WAHM M11W4: Resepi cruncy nuts

Assalamualaikum wbt

Seperti yang dijanjikan aritu, ni nak kongsi la sikit resepi biskut crunchy nuts mcm yg di post kt fb aritu.
Biskut ke pon? 

Ntah la
Tapi mmg best utk kudap kudap.

Buat aritu kejap aje abes. Dari pagi sampai ke malam dok makan.
Senang aje buatnye

Bahan nye pun sikit aje tp pricey sikit la
No wonder org jual balang cenonet tu pun rm10!

Okeyh. So 3 bahan utama adalah:

1) duit
2) oven
3 kerajinan

Hehhhhehe.. tkdo ni cmno nak buat.
Ok la.serius sikit.

Bahan2 nk buat adalah:

1) 200gram tepung Florentin
2) 200 gram hirisan badam
3) 100 grambiji labu atau koci. Dua2 pun boleh.
4) 30 gram bijan. Putih boleh hitam pun boleh
5) baking sheet yg reusable (bkn baking paper ye)

Cara nk buat:

Panaskan ovem 160 degree celcius.
Sediakan mangkuk.
Gaul semua bahan kecuali bijan dan baking sheet. Cmni ye hasil lps digaul:



















Sediakan dulang pembakar dan alas dgn baking sheet. Kenapa tk pakai paper punye? Sbb nnti melekat.susah nk tarik. Kalau pakai yg ni boleh pakai balik.lg jimat.  So potong dan letak mcm ni:
























Tuang dan ratakan. Jgn tebal sgt nanti tk cruncy. Agak2 1cm ok la tuh. Ini rupanya:
























Pastuh tabur bijan
Bakar dlm oven  selama 12 minit atau sampai jd keperangan. Perang tu mcm coklat lah warnanya tp light sikit. Camni:
























Keluarkan dr dulang. Potong sewaktu masih panas. Potong ikut size yg disukai pakai pemotong pizza.
Pastu sejukkan dan dh siap utk makan.

Tat taraaaa




















Simpan dlm bekas kedap udara
Senang gile kan

Kalau tak mau buat tatau la.
Hehehe
Boleh la kot nk tempah dari saya.


Bye!

Love,

Salwa

Salwa Mohd Saleh

A WAHM of 3 boys who wish to be extraordinary.

No comments:

Post a Comment