4 tips ohsem kepada emak bekerja yang hantar anak ke nursery.

Assalamualaikum wbt
Setiap pagi mesti u ols kelam kabut kan. Dengan nak kejar punch card, dengan nak elak jem, dengan nak menggerak dan menyiapkan anak-anak. So i ols nak kongsi la tips yg rasanya memang berguna lah kalau untuk emak-emak bekerja yg rushing yang hantar anak ke nursery.

Disclaimer: Tips ni utk memudahkan dan membuatkan relationship u ols dengan nursery aman damai. Kalau rasa tak mampu or tak perlu, up to u ye. Saya kongsi sebab mmg menjadi. Kalau yg hantar anak umah opah ke, ada maid ke, maybe ade sikit yg applicable jugak.


1. Spare botol

Hat ni paling kritikal dalam banyak-banyak barang baby dan budak. Diapers or baju kalau tertinggal pun boleh pakai org lain punya. Kalau botol? Takkan nk bg anak kita pakai botol orang? Bahaya dan tak bersih kan? Jadi, utk elakkan masalah ni, just letak 1 botol extra kt nursery. Minta dia simpankan dalam lemari kt dapur ke. Label siap2 nama anak atau tulis dengan marker. So botol tu sentiasa ada dan in case terlupa pagi-pagi nk bawa botol, kita dah lega sikit sebab ada back up. Saya mmg buat gini.

2. Beg doraemon

Dalam kereta pastikan ada satu beg yg jangan usik kecuali hal emergency dan boh dalam bonet kereta.Dalam beg tu ade diapers sekeping dua, baju anak dan lagi bagus baju dan tudung emak sekali. 

Why? Kadang2 u ols kelam kabut sangat sampai beg anak pun lupa. Walaupun jarak umah 10 minit je dari nursery. sangat berharga kot masa tuh kan. Or kadang tu dah elok punya muncung tudung dan baju segak, sekali anak best gila muntah kt dalam kereta kene tudung kita. Pernah kena? Hahahaha makanya saya dulu letak spare tudung tayah iron mcm lycra yg terus sarung if kes-kes ini berlaku.

3. Pengurusan Ubat

Kadang kan anak kita demam le selsema la. Then nk amik cuti panjang tak boleh so nak ke tak nak ke hantar jugak la ke nursery. Tapi kalau anak kene berjangkit penyakitnya mcam FHMD atau Chicken Pox tu pls pls pls, jangan la pentingkan diri sangat. Seriously, kene amik cuti. Kalau tak anda akan susahkan berpuluh-puluh parents lain. Ok. 

Back to ubat tadi. Org nursery bukan nk ingat sangat korang ni ade ubat banyak mana, satu tu nk berapa ml ke. So ape kata mudahkan depe. Letak ubat siap dalam bekas dengan picagari dia sekali. Syringe tuh. Mark siap2 kat each syringe berapa ml kene bagi. Contoh ubat demam 4ml, boh ubat demam tu dalam satu bekas dengan 3 syringe dengan marker tanda kt paras 4ml. 

So penjaga nak bagi, just bukak dan terus letak sampai tahap marker dan tak perlu belek label. Selain memudahkan depe, ini elakkan pertukaran ubat dan anak u ols ter over dose or kurang dose.

4. Botol-botol elok korang basuh

Yang ni saya sangat particular sebab botol-botol semua saya sterilize dan guna sabun khas. So i just ask them to bilas lepas pakai dan masukkan dalam bekas. Balik umah baru saya cuci balik bersih2 dan terus strerilize kt mesin. Kenapa? Sebab botol senang sangat kotor dan penuh kuman. Sedangkan anak kita dok nyot2 selalu kat situ. Bila depe basuh mungkin agak rushing or tak sempat keringkan atau mcm2 lagi la.

Jadi kita mudahkan depe. Biar depe bilas sahaja dan kita uruskan dekat umah. Spent 10 minutes tapi dapat pastikan anak u bersih botolnya. Cuma yg ni mmg kene spare banyak botol. like 4 -5 botol sehari.
Bila ramai-ramai tu memang anak kita ada tendency mudah sakit, or mudah berjangkit dan sebagainya.
Macam anak saya, memang selalu berjangkit dan mudah pula sakit sampai keluar masuk hospital. So tu antara sebab kenapa saya resign 4 tahun yg lalu lah hehehehe.

Lepas resign elok je pulak tak masuk sepital. Memang dia nak Emak dia jaga. Hahahahahaha

Orait
Hope it helps!

Salwa Mohd Saleh

A WAHM of 3 boys who wish to be extraordinary.

No comments:

Post a Comment