Cara buat STIKER WHATSAPP sendiri

Assalamualaikum wbt

Sekarang semua trendy dah, sticker whatsapp pun nak pakai sendiri punya. Kan?
Heheheh



Meh saya ajar simple step untuk buat sendiri
Just follow je gambar bawah ni okeh?

All the best!

Mula2 install dulu apps ni. Whatsapp sticker maker



Lepas tu tekan Create new stickerpack


Korang kene nama kan stickerpack tu. So letak la nama dan owner nya sapa

Pastu dia suruh pilih Tray Icon. Tekan dan pilih gambar dari hp korang. Lepas pilih akan keluar macam ni. Sebab file saya ni format dia .png so saya pakai USE WITHOUT CUTTING. Hasilnya tengok kat bawah ni
Haa jadi gini la. Then tekan YES, SAVE STICKER
Taraa. So dah ada tray icon kan? Then dh boleh la buat sticker. Satu pack boleh letak 30 stickers.
Tekan aje butang + gambar tu then pilih gambar apa nak dijadikan sticker.


Ni contoh gambar dah pilih. Again, tekan YES, SAVE STICKER.
Ni pulak contoh kita dah nak try crop manually tapi tak cantik kan? so kalau takmo just buat lagi sekali, Tekan je NO, TRY AGAIN,. Nak buat ratus2 kali pun takde mslh


Ni contoh kata la dh puas hati dengan semua sticker, then kene tekan PUBLISH STICKER PACK. Untuk pengetahuan korang, once dah publish, tak boleh edit, delete or tambah apa-apa dah. SO please be sure ok?

Dia akan tanya lagi sekali. Kalau dah confident tekan YES, PUBLISH

 
Last sekali korang kene ADD TO WHATSAPP. Then korang bukak Whatsapp korang, pi kat bahagian sticker, korang punya pack tu akan ada dan ready utk digunakan.

All the best!!

Love,

Wonder EMAK





Salwa Mohd Saleh

A WAHM of 3 boys who wish to be extraordinary.

No comments:

Post a Comment