Surat IKHLAS utk penganjur Karnival Upin Ipin dan Ultraman

Assalamualaikum wbt

Tuan,

Saya mewakili ibu bapa, mak ayah, atok opah dan semua org nk ucap terima kasih kepada tuan yang terutamanya kepada Les Copaque yg telah berjaya menganjurkan Karnival Upin Ipin dan Ultraman.

Surat saya ni tak formal sebab senang kot cerita mcm ni. Kalau saya tulis formal pun takut nanti masuk trash atau spam email jadi sia-sia saya menulis. Tulis kt sini untung-untung ade sesapa keje dengan pihak tuan boleh la forward..harapnye lah.

Sebelum saya tulis panjang, biar saya perkenalkan diri dulu. Nama saya Salwa. Anak ada tiga. Semua hero. Yang sulung 5 tahun, yang tengah 3 tahun, yang bongsu 2 bulan setengah. Jadi faham-fahamlah kegilaan mereka pada watak Upin Ipin dan Ultraman ni.

Kalau tanya parents yang ada anak age dari 2 hingga 12 tahun ni, sape aje yang tk kenal upin ipin? Mungkin ada tapi 2 dalam 10 la kot. Sampai ke serantau asia orang kenal kan?

Jadinya tuan, jumaat malam tu kami dah sampai ke Karnival. Memang ramai orang dan jem utk tunggu parking. Dlm setengah jam macam tu dapat masuk parking di bawah. Alhamdulillah.

Walaupun penuh sesak, kami dapat jugak tengok perarakan masuk Upin Ipin dan kawan-kawan setelah bersabar tunggu setengah jam di tempat tu. Ekpresi anak bila nampak pujaan hati tu dh cukup nk bayar kepenatan.



Habis show tu, kami singgah pula di Upin Ipin store. Banyak barang dh habis malam tu. Mmg laku keras la. Mesti untung juta-juta

Hari ahad kami datang lagi dengan misi yang lain. Untuk tgk Ultraman pulak.

Walaupun drg saya dah tak bagi tgk Ultraman sejak saya terminate Astro beberapa bulan yang lalu (Youtube pun saya dh tk pasang Ultraman), tapi bila dapat tahu Ultraman nk datang (ye la iklan kat TV pun kemain banyak) makanya berjanjilah saya kepada anak-anak utk bawa pegi tgk. Kita tahu anak kita minat jadi macam mana pun mesti nk usahakan supaya dapat tgk live.

Saya rasa parents lain pun mcm tu la perasaannya.
Kan?
Kan?

Kami sampai di persimpangan trafik light depan PICC tu jam 9.56 pagi. Jem dah kawasan tu. Banyak kereta just park tepi jalan sebab give up nk masuk. Polis trafik pun dah mula sampai.  Dalam jam 10.12 pintu masuk utama PICC dah tutup utk kereta masuk sebab dalam katanya dh full.

Waaaaahh!!

Kami antara kereta terakhir yang dapat masuk. Yg lain tu mesti bengang beratur tapi tk dapat masuk main gate. Selepas tu tak pasti pula pukul berapa kereta dapat masuk semula sebab kami dh kat dalam

CADANGAN 1: Pihak penganjur panggil la polis trafik datang kawasan tu awal sikit. Jika start jam 9, sebolehnya jam 8.30 tu pun dh boleh ready. Jika polis sibuk, dapatkan krew dari pihak berkuasa kawasan tu utk kawal sebelum polis sampai.

Bila dah dapat masuk, jem pulak nk parking. Kalau berpusing-pusing pun belum tentu dapat parking. Sedikit pelik sebab dah hari ketiga jadi juga perkara ni.

CADANGAN 2: PICC ada jumlah parking kenderaan. Campur sikit dengan yang boleh parking tepi-tepi jalan. Pekerja pihak penganjur pakat la dengan pekerja di PICC yang dh selalu jaga event. Diorang seharusnya dah boleh estimate berapa kereta yang boleh masuk sebelum tutup main gate. Pakailah walkie talkie dan communicate dengan pekerja lain supaya orang tk perlu berpusing-pusing cari parking.

Kami masuk ke dalam dewan dari arah tempat pemunggahan barang. Takde dibuat orang waktu lain kot?
Dah masuk je dalam sekali tgkk..Ma sya Allah tuan, penuh tak terkata!

Dewan untuk Jejak kenangan dah melimpah ruah sampai halang laluan. Beratur panjang nak masuk. Oleh kerana kami ni mmg nk tgk ultraman je, kami terus ke Dewan Perdana. Waktu tu slot Pada Zaman Dahulu. Mmg dh penuh tapi masih boleh berjalan.

Mujur jumpa satu spot dimana booth tu kosong. Depan booth JKM. jadi dapatlah kami duduk disitu (waktu tu jam 11 pagi) sementara nk tunggu ultraman keluar pkl 1 nanti. Yang pasti, booth Julies, Vitagen dan seangkatan dengannya untung besar sebab orang panas, lapar dan bersesak sesak.

CADANGAN 3: Sediakan lah ruang sedikit utk ibu menyusukan. Dah tentu tentu ramai ibu yang umur anaknya average baru lahir sampai 12 tahun kt situ. Ruang kecil tapi akan bawa makna besar utk para ibu sebab event ni mmg event budak-budak, bukan utk kami nk bershopping pun.

Ada saya nampak ibu yg memangku bayi kecil dah terduduk di tengah orang ramai. Saya tegur dan tunjukkan spot saya duduk supaya dapat bernafas sikit ibu tu.

Jika ada yang tanya kenapa kitaorang bawa juga baby kecik mcm tu, jawapannya; abes tu sapa pulak nak jaga kalau tinggal? Lagipun ramai kot tak expect sampai mcm tu ramainya org. Mcm saya pula, saya dah tau mesti ramai orang tapi baby saya yang 2 bulan stgh tu so far alhamdulillah mmg jenis tk menangis, jadi saya confident bawa dia. Just kene kipaskan dia sepanjang masa je.

Suami saya bergilir-gilir mendukung anak sulung dan anak tengah utk tgk show di stage. Mcm mana keadaannya? Mcm ni la..



Mmg padat. Saya pasti ramai emak bapak akan lenguh bahu beberapa hari ni.

Jam 12 anak yg sulung nk pegi toilet. Walhal tadi dh pegi dah. So saya bawak ke toilet and guess what tuan? (sorry cakap omputih pulak) nak keluar dan masuk pegi toilet pun dekat setengah jam!

Dua-dua pintu stuck sebab orang keluar dan masuk di pintu yang sama.MMg membazir masa disitu. Ada yang dah jerit-jerit tak sabar, ada yang tolak-tolak

Cadangan 4: Walaupun pihak tuan letak signage 'KELUAR' dan 'MASUK', dek sebabkan orang yang datang dah ratusan ribu kot, mana la nk nampak. Apa kata hire 2 orang dengan jaket kaler stricking gila pastu tulis 'KELUAR' dan 'MASUK'. jadi orang tu boleh tolong kawal pintu tu. Ok tak?

Jam 12.35 setelah balik dari toilet, saya nak ambil anak kedua tapi tgk both kedua dan ketiga dah tertidur. Jadi suami saya jaga dan saya bersesak ke arah depan pentas utk bawa anak sulung.

Dengan badan yang dh agak kurus sikit lepas berpantang (eh?) berjaya juga menyelit kat depan sedikit. Itupun ngam2 aje utk nampak stage dengan penglihatan separa. (sebab dh ramai sgt org). Tuan tahu, orang2 di belakang saya dah mula meng&$&%*#& kerana orang didepan tak mahu bertolak ansur utk duduk.

Kami kecewa. dh 3 4 jam tunggu tapi jadi mcm ni. Seisi jeritan dan macam2 kata tak berapa nak manis bermula. Tgk la kalau dh mcm ni orangnya??


Hall dah tkde ruang utk berjalan pun. walaupun pengacara minta duduk berkali-kali tapi mereka yang kat depan tak nak dengar.

Cadangan 5: Saya tgk dari malam jumaat tu ramai krew Les Copaque berbaju hitam. apa kata tuan minta 4 orang jaga setiap penjuru dan minta parents duduk. Bila krew yang bagi arahan, drg akan ikut juga especially kalau tuan hire jenis yang badan Abg Sado... Kalau parents belakang jerit pecah anak tekak pun tkde makna de..


Akhirnya Ultraman muncul juga. Saya dah la tak berapa nk larat dukung, mujur ada brader sporting gila tolong dukung anak saya 15 minit sampai lastnya dia pun give up dan kata tak rasa dah kaki dia. Saya pun tarik je anak keluar dari kawasan tu


Of course la anak saya menangis guling-guling kan


1.25 show hampir tamat kami dah keluar dari hall. diluar hall walaupun tuan sediakan main screen, orangnya sama ramai je. Tak boleh nk jalan sampailah show habis.

Cadangan 6: Buat la dua tiga ke main screen tu. Pecahkan sikit crowd. 

banyak dah cadangan saya ni tapi ini cadangan last merangkap paling penting

CADANGAN 7, 8 , 9 dan 10: 
TUKAR LOKASI, 
TUKAR LOKASI, 
TUKAR LOKASI DAN 
TUKAR LOKASI!!!

PICC tak sesuai dengan ramainya org yg serbu. Buat la kat stadium putra ke, stadium melawati ke...
In sya allah masalah banyak dpt selesai

Apapun harapnya pihak tuan sudi la terima cadangan-cadangan saya tu. Tuan mesti nak ramai lagi datang lepas ni kan? Jadi janganlah kecewakan kami para ibu bapa yang berhempas pulas bergolok gadai berpeluh sakan sebab nk ke karnival ni

Sekian,

Emak 3 hero yang sangat bertabah

Nota tambahan:
Ini adalah pandangan peribadi saya. Tidak mewakili mana-mana pihak dan mana-mana individu. Jika ada yg rasa 'eh, tk mcm ni pun?" maka itu hak anda dan perasaan anda juga. Jadi saya hormati. Oh, timing tu yang saya ingat lebih kurang lah. Mungkin ada gap seminit dua.

chill!





Salwa Mohd Saleh

A WAHM of 3 boys who wish to be extraordinary.

150 comments:

  1. Mmg frust dtg semalam.dengan bersesak2...parking jaoh giler panjat bukit.ckp lah dtg sekalu nie je...kalau die org buat lgi kat tmpt yg xsesuai tu.sedih tgk muka ank.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sama gak....rase nk tercabut kaki....x dpt tgk pon upin ipin n ultraman tu....

      Delete
    2. Saya pun frust juga..parking jauh dan terpaksa panjat bukit..dewan tu kecik sgt.prob2 vitagen tu semua patut nya diasingkan.myebabkan lebih sempit.kesian anak ku..

      Delete
  2. Booth sepatutnya letak dekat luar.dan sediaakan kerusi untuk orang belakang dapat tengok.

    ReplyDelete
  3. Anonymous10:05:00 PM

    Betul....saya pg hari sabtu. Bertambah sesak dgn ada convo univ mana ntah.
    Sakit kaki & letih x terkira.

    ReplyDelete
  4. Sunita:

    Ktrg sampai pkl 10 pun gigih memanjat bukit..rasa mcm spiderman pulak..hihihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. Anonymous6:29:00 AM

      Paling sakit hati bila ank nk ke toilet.lama gile sy tungu kat lua.xkan nk masuk dlm dgn bwk mknan dlm toilet.ank sy kelua dgn nangis2,sy taye knp xkencing lg.La knp,xde air..pelik sgt xde.sy ckp kencing jee nanti cuci nk wat mcmner tempat cangih air xde.at last sy g tmn botani g toilet sna suruh cuci lik.nk suruh tahan ank umr 5thn bkn leh tahan.nk bgtau mmg xsesuai tempat tu.

      Delete
    2. Anonymous6:33:00 AM

      Kena tukar tempat ler.tempat je cangih tandas air pun xde.ank terpaksa kencing xde air.nk suruh tahan bdk umr 5thn.

      Delete
    3. Heheee....hbs lemak2 terbakar.

      Delete
  5. Norhayati:

    Betul betul betul!
    Dewan tu dh la tak sebesar mana.ade booth pulak..lg la crowded

    ReplyDelete
  6. Anak ada ajak nak pi tgk..tp saya buat x tahu saja takut nk janji sebab dah tahu dah cnfirm sesak giler..dgn nak pi ke sana dkt 1 jam jg lah jauhnya..suruh dia tgk kat tv je..huhuhu..

    ReplyDelete
  7. ramai yang komplain masa festival ni.

    ReplyDelete
  8. Nasib baek saya tak datang. Thanks sudi share gambar yer

    Visit blog sy http://jejarihaq2u.blogspot.com

    ReplyDelete
  9. Anonymous12:14:00 AM

    ada sesiapa boleh bagi no contact penganjur? nak ajau skit mcm mana nak urus kan event yg besar dan melibat kan kanak2. jgn fikir nak cut cost and untung juta... fikir lah skit pasal pengguna yg hadir. kaum ibu terpaksa bersesak sebab tak nak hampa kan anak2. berhimpit2. bersesak sesak. yg datang dapt penat, sakit, kecewa, dan dosa.. tap penganjur dapat kaut untung kaw2 punya. xzsdfrryjhbnjio....����

    ReplyDelete
    Replies
    1. Anonymous5:15:00 PM

      Cehh..ckp mcm bagus je.

      Delete
    2. Anonymous7:15:00 PM

      Klu tak silap saya salah seorg yg terlibat dlm penganjurannya Ada DLM fb..dato muhammad khuddar..Cuba Cari..

      Delete
    3. Ckp besaq...cer handle skali show gini...xyh upin ipin la..buat keluang man jerrr...nk tgk jd ke x

      Delete
  10. Kan...park giler jauh..Nak kn pnjt2 bagi..dgn bwk ank2 lg..ada tu yg bwk atuk,nenek pun kn pnjt2 jg..kesian..pastu lg kesian ank2 yg excited sngt Nak jmp u n I n utraman tu...x dpt tgk dah pnh dewan tu katenye smp x boleh nak begerak.. Sngt2 mengecewakn...

    ReplyDelete
  11. Anonymous12:39:00 AM

    Btul tu..sy dtg hari jumaat ptg igtkan xde la sesak sgt..skali sama ja...husbnd dukung tiga ank serentak semata-mata nk bg ank2 tgk ultraman ribut..last2 sy angkut ank no 3 kuar dewan..sian tgk husbnd dukung tiga2 ank serentak..

    ReplyDelete
  12. Anonymous6:47:00 AM

    Dewan kecik letak booth xsesuai..mmg ptut tukar lokasi,cr tempat lapang..tambah2 cuti sekolah...kami pegi awal pagi the end apa pon xdpat..balik kosong...sedih kecewa...

    ReplyDelete
  13. Anonymous7:11:00 AM

    Just bayangkan klu emergency berlaku... Seperti Kebakaran... Jgn pentingkan keuntungan semata2... Errmmmm

    ReplyDelete
  14. Kesian...demi anak2,ibu bapa sanggup redah je semua...pengorbanan sgh..pihak penganjur plak either x expect org rmai giler mcm ni @ ignorance type..😑

    ReplyDelete
  15. Anonymous7:30:00 AM

    Hari Sabtu ada konvo MAHSA..saya pergi satu hall je sebab sangat pack.

    ReplyDelete
  16. Sy pegi semalam and rasa apa yg akak rasa. Bawak adik masok dlm berhimpit2 masuk jugak sbb adk nk tgk show upin & ipin. Dpt view cantik sekali org dh mula tolak2 sampai muka adik sy kena kasut anak2 yg didukung org keliling. Tgk adik dh nak nangis terus tarik keluar dewan tgk kt screen je. Memang xsesuai dgn tempat. Peminat upin & ipin dan ultraman ni bukan sekelompok je. Booth pon xpatut letak kt tengah2 dewan tu. Jadi limited org nk tgk show kt main stage sbbkan terhalang dgn booth.

    ReplyDelete
  17. Memang ramai sangat pengunjung sampai nak bergambar kat dinding pun beratur...itu bukan bergambar ngan maskot tu lagi.....kalau boleh buatla kat tempat yang lebih besar. Dewan kat picc tu tak boleh nak tampung orang ramai sekaligus datang. Nak jalan pun susah. Berhimpit -himpit. Nasib baik masa sy dtg dah petang ...hari jumaat tu...kalau tak kena parking kat luar laa jawabnya.


    meriahnya acara perpisahan menyambut cuti sekolah di tadika alfa omega

    ReplyDelete
  18. Anonymous8:02:00 AM

    My opinion... OK je..it reality mn2 tmpat pun klu Ade event besar2 camni...mmg sesak...stadium ke...dewan ke...it still crowd...kli xnk crowd...better dok umah je...I pun menapak jauh x....but picc more selesa..coz ade bumbung...econ...lantai kapet..u still lepak n duduk..klu stadium..xtau la...cmne gaye plk...berkuah ketiak semua...lg xselesa...xblh nk slhkan pnganjur je...die.pun 1st pnganjuran...so bersyukurla..Ade sedikit xtvt free utk ank2...peaaceee!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Anonymous9:13:00 AM

      Bg sy ok je tmpt tu... yg tak patutnya booth tgh alam yg menghalang pndangan

      Delete
    2. Anonymous1:05:00 PM

      Hahaha orang penganjur dah marah.. Bro kalo xbleh trima kritikan jgn mniaga.. Balik rumah tanam jagung... Kita kalo organize kne selalu improve, sy banyak terlibat dalam pengurusan event samada peringkat dalaman sampai la antarabangsa, dengan jumlah crowd yg over estimation kita kne fkirkan keselamatan tetamu, sekiranya nak buat jugak kat situ boleh limitkan orang masuk atau kenakan bayaran tiket.. Jgn jadi bedol tahu nak untung je..

      Delete
    3. Anonymous3:40:00 PM

      Kahkah..ade gak yg bela penganjur..mesti butthurt sbb sedare mare die organizer bangang ni..puiiii
      Let say kalo ade unfortunate event mcm kebakaran ke ape camne?haaaa? Retard

      Delete
    4. Bole buat kt stadium putra bukit jalil tu..selesa..luas...ekon suma ada..parking pon senang.nk g pon mudah ade bas, lrt.

      Lg pon ni bukan 1st even diorg..dgr2 kata dh kali ke 3 dh diorg buat even ni.harap kalo ade lg improvise la.ni dgn org ramai dtg mak pak, tok nenek, ank2 kecik dgn stroller lg bersepah suma pon mai dtg rebut tempat yg pack gitu mmg x padan la..

      Delete
    5. Anonymous5:23:00 PM

      Ok apa ke bendanya..agak2 la nak backup. Ingat kami tak pernah g mana2 event ke?

      Sbb kan suami nak sgt bwk anak tgk upin ipin aku ikut je la. Dah la parking jauh bawah bukit. Memanjat bukit 1 hal. Dah masuk dgn xde arah arrow nya. At least letak arah masuk & biarkan laluan jd one way. Ini tak...tengah2 berjalan sangkut sbb bersesak2 org dtg dr depan . Booth apa pun x blh nampak dah. Nak beli tiket show beratur. Letak le tiang besi mcm kat bank kan. Sng org q ikut lorong. Ni main berasak2 semua.
      Lepas show terus blah...tak kuasa aku nak tgk yg lain2 dah. G MAHA lg best anak2 tgk monyet dgn lembu hahaha

      Delete
    6. Anonymous6:06:00 PM

      Lg satu..ari sabtu tu clash dgn konvo mahsa..mmg pack gila..len kali jadual kn btol3..ksian kt kami2 ni..saya mnapak dr KPM lg..naik plak bukit picc tu..

      Delete
  19. Anonymous8:18:00 AM

    saya org putrajaya pun sangat2 lah bersetuju..tempat yg sgt xsesuai..ksian family yg parking jauh..menapak naik bukit..harung hujanla..
    event cam ni harus dirancang dgn lebih teratur..event kali ni..sangat menganiaya budak2 yg kemaruk upin2ipin & ultraman..serta parents yg trpaksa demi anak2 tercinta..

    ReplyDelete
  20. Anonymous8:49:00 AM

    same here .. mmg nk complain.. tapi kearah kebaikan sume..
    klu dia buat berbayar pon x per.. at least duit tu blh salurkan ke staff derang utk jaga kawasan south ker west ke.. so x delah org yg kurang sivik ni dok berdiri.. wlpn dh ulang lebih 50 kali.. sbb anak derang dh dpt baek nyer position so x ingt dah org belakang.. byngkn i dr rawang nk ke putrajaya tu bape jam semata2 dapat letih jer.. its too much .. mmg kene inform pihak penganjur yg x tau nk arrange programe

    ReplyDelete
  21. Agreed with u pn. salwa..sy pon mengalami situasi yg same pd ari ahd tu..

    ReplyDelete
  22. Anonymous9:01:00 AM

    erm mmg ramai giler pnh lautan manusia..sy g sn hr ahad smp dlm 1.30ptg..sib baik dpt park kat basement..bykblg kosong...show upin ipin kami dpt duk dpn stage...di sbbkn show ultraman kul 4 terpks la kami kuar dwn tuk solat n hjt dh nk blk trs...asben n ank no.2 dh g msk kete. sy ngn ank sulong.. lps solat ank,dh dgr muzik atomen pe lg dia lari mcm org histeria nk msk dewan..aduh..pnt kejar..bdk 4 thn bdn kecik lari mcm lipas kudung...dh bersesak org kat dlm...sy amik dukung bw g kat dpn skrin kat luar..org dh rmai tp dia msk redah je smpai dpn kat skrin...tk puas jati dia kuar dr grup tu msk ke dwn...mmg pnt..dia msk je kat celah2 rmai menjerit menangis nk tgk otomen siap mrh pakcik makcik yg duk berdiri...sbb x nmpk...so dgn sy terpks kecik kn diri selinap msk celah2 org rmai smp la leh nmpk kelibat otomen..terpks la sy duduk n ltk ans ats bahu sy...wah seronok dia..tp lm jgk la sy thn sakit n,pangku ank....tu la pengorbnn ibu...dpt puaskan hati ank yg mmg fanatik pd atomen

    ReplyDelete
  23. Anonymous9:05:00 AM

    sgt2 setuju dgn cadangan sis. kami p hari ahad pagi. adik beradik mai dari pahang sbb dh janji dgn anak2. dh la kena panjat bukit. masuk dewan perdana mmg x boleh nampak show. abg terpaksa dukung anak umur 6 thn & 2 thn. kami x larat tunggu ultraman.crowded sgt. so pkol 12 tghari dh balik. nasib baik anak2 paham. diorang pn penat jln jauh.

    ReplyDelete
  24. Anonymous9:09:00 AM

    Sakit hati... surat ni ok lg.. dpt jg tgk ultraman... dpt jg tgk upin ipin dn kwn2... kami satu pun x dpt... nk ambil gmbr dgn maskot pun semua tepu... hr sabtu sesak.. ank sy menangis sampai sudah x dpt tgk ultraman. Kecewa. Booth yg paling x patut... sepatutnya hall tu bg kosong... at least ada ruang jg nk pndang... overall kecewa...

    ReplyDelete
  25. Anonymous9:10:00 AM

    Sila letak link ini kt wall upin ipin ye

    ReplyDelete
  26. Anonymous9:15:00 AM

    At least kalau kat stadium ke padang ke walaupun jauh nak menapak x de la kena panjat bukit..pastu kalo dah penat2 panjat bukit dapat enjoy kat dalam tu x pe la jugak..ni apa pun x dapat..panas berpeluh sama juga aih=)

    ReplyDelete
  27. Anonymous9:29:00 AM

    Setuju Sgt....memg tempt xsesuai...dgn pengunjung yg terlalu rmi, stadium kwsn yg terbuka adalah sgt2 sesuai....semlm kami pun sempt msuk sekejp jer...memg xthn blh pitam wooooo....alhamdulillah ank2 xbnyk karenah sbb diaorg memg nk keluar dr situasi semlm...nasib baik juga Ade event lain di Alamanda putrjy....so kiteorg trus ke sn.... Dpt gak ank2 bergmbr dgn artists...memg xberbaloi ke picc semlm... Klu setkt parking jauh tu xpee lg...dh msuk lgi truk keadaannnyer....huhuhu

    ReplyDelete
  28. Anonymous10:05:00 AM

    Last time carnival upin ipin buat kat bukit jalil.. anak saya siap boleh peluk2 maskot upin ipin tu... tak sangka kali ni sesak mcm ni sekali.. byk booth2 yang tak sepatutnya ada yang makin menyesakkan dewan.. kecewa dengan penganjuran kali ni..

    ReplyDelete
  29. Anonymous10:22:00 AM

    Sy smpai picc pkl 9.30 alhamdulilah dpt msk parking dlm dewan dan dpt parking dlm tempoh yg agak cpt walapon q kereta mmg pjg pjg gile. Mse sy smpai ade je polis2 traffik jaga...
    Pd pendapat sy booth2 yg kat dlm dewan tu xpayah ada sbb booth2 tu slh satu punca dewan jd sempit..
    tp penganjur ade bgtau sambutan adalah diluar jangkaan..mereka pon x jangka akan jd mcm tu myb ini 1st time kot karnival upin ipin.. ditambah lg skrg school holiday.. nx time sy rse pganjur ptt tukar lokasi dan diharap kejadian2 yg puan cite kt atas dpt dielakkn utk thn hadapan

    ReplyDelete
    Replies
    1. Anonymous1:17:00 PM

      Btul2..booth2 kt dlm hall mmg xsptut ada pn..trhalang stage..

      Delete
    2. Sy rasa semua berpendpt sama. Sy gi dgn 3 hero juga..mmg dia org dah lama aim event ni. So kena la bwk..cuti sekolah dah mula plak tu..pegi sabtu pagi..x leh nak kata. Ingat amik bas chartered tu dia anto sampai atas..rupanya hampeh..menapak gak mendaki bukit tu. Aduss..rasa tertipu. Bagi saya. Nak wat kat picc tu mungkin pikir sebab berbumbung ..aircond..kemudahan..tapi..x leh ade event lain..penganjur kena sewa semua dewan utama..persembahan kena buat kat dewan besar tpt konvo tu..baru mudah org nak tgk..pastu biarla bertiket.seringgit pun..at least terhadkn kemadukan.tiket abih..x leh masuk tunggu persembahan lepas tu..lagi satu hooth2 tu kena buat kat tpt lain...dewan2 kecik kat picc tu bykkn..tapi mmg penat..sgt penat...thanks salwa..surat terbuka ni harap dpt membuka matanpenganjur..

      Delete
  30. Anonymous10:25:00 AM

    saya pon datang dengan 3 hero 5,3 dan1 tahun... mmg mengecewakan... anak balik menangis tak dapat tgk upin ipin... sampai pukul 12 pukul 2.30 belum dapat tgk upin ipin lg ramai tak ingat org yg datang...

    ReplyDelete
  31. kesian sgt tgk parents yg dtg dr jauh bawak anak² semata² nak tgk upin ipin & otomen...dah laa paking jauh, merangkak naik bukit..yg berweelchair pon ada...kami warga putrajaya pon x hadap nak p tgk..baik dok umah dendiam...cuma kesian org luar jelah...penganjur mohon tukar lokasi laa...x sesuai sgt wat kat PICC tu...

    ReplyDelete
  32. Salam. Btul, btul, btul! Setuju dgn apa yg u tulis tu. I pi on sat, smalam n hari ni demam terus. Bdn sakit yg amat. Nsb baik lah anak anak dpt tgk gak ultraman tu, jd trubat laa skit sakit hati. Kalau tak? Hmmm....

    http://mamakembar3.blogspot.com/2014/11/sedikit-terkilan-di-karnival-upin-ipin.html?m=0

    ReplyDelete
  33. Anonymous10:45:00 AM

    Saya setuju juga. Saya datang hari sabtu bersama husband dan 2org anak, sorang 3tahun n sorang lg 1thun.. Alami pengalaman yg sama. Cari parking
    setengah jam. Dari parking panjat bukit
    15minit. Brsesak di lif dan tunggu lif
    15min..da sampai dewan brsesak di main
    entrance yang xde org kawal
    langsung..situlah msuk situlah keluar.
    Akhirnya msuk juga dewan n xsampai
    lima minit kami decide utk keluar je dari
    dewan sbb xsanggup nak bersesak sakan dlm hall tu. Balik dlm kekecewaan je. Anak
    confirmla menangis kate nk tgk upin
    ipin..sorry to say mcm event yang not well-prepared sbb xberjaya predict and handle big crowd.

    ReplyDelete
  34. Anonymous11:13:00 AM

    sya pegi bwk anak hari sabtu.. nak carik parking pusing2 dekat 1 jam.. masuk dlm dewan jam giler.. bersesak2 nk carik spot.. anak dh merengek tb nampak..dok dlm tu x leh nk kuar dah smpai show ultraman.. kalu kuar confirm.seksa nk masuk balik.. bila dh habis show ultraman nk kuar dewan seksa gila.. pastu nak kuar dari basement parking punyela jam gila..sangkut dkt 1 jam lebih.. fuhh! kalu buat lagi kat sini serik dah nk dtg..

    ReplyDelete
  35. Sape suh dtg lambat... Sy smpi pkl 8.10 hari ahad... Parking 10 meter dr lift... Masuk2 masih lengang...... Boleh je duduk smpi pukul 1.30 ....hahahahaha... Kalu xnak bersesak dudk rumah la..... Apapun picc terbaik la... Kalu buat kat stadium lagi panas .... Datang awal... Insya allah sempat.... Kalu ada sekali lagi akan aku dtg.... Dtg awal....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Anonymous4:13:00 PM

      kalo 10k org dtg awal serentak bole janji ke dpt duduk selesa dpn pentas. mslh disini adalah tmpt xsesuai utk menampung pengunjung yg ramai. OK sekian.

      Delete
    2. Anonymous7:54:00 PM

      Agak2 kalo buat kenduri tuan rumah tempah mknan utk 1k tp jemputan 2k..bila tetamu dtg dah abis mknn blh ke kita ckp sape suruh ko dtg lambat. Tgk aku dtg awal dpt mkn.
      Kalo semua org sampai awal ke picc tu pun tempat tu pasti sesak jgk.

      Delete
    3. Anonymous9:00:00 PM

      Betul tu anon 4:13.

      Delete
  36. Anonymous11:47:00 AM

    Tuan-tuan kena la bezakan keperluan dan kehendak. Adakah karnival uoin ipin ni kehendak atau keperluan. Penting sgt kah dianya. Kalau ianya satu keperluan (necessity) yg perlu dilakukan, barula tuan-puan nak komplen sana sini bagai (sesakla, susah parking). Tuan puan bole saja tidak pergi. Jgn ikutkan sgt kehendak anak2 tu (ke mak ayahnya yg lebih2). Kita perlu bijak dan berpada2 dalam menenuhi kehendak anak2. Org malaysia ni mmg suke bebenor ngn pesta2 ni smpi sanggup bersesak bagai.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Saya xpegi pun sbb sy xsuka tempat ramai org. Tambahan pula anak pernah kena pneumonia sbb pg tpt ramai. Tp apa yg kwn2 ni komplen mmg sgt berasas.. Simpati dgn kwn2..

      Delete
    2. Anonymous12:32:00 PM

      Keperluan atau kehendak rasanya inilah antara hiburan yang mampu untuk kebanyakan orang Melayu untuk syarikat orang Melayu. Harap jadi pengajaran terhadap pihak pengurusan event. Jika tiada orang yang sanggup bersesak begini, tak kemana Upin dan Ipin. Saya adalah salah seorang yang tak minat pun bersesak dan anak-anak saya tak minat pun kartun ni tetapi saya salute dengan kejayaan mereka. Hargailah pelanggan anda.

      Delete
    3. Anonymous1:15:00 PM

      Apa benak keperluan dan kehendak.. Ini utk anak2 kut.. Ko kalo kurang kasih sayang mak bapak ko jangan heret orang lain bagi sama ngan ko.. Mak ayah kebahagian bila tgk anak mereka gembira..

      Delete
    4. Anonymous2:23:00 PM

      Amboi anon yg menulis ikut sedap jari. Memang la karnival ni tak penting. Bukan keperluan. Tapi semua orang pergi karnival ni untuk menggembiran anak-anak. Kalau diorang tau hazabnya karnival ni, diorang pun taknak pergi. Awak pun bernasib baik je tak pergi kan? kalau awak pergi dan lalui semua tu, saya rasa lebih teruk lagi awak komplen.

      *saya yg tak pergi karnival tp saya tak lancang macam awak mengutuk orang yg pergi*

      Delete
    5. Anonymous2:39:00 PM

      Ni sembang lebat ni aku nak tanya sikit, kau dah ada anak ke tidak? Ke setakat berbinikan tangan kanan kau tu?

      Delete
    6. Anonymous3:15:00 PM

      saya seorang ibu tp x bwk pun anak gi tmpt sesak..anak peminat upin ipin tp rasanya sbg ibubapa kita kena pikir kesesuaian nya jugak..its abt how u educate yr kid..sy syg ank sy so sy x bwk tmpt sesak...cnfm ssh nk mkn minum toilet semua...kita kena lah pandai jugak..cari aktiviti lebih sihat utk ank...dgn org ramai mcm tu blh terdedah pd penyakit juga...

      kalo syg ank bkn bwk gi karnival ke expo ke jom.heboh ke...syg ank laa xyah bwk tmpt mcm ni...bnyk lagi tmpt lain blh bwk

      p/s: anak saya fan upin ipin

      Delete
    7. Anonymous4:03:00 PM

      banyak lagi cara nak menggembirakan anak..

      Delete
    8. Anonymous4:44:00 PM

      dan yang paling utama la kan.. walaupun kita sayangkan anak..nak tunjukkan sayang kita pada anak.. sanggup ke bergesel2 walaupun niat baik..xde niat pun nk sentuh sentuh langgar langgarr antara LELAKI & PEREMPUAN yg bukan muhrim? NIAT x menghalalkan sesuatu perbuatan..

      Delete
    9. Anonymous6:50:00 PM

      Masalahnya takde sape yg tau kat dlm keadaannya mcm tu. Kalo tau dr umah lg lah x dtg. Bukan pasal keperluan ke kehendak ke. Ni pasal kalo nak buat sesuatu biar betul2 prepare. Takkan penganjur tak tau yg akan dtg tu sape? Tentulah budak2 dgn parents. Kakau budak univ takyah bawak mak ayah. Blh g sendiri. Ni kan cuti sekolah...tentulah mak ayah nak spend masa utk anak2.

      Delete
    10. Anonymous9:05:00 PM

      Ini bukan masalah pengunjung sengaja timbulkan. Masalah penganjur sebenarnya yg tak prepare betul2. Buat la kat stadium lagi sesuai.

      Delete
  37. Anonymous11:52:00 AM

    Sapa2 yang ada cadangan atau luahan, boleh terus emel ke pemilik les copaque tu sendiri burhan@lescopaque.com. Walaupun dia mungkin tak jawab tapi setidak2nya dia baca. Emel kat staf lain2 pun tak guna sebab dorang ikut arahan je, dan rasanya kalau dorang dapat emel tu pun takdanya berani dorang tunjuk kat big boss.

    ReplyDelete
  38. Anonymous12:06:00 PM

    Terima kasih kak Salwa wat surat ikhlas camnie.. sy pn cadang wat tempat yg lebih luas... pengaruh upin ipin kt Malaysia ni mmg besar.. saya g ari sabtu... saya dari Melaka.. bertolak pagi sampai dalam kul 11 lebih.. ngam2 time perasmian.. mmg penuh.. sesak tu jgn cakap la... Alhamdullilah anak2 (2hero 1puteri) tak meragam... tapi terpaksa la sy dukung dua2 hero sekali gus duk atas bahu (sampai arini bahu bengkak)... demi kepuasan anak2 saya gagahkan jugak.. janji diorang ada cerita nk diceritakan kat kekawan taman balik nti.. hehehe..

    ReplyDelete
  39. Anonymous12:07:00 PM

    Betul sgt2 sis...200% setuju dgn apa yg sis tulis ni...event ni utk budak2..buat kt dewan x beso mana...letak plk booth2 jualan dlm dewan tu dgn guest yg dtg none stop..berduyun2...sy sendri pon mengomel krn keadaan sgt2 sesak & pintu kuar masuk x dijaga menyebabkan guest kuar masuk guna pintu yg sama...sgt2 x sesuai...sepatutnya penganjur buat kt stadium..ruang lebih besar..x pon buat kt dataran putrajaya tu...sah2 parking byk..tmpt pon seluas2nya..

    ReplyDelete
  40. Anonymous12:23:00 PM

    sy juga pergi hari sabtu..itupon sampai lg sejam nk tutup.tp org sangat ramai..banyak kelemahan pihak penganjur..bagi sy penganjur perlu letakkan had umur untuk masuk ke dewan...stroller..wheeelchair perlu ditinggalkan di luar..sebab menghalang laluan.yg atuk nenek xpayah la masuk..ini kan rancangan kanak2..buat penuh dewan aje.pentas yg disediakan pun rendah mcm pentas ala2 model nak catwalk.cuba la fikir..berapa ramai audien u..buatla pentas yg tinggi sikit supaya org belakang pon bole nampak.

    ReplyDelete
  41. Nak selit jgk rasa terkilan dgn LES KOPAK, sbb iklan Puteri yg mcm best tp rancangan 15 min shj.. Terkulat2 anak2 tgu dpn tv..

    ReplyDelete
  42. betul laa,buat la kt stadium..org umh hari ni demam sbb menapak bukit picc tu..tahun dpn x pi dh klu buat lg..last kopekk

    ReplyDelete
  43. Semuanya demi anak2 kan... BTW, agreed sgt dgn cadangan Pn tu 👍

    ReplyDelete
  44. Anonymous12:46:00 PM

    sy stuju dgn sume cdgn n complain para ibubapa kt sni...sy yg bwk ank buah pn kesian tgk muke ank buah x dpt lgsg tgk upin ipin...dh la mknn kul 11 pg ahd tu dh abs..yg tggl dlm beg kertas nuget ayam 5 ketoi jual rm5 . ..mmg cekik darah btoi ..tny pnjual ni je ke due ckp dh abs nk cleat stok..mslhny bru kul 11 pg xkn nk clear stok lg..org ramai time lunch ank dh lapo..npe x sediakn mknn yg byk dh tau mst ramai org yg dtg..lg satu x puas hati kaunter tiket utk msuk hall b..npe x dletalkn dekt dgn hall b tu..ni ltk kt stage dlm dewan free yg brsesak2 org..dh la nk leps dr sesak org tu pn dh mkn mase dkt setgh jam bqk ank2 kecik lg pstu nk aspect kite msuk dlm blk semata nk beli tiket utk hall b..mmg x sistematik lgsung..prngnjur peniage untung brjuta tp pikirle prasaan ank2 n keluhn ibubapa ni..klu wat kt cni lg nex year tobat x g doh..huhu..

    ReplyDelete
  45. mmg kecewa sgt..buksn setakat nak peluk upin ipin, nak tgk dari dekat pun tak dpt..ultraman pulak tak sempat tgk...dok melayan parking yg sesak...nak amik gambar dgn maskot pun kena bayar mahal..beratur panjang lg tue.. tak rajin ku nak beratur panjang gitu dgn penat melayan budak2 lagi..huh...tolong lepaskan maskot banyak sketlah dptlah kita ambil gambar atleast...tukar lokasi, tambah aktiviti jgn nak iklan banyak..booth tue tak pyh pun tak per..buat event betul2lah sikit...

    ReplyDelete
  46. setuju dengan akak,, acik pun ada tulis.. moga pihak penganjur ambil berat tentang hal ini..

    ReplyDelete
  47. Nampaknya tempat dan timing untuk buat karnival upin ipin ni memang tak sesuai. 4 event jalan serentak dikawasan berhampiran, mana tak sesaknya kan. Kesian pada mak ayah yang terpaksa menapak jauh, anak2 kecil lagi lah. Ni semua sebab ikon kartun punya pasal. Hmm..

    ReplyDelete
  48. Anonymous1:20:00 PM

    saya mmg xsuke gi tmpt crowded(sureheboh,stadium,carboot sale etc) tapi demi anak yg suka ultraman pegi laa juga redah...parking 6,7 km dari lokasi...masuk dalam sesak gila...keluar masuk sama je...staf/crew seekor pun saya xnmpk...dari awal sampai akhir nak apa2 saya tanya pelawat juga...merchandise ultraman pun x jumpa2...takkan pasal undangan sahaja takde booth...sepanjang dlm tu saya tgk org dtg 7 keturunan pun ada...maaf laa...bayi dan org tua bertongkat, org oku, berwheelchair mmg x patut ada kat situ...

    ReplyDelete
  49. Anonymous1:21:00 PM

    Sangat2 setuju ttg tukar lokasi..mmg xsesuai..kmi pegi pn xdpt tgk pn..nsib baik ank2 memahami..takder tantrum.. Booth kt dlm hall mmg xptut ada pn..husband trpaksa dkung ank 5thun nga 2thun skli dua2 ats bahu ..

    ReplyDelete
  50. Anonymous1:22:00 PM

    Sebenarnya penganjur pun tak sangka yg orang punyalah 'batak' sampai mcm tu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Anonymous8:07:00 PM

      Wht do u mean by your statement??
      Sebagai penganjur, awak sepatut nya tahu dan perlu ada planning...program tu bukan sehari jer...3 hari....kalau dah hari jumaat org kerja tu pon boleh sesak, ape lagi hujung minggu??? Klu xpandai nk planning, xpandai nk bt expectation,xboleh terima complain n xboleh nk bt penambahbaikan xpyh buat karnival.

      Delete
    2. Anonymous8:31:00 PM

      Biasalah...kalo xnk tunggu..xnk penat..xyah la datang... bukak cd upin ipin..duk rumah tgk....

      Delete
  51. Anonymous1:29:00 PM

    says tgk event was very successful!!!ramai sgt yang datang. tapi are kekurangan sikit...tempat tu x sesuai...sempit sangat for the crowd. x dapat nak jalan langsung!!banyak acara yang ade tp x tahu apa yang berlaku!! nk tengok mascot tp x tau kol berapa muncul.so...better pihak penganjur next time letak a big time schedule or bagi pamplet to every1 bagi tau what time mascot mana yang muncul dan kat booth mana...x de lah kami tunggu...last2...sama gak kat sana pun tgk kat screen tv jgk anak saya..cian dia!!! kami yang hadir ni bukan nak complain...tapi for pihak penganjur improve for next years event.

    ReplyDelete
  52. Anonymous1:29:00 PM

    Anak sy umo 1 tahun 2 bln...hampir lemas..crowded giler..mmg xsesuai bt kt picc...nk bt kt putrajaya blh..bt kt padang tu..luas pn luas..

    Kecewa anak sy yg umo 4 tahun..xselesa tgk... sipi2 je dpt tgk upinipin...xsempat bergambar...

    Kita Parent ke sana semata2 kerana anak..xde tujuan lain..dek kerana anak minat...gagah laa membawa anak2 utk tgk upinipin ni..

    Hope event ni akan datang..bt dengan proper and puaskan hati peminat semua..jgn duk suka kaut untung shj..

    ReplyDelete
  53. Anonymous1:31:00 PM

    Last - last aku cakap kat anak aku: "TAK PELAH SAYANG...KITA TGK UPIN IPIN & ULTRAMAN KAT RUMAH DALAM TV JE YE"...KESIAN ANAK AKU.....

    ReplyDelete
  54. Anonymous1:43:00 PM

    Saya pergi hari kedua. Dengan tiga org anak dan anak yang no. dua l,elaki, 4 tahun, berat 32 kg. Dah la kena panjat bukit tinggi sbb xde parking pastu bila sampai bersesak gila. Ada plak parents yang tak reti bahasa dudk kat depan berdiri sedangkan org belakang dah menjerit suruh duduk. Anak lelaki saya nak sgt tengok ultraman. So saya yang berat 42 kg ni terpaksa dukung anak seberat 32kg semata-mata nk bagi anak tengok ultraman. Pastu yang kakak berat 25 kg pun nak tengok tapi again kerana parents yang pentingkan diri sendiri dan penganjur yang tak reti nk uruskan crowd, saya kena dukung dia juga. Kalu next year wat lagi kat PICC, haram aku takkan pergi dah!!

    ReplyDelete
  55. Anonymous1:48:00 PM

    sy pon smalam g karnival tu ngan anak2..diorg nak tgok laa ultraman..dpt gak laa tgok dr jauh tp x dapat amik gamba..xpela syukurla dapat peluang tgok free..bukan senanng nak tgk..mmg sesak..penganjur leh la lpas ni buang design susunan camni dah..sbb x sesuai..firstly,booth2 ngan info counter TIDAK SEPATUTNYE berade di main hall..ganggu pergerakan maskot n orang ramai..secondly to ibu bapa..plis jaga anak2 anda n anda skali supaya anak2 anda tidak hilang dr pandangan anda..ye,mmg tempat x sesuai,sesak tu satu hal..tp anda x bleh lepas tangan gak..da jd tugas anda jage anak2 anda tgok2 anak2 anda xleh leka..sbb spanjang sy ade kat sna kejap2 ade diorg umumkan ada budak hilang..hairan saye..hmm..dan ketiga,pihak penganjur tolongla letak guard jage jalan ke belakang pentas...dan ibubapa tolong la bg kerjasama jangan mintak untuk lalu belakang pentas..sebab ianya adalah SECRECY pihak penganjur...kat situ la maskot nak rest2 nak salin2 baju..anda suke ke kalu org tibe2 masuk dapur rumah anda tgok2 anda salin baju rest2? dan akhir skali,juga kepada pihakk ibu bapa dan penganjur..pihak penganjur tolong pikir balik harga2 jualan n tiket2..sbb ade yg x sesuai sy rase...ape2 pon gud job pihak penganjur sbb dapat anjurkan karnival besar camni..wlupon ramai yg x puas hati tp still sy pikir klu saye jadi ppihak penganjur pon msti sye pon banyak buat silap..tuan2 puan2 yg lain camne?kalu rase bleh anjur program camni tanpa ada pihak yg x puas hati,silakan..bleh la cube..harap2 pihak penganjur da start bukak2 blog2 atau facebook utk lihatt komen2 dr pihak pelawat...n kepada pihak pelawat,jgn marah2 sgt..try to get into their shoes oso..PICC pon gud job laa..habis sume pintu die kunci..tempat yg penganjur letak papan tande masuk pon die g kunci..ape daa...

    ReplyDelete
  56. Anonymous1:57:00 PM

    saya pon ade pergi semalam..biasela kalo da ramai pengunjung tu mmgla sesak..buat dalam dewan tu da cukup baik bagi sy..siapa yang bg cadangn buat kat stadium atau open space tu bg saya xfikir panjang sbb sekarang ni musim hujan dan panas yang tinggi darjahnya..penganjur mesti fikir yang tu..cume buat penambah baikan dari segi penyusunan ruang..kalau takut dilambung ombak jangan berumah ditepi pantai..hehe

    ReplyDelete
  57. saya ada pada hari ahad jam 10.30 pagi lebih kurang tp msuk 5 minit jek sebab terlalu sesak maka temper amarah dah semakin membuak..

    penat mendaki bukit dari parking yang jauh 1 hal. orang bersesak2 kat dlm hall pon 1 hal..

    balik dengan kecewa jugak..sebab penat/buang tenaga/masa..

    booth2 kosong kt dlm2 tu yang menyempitkan keadaan..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Anonymous5:00:00 PM

      Stuju... booth tu cam semak je kt dlm. Klu xda booth bnyk space leh duduk. Tu pn klu smua org duduk la

      Delete
  58. Saya pergi..saya pergi..saya pergi...mmg pihak pganjur buat cm ne entah lah... aku yg bukan pgjur blh pikir...cofom2 ramai org mai... dah utraman dtg kot.. siape tk mo tgokk..aku pun excited.. tp ape kan daya...tgok kat sreen luar tu oun kpla sget..sbb duk kat hujung srenn.. ltak satu jew..lps tu boot niaga sepatut nye jgn lah ltk dlm... dh sesak org nk masuk ... ltk kat luar... baru ada ruang yg lain...nasib belah aku mse masuk aku mintak org2 yg berdiri duduk..dorg duduk..tu pun ada mrgut sbb tak puas duduk...dh tu... kita org kat blkg cm ne...nk hdp bontot hang n kpla hangg..hahhaha ape2 we enjoy cikit... ank2 pun phm... sbb kita org cube legakan mereke.. klu tk mau guling2 cm budak2 lain aku tgok..kesian sgat.. pd ayah n ibu yg lguh kpla lah bahu lah lgan lah ...u all terbaik kerna memuas kan ank2 anda.. pd pihak pgjur.. saya maaf kan untuk kali ini..nex time jgn buat lg...

    ReplyDelete
  59. info@lescopaque.com
    ni email dia kak

    komplen jgn tak komplen

    ReplyDelete
  60. Anonymous2:48:00 PM

    Betul tu.... tak yahla nak komplen kalau diri sendiri yang terhegeh2 nak pergi. Bukankeperluan pun nak pergi. Saya pon haramkan ultraman dekat umah. X bg anak tengok. But at the same time teruja nak bg anak tengok live. Walaupun lenguh dukung anak, tapi puas. Sebab anak happy. Saya pon x expect org luar drpd klang valley sanggup dtg untuk bagi anak2 tengok... kalau sayala.... x kuasa nak dtg kl semata2 nak tengok ultraman. Giler ke ape... mcm xde benda lain. Saya pergi pon, sebab dh dekat kot dgn umah. Sendiri nak pergi tak yahla nak komplen. Nak buat kat stadium... bukan puas pon tengok... ultraman kecik jer dgn tengah2 stadium tu... this is the first time dorang buat event, tak perlulah nak ejek2... dan dorang x expect pon org luar kl teruja nak dtg... maybe next time dorang akan fikirkan alternative lain. For me, lokasi dah strategik, sebab picc tu luar drpd kl. At least tak bertwmbung dgn jem biasa dekat kl tu. Juat that, at the same day ada event lain dlm dewan yang berbeza. Tu yg parking full. Yang korang nak jugak park dekat dlm tu kenapa???? Jalan jelah sikit.... ntah papela..... sendiri pergi sendiri nak komplen.... mana2 warehouse sale pon mmg camni....

    ReplyDelete
  61. saya pergi hari jumaat, kurang sesak macam hari sabtu dan ahad

    ReplyDelete
  62. yup sangat setuju.. saya bawak anak saya yang umur 7 thn, 4tahun dan 2 tahun.. sampai PICC dalam kul 1030.. kul 2 baru dapat parking.. dah tu kena panjat bukit plak.. masuk dewan hampeh nak masuk dekat pun takleh.. so setuju dengan cadangan tukar lokasi.. paling penting stage kena buat tinggi so orang masih buleh tgk walaupun jauh.. bab no suh penonton duduk.. wassalam laa.. org mesia ni nk dengar kata.. so cari tempat yang lebih baik dan stage mesti mau TINGGI dari audien.. memang menyesal pegi.. tapi terubat dengan MAHA2014.

    ReplyDelete
  63. Anonymous3:05:00 PM

    Yup..setuju..x berbaloi dgn kpntn pnjt bukit yg tinggi tu.....dgn ank br nk msk 2 thnnye..dgn bwk ank dlm prt lg..then pnjt bukit, at last x dpt tgk pape..msk dwn dgn org sesak x blh bergerak...setuju jika d ubah ke lokasi lain..picc sgt tdk sesuai utk even cmtu...

    ReplyDelete
  64. memang rasa marah yang teramat sangat kpd event organiser, sangat sesak dan kesian kat bini saya yang pegang baby, saya pula pegang 2 anak yg masih kecil.

    kesimpulan yg saya boleh buat, mereka tidak cukup pengalaman nak anjurkan program sedemikian dan akhirnya menyusahkan ibu bapa yang hadir.

    1. mana tempat penyusuan ibu2.
    2. tempat yang sangat sesak.
    3. tiada kawalan keselamatan yang cukup dan kawalan trafik yang amat lemah.
    4. tiada info kaunter yg jelas, bertindih dgn program2 lain yang akhirnya mengelirukan pelawat.
    5. budak2 datang nak tengok upin ipin, bukan nak tengok pengacara majlis.

    ReplyDelete
  65. Anonymous3:17:00 PM

    Sy dr klang smpi awal gak 9 lbh. Blh jgk selit...last 2 betul2 smpi dpn pentas. Semua utk anak ku. Mmg kena tempat yg lebih besar...

    ReplyDelete
  66. Anonymous3:27:00 PM

    saya gigih memanjat bukit setelah mencari parking hampir sejam sebab dah janji dgn anak utk tgk upin ipin...lagi2 ada ultraman...sampai je...hall dah penuh...manusia di luar jangkaan...sekurang2nya ada lah pihak berkuasa seperti RELA membantu tapi...hampeh...orang yang masuk ke hall tu dah macam ulat...belum kira yang mmg dh ada dlm hall tu...anak2 mengamuk x dapat tgk apa yang berlangsung di stage....sangat MENGHAMPAKAN!!!dok kat luar pun sesak jugak...mmg tiada perancangan rapi langsung karnival ni....bagi saya pihak penganjur fail menganjur program sebesar ini...

    ReplyDelete
  67. Anonymous3:33:00 PM

    Memang mrngecewakan dan tempat x sesuai....

    ReplyDelete
  68. Anonymous3:36:00 PM

    Pelikla korang ni... yang korang g panjat bukit tinggi kat tengah2 kenapa? Saya panjat bukit pendek je, tak sempat nak penat pon. Tula lain kali tengok dulu kanan kiri sebelum memanjat... kan ke bukit kanan kiri tu lagi rendah... belah kanan ada temoat punggah barang, ada jalan sampai ke atas, x tinggi mana pon. Toilet pon byk. Uolls x survey ker??? Tapi yang saya tak suka, perangai mak bapak yang tak nak angkat bontot duduk je dekat stage tu, walaupun show dh abis... bagilah kat budak2 lain nak tengok show jugakkkk... berapa kali dah announcement dibuat oleh pengacara, tapi still x faham bahasa jugak...kesian budak2 lain nak tengok kene bersesak2... yang komen duduk depan stage berejam2 tu silalah terasa ye...

    ReplyDelete
  69. Saya pergi ari jumaat..itu pun dah besesak bagai..tu belum sabtu ahad lagi..tempat x sesuai tuk acara kanak2.

    ReplyDelete
  70. Anonymous3:52:00 PM

    Assalammualaikum...
    Saya pun g sabtu..sampai dlm 8.50am..minta tolong kakak drop by sbb da tau mmg susah parking.bila masuk hall ok lagi...x sesak.nampak booth utk bergambar,husband q trus.saya g info counter kt tgah2 hall yg kureng sesuai tu.register membership upin.tanya Sal bergambar dgn upin.kecewa lq sbb info x jelas...dijelaskan supaya q trus nnt da nk masuk studio br baya.Kami pun q Dan bila hampir tiba turn br saya perasan ada kaunter ticket kt tgh...bila nk beli ticket,hampa..utk sesi pagi da abis..tunggu sesi petang...hampes...punya ramai yg blakang saya pun xde ticket..bila q da pjg sampai depan entrance...mesti masing2 akn trus q kn...
    Last2 sy tdokn anak sy yg berusia 2thun 3 bulan dlu..cari port yg sesuai untuk duduk...tgok keadaan mkin sesak...x sanggup nk jalan da.
    Tghri Kami kelua ikut pintu kecik Di tepi2 hall...Di lua lag dasyat...x bgerak nk jalan.
    Call my sis straight awa mntak jemput...bila tgok traffic Di atas x bgerak2...Kami pakat jalan kaki turun k main road...sbb nk tunggu my sis sampai atas mmg berkurun la....
    Hopefully next time buat d stadium shah alam je...

    ReplyDelete
  71. Anonymous4:19:00 PM

    Kite xleyh nak salahkan diorg jgak.. smlm pun pengacara ade ckp yg pihal diorg xsgka seramai niey yg dtg..

    ReplyDelete
  72. penduduk presint 54:43:00 PM

    umah sy betul2 depan picc
    1st time jammed mcm tu
    hajat nk bawak anak pi picc
    alih2 nengok jammed dr tingkap umah
    kami ubah plan ke ioi mall putrajaya

    ReplyDelete
  73. Anonymous4:51:00 PM

    kena panjat bukit satu hal...bw anak lg. sebaik anak sgt good mood ari tu dia redha je, tp ibu kena sntisa lah kipas dia sbb dia mmg cepat panas.

    langsung tak dpt tgk...kami just shuben beli2 brg upinipin, sementara tu. sy dgn anak umur 2 thn terpaksa dok je mana2 yg rasa leh duduk. nak tuakarkan pampers pun takde tmpt. susukan anak pun tak leh, sampai ramai lah org pakat dok kat area kami tu... walaupun tu sbnrnye kaki lima (dpn booth upinipin) . dok borak2 ada gak yg dtg dr n9...jb...kesian

    kaunter booth utk byr pun buka 2 je... barisan punya la panjang. ingtkan beli kat karnival ada special diskaun ke ape ke... haram. kalo tau beli brg online je. the main point is... langsung tak dpt tgk perarakkan upin ipin, or ultraman. ye la org da berasak kat stage...nk ke stage pun tak leh. ape lg nk kemana2 dlm tu. tak bergerak. tambah pulak dgn booth2 yg mcm tak relevan je letak kat tgh tu.

    penganjur tolonglah belajar dr kesilapan ini

    ReplyDelete
  74. Anonymous4:56:00 PM

    Btl3.. sokong 100% . Kitorg xde chance lgsg nk tgk ape yg jd kt stage. Mmg sesak. Ksian kt ank2. Kt dpn screen pn dh ramai. Parking jauh lak tu. Ksian tgk mak budak yg bwk baby tgh panas jln jejauh semata2 nk tgk upin ipin ultraman tp last2 xdpt gak tgk.. huhu.. nasib la ada jualan2 kt luar tu yg gembirakan hati huhu..

    ReplyDelete
  75. memang dah tau dah kalau program kat putrajaya ini le keadaannya.. so saya sebagai warga putrajaya yang dah duduk sini lebih dari 10 tahun memang tak akan pegi apa pun program anjuran kat sini kecuali pasar tani..itupun kalau rasa nak pegi.. yang lain nye memang tak lah.. semua nya kurang memuaskan .. tak teratur dan tak terancang.. tambah lagi ibu yang tiga anak kecil seperti saya.. banyak kemudahan untuk kita sebagai ibu tak tersedia depan mata.. so.. better dok umah .. kadang kadang memang kesian dengan anak anak... tapi tak per. untuk kebaikan dan kesihatan mereka.. pegi situ keadaan bersesak.. orang ramai.. ermm.. dah tau sangat dah.. ada ke panggil ultraman kat picc.. adoiiiyaiiiii.... nanges

    ReplyDelete
  76. Anonymous5:03:00 PM

    Nsb baik la umah sy dekat dpn picc je...dpt jgk g 1 kali...tu pn terpksa naik moto ber4 sbb x nk lalui jem klu naik kete...smpi kt dlm picc dudok x smpi 30mnt,si abg umor 3 thn ajak blk sbb x thn bersesak...cadangan sy juga tukar lokasi wlupn picc tu x smpi 200 meter dr umah...mmg x sesuai lgsug buat kt situ...

    ReplyDelete
  77. Anonymous5:11:00 PM

    Cadangan saya pulak, dah tau crowded n sesak bagai tu watpe..kate da mai hari sabtu tu sesak.xkan x serik lagi nk mai gak hari ahad semata2 nk tgk org kai topeng atomen tu je? Be rasional sis, ada benda yg kite boleh ikutkan ckp anak atau berjanji dgn anak. Cadangan sy pd sis, sila atur perjalanan sis seawal subuh sekiranye nk tgk event yg sudah pasti akan bersesak bagai. Kpd ibu yg bf dilantai atau tmpat yg sesak, pegila menginap dkt pullman tu. Biakan ank dgn bapak je bersesak2 smate2 nk tgk atomen n upinipin. Kesian kan la pd bby ibu2 tu.sekiranya nk bg cadangan skalipun, pergila sendiri ke pej.les copaque kt sek.13 sebelah tesco extra tu. Berbincang dgn mereka dan untung2 sis bole je event planner. Bg sy, bkn mereka x expect, tp disebabkan trlalu ramai peminat..so ape yg mereka bole wat..even ade contingency plan skalipun i dont think ia nya akan memuaskan hati semua pihak. Sekian.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Anonymous2:56:00 AM

      Setuju sgt

      Delete
  78. hanya pentingkan keuntungan dari keselesaan pengunjung!!! nampak smart tapi HAMPEH...

    ReplyDelete
  79. Anonymous5:31:00 PM

    yg penyumbang ramai dtg tu sbb nak tgk Ultraman je...bukannya upin ipin...show cam hampeh je...sesak giler....koyak sepender aku....

    ReplyDelete
  80. Super Extremely Mengecewakan!

    Laporan saya disini >

    http://www.khaidirzakaria.com/2014/11/karnival-upin-ipin-mengecewakan.html

    ReplyDelete
  81. tabah sungguh kalian semua...
    akak jenis yang tak suka bawa nak ke karnival ka..pesta ka...festival ka..apa2 yang bersesak sebab nanti
    anak happy tapi akak penat...
    hahaha
    akak tak suka...nak sama2 happy...
    tambah la lagi anak akak yang jenis meliar tak makan saman ni.

    p/s: kawan akak ( a mom) carry anak dia atas bahu seberat 34kg utk event ni...pengorbanan seorang ibu (bapa outstation)

    ReplyDelete
  82. Anonymous7:54:00 PM

    Nasib baik tak pegi..Layan MAHA...anak2 main dgn bebbit"kata anak yg bonsu",kambing tgk kerbau balau..tgk fish..minum air buah,mkn grill lamb...bestnya...

    ReplyDelete
  83. Ni nak menambah kesesakan trafik kat sini.
    1. Tahniah kepada semua yg menjayakan kartun upin ipin...sambutan di karnival tu menunjukkan sambutan jutaan rakyat di Malaysia. Saya sokong 100%. Buatan malaysia..
    2. Yg kedua.. kecewa sungguh! Kesian tau buat org mcm tu.
    hrmm senang cerita.. sama la dgn komen yg lain2 ... mmg penganjuran macam tak buat research..tempat tak sesuai.. harap diorg dpt lesson learn.
    3. Anak2 cover kekecewaan dgn pergi mkn kat restoren upin ipin di seksyen 7..

    ReplyDelete
  84. Anonymous8:14:00 PM

    Lagi 1 cadangan SILA LA BUAT SELAMA SEMINGGU SBB DH CUTI SEKOLA NI. XDE LA ORG TERSESAK SESAK SBB BUAT 3HR JE.

    ReplyDelete
  85. Anonymous8:17:00 PM

    kesian baca tp apakan daya..dalam 3 hari tu ada banyak event..convo,ada associate japan ke cina conference,upinipin tu,kat luar picc tu je ada plak orang kawen dpn tu..tak boleh la nak salahkan Les copaque je..lepas tu kalau yg ada anak baby kecik sangat tu yang dibawak tu dah kenapa :\ tak relevan gila baby menyusu lg nak tengok upin ipin..pintu keluar masuk tu saya setuju lah mmg dorang xjaga..patutnya jaga la mana masuk masuk,keluar untuk keluar..untuk yg suruh duduk tu...well..MC event dah suh duduk kot..apa bezenye orang sado ke tak sado tapi still kalau tak paham bahasa tu mmg tak duduk la..parent pon saya tengok ramai sangat bia je anak2 ke depan stage tu..tak fikir pulak orang jaga event tu dalam hati tak panas yang tak reti2 nak jaga anak tu? maafkan saya kalau terkasar bahasa..sedikit pandangan dari saya yang juga melawat karnival upin ipin..saya still tak salahkan penganjur tp ibu bapa yang tidak menunjukkan contoh yang baik dengan membiarkan anak2 kedepan,hilang dari pagi sampai petang tak jumpa,jalan ikut bukit yg tak ada jalan and biar je anak kecik jln sorang kat bukit tu..sekali lg saya muhun ampun kalau terkasar bahasa..peacee (^^)V

    ReplyDelete
  86. Sabar je la...sy pun ada masa karnival tu berlangsung jumaat lepas..sangkaan sy hari jumaat x ramai org sebaliknya masyaAllah ramainya..nk cari parking pun stgh jam...jenuh tawaf picc tu...sy pun hadapi situasi yg sma dgn puan...anak mengamuk2 nk tgk ultraman..terpaksalah berhimpit2.dh la x de screen tmbhan..terpaksa berasak2...last2 gilir2 dukung anak dgn suami..nasib anak sy baru sorg..umur 3 tahun...dr ada feel nk tgk terus tertidur anak akibat stress...tempat tersangat sempit org ramai...puan terlalu tabah hadapi situasi ni...klau sy..anak dh 3 mmg x bawak...yg jd ramai tu sbb ada event lain dk hall picc..klau x salah jumaat tu sy g ada pesta konvo

    ReplyDelete
  87. Tudia... x sangka sampai macam tu skali.. tapi mmg kalu difikirkan agak logik cadangan yg salwa bagi tu.. semoga surat ni dpt membuka mata pihak penganjur utk penambahbaikkan.

    Cuma jgn stress melampau ya.
    X elok untuk kesihatan.
    Ni ada sy dapat sedikit petua hilangkan stress bolehla untuk dimanfaatkan bersama

    ReplyDelete
  88. Anonymous9:17:00 PM

    les kopak masyuukkk...yg kopak kita laa. haha

    ReplyDelete
  89. Anonymous9:46:00 PM

    Alangkah lg bagus mak bapak ni je yg jd upin ipin ngan otomen..dr mbazir masa tenaga g bersesak baik men ngan anak2 pakai costum tu...amender yg duk hadap sgt ngan watak yg x membina tu pun tatau la...typical malaysian
    ..

    ReplyDelete
  90. Anonymous10:03:00 PM

    Kita semua manusia biasa.. x lari dr kesilapan.. apa yg wajar sy rasa d sini.. sedikit kata maaf dr pihak pnganjur utk ibu bapa yg brtungkus lumus bermandi peluh semata2 nk bwk anak2 pg karnival pn dh memadai kot.. x perlulah nk jd bodoh sombong.. sedar n terima kekurangan penganjuran dan berusaha memperbaiki mutu penganjuran d masa akan dtg.. sekian dan terima kasih.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Setuju cadangan permohonan maaf ini.

      Delete
  91. Anonymous11:11:00 PM

    apela korang ni..pasal ni pon nak gado2..xyah la gado2..sbarang nasihat,feedback kecewa ke feedback ape ke g la kat opis dorg tu..klu rase da pandai sgt nak organise event tu mintak la kat dorg utk organize event besar dorg utk next time..ade bran?jangan cakap je..cakap je x gune..x mmbantu sesiape pon..so go n prove yg teori korg smue tu membantu..

    ReplyDelete
  92. Saya lalu je malam ahad tu..Tgk kereta bergelimpangan kat tgh jalan..Da tau mesti ramai giler..Nasib baik tk bawak anak2 pegi sana...Huhu...Bersabar ye Sis...

    ReplyDelete
  93. Anonymous12:10:00 AM

    Sya tk fham knapa orng msia khasnya melayu tergila2kn sgt nk tgok ikon upin ipin dn ultraman tu?

    ReplyDelete
  94. Kalo dipikirkn blk..mmg bangang la penganjur tue..tau picc atas bukit gatal jgk nak buat kt sana..sian anak2 aku xdpt tgk..tawaf 7 kali pn xde parking..dumb

    ReplyDelete
  95. Anonymous12:25:00 AM

    sangat3 terukk. gila la

    ReplyDelete
  96. Anonymous1:02:00 AM

    kesian tengok ramai yang kecewa pasal karnival Upin & Ipin. but hey, nape ramai parents yang komplen cadang wat kat open area or stadium? kan skang tiap2 ari ujan. kang tetiba lebat, menggagau lari2 tolak2 rebut2 bagai cari bumbung kang. silap2 ada yang mati kena pijak etc. ni yg cdg ni msti sume parents yg tak penah bawak anak main kat luar umah, dok dalam umah je rewind and replay kartun upin ipin ultraman. pastu x sedar hujan skang tiap2 ari =p

    in the end, yang guna ayat "nak kasi anak happy" bla bla bla...ada berbilion lagi cara nak kasi anak happy. gi bersesak semata nak tengok upin ipin is simply just an option out of billions more.

    skang ni sape yang adults, sape yang budak? sape yang pikir macam adults, sape yang pikir macam budak?

    in the end:

    YOU CHOSE TO DO THE THINGS THAT YOU DID

    some parents yang ikut otak budak, unconsciously, sebelum datang mesti dah letak dalam mindset ayat mcm ni:

    "kang nak amik gambar byk, pastu leh showoff dalam FB Twitter etc. mesti ramai orang like and comment" hahahaha

    so lepas ni, kalo korang sume sakit ati sangat, aku pun ada cadangan bernas gak.

    1. PEGI OFFER DIRI KORANG UNTUK JADI ORGANIZER. KORANG KAN BAGUS. IT'S A WIN-WIN; KORANG DAPAT DUIT JUTA-JUTA, REFERRAL, FREE ACCESS, ETC. AND UPIN IPIN DOES A GOOD CARNIVAL

    2. LEPAS NI BOIKOT UPIN IPIN, CAM KORANG BOIKOT MCD. SEBAB? COZ DIORANG MENZALIMI KORANG BY ORGANIZING KARNIVAL KAT TEMPAT SEMPIT, CEKIK DARAH JUAL SUME BENDA MAHAL, ETC.

    3. TAK PAYAH PEGI !!! TAK PAYAH PRETEND CAKAP STUPID REMARKS LIKE "INGATKAN JUMAAT TAK RAMAI ORANG" OR "INGATKAN ORANG SEKITAR KL SELANGOR JE DATANG" OR ETC. DAH TAU DAH ORANG RAMAI, PASTU PEGI GAK. PASTU KOMPLEN; TAK RASA BANGANG KE?

    SAMA LA MACAM DAH TAU NAIK GUNUNG KINABALU TU SUSAH, TAPI PEGI JUGAK NAIK BAWAK DUKUNG ANAK KECIK, BREASTFEED BABY ETC. COZ NAK KASI DIORANG HAPPY NAIK GUNUNG.

    HA, RASA CAM BANGANG KAN??? SO PASNI AKAL DEWASA TU JANGAN DISAMAKAN DENGAN AKAL BUDAK. DIORANG TU BUDAK!!! KORANG DAH BESAR PANJANG, PIKIR LA SIKIT.

    4. GI JE LA EVENT LAIN OR TEMPAT LAIN. KORANG KAN NAK SPEND QUALITY TIME AS A FAMILY? SESAK2 AND DAKI BUKIT TENGAH PANAS OR HUJAN SAH2 LA BUKAN QUALITY TIME. BENDA TU LEH WAT KAT DEPAN UMAH.

    SO GUNA INTENET TU CARI INFO TRAVELLING IN MALAYSIA. JANGAN GUNA SMARTPHONE MAHAL TU NAK BACA BLOG ORANG KOMPLEN / GOSIP ARTIS / POLITIK / MASAK2 / STYLE TUDUNG JE

    ReplyDelete
    Replies
    1. Anonymous10:13:00 AM

      Looser

      Delete
    2. Anonymous1:49:00 PM

      HAHAHAA...
      syabash!!!!
      likes likessss

      Delete
    3. Anonymous3:51:00 PM

      Keyboard warrior sungguh...matanglah sgttt..

      Delete
  97. Event menarik..show upin ipin terbaik.. show ultraman mengkagumkan.. tapiii.. venue sgt2 x sesuai.. next year please cari tmpat lgi besar..

    ReplyDelete
  98. Anonymous1:12:00 AM

    Kalau dah berjanji dgn ank ank kene tepati kan.. tak sangka la penganjur pandai sgt buat event. Event organizer pun tk kan la cerdik sgt kot..lain kali minta temapt yg luas lapang n tak berbukit.. sian ibu ibu anak anak.nenek n atuk yg terpaksa daki ..samapi sana tk leh masuk.. balik jer.. sian ank ank kecewa.perpun tahniah sbb dpt menganjurkan karvival nie.. but nx timee please do at the right place yg elok dr segi safety semua org dah ada keselesaan sikit bg warga yg sepatutnya.

    ReplyDelete
  99. Anonymous1:41:00 AM

    aku&laki sm cm parents len..gigih bw ank tgk otoman..upin ipin xsgt sb event tadika anak kdg2 pgl upin ipin tp xde lh cabutan bertuah,byk x jmp dh..haha..sbnrnye aku yg beria nkg..klu ikot ank aku 5 thn n 4thn, dorg dgr nmpk iklan otomen n upin ipin dorg tny aku "otomen dtg ptajaya tu jauh kn ibu" walhal aku duk ptrajaya & utk tgk fevret superhero anak aku otromen & jg zmn aku knk2 dh ade , gigih aku bw dorg 3 hr..bg aku tmpt dh ok nyaman n xpns sgt..klu stadium seyes pns..aku pnh kene! sbb aku hunter karnival2 ni..event indoor aircond "sy suka"! khilangn knk2 lg kurang bnding kat stadium. cuma kedai tgh2 tu aku xkenan sgt..n kslmtn knk2 tu pnting dlm dwn xilang jauh..

    ReplyDelete
  100. Saya pun sedih gila pasal upin ipin. Demi nak memenuhi permintaan anak-anak. kereta accident masa tgh beratur waktu crowd pukul 1 tghari pada hari sabtu tu. alahai.

    ReplyDelete
  101. Wow anon 1:02. Idea yg very2 the bernas.penuh hikmah
    *Apa tujuan penganjur buat iklan, klu bukan utk tarik org ramai dtg.
    *Klu lepas ni ade karnival hiburan kanak2, semua ibubapa sila set minda anda - org mesti ramai, jd xpyh dtg. Biar geng2 family penganjur je yg tengok. Yg lain sila tengok kartun dlm TV saje.OK.
    *Ruang dewan tu mungkin muat klu kanak2 je yg tengok. Ibu bapak xyah masuk. Ok, bernas x idea ni? klu x bernas, so sila tukar lokasi.
    * les kopak, lepas ni klu nk buat karnival upin ipin, bukak offer pd umum, siapa berminat nk jd ajk pengurus setia. (Refer pada idea bernas #1 anon 1:02) Biar diorg rasa sendiri cmana susahnya urus karnival.kan anon 1:02 kan..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Anonymous1:52:00 PM

      negara lain dok risau anak boleh hidup/tidak esok.,anak dapat makan cebisan roti/tidak esok hari..
      yg kita kat sini nak risau pasai anak tak gumbira tak dapat tengok otomen AJE???

      ishh ishh ishhh...... tahniah ibu bapa bolehland!!!

      Delete
  102. Anonymous11:48:00 AM

    Stadium yg dicadangkan dlm Surat ni stadium berbumbung kot. Jd xde mslh lenjun berhujan berpanas rasanya.

    Info:
    kapasiti dlm satu2 masa
    - Dewan di picc max 3000
    - Stadium Malawati 12000
    - Stadium Putra 9000

    ReplyDelete
  103. Anonymous11:52:00 AM

    Tempat kurang sesuai.nak ke picc tu dari parking pun dh mcm panjat gunung...cuba sediakan mini pickup truck ke dari parking ke tempat event..ada jugak ibu2 pregnant bwk anak,org2 tua yg dtg.diorg xde kuderat mcm org muda..even org muda pun x larat nk jalan tgh panas tu...buat event bukan sj tentative event tu sndiri,but both how do the audience or visitor nak dtg ke situ n apa kemudahan yg sepatutnya ada....bukannya asal ada...kerusi utk duduk pun xde,kurang.toilet asal ada...hope penganjur dpt improve lagi next time..this is a good event,but how to manage it will be different.good luck.

    ReplyDelete
  104. Anonymous2:48:00 PM

    Banyak jugak yang komen bangang2 eekk...dah la tak pegi 1 hal..tak tau pun keadaan dalam tu macammana...pastu sibuk pulak kata tak yah ikut kehendak anak la,boikot la,suh jadi organizer la....BANGANG SUNGGUH!!!!!!!!

    lain padang lain belalalang...bukan semua ibu bapa mcm sesetgh yg tak kisah or tak peduli or tak minat dgn upin ipin dan ultraman....makanya yg cuba menggembirakan anak2,yg cuba memenuhi kehendah dan yg paling penting,cuba membuat anak gembira telah gigih dan berusaha menapak,memanjat bukit untuk semua tu...TU PUN TAK PAHAM KE????...bukan semua ibu bapa sanggup buat pengorbanan mcm tu hanya semata2 sb anak2...
    Lagipun apa yg diluahkan semuanya fakta dan ribuan parents mengalami nasib yg sama..so tak salahlah penulis ni menyatakan kekecewaan dan seterusnya mencadangkan sesuatu untuk pembaikpulih kepada event2 mcm ni..
    klu buat kat stadium putra bukit jalil jauh lebih baik....klu dikenakan bayaran pun tak pe..janji selesa,boleh tgk mcm tgk konsert....sekian

    ReplyDelete
  105. memang tempat tak sesuai sebab for sure ramai peminat upin & ipin dan otomen datang nak saksikan show. bukan budak-budak je, mak bapak budak pun ada yang minat. parking kat picc plak tak banyak. memang kena menapak jauh la.. panjat bukit lagi. sampai atas da semput.. apa pun, next time penganjur leh cari tempat yang sesuai yang boleh memuatkan ribuan pengunjung. lagipun sewa kat picc mahal. walaupun tiket berbayar tetapi kalau selesa pengunjung pun tak merungut dan balik dengan perasaan yang puas dan gembira. pengunjung pulak, dengan kesesakan yang sedemikian, jangan ambil kesempatan dengan menjadi penyeluk saku. sekian, tq.

    ReplyDelete
  106. Amboi. Riaknye siapa yang komen "siapa suruh datang lambat" tu. Kalau dah semua orang keluar sama timing, can you simply imagine ape yang jadi masa tu? Yang duduk berdekatan putrajaya boleh la adjust timing nak keluar awal. yg dtg dari jauh, daerah lain, negeri lain ni nak suruh keluar pukul berapa pulak? malam jumaat nak suruh bertolak? cakap pakai otak la bro/ sis

    ReplyDelete
  107. Sy datang lambat. hari ahad pukul 8 mlm... Alhamdulillah dah tak sesak. .. anak2 pun dapat tengok upin ipin. Duduk sampai show habis... kat hall semua X pegi pun... dia org cuma excited nak tengok upin ipin and the gang je and alhamdulillah dpt duduk depan stage...nasib baik tak datang awal...

    ReplyDelete
  108. Btl sgt2...rasa mcm xberbaloi dgn penat jem n naik bukit...mmg kawasan xsesuai..kpd yg bg cdgn yg suruh kitaorg ni yg jd krew,xpyh nk marah2 sgtlh..akak ni just bg cdgn..kalu xblh terima diam jelah...harap thn dpn penganjur blh pilih tempat yg lg sesuai..sokong industri kreatif tempatan..

    ReplyDelete
  109. sangat setuju dgn surat ni,especially bab ruang untuk ibu menyusukan anak..lg satu kena sediakan shuttle transport supaya org x penat panjat bukit..antara booth yg x patut ada ialah booth insurans / unit trust...so annoying..tapi point paling penting VENUE LANGSUNG X SESUAI!!!!!!

    ReplyDelete
  110. Dengar ramai juga kanak2 terpisah dari ibu bapa mereka. Itu lah yang paling takut sekali.. saya takkan bawa anak2 ketempat yang terlalu crowded macam tu. Bukan apa, seronoknya sekejap, letih je lebih..

    ReplyDelete
  111. Saya terpaksa tipu anak saya bagitau Ultraman dah balik sebab pening kepala orang terlalu ramai...lampu dia dah berkelip2 dan dah terbang naik kelangit...boleh camtu..hahahaha



    ReplyDelete
  112. Nak juga komen..saya pg hari sabtu.. tahu dah kan keadaannya. X pyh citer.. satu family ngan 3 hero saya..naik shuttle bus..( ade ye shutyle bus disediakn. Ada yg x tahu). Tapi..ni bab sadis.. bas x anto sampai atas...adusss...rasa tertipu jugak..ada jugak penumpang bas x puas ati mcm akk jugak..jadi terpaksanla mendaki..pendek ke tinggi je ttp kena daki bukit tu.peluh la jugak.
    masuk dewan..x tahu kata apa la...mmg sesak...mmg akk kena dukung anak no 3 umur 5 thn atas bahu utk tgk show..husband bwk yg 2 hero lg..bukan nak kata apa..it suppose only karnival tu jer kat situ..jgn a pihak picc tamak amik event lain gak..konvo plak.. lg sesak la.. lg satu..penganjur patut sewa dua dewan besar..satu utk persembahan saje..satu utk booth..jadi pengunjung terbahagi dua..cafe kat situ patut kena siap sedia..atau sediakan tambahan cafe..mcm hari sabtu..ada tambahan..better camtu..si dpt la mkn dgn selesa kat dewan 10..mungkin penganjur pilih picc utk keselesaan sebab beraircond..bumbung..kemudahan surau.dan sebagainye lengkapm.so klu ujan pun x la kalut..tapi kena sedia backup planning klu kesesakan..xpected apa kalau musim cuti sekolah..bawak upin ipin ultraman sekaligus..mmg anak akk dah aim lama..sejak tunjuk iklan kat tv..show tu patut buat kat dewan tpt konvo..hadkan kemasukan...buat mcm tgk wayang la...adus... jgn la kedekut dan picc pye pengurusan jgn la tamak..amik byk event padahal ade event besar kat situ...hope penganjur leh pk next time... nak gambo ngan maskot pun x dpt..tapi my kids happy dpt tgk show tu ..jadilah...

    ReplyDelete