‘jangan marah’ diulangi sampai tiga kali. Ini menunjukkan hakikat kesihatan dan kekuatan Muslim bukanlah terletak pada jasad, tetapi lebih kepada kebersihan jiwa.
Ada terapi yang tepat untuk menahan perasaan marah iaitu dengan mengubah posisi ketika marah, bila berdiri maka hendaklah kita duduk dan apabila sedang duduk, maka perlu berbaring.
Kemudian membaca Ta’awwudz kerana marah itu daripada syaitan, segera mengambil wudhu’ dan solat dua rakaat bagi mendapat ketenangan serta menghilang kan gundah di hati.

OPTIMIS DAN TIDAK PUTUS ASA
Sikap optimis memberikan kesan emosional yang mendalam bagi kelapangan jiwa selain perlu banyakkan sabar, istiqamah, bekerja keras serta tawakkal kepada Allah s.w.t.

TIDAK PERNAH IRI HATI
Bagi menjaga kestabilan hati dan kesihatan jiwa, semestinya kita perlu menjauhi daripada sifat iri hati. “Ya Allah, bersihkanlah hatiku dari sifat-sifat mazmumah dan hiasilah diriku dengan sifat-sifat mahmudah.”

PEMAAF
Pemaaf adalah sifat yang sangat dituntut bagi mendapatkan ketenteraman hati dan jiwa. Memaafkan orang lain membebaskan diri kita daripada dibelenggu rasa kemarahan.
Sekiranya kita marah, maka marah itu melekat pada hati. Justeru, jadilah seorang yang pemaaf kerana yang pasti badan sihat.

Mungkin agak sukar untuk dimulakan kesemuanya serentak, namun kalau kita cuba satu persatu, in sya Allah lama kelamaan ianya akan menjadi sebati dalam hidup kita

Jom kita cuba sihat dengan cara Rasulullah!!

Untuk sebarang pertanyaan salwasaleh.com dengan menghantar email ke adminblogger@salwasaleh.com atau SMS di talian 019 - 555 8027. Anda juga boleh menghubungi kami di Facebook dan 'Like' page kami di www.facebook.com/salwasalehdotcom


No comments:

Post a Comment

Instagram