Doa Menghilangkan Kedukaan

Tiada tuhan selain Allah yg Maha Agung lagi Maha Penyantun, Tiada Tuhan selain Allah, Tuhan pemilik ‘Arasy yg agung.Tiada Tuhan selain Allah, Tuhan yg Pencipta dan Penguasa langit dan bumi dan Tuhan pemilik ‘Arasy yg mulia.Wahai Dzat yg Maha Hidup dan Maha Berdiri sendiri, tiada Tuhan selain Engkau; dengan rahmatMu, aku memohon pertolongan.


Ya Allah, hanya rahmat-Mu yg kuharapkan, maka janganlah Engkau biarkan diriku terlepas dari kasih saying-Mu sekelip mata pun dan perbaikilah selalu keadaanku, tiada Tuhan selain Engkau.


Aku memohon ampun kepada Allah, yg tiada Tuhan selain Dia, yang Maha Hidup lagi Maha Berdiri sendiri; dan aku bertaubat kepada-Nya.


Tiada Tuhan selain Engkau, Maha Suci Engkau. Sesungguhnya aku termasuk orang-orang yg telah berbuat zalim.


Ya Allah, sesungguhnya aku adalah hamba-Mu dan anak dari hamba lelaki dan hamba perempuan-Mu. Hidupku ada ditangan-Mu.Telah berlalu qadha-Mu padaku dan sungguh adil hukuman yang Engkau putuskan terhadapku.Aku memohon kepada-Mu dengan semua nama yang Engkau miliki, yang dengannya Engkau namakan diri-Mu sendiri, yang Engkau cantumkan dalam Kitab-Mu, yang telah Engkau ajarkan kepada seorang di antara makhluk-Mu (Nabi-Mu), atau dengan semua nama-Mu yang masih tersimpan dalam pengetahuan ghaib yang ada di sisi-Mu, agar kiranya Engkau berkenan menjadikan Al-Quran sesuatu yg rimbun dalam hatiku, cahaya dadaku, penglipur kesedihanku dan pengusir kecemasanku.


Ya Allah, sesungguhnya aku memohon perlindungan kepada-Mu dari kecemasan dan kesedihan, kelemahan dan kemalasan, kekikiran dan sifat penakut, dan dari bebanan hutang dan tekanan orang-orang (jahat).


Cukuplah Allah bagi kita dan Dialah adalah sebagai sebaik-baik Pelindung….

***************************************************
Doa ini dipetik dari buku La Tahdzan karangan Dr 'Aidh. Actually ada bahse arab sekali nih tp somehow it doesn't work plak bile letak kat blog nih.

Anyone yg interested utk dapatkan PDF file..boleh dload di:

http://www.geocities.com/cutie_jihad/DoaDuka.pdf

In case if quota dh overload, please leave ur email address dekat bahagian comment. I will send it to u via email in sya allah.

Wallahu'alam

Salwa Mohd Saleh

A WAHM of 3 boys who wish to be extraordinary.

4 comments:

  1. Anonymous4:17:00 PM

    Assalamualaikum wbk..

    Takpe jangan akak risau.. Selagi nama saya terpampang dlm comment blog nih.. Secretive guy takkan berani memunculkan diri..
    Memang nak kena mamat secretive nih, berani kata akak budget comel. Tapi rasanya bukan budget comel, perasan comel la.

    Hmm,

    Blog ni nampak feminin la dgn kaler pink.

    Alhamdulillah, nampak cam bersemangat je. Akak dah Ok ke? Bersabarlah dengan kutukan macam tu.. Kemaafan tu lebih baik.

    -MuzzamMiL-

    P/s: Doakan interview saya esok insya-ALLAH, moga dipermudahkan ALLAH, ameen.

    ReplyDelete
  2. Anonymous2:29:00 PM

    Assalamualaikum wbk.

    Aiyakk..

    Macam mana boleh ter'change' 'blog comment' nih..
    Serius memang saya tak sengaja, sbb buka 2 blog, assaidah.blogspot
    dan salwasaleh.blogspot.

    Minta maaf sangat2x Salwa.

    Apapun terima kasih eBook LaTahdzan. Insya-ALLAH ada rezeki saya memang nak beli, sbb ramai kata buku ni best..

    Apapun minta maaf sangat2x.

    ~Jakallah~

    ~MuzzamMiL~

    ReplyDelete
  3. Terima kasih kerana berkongsikan doa yang baik...

    ReplyDelete
  4. Anonymous8:13:00 PM

    Assalamualaikum wbk,

    Sekadar berkongsi, dalam pdf La Tahzan bhgn akhir tu ada kesilapan pada bacaan arab.

    Harap ambil perhatian,

    Terima Kasih,

    -HambaNya yg jahil-

    ReplyDelete