7 sebab kita perlu ambil supplement dan vitamin

Assalamualaikum wbt

Terasa segar pulak selepas berpeluh-peluh mengayuh basikal untuk mengedarkan Flyers Shaklee dikawasan kejiranan. Tapi lepas tuh lenguh juga sebenarnya, maklumlah dah berbulan kot tak berbasikal. Alasannya sebab tayar basikal pancit walhal boleh aje pam. Hehehe

Well,

Apa yang ada dalam flyers tuh? Macam mana bentuk rupanya?
Tatt taraaa...





Cantik tak?

Ade macam-macam maklumat. Ada tentang supplement Shaklee yang kita jual. Ada khasiat dan info tentang produk tu satu persatu siap harga sekali. Lepas tu ada set-set yang kita tawarkan macam set menyusu, set kurus, set kecantikan kulit, set alahan dan macam-macam lagi lah.

Dan, ada juga info tentang kenapa kita perlu ambil supplement/vitamin.
Sebab tulisan kat situ kecik aje dan susah nk baca, saya share kat sini lah ye


SEBAB TUBUH BADAN KITA PERLUKAN SUPPLEMENT


1.  Melengkapkan dos vitamin yang diperlukan dalam seharian 
Dalam sesetengah situasi, tubuh badan kita memerlukan dos vitamin yang lebih tinggi dari apa yang kita perolehi dari makanan yang diambil. Contohnya Vitamin E dan Vitamin C yang diperolehi dari makanan semata-mata tidak mencukupi untuk memberi pencegahan terhadap penyakit dan anti-penuaan.

2.  Kebanyakan buahan dan sayuran telah disembur racun perosak
Buah-buahan dan sayur-sayuran yang ditanam kebanyakkannya telah disembur dengan racun perosak yang menjejaskan kualitinya. Buah dan sayuran juga ditanam ditanah yang tidak subur dan mengandungi bahan galian yang kurang berbanding buah dan sayur yang ditanam secara organik. Ini akan mempengaruhi kualiti dan zat yang ada didalam buah-buahan dan sayuran tersebut. Malah, terdapat juga buah dan sayur yang telah di 'wax' untuk memastikan ianya tahan lama!
  

3.  Zat makanan mudah hilang
Zat dan vitamin yang terdapat didalam makanan mudah hilang semasa proses pengangkutan, penyimpanan dan penyediaan. Ini akan mengurangkan khasiat yang terdapat didalam makanan tersebut. Sebagai contoh, Vitamin C dan enzim mudah dimusnahkan oleh haba ketika proses memasak makanan berlaku.

4. Pengambilan ubat-ubatan menggangu penyerapan zat makanan
Pengambilan pil penahan sakit, laksatif, ubat-ubatan, alkohol dan antibiotik mengganggu proses penyerapan zat makanan.

5. Makanan seharian yang tidak seimbang
Dos vitamin yang diperlukan juga tidak mampu dicapai akibat pengambilan makanan yang tidak seimbang mengikut piramid makanan yang disarankan. Amalan diet yang tinggi lemak, kafien, gula dan garam menyebabkan simpanan zat didalam tubuh badan berkurangan.

6. Gaya hidup tidak sihat
Keperluan nutrisi didalam tubuh juga tidak dapat dipenuhi akibat gaya hidup yang tidak sihat. Mereka yang berkerjaya lebih menggemari makanan segera akibat kesuntukan masa. Kebanyakan warga kota juga lebih gemar membeli makanan diluar rumah yang tidak diketahui kebersihan dan kualiti makanannya. Amalan merokok dan mengambil minuman beralkohol juga menyebabkan nutrisi didalam badan berkurangan.

7. Pencegahan dari awal
Supplement yang diambil dapat membantu kita untuk mencegah beberapa penyakit kritikal. Ini penting sebagai langkah pertama menghindari penyakit merbahaya seperti sakit jantung, kanser, diabetis, arthritis dan sebagainya.


Jadi, walaupun kita mungkin telah mengambil  makanan yang dirasakan sesuai, boleh jadi kita masih sakit dan tidak segar kerana sebab-sebab di atas. Supplement juga merupakan makanan tambahan, bukan bertindak sebagai pengganti. Supplement berfungsi menambah nutrisi yang diperlukan dan bukan satu-satunya tempat pergantungan untuk mendapatkan nutrisi.

Saya harap anda semua dapat sedikit manfaat dari perkongsian ini

Jika berminat untuk mengetahui sebarang produk Shaklee, sila hubungi saya di talian 019-5558027 atau email saya di salwamohdsaleh@gmail.com

Kami juga menawarkan perkhidmatan COD di sekitar Putrajaya, Desa Pinggiran Putra, Cyberjaya, Bandar Baru Bangi, Hospital Serdang dan UPM

Love,

Salwa

****************************************

Ingin mendapatkan harga ahli? Semestinya!
Pelarasan harga dari Shaklee telah menetapkan harga ahli hanya utk ahli berdaftar sahaja

Terdapat pelbagai kelebihan menjadi Ahli Shaklee

Jangan tunggu lagi, mendaftarlah dengan segera kerana yuran SEUMUR HIDUP hanya sebanyak RM65 (tambahan RM10 utk kos pengeposan kit ahli ke semenanjung Malaysia dan RM20 utk pengeposan ke Sabah, Sarawak dan WP Labuan)


Klik sini utk mendaftar pada hari ini: JOIN SHAKLEE 






Salwa Mohd Saleh

A WAHM of 3 boys who wish to be extraordinary.

2 comments:

  1. informasi yang sangat berguna..saya suka

    ReplyDelete
  2. Good info
    Kekalsihatdenganvitamin.blogspot.com

    ReplyDelete