Naik Turun

Salaam,

Not in the mood to write something. actually, bukan tkde mood.silap wording. Banyak mood tp tkde idea sgt nk write aper. Sebab bile fikir2 balik, susah jugak nk bezakan antara keinginan berkongsi cerita2 peribadi dengan keinginan berkongsi manfaat. hurm, mybe ade org akan argue,

"sukati lah nk share ape2 pun, sebab tuh hak peribadi. dah blog ni blog peribadi"

hurm, betul gak tuh. tp kadang2 tuh rasa takut plak. takut sebab nanti apa juga yg ditulis kat sini bakal dipertanggungjawabkan dekat sana nanti. nanti disoal nanti, nk jawap aper?

tkpelah. abaikan. ni conflict peribadi. tkde berniat nk mengheret org lain sama atau mempertikaikan atau apa2 jugalah. just conflict peribadi..hehe..no worries.

hurm, then ade email semlm. ade sorang adik tanye pasal iman naik dan turun. mintak explain. sebab dah tulis karangan UPSR kat die dalam word doc., rasanya better share jugak kat sini kot. in case, ade orang dapat manfaat...who knows?

so, basically ape yg kat bwh ni adelah ape yg ade dalam word doc yg disend pd adik tuh.

selamat membaca!

wallahu'alam

---------------------------------------------------------------------------

Salaam ----,

Ape khabar? Harap awk sehat in sya Allah.akak mintak maaf la, lambat plak balas email awk. Apologize for making u to wait.

Btw, it’s really good that u seek for clarification and guidance bile awk tak faham.alhamdulillah.that’s really a good practice and I pray all of us will continue to seek for hikmah and clarify for any unclear matters rather than make our own assumptions. :)

Yes, mmg benar. Iman kita selaku mukmin adalah ‘YAZID WA YANKUS’. Yazid = naik, yankus = turun. Jadi mmg benar kalau tanggapan mengatakan iman kita naik dan turun!

Dan betul jugak seperti yang kak --- cakap, iman kite walaupun naik dan turun, mestilah dalam keadaan increasing, bukan static atau fluactuate tk ingat punyer mcm economic of scale! Hehe..

Mesti awk pening kan? aik, kata naik dan turun, kenapa pulak ade increasing pattern? Biar akak lukiskan utk awk utk explain, so that awk lebih clear…

Cuba awk bezakan antara dua graf nih:




Graf 1




Graf 2






Ape perbezaan ketara antara dua graf nih?

Graf 1 mcm pasaran bursa saham KL yang dibukak jam 10 pagi dan tutup 5 ptg. Turun naik ikut suke dan ikut pasaran. Ataupun mcm graf orang bernafas yang gune bantuan oxyegen tuh.jap turun, jap naik.....silap2 terus padam (ish..na’uzubillah)

Tapi yg graf 2 nih, die mmg ade turun dan naiknya, tapi still increase from time to time.die terus menuju ‘al-falah’ , redha dan ganjaranNya dan naik sikit demi sikit.

So, sekarang dah nampak? =)

Kite selaku orang islam, tkleyh jd mcm graf 1. adalah amat malang kalau kita tidak memahami islam itu sendiri, pastuh beramal dengan taqlid buta.ikut-ikutan.makanya jd la mcm orang yg tkde arah tujuan.rasa nk buat kewajipan, die buat. Rasa tkmo, die tinggal.istiqomah? mmg tkde la lansung dalam diary hidup die.

Dan selaku yg mengaku sebagai org mukmin, seharusnya kita menjaga setiap amal dan perlakuan dan niat kita. Walau begitu, kita bkn malaikat yg sentiasa bertasbih memujiNya. (1) kita ini ada pasang dan surutnya.Kita manusia, ada turun dan naiknya. Bile dihasut syaitan yg bersumpah akan mengejar kita sampai kiamat (2), makanya banyakkan istigfar (3). Pohon ampun dan taubat daripada Allah. In sya allah, Allah maha Pengasih dan Pengampun terhadap hamba-hambaNya! (4). Maka jadilah kita, kadang2 tuh naik then turun sket then naik balik, tapi mesti memperbaiki diri setiap waktu so that at the end of our life, kita tergolongan dalam mereka2 yg mendapat seruan dari Allah! (5) Ameen.

Akak harap awk dapat paham ape yg akak tulis nih. kalau tk kene call nih, in sya Allah akak akan explain further. Nombornya dikasik yer!!!

Salah silap akak mohon ampun dariNya dan mintak maaf kat awk.
Anyways, keep in touch and all da best!

Wallahu’alam

Wassalaam

*******************************************************************************
Foot note:

(1) “Hampir saja langit itu pecah dari sebelah atas (karena kebesaran Tuhan) dan malaikat-malaikat bertasbih serta memuji Tuhan-nya dan memohonkan ampun bagi orang-orang yang ada di bumi. Ingatlah, bahwa sesungguhnya Allah Dia-lah Yang Maha Pengampun lagi Penyayang.” (as-Syura:5)

(2) Iblis berkata: "Ya Tuhanku, oleh sebab Engkau telah memutuskan bahwa aku sesat, pasti aku akan menjadikan mereka memandang baik (perbuatan ma'siat) di muka bumi, dan pasti aku akan menyesatkan mereka semuanya “(al-Hijr: 39)

(3) “Allah tidak membebani seseorang melainkan sesuai dengan kesanggupannya. Ia mendapat pahala (dari kebajikan) yang diusahakannya dan ia mendapat siksa (dari kejahatan) yang dikerjakannya. (Mereka berdoa): " Ya Tuhan kami, janganlah Engkau hukum kami jika kami lupa atau kami tersalah. Ya Tuhan kami, janganlah Engkau bebankan kepada kami beban yang berat sebagaimana Engkau bebankan kepada orang-orang sebelum kami. Ya Tuhan kami, janganlah Engkau pikulkan kepada kami apa yang tak sanggup kami memikulnya. Beri ma'aflah kami; ampunilah kami; dan rahmatilah kami. Engkaulah Penolong kami, maka tolonglah kami terhadap kaum yang kafir." (Baqarah:286)

(4) Rasulullah S.A.W bersabda:”Tuhan Yang Maha Suci lagi Maha Luhur turun ke langit dunia setiap malam saat seperempat malam yang terakhir, sembari berseru: Barangsiapa yang berdoa pasti akan Kukabulkan.Barangsiapa yang meminta pasti akan Kuberi.Barangsiapa yang memohon ampun, pasti akan Kuampuni” (Diriwayat oleh Al-Bukhari (1145) dan Muslim (758)

(5) ” Hai jiwa yang tenang,Kembalilah kepada Tuhanmu dengan hati yang puas lagi diridhai-Nya.Maka masuklah ke dalam jama'ah hamba-hamba-Ku,
masuklah ke dalam syurga-Ku
“ (Al-Fajr:26-30)



Salwa Mohd Saleh

A WAHM of 3 boys who wish to be extraordinary.

1 comment:

  1. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete